rizs

aprópecsenye, egyszerű főétel, gomba, rizs

Gombás aprópecsenyém

László Márta

Barcelonában egyszerűen nem tudtam elszakadni a piac gombakínálatától. Ha csoki lett volna, Gombóc Artúr biztosan mondta volna: a piros, a fehér, a kerek, a lapos, a tölcséres… és ezer variációja! Sajnos nálunk nem ilyen változatos a kínálat, de azért lehet próbálkozni! Ez egy egyszerű családi kedvenc! Készítheted pulykából is! 

Tovább olvasom »
bor, cékla, pulyka, rizottó, rizs

Céklás rizottó pulykamellel

László Márta

Aki szeret főzni, az bátran kísérletezik is. Ez a céklás, gusztusos fogás is pont ilyen, ki kell próbálni! A Gallicoop háziasszonya, Dosso Gabi elárulja Nektek a receptet. Nyugodtan vágjatok bele! Istenien néz ki, és persze egészséges is!   

Tovább olvasom »
borsó, csirkemell, gomba, paprika, póréhagyma, rizs

Tavaszi csirkemell

Kandikó Éva

Amikor már szinte minden tavaszi, nyári zöldség megtalálható a piacokon, isteni dolgunk van, csak válogatni kell a jobbnál jobb receptekből, hogy mit is főzzünk. Ez a csirke étel egyszerű, ízletes, hamar elkészül, nem kell egész délután a konyhában állnunk, mégis hamisítatlan nyári ízeket élvezhetünk.

Tovább olvasom »
káposzta, pörkölt, rizs

Lusta asszony rakott káposztája

Krajcsó Judit

Ez egy igazi hétfői egytál étel, amikor is a pörköltmaradékot újrahasznosíthatjuk. De ha még maradt a rizsből is, akkor valóban percek alatt elkészíthetjük ezt a káposztás finomságot vacsorára. Mellette még lustálkodhatunk is egy kicsit munka után…

Tovább olvasom »
darált hús, egytál étel, kelkáposzta, ragu, rakott, rizs

Rakott kel

Kandikó Éva

A kelkáposztát sokan nem kedvelik, ennek ellenére nekik is ajánljuk a rakott kelt, amiben sokkal inkább dominál a darált húsos ragu és a rizs, mint a kelkáposzta.

Tovább olvasom »
cscseriborsó, diéta, egytál étel, rizs, spenót

Sült rizs csicseriborsóval és spenóttal

Kandikó Éva

Időnként meglepődöm, hogy hihetetlenül egyszerű hozzávalók társításával milyen remek ételek varázsolhatók a tányérba. Így jártam most is, amikor szembe jött velem egy recept, azt mondja: csicseri, rizs és spenót. Hm. Kicsit variáltam rajta, kipróbáltam beleszerettem.

Tovább olvasom »
arancini, arborio rizs, rizottó, rizs

Arancini, a sült rizsgolyó

Kandikó Éva

Olasz étel, kiváló maradékhasznosító recept, bár én most frissen főztem hozzá a risottot. Amit egyébként nem szeretek. De ez a sült rizsgolyó nagyszerű találmány, gyors vacsorának éppúgy jó, mint vendégségben előételnek, a gyerekek nyilván imádják minden formájában, szóval jó étel. 

Tovább olvasom »
darált hús, egytál étel, rizs, sajt

Darált húsos gombócok – tepsiben kisütve

Krajcsó Judit

Megközelítőleg olyan gombócokat gyúrtunk, mint amilyen a töltött paprikába vagy káposztába való, ám mégis valami különlegesség lett belőle. A gombócok a tepsiben landoltak, és sajtos öntetet kaptak. A sütőnk kifejezetten örült a látványnak, a családról nem is beszélve!

Tovább olvasom »
cayun, chili, csirke, kaliforniai paprika, New Orleans, rizs

Jambalaya

Kandikó Éva

A jambalaya amerikai-spanyol-francia étel, emlékeztet a rizottóra és a paellára is. Spanyol bevándorlók készítették először, a méregdrága sáfrányt paradicsommal helyettesítve. New Orleansban alakult ki mostani formájában, karibi befolyásra kerültek bele jellegzetes fűszerei, a cayenne bors, a koriander, az oregánó, fokhagyha, chili.

Tovább olvasom »
körte, növényi tej, rizs, tej

Tejberizs grillezett körtével

bulkshop.hu

Tejberizst mindenki tud készíteni, ez a mostani recept annyiban különbözik a hagyományos társától, hogy növényi tejben főztük meg a rizst. Ízesítéséhez, tápanyagtartalmának feltupírozásához mazsolát és goji bogyót is használtunk.

Tovább olvasom »
felfújt, ribizli, rizottó rizs, rizs, tejszín

Rizskoch ribizli esszenciával

Bartek Kata

Mi sem egyszerűbb, mint egy  gyors rizskoch, például egy tartalmas leves mellé, vagy desszertnek. Ezúttal a zablisztes barna rizskochhoz egy különleges ribizli eszenciát készítettem. Szuper ötlet volt, mert remekül feldobta az amúgy natúr, édes sütit.

Tovább olvasom »
arborio, fehérbor, húsleves, rizottó, rizs

Citromos rizottó

Kandikó Éva

A rizottó az olasz konyha ékköve, semmi szín alatt nem tévesztendő össze azzal az étellel, amit a magyarok annak hívnak. A rizottó kerek szemű rizsből készül, alapfeltétele, hogy borral és valamilyen alaplével felöntögetve, kavargatva készítsük el. Minden más eljárással készült rizsétel lehet finom, de nem rizottó.

Tovább olvasom »
ananász, cajun, csirke, karibi, kreol, rizs

Cajun csirke ananászos rizzsel

Kandikó Éva

A cajun (kreol) konyha az Egyesült Államok déli részének és a karibi szigetvilág konyhájának keveredése. A kreol konyhára a grillezett húsok és halak, az édeskés, tartalmas mártások, és a sokféle köret a jellemző.

Tovább olvasom »
desszert, gyümölcsrizs, rizs, tejszín

Gyümölcsrizs

Kandikó Éva

Gyümölcsrizst készíteni talán még egy nagyobbacska gyerek is tud, azonkívül, hogy folyamatosan kevergetni kell, nagy tudás nem kell hozzá. Mégis, mint az egyszerű dolgok általában, brutálisan finom tud lenni!

Tovább olvasom »
koreai, palacsinta, rizs, sárgaborsó

Koreai palacsinta

Kandikó Éva

Akik vonzódnak a hagyományostól eltérő ételekhez, ne habozzanak kipróbálni. A végeredmény egy kellemes ízű, belül kicsit krémes zöldséges palacsinta, ami mellé tálaljunk édes chili szószt.

Tovább olvasom »
mazsola, rizs, torta, vanília

Rizstorta

bulkshop.hu

Egy nagyon egyszerű étel, amely főétel éppúgy lehet, mint desszert. Elkészítése könnyű, nem drága, mutatósan díszíthető, szinte mindenki szereti, ízre és megjelenésre is tökéletesen hasonlít hagyományos, tejjel készült testvéréhez.

Tovább olvasom »
cajun, csirke, jambalaya, kolbász, rizs

Jambalaya

Oláh Krisztián

A jambalaya a cajun konyha remeke, melynek központi helyei Louisiana és New Orleans. Tulajdonképpen mondhatjuk rá azt is, hogy egyfajta rizses hús, elengedhetetlen kelléke a kolbász, de mivel ez is olyan recept, melyet mindenki másként készít, ezért ahány ház, annyi jambalaya. Krisztián, akitől a receptet kaptuk, így készíti.

Tovább olvasom »
disznótor, káposzta, rizs, savanyú káposzta

Toros káposzta

PP-Eletforma

Télen jól eshet egy-egy nehezebb fogás is, az igazi savanyú káposzta pedig olyan egészséges, hogy azzal mindent jóvá tesz ez az egyébként nem éppen diétás recept.

Tovább olvasom »
egytál étel, füstölt sonka, paprika, paradicsom, rizs, tejföl

Sajtos-sonkás rizs

Kandikó Éva

Ez amolyan retró étel, de nagyon finom, ráadásul sok teendőnk sincs vele azon kívül, hogy a füstölt húst meg kell főzni, de hát az fő magától, nem kell mellette állnunk. Akár hétvégére is ajánlom, amíg kitakarítjuk a lakást, elkészül az ebéd.

Tovább olvasom »
maradékhasznosítás, risotto, rizs, vendégváró

Arancini, a zseniális rizsgolyó

Kandikó Éva

Arancini, azaz sült rizsgolyók. Olasz étel, kiváló maradékhasznosító recept, bár én most frissen főztem hozzá a risottót. Amit egyébként nem szeretek. De ez a sült rizsgolyó nagyszerű találmány, gyors vacsorának éppúgy jó, mint vendégségben előételnek, a gyerekek nyilván imádják minden formájában, szóval jó étel. 

Tovább olvasom »
egészség, fafülgomba, keleti konyhaművészet, rizs, vega

Fa is, fül is, gomba is! Na, mi ez?

László Márta

Imádom a távol-kelti konyhát! Már akkor rajongtam érte, amikor még nem is ismertem a valódi wokok földjét. Szenzációs ízharmóniák tobzódtak egy pillanat alatt egykori konyhámban, a Váci úton! Soha nem lehet elfelejteni azt a kísérletező kedvet, és azt a rengeteg barátot, kollégát, akik boldogan rohantak kóstolni!

Tovább olvasom »
hús nélküli recept, keleti konyha, recept, rizs, tojás

Tojásos rizs keletiesen

László Márta

A rizs a keleti konyhák elmaradhatatlan része. A következő fogás is önállóként szerepel az ottani étrendben, de bármilyen fogáshoz tálalhatók. Most azok sem fognak csalódni, akik nem kedvelik a húst, ízletes csemegét ajánlok!   

Tovább olvasom »
gasztronómia, paella, recept, rizs, sáfrány, sör, tenger gyümölcsei

Maradt egy kis fagyasztott halászlé? Itt a paella a tenger fantasztikus gyümölcseivel!

László Márta

Most, hogy vége az ünnepi sütés-főzésnek, szusszanhatunk! A halászlé alapleve oly bőségesre sikeresedett az idén, hogy lefagyasztottam. Most elő vele, mert nagyszerű lesz a paellához! Természetesen ez a fogás nem belga, de Brüsszel multikulturális konyhavilágában mindennapos. Első brüsszeli forgatásom első estéjét is ez koronázta meg – egy nagy korsó belga barna sör kíséretében! Pompás! Ibéria étele szinte mindennel kombinálható, most mutatok egy egyszerűt a tenger gyümölcseivel!    

Tovább olvasom »
pulyka, recept, rizs, szárnyas, zöldség

Zöldséges, rizses pulykamell- Anyu receptje

PP-Eletforma

Anyám csirkéből készíti, de “ludas kásának” nevezi. Valóban készíthetjük más szárnyashúsból is, például filézett pulykacombból, csirke mellből, de akár filézett libacombból is. A lényeg a szárnyashús és a sok-sok friss zöldség. Íme egy újabb gyorsan elkészülő fogás!

Tovább olvasom »