pörkölt

pörkölt, ragu, vaddisznó, vadhús, vörösboros

Vörösboros vaddisznóragu

Hegyvári Zoltán

Ritka csemege az átlagember asztalán a vaddisznó, inkább csak étteremben rendelünk, ha szerepel az étlapon, és persze ha szeretjük a vadhúst. De sose lehet tudni, mit hoz az élet, érdemes elsajátítani a ragu elkészítésének módját.

Tovább olvasom »
darált hús, előétel, gomba, palacsinta, pörkölt, ragu

Bakonyi betyár batyu

Bartek Kata

Valami jó kis előétel ötletén törtem a fejemet, mi az, amit mindenki szeret, látványos, nem megy rá túl sok időm, garantáltan minden van hozzá itthon. Biztos létezik ilyen recept, de ismertek, nyilván nem az egyszerű megoldást választottam, a finom és mindenki szereti, sőt még a látványos elvárások megmaradtak.

Tovább olvasom »
csirke, harcsa, marha, Óz, pörkölt, sértés, zúza

Ki a pörköltet szereti, rossz ember nem lehet

PP-Eletforma

Gondolnátok, hogy pörköltet a magyarok nagyjából az 1700-as évek vége óta főznek? Az ortodox pörköltben nincs más, mint a zsír-hagyma-paprika alapon pörkölt hús, egyetlen fűszere pedig – a paprika mellett – a só. A pörkölés a magyaros konyhatechnika egyik fontos művelete, lényege, hogy hagymás zsírban pörköljük a darabolt húst, és addig keverjük, míg vizét elvesztve zsírjára pirul. Tűzről levéve paprikázzuk, és utána kevés vízzel felöntve tovább pároljuk.

Tovább olvasom »
comb, lapocka, pörkölt, sertéshús

Sertéspörkölt

Kandikó Éva

Pörköltet készíteni nem nehéz ügy, de ismerni kell a jó pörkölt egy-két titkát. A legfontosabb a sok hagyma, amitől a pörköltnek tartalmas szaftja lesz.

Tovább olvasom »
burgonya, családi, gombóc, húsos, pörkölt

A Mama húsos gombóca

Bartek Kata

A Mama húsos gombóca mindent visz, gyerekkoromra ha visszagondolok ez tipikusan az az étel volt, amivel mindig nagyon boldoggá tett minket. Sokszor dupla, vagy tripla adagot készített, hogy vigyünk magunkkal haza is, persze nem ellenkeztünk. Ilyen finomságot senki más nem csinált a családban.

Tovább olvasom »
fagyasztás, gerinc, köröm, kukta, pörkölt

Másnapos körömpörkölt

László Márta

Nagyapám mestere volt a körömpörköltnek! Tőle tanultam ezt a receptet. Mindig is szerettem a cupákos kis darabokat! Megjegyzem a tyúkhúslevesből is mindig a lába volt a kedvencem! Ahogy mondani szokták, nem éppen karcsúsító fogás, de a sertésköröm valami isteni. Ez is az a fogás, ami akkor igazi, ha jó sokat készítünk belőle, a maradékot pedig lefagyasztjuk.

Tovább olvasom »
comb, csirke, magyar klasszikus, mell, pörkölt

Csirkepörkölt galuskával

Kandikó Éva

Érdekes megfigyelést tettem, amikor körbekérdeztem a barátnőimet, ők hogyan készítik a csirke pörköltet. Nagy vonalakban hasonló az eljárás mindenkinél, apróbb fogásokban eltérhetnek a receptek egymástól. Én az alábbi módon készítem, és mindenkinek szívből ajánlom ezt a módot.

Tovább olvasom »
egytál étel, pörkölt, rizses hús

Rizses hús

Kandikó Éva

A rizses hús nem dekoratív étel, de nagyon finom, a magyar konyha klasszikusa, bár más konyhák is ismerik a hasonló ételeket. A lehető legegyszerűbben készíthető, azonban állagát eltalálni nem is olyan könnyű. A magam részéről – ha már választani kell – inkább kedvelem a szárazabb megjelenési formát, mint a szottyosat. Sajnos nemigen tudok mennyiségi tanácsokkal szolgálni, ki kell tapasztalni a hogyanját.

 

Tovább olvasom »
baromfi, belsőség, liba, pörkölt, zúza

Falusi libazúza pörköltöm

László Márta

Áldották a londoniak György korában a belsőségeket, a friss zöldségeket, a baromfit és a vadakat. Nem is véletlen, hiszen, a brit főváros lakossága nem is volt olyan egészséges, mint akkor. Gyerekkoromban a nagymamám készített fantasztikus zúzapörköltet csirkéből. Ezt fejlesztettem némileg tovább – amúgy “libásan”. Szerintem nagyon finom! Feltétlenül próbáld ki!    

Tovább olvasom »
dödölle, magyar recept, pörkölt

Vörösboros pörkölt dödöllével

PP-Eletforma

Igazi magyar pörkölt igazi magyar körítéssel. Bár sem a pörkölt, sem a tájjellegű magyar fogás, a dödölle sem tartozik a könnyű ételek közé, de azért a hűvösbe forduló őszök meg télen nyugodtan az asztalra kerülhet. Igen mutatós is, így akár ünnepi specialitásként is tálalhatjuk.

Tovább olvasom »
káposzta, pörkölt, recept, vitamin

Székelygulyás

PP-Eletforma

Nem a székelyekről kapta a nevét, hanem egy múlt századi vármegyei főlevéltáros, Székely József volt ihletője ennek a pompás ételnek, mely sokban különbözik az eredeti gulyástól.

Tovább olvasom »