parmezán

baguette, olívaolaj, pármai sonka, parmezán

Sonkás crostinim – amúgy olaszosan

László Márta

Gyakoriak nálunk a vendégek, és szeretem mindig meglepni  őket. Előfordul azonban, hogy nincs tele a hűtő, és a kenyér is szikkadt. Ekkor jön az olasz csoda, a crostini! Pár perc alatt elkészíthető, és csodásan variálható. Próbáld ki!  

Tovább olvasom »
leves, minestrone, paradicsom, paradicsomlé, parmezán, zöldség

Minestrone

Bartek Kata

Mindenféle zöldségből kell bele egy kevés, na persze szerencsére lehet rajta variálni egy kicsit, sőt annyiféle változata van, a csizma északi és déli tartományainak eltérő szokásai, alapanyagaiból fakadóan, hogy nem is lehet egy receptet megfogalmazni.
Alapvetések persze mindig vannak, többnyire paradicsomos alapú, gyökérzöldségek is vannak benne.

Tovább olvasom »
dió, medvehagyma, olívaolaj, parmezán, pesto

Medvehagyma pesto

Kandikó Éva

A pestónál jobb találmány kevés van a konyhaművészetben, legalábbis nekem ez a véleményem. Pillanatok alatt elkészül, íze varázslatos, százféleképpen variálható, tehetjük tésztára, húsra, levesbe, szendvicsbe, ha eléggé fantáziadúsak vagyunk, tényleg nagyon sokoldalúan használhatjuk fel.

Tovább olvasom »
császárszalonna, fokhagyma, parmezán, spagetti, tejszín

Pármai spagetti

Kandikó Éva

15 perces vacsora, ami nem azzal kápráztat el, hogy milyen sokáig készül, hanem azzal, hogy mennyire finom! A tejszín, a fokhagyma és a parmezán magában is elég lenne az élményhez, de a császárszalonna felteszi rá a koronát.

Tovább olvasom »
gomba, mascarpone, parmezán, tejszín, tészta

Tejszínes, gombás tészta

Kandikó Éva

Bármilyen tésztából elkészíthetjük, tagliatelle, spagetti nagyon jó hozzá, de szívből ajánlom gnocchihoz is. Ne sajnáljuk a minőségi alapanyagokat ettől az egyszerű, csodálatos tésztaételtől!

Tovább olvasom »
burgonya, galuska, gnocchi, liszt, olasz, parmezán

Óriás gnocchi

Kandikó Éva

Minden népnek megvan a maga burgonyás galuska receptje, bár az olaszok járnak élen a gnocchi készítésben. Észak-Olaszországban nagy kedvenc ez a változat, jóféle vörös borral öblítik le. Ez a recept is bizonyítéka annak, hogy a legegyszerűbb a legjobb.

Tovább olvasom »
bazsalikom, fasírt, padlizsán, parmezán, vagdalt

Padlizsán fasírt

Kandikó Éva

Isteni mediterrán fogás, először Triesztben kóstoltam néhány éve, azóta is a rabja vagyok, ami nem csoda, mert rám azt mondják a rokonaim, hogy szinte semmi sincs, amiből ne tudnék fasírtot készíteni.

Tovább olvasom »
parmezán, ropogtatni való, sajt, sajtos, vaj

Sajtos ropogós

Fajcsák Sándorné

Hiába no, sajttal minden jobb! Megpirult sajttal meg pláne… Judit sajtos ropogós receptje nagyon egyszerű, a végeredmény viszont zseniálisan finom. Akkor jársz a legjobban, ha rögtön dupla adagot készítesz.

Tovább olvasom »
leves, paradicsom, parmezán, tortellini

Tortellini leves

Kandikó Éva

Egyszerűen elkészíthető, melengető leves, ahogy az angolok mondanák: comfort food. És valóban, a komfortérzetünkön igen sokat javít, főleg hideg napokon, de színeivel is képes felidézni a nyarat. Ha tartunk otthon a hűtőben kész tortellinit, bármikor hozzányúlhatunk a készletekhez.

Tovább olvasom »
darált hús, olasz, olasz konyha, paradicsom, parmezán

Olasz húsgombóc

Kandikó Éva

Minden családnak megvannak a maga nagy favorit ételei, amit bármikor szívesen fogyaszt. Nálunk ez a húsgombóc ünnepi ételként kezdte karrierjét, tekintve, hogy a hozzávalók száma akkor még riasztóan soknak tűnt, sőt, emlékszem, eleinte ki kellett pipálnom a listán, ha egy-egy alkotóelemet beletettem a masszába. Ma már rutinból nyomom, és persze nemcsak ünnepeken. Napokig rá lehet járni, remekül melegíthető illetve fagyasztható, mindig van itthon hozzá házi paradicsomszósz, és a fagyasztóban darált marhahús. Úgyhogy szeretettel ajánlom ezt a receptet, aki szereti az olasz konyhát, biztosan nem fog benne csalódni. Amit semmiképp ne hagyj ki belőle, az a citromhéj és a petrezselyem.

Tovább olvasom »
minestrone, olasz ízek, parmezán, tavasz, zöldség

A legegyszerűbb olasz zöldségleves – férfiasan

László Márta

Nálunk ez már természetes: a férjem imád főzni, és valljuk meg őszintén, tud is! Hiába, aki tengerész volt,és még érdeklődik is a gasztronómia iránt, az sok mindent ellesett a kitűnő hajószakácsoktól, nem beszélve a világ országainak sokszínű kínálatából. Jöjjön egy leves Olaszországból! Kedvenc biokertészem pedig szállította az alapanyagokat!    

Tovább olvasom »
aranygyökét, egészség, gasztronómia, olasz konyha, parmezán, sajt, tészta

Aranygyökér: aranyat ér nemcsak az olasz pasiknak

László Márta

Ezt a receptet is kedvenc zöldségesemtől kaptam, aki hétről hétre lep meg szenzációs újdonságokkal. Ezúttal az aranygyökérrel ismerkedtem meg. Ebből kerekítettem végül ezt az olaszos remeket. Állítólag a szegény vidéki itáliai családok előszeretettel tálalták esténként. Nemcsak finom, de rendkívül egészséges is.

Tovább olvasom »