saláta

avokádó, lazac, saláta, svéd recept, tormás drersszing, zldbab

Saláta, fűszeres lazaccal és avokádóval

László Márta

Hazértél a munkából, jó egy picit othon elterülni… Azután rádöbbensz, hogy elég a lustálkodásból, kéne valami könnyű és finom vacsorára is. Nos, ez az avokádós-halas csoda pont ilyen helyzetekben ideális! 25 perc alatt kész, és a lazac meg – nekem, hmmm… – egyébként is bármikor jöhet!  

Tovább olvasom »
dió, krémsajt, ősz, saláta, szőlő

Krémsajtos szőlősaláta

Kandikó Éva

Tartozom egy vallomással. Én nem nagyon rajongok a szőlőért. A saszlaszerűeket ki nem állhatom, az Otellót se díjazom különösképpen, a külföldről importált óriás szeműeket néha meg-megkívánom, és be is habzsolok belőlük akár 6-7 szemet is. Ez az én szőlőfogyasztásom, szerintem egy évben nem teszi ki a fél kilót sem. De ez a recept simán rá tudna venni, hogy akár napi fél kilót is lenyomjak belőle.

Tovább olvasom »
lila káposzta, ősz, sajt, saláta, szőlő

Vincellér saláta

Kandikó Éva

Nem gondoltam volna, hogy a lila káposzta és a szőlő ilyen közeli, jó viszonyt ápolnak egymással, pedig nagyon jó barátok. Az édes és a sós ízek keveredése nekem nagyon bejön, így bátran ajánlom ezt a salátát a hozzám hasonló ízlésűeknek.

Tovább olvasom »
leves, nyár, saláta, zabpehely

Nyári salátaleves

Krajcsó Judit

Salátából nemcsak salátát, hanem főzeléket, sőt most éppen egy könnyű nyári levest készíthetünk. Állítólag a fogyókúrázók nagy előszeretett fogyasztják, hetente többször is…

Tovább olvasom »
görögdinnye, saláta, sárgadinnye, tartósítás

Te milyen dinnye vagy!

Kandikó Éva

Édes, lédús, illatos, táplál, oltja a szomjat – ez a dinnye. Mindegy, hogy sárga, vagy zöld, magos vagy mag nélküli, szeretjük. Jól behűtve, mert úgy az igazi. Összeszedtük legjobb 5 receptünket a dinnye kedvelőinek.

Tovább olvasom »
dressing, fokhagyma, majonéz, mustár, öntet, saláta, tabasco, tejföl

Farm öntet

Hajós Ágnes

Ugye veled is előfordult már, hogy végtelenül unalmasnak találtad a kefíres öntetet a diétás salátádon? És sima majonézt se lehet mindig rányomni a zöldségekre. Itt jön a képbe a klassz kis farm öntet.

Tovább olvasom »
alma, saláta, szőlő, Waldorf, zeller

Waldorf saláta

Kandikó Éva

Nem javaslom, hogy a reggelit kihagyjuk, az a nap legfontosabb étkezése, de azt szívből ajánlom, hogy egy ilyen könnyű salátával indítsuk a napot. Tudtad, hogy az első Waldorf salátát Oscar Tschirky, a New York-i Waldorf Astoria séfje készítette 1893-ban?

Tovább olvasom »
citrom, csiperke, gomba, nyers, saláta

Citromos-olívás nyers gombasaláta

Hajós Ágnes

A gombát nem mindenki kedveli, ezt kénytelenek vagyunk elfogadni. Nálunk a családban is mindig vita van, ha gombát akarok készíteni, mert a gyerekek látni se akarják. Ez a remek saláta viszont tökéletesen megfelel a felnőtteknek bármilyen hús köreteként.

Tovább olvasom »
saláta, tészta, tonhal

Mézes-tonhalas tésztasaláta

Krajcsó Judit

A nagy melegben az a jó, hogy a sok folyadék mellett nincs kedvünk a fűszeres, meleg és nagyon tartalmas ételekhez. Egy jól elkészített tésztasalátával is beérjük, sok zöldséggel megpakolva, vagy éppen egy izgalmas összetevővel megízesítve.

Tovább olvasom »
aszalt szilva, barack, gyümölcs, majonéz, nyár, sajt, saláta

Aszalt szilvás, barackos sajtsaláta

Hajós Ágnes

A sajt és a gyümölcs kiváló párosítás, akár főételben, akár salátában. Válogassunk a sajtok közül, egyszer karakteresebb, máskor lágyabb ízű sajtot használjunk, sőt, akár a barackot is lecserélhetjük, így egy alapreceptből többféle salátát varázsolhatunk.

Tovább olvasom »
kapor, saláta, tészta, uborka

Kapros-uborkás tésztasaláta

Krajcsó Judit

A tésztasalátában az a jó, hogy összetevőit kedvünkre variálhatjuk, elkészítése pedig nagyon egyszerű. Ez a kapros-uborkás változat nemcsak színében, de ízvilágában is rendkívül üdítő nyári egytál étel.

Tovább olvasom »
ecet, paprika, saláta, tejföl, uborka

Frissítő ubislai

László Márta

Nekem akár előételnek is jöhet az ubisali, annyira szeretem. Ráadásul úgy variálod, ahogy akarod! Ha vendégeket vársz, és nem ismered elég jól az ízlésüket, akkor csak addig készítsd el, ameddig megkapja salátalevet. A többi alapanyagot tedd ki nyugodtan, és mindenki úgy ízesíti, ahogy a legjobb szereti! Ez vonatkozika a grillpartikra is! A háziasszony gondoskodását jelzi, ha segítesz az összeállításban! Ez mindenkinek jólesik!     

Tovább olvasom »
eper, nyalángság, nyári hangulat, saláta, vörösbor

Részeges epersalátám

László Márta

Ha valaki azt hiszi, hogy csak a pezsgő illik az eperhez, az nagyon téved! A vörösbor legalább ilyen pompás! A barátnőm, akitől ezt a receptet tanultam, azzal variálja ezt a remek gyümölcsalátás receptet, hogy fele-fele arányban használ epret,és karikára vágott banánt. 

Tovább olvasom »
majonéz, sajt, saláta, tartás mártás, tojás, virsli

Majonézes virsli saláta

Kandikó Éva

Néha nem vágyunk túl nagy ebédre, megelégszünk egy könnyű, egyszerű salátával. Ezzel a virsli salátával alig van munka, mire megkeverjük a tartárt és belekarikázzuk az alapanyagokat, a virsli is kihűl. Magos kenyérrel a legfinomabb.

Tovább olvasom »
gluténmentes, húspótló, kalóriaszegény, quinoa, reggeli, saláta

Az inkák aranya, a quinoa

Kandikó Éva

A quinoa az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, kiemelkedően magas a fehérje-tartalma.Található benne C-, E- és B-vitamin, továbbá az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanító béta-karotin, az ásványi anyagok közül pedig magnézium, vas, foszfor, cink, kálcium, valamint minden olyan aminosav, melyre a szervezetnek szüksége van. Egyik legnagyobb vonzereje, hogy gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Tovább olvasom »
bab, kukorica, quinoa, saláta

Quinoa saláta

Kandikó Éva

A quinoát főzés előtt nagyon alaposan le kell öblíteni, ha ezt elmulasztjuk, ételünk keserű lehet. Érdemes sűrű szűrőt használnunk, netán gézzel kibélelni azt, hisz a magok nagyon kicsik.

Tovább olvasom »
batáta, édesburgonya, leves, saláta, töltött

Legjobb édesburgonyás receptjeink

Kandikó Éva

Noha magyar neve megtévesztő lehet, jó tudnunk, hogy az édesburgonyának semmi köze a krumplihoz. Gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle, vagyis igen sokoldalú, ezt válogatásunk is megerősíti.

Tovább olvasom »
bazsalikom, mozzarella, nyár, olasz, olívaolaj, oregánó, paradicsom, saláta

Insalata Caprese

Kandikó Éva

Készítem mindig, amikor rossz kedvem van, jó kedvem van, van itthon friss bazsalikom, amikor gyorsan, JÓT akarok enni, valamint folyton és folyvást, mert a caprese az egyik kedvenc ételem.

Tovább olvasom »
füstölt sajt, joghurt, retek, saláta, uborka

Sajtos uborkasaláta

Kandikó Éva

Tele van a piac gyönyörű, piros retkekkel, megjelent már az üvegházi saláta is, kígyóuborka meg egész évben van. Nincs semmi akadálya ennek a vitamindús, friss salátának az elkészítésének tehát.

Tovább olvasom »
gyümölcs, húsvét, kávé, Nespresso, saláta, tavasz

Vaníliás gyümölcssaláta

PP-Eletforma

A Nespresso szakértői megalkották ezt az élénk színű desszertet, mely igazi élmény az ízlelőbimbóknak édes, gyümölcsös aromákkal, amelyek tökéletes kombinációt alkotnak a Nespresso Vivalto Lungo Decaffeinato Grand Cru őrleménnyel.

Tovább olvasom »
gomolya, grill, grill sajt, kesudió, saláta

Grillezett gomolya salátával

Bartek Kata

Hétköznapi csodavacsinak is bevállalja az ember az alábbi sült sajtot friss salátával, kevés pirított maggal. Ha te is így vagy ezzel, ne habozz tovább, vásárolj be az alábbiak szerint hazafele, aztán lepd meg a családot vele.

Tovább olvasom »
diéta, karfiol, kefír, kukorica, saláta, tavasz, újhagyma

Sajtos vitamin saláta

Kandikó Éva

Tavasz közeledtével egyre többen odafigyelnek az alakbarát étkezésre, azoknak pedig, akiknek egészségügyi problémáik miatt kell diétázniuk, az a jó hírem van, hogy lehet finomakat enni. Erre itt van példának ez a csodás saláta.

Tovább olvasom »
cikória, saláta

Cikória saláta

Kandikó Éva

A cikória az őszi és téli időszak egyik értékes vitamin- és ásványianyag-forrása. Kesernyés tejnedvet tartalmaz, melyet a hajtatás során sem veszít el. Ha ezt nem kedveljük, fogyasztás előtt áztassuk enyhén ecetes-sós vízbe. 

Tovább olvasom »
egészséges főzés, konhya, növényi olaj, saláta, sütés

Süss egészségedre!

PP-Eletforma

Főzzük, süssük, vagy pároljuk? Létezik-e vasárnapi ebéd klasszikus rántott hús nélkül? Hogyan válasszuk ki, hogy milyen zsiradékban süssünk? Rengeteg a tévhit a sütő zsiradékokról, olajakról, de mi jusson eszünkbe a polcok előtt és otthon a konyhában? Nem minden olaj alkalmas ugyanis az úgynevezett hőkezelésre, vagyis, hogy ételeket süssünk benne. Figyeljünk az összetételre, valamint a címkén található információkra, így pontos iránymutatást kaphatunk a javasolt felhasználásról. Ha betartjuk, megszívleljük, azt az egészségünk is meghálálja!

Tovább olvasom »
főzelék, lencse, leves, saláta

Lencsét egész évben

Kandikó Éva

Te is egy évben csak egyszer, új évkor eszel lencsét? Simán elmész mellette a boltban, a piacon? Azt hiszed, csak főzeléket lehet főzni belőle? Akkor bizony fel kell fednünk előtted a titkot: a lencse roppant változatosan használható, egészséges, gyakorlatilag az év bármely szakában fogyasztható növényünk.

Tovább olvasom »
dohányzás, egészséges életmód, mozgás, saláta, só, tanácsok, vitamin

Az egészség 17 tippje

PP-Eletforma

Sokan megfogalmazták már az örök élet titkát. Sokan sokféle ígéretet is tettek már szilveszterkor. Egy darabig tartott a fogyókúra, a reggeli futás vagy úszás, azután elfogyott a lendület. Mi most 17 olyan tanácsot gyűjtöttünk össze, ami mindenképpen fontos! Igazán nincs benne olyan újdonság, amiről ne hallottál volna, de csak számold meg, hogy ebből mennyit tartasz be?     

Tovább olvasom »
kukorica, lilahagyma, majonéz, saláta, szilveszter, virsli

Virsli saláta

Kandikó Éva

A virsli szilveszterkor örök sztár, de ne mindig csak az unalmas főtt virslit együk, legyünk kicsit kreatívabbak. A majonézes saláta sem a kulinária csúcsa, de kiadós, finom saláta az ünnepi éjszakára.

Tovább olvasom »
joghurt, karfiol, majonéz, saláta

Téli karfiolsaláta

Kandikó Éva

Sok helyen látni a piacon karfiolt, nem olyan vészes az ára, érdemes tartalékolni belőle a hűtőben, mert bármikor elővehetjük, ha egy salátára vágyunk, de persze leves is nagyon rövid idő alatt készíthető belőle. Az ünnepek körüli nagy evészetek után jól jön egy könnyű saláta recept mindenkinek.

Tovább olvasom »
kukorica, majonéz, saláta

Majonézes kukorica Mártinál

László Márta

Gyerekkorom óta imádom a majonézt és a tartárt. Ami ezzel készül, az csak jó lehet! Így van ez a kukoricával is! Nem éppen fogyókúrás recept, de például hideg sültekhez egészen kiváló! Karácsony este is jó hasznát veheted! Ha előre lesütsz valamilyen húst, akkor ezzel tálalhatod! Ráadásul, nekem kell kapkodni, nehogy kihűljön. A hideg ünnepi vacsora ugyanolyan jó, és előre tudsz vele készülni.   

Tovább olvasom »
alma, burgonya, füstölt sajt, saláta, tartás mártás

Füstölt sajtos burgonya saláta

Kandikó Éva

Ezzel a salátával nyugodtan előállhatunk az ünnepekkor is, hiszen bármilyen rántott vagy sült hús mellé kiváló. Az alma és a füstölt sajt együtt is nagyon jól harmonizálnak, a burgonyával és a kissé savanykás tartás mártással pedig egészen különleges aromákat hoznak létre.

Tovább olvasom »
bazsalikom, caprese, mozzarella, paradicsom, saláta

Caprese saláta

Kandikó Éva

A meleg nyarak legklasszabb ebédje, vacsorája, bármikor jöhet, csak egy a fontos: legyen otthon friss bazsalikom, mert anélkül semmit sem ér. Ezt szárított fűszerrel nem érdemes elkészíteni, mert mindennek a alfája és omegája, ahogyan a bazsalikom íze összeolvad a paradicsoméval és a mozzarellával. Miután hála az égnek már télen is lehet friss fűszernövényeket kapni, a caprese négy évszakos saláta lett.

Tovább olvasom »
egészség, francia zeller, ínyencség, saláta

Francia királyi szeretők csábereje

László Márta

Egyszerű is, meg úri is ez a zseniális zellersaláta, amit Monacóban gyakran előforduló televíziós kolléganőmtől tanultam. Ma már egyre többen szeretik a zellerszárat, de amikor úgy 30 éve berobbant a konyhámba, még nem sejtettem, hogy mekkora siker lesz a baráti körben. Azt már csak később tudtam meg, hogy a XVII. században gyakran használták a francia királyi szeretők, mert úgy vélték, erősíti a nemi vágyat. Ezt nem tudom, de az biztos, hogy erősíti az immunrendszert. Erre pedig most, tél elején, nagy szükségünk van!    

Tovább olvasom »
burgonya, majonéz, saláta, zöldfűszer

Zöldfűszeres burgonyasaláta

Kandikó Éva

Érkezik a krumplisaláták idénye, most megmutatom az én legnagyobb kedvencemet. Amúgy a hagyományos ecetes-hagymás krumplisalátát szeretem a legjobban, de azt leginkább karácsonyra tartogatom. Ez a zöldfűszeres, majonézes változat is nagyon kellemes, jó szívvel ajánlom. Nem hátrány, hogy a vendégség előtt egy nappal össze lehet állítani. Elkészítéséhez legjobb az apró szemű krumplit választani.

Tovább olvasom »
majonéz, penne, saláta, tészta, tonhal

Tonhalas tésztasaláta

Kandikó Éva

Ennél a salátánál nincs egyszerűbb, ez egészen biztos. Tésztafőzés, konzerv kibontás, majonéz összekeverés, tálalás. Ennyi az egész. Ráadásul variálhatjuk zöldségek hozzáadásával, szóba jöhet a borsó, a kukorica, a kápia paprika. Turbózhatjuk petrezselyemmel, snidlinggel, kaporral, citrommal. Mi kell még a boldogsághoz?

Tovább olvasom »
egészséges, gyors, káposzta, saláta

Káposztasaláta, amitől karcsúsodsz

Kandikó Éva

Ezt a salátát egy gyorsétterem láncnál kóstoltam, megmondom őszintén, azóta is rajongója vagyok, és bár amúgy sem járok gyakran gyorsétterembe, néha egy-egy káposzta salátára elcsábulok. De egy ideje magam is el tudom készíteni azt a finom, édeskésen savanyú salátát, és egyáltalán nem is ördöngösség!

Tovább olvasom »
Fokhagymás, leves, Pikáns, saláta, tejföl

Salátaleves

Kandikó Éva

Tavasztól őszig készíthetjük ezt a levest, télen bizony nem túl kifizetődő vállalkozás, amikor a saláta ára az egekben jár. De szezonjában bármilyen főétel elé szívesen ajánlom, könnyed, a tejföltől kicsit pikáns, fokhagymás levest tehetünk asztalra, ha a salátalevesre esik a választásunk.

Tovább olvasom »
előétel, fácán, ínyencség, különlegesség, ősz, saláta

Fácánsaláta

László Márta

Ez a recept hat éhes szájhoz elegendő. Különösen az ínyenceknek, és az őszi ízek kedvelőinek ajánlom! Színes falevelek, doromboló kályhák, egy kis kényeztetés… Nekem ezt jelenti ez a saláta!  

Tovább olvasom »
egyszerű, fokhagmya, mártás, saláta

Fokhagymamártás nyersen Márti salátáján

László Márta

Ez egy végtelenül egyszerű mártás, de még mindig sikert aratott! A fantáziádra bízom, hogy fejes saláta leveleit, vagy vegyesen, más zöldek keverékét ízesíted így! Csak rakj össze egy salátát, és öntsd ezzel nyakon! Pikáns estéd lesz! És ez nem vicc! A többit a fantáziádra bízom! 

Tovább olvasom »
friss, könnyű, paradicsom, saláta

Szudáni vegyes salátám

László Márta

Minden saláta otthont talál nálunk. Imádok kísérletezni is! Ezt a receptet egy régi fecnin találtam. Valahol feljegyeztem, és azóta is gyakran készítem. Szudáni a neve, de minden alkatrésze jól ismert nálunk. Így aztán kísérletezésre fel!    

Tovább olvasom »