paradicsom

burgonya, lecsó, magyaros, paprika, paradicsom, szűzérme, szűzpecsenye

Magyaros szűzérme

Kandikó Éva

Ez a lecsós, magyaros ízvilágú szűzérme igazi klasszikusa a hazai konyhának, érdemes kipróbálni, ha valami igazán jóízű ételre vágyunk. Vasárnapi ebédnek tökéletes.

Tovább olvasom »
bazsalikom, mozzarella, nyár, olasz, olívaolaj, oregánó, paradicsom, saláta

Insalata Caprese

Kandikó Éva

Készítem mindig, amikor rossz kedvem van, jó kedvem van, van itthon friss bazsalikom, amikor gyorsan, JÓT akarok enni, valamint folyton és folyvást, mert a caprese az egyik kedvenc ételem.

Tovább olvasom »
csőben sült, cukkini, hagyma, paprika, paradicsom, sajt, zöldség

Csőben sült vegyes zöldség

Kandikó Éva

A sült zöldségekben az a legjobb, hogy annyiféle módon lehet variálni, ahányféle zöldség létezik. A tavasz közeledtével lehet kevesebb téli gyökérzöldséget és több újonnan megjelenőt használni hozzá.

Tovább olvasom »
leves, minestrone, paradicsom, paradicsomlé, parmezán, zöldség

Minestrone

Bartek Kata

Mindenféle zöldségből kell bele egy kevés, na persze szerencsére lehet rajta variálni egy kicsit, sőt annyiféle változata van, a csizma északi és déli tartományainak eltérő szokásai, alapanyagaiból fakadóan, hogy nem is lehet egy receptet megfogalmazni.
Alapvetések persze mindig vannak, többnyire paradicsomos alapú, gyökérzöldségek is vannak benne.

Tovább olvasom »
galuska, gnocchi, olasz, paradicsom, paradicsomos

Paradicsomos gombás gnocchi

Kandikó Éva

Tartalmas, laktató, ízletes és zamatos fogás – hús nélkül. Fehérje tartalma azért van, a tésztában lévő tojás, illetve a mártáshoz használt gomba miatt, és szénhidrátban sem szegénykedik.

Tovább olvasom »
hal, halkonzerv, paradicsom, tészta

Halas, paradicsomos tészta

Bartek Kata

Mit főzz, amikor azt gondolod, hogy nincs otthon semmi? Saját tapasztalatból tudom, hogy jó, ha van talonban egy ilyen recept azokra az esetekre, amikor szinte a semmiből kellene valami gyors vacsorát, vagy ebédet prezentálni. Nos ilyenkor születnek a legjobb ötletek. Mindig előkerül a spájzból néhány finomság, akkor is, amikor azt gondoljuk nincs otthon semmi.

Tovább olvasom »
aszalt paradicsom, paradicsom, pesto

Aszalt paradicsom pesto

Kandikó Éva

A legjobb módszer arra, hogy finomat együnk, és nagyon gyorsan végezzünk a főzéssel. Pestót nemcsak bazsalikomból és parmezánból lehet készíteni, hanem  aszalt paradicsomból is. Nem tudunk vele mellényúlni, imádni fogja a család. Légmentesen lezárva a hűtőben egy hétig tárolható.

Tovább olvasom »
bab, csirke, kaliforniai paprika, kukoric, mexikói, paradicsom

Mexikói csirke Éva módra

Kandikó Éva

Omlós csirkedarabok, egészséges zöldségek, forró, fűszeres paradicsom mártás. Egyszerűen tökéletes triót alkotnak, érdemes kipróbálni. És persze tág teret ad az egyéni kísérletezésnek a fűszerezésben.

Tovább olvasom »
darált hús, füstölt szalonna, káposzta, paradicsom

Szabolcsi töltött káposzta

Györgyi Csánk

Ahány ház, annyi szokás, tartja a bölcs mondás, és igaz ez a töltött káposztára is. Mert sokan szeretik a szabolcsi változatot, ami paradicsomban fő. Te próbáltad már? Györgyi most megmutatja, hogy csináld!

Tovább olvasom »
cacciatore, csirke, gomba, olajbogyó, paradicsom, vörös bor

Csirke cacciatore édesburgonyával

Hajós Ágnes

Az olasz cacciatore (ejtsd: kaccsatóre) magyarul annyit tesz: vadász. Tehát a csirke cacciatore valójában egy vadász módra készült étel, általánosságban elmondhatjuk róla, hogy a hagyma, a zöldségek, a vörös bor és a paradicsom alapvető hozzávalója az ételnek.

Tovább olvasom »
főzelék, káposzta, paradicsom, paradicsomos

Paradicsomos káposzta főzelék

Kandikó Éva

Még mielőtt bármi is történne, szeretném védelmembe venni a paradicsomos káposztát. A jól elkészített paradicsomos káposzta ugyanis jó. Sőt mi több: finom. Nem flancos, nem fúziós, nem trendi, csak az, aminek mondja magát. Egy jóízű főzelékféle, ami attól, hogy olcsó, még lehet finom.

Tovább olvasom »
bazsalikom, caprese, mozzarella, paradicsom, saláta

Caprese saláta

Kandikó Éva

A meleg nyarak legklasszabb ebédje, vacsorája, bármikor jöhet, csak egy a fontos: legyen otthon friss bazsalikom, mert anélkül semmit sem ér. Ezt szárított fűszerrel nem érdemes elkészíteni, mert mindennek a alfája és omegája, ahogyan a bazsalikom íze összeolvad a paradicsoméval és a mozzarellával. Miután hála az égnek már télen is lehet friss fűszernövényeket kapni, a caprese négy évszakos saláta lett.

Tovább olvasom »
gyors leves, leves, paradicsom

Paradicsomleves sajtos pirítóssal

Kandikó Éva

Konyhai ténykedésem egyik sarokpontja volt a paradicsomleves. Imádtam enni, képtelen voltam elkészíteni. Ha az állaga megfelelő volt, az íze volt csapnivaló, ha sikerült valami aromát belecsempésznem, akkor híg lett, vagy épp olyan sűrű, hogy megállt benne a kanál. Tartott ez mindaddig, amíg egy szép napon a kezembe került egy doboz paradicsom ivólé.

Tovább olvasom »
egytál étel, füstölt sonka, paprika, paradicsom, rizs, tejföl

Sajtos-sonkás rizs

Kandikó Éva

Ez amolyan retró étel, de nagyon finom, ráadásul sok teendőnk sincs vele azon kívül, hogy a füstölt húst meg kell főzni, de hát az fő magától, nem kell mellette állnunk. Akár hétvégére is ajánlom, amíg kitakarítjuk a lakást, elkészül az ebéd.

Tovább olvasom »
leves, paradicsom, parmezán, tortellini

Tortellini leves

Kandikó Éva

Egyszerűen elkészíthető, melengető leves, ahogy az angolok mondanák: comfort food. És valóban, a komfortérzetünkön igen sokat javít, főleg hideg napokon, de színeivel is képes felidézni a nyarat. Ha tartunk otthon a hűtőben kész tortellinit, bármikor hozzányúlhatunk a készletekhez.

Tovább olvasom »
paprika, paradicsom, paradicsomlé, töltött paprika

Töltött paprika

Kandikó Éva

A töltött paprika nyári étel, akkor a legfinomabb, ha friss paprikába töltjük a húsmasszát, ha csodás zeller zöldet tudunk beletenni ízesítésnek. De akkor sem kell róla lemondanunk, ha borongós ősz, vagy tél van, paprika mindig van a piacon, és már egy-két darabbal is felidézhetjük a nyár ízét a tányérunkon. Ha pedig nem akarunk borsos árat fizetni a fólia alatt termelő darabokért, a pucér gombócok is nagyon finomak tudnak lenni a paradicsom mártásban.

Tovább olvasom »
darált hús, olasz, olasz konyha, paradicsom, parmezán

Olasz húsgombóc

Kandikó Éva

Minden családnak megvannak a maga nagy favorit ételei, amit bármikor szívesen fogyaszt. Nálunk ez a húsgombóc ünnepi ételként kezdte karrierjét, tekintve, hogy a hozzávalók száma akkor még riasztóan soknak tűnt, sőt, emlékszem, eleinte ki kellett pipálnom a listán, ha egy-egy alkotóelemet beletettem a masszába. Ma már rutinból nyomom, és persze nemcsak ünnepeken. Napokig rá lehet járni, remekül melegíthető illetve fagyasztható, mindig van itthon hozzá házi paradicsomszósz, és a fagyasztóban darált marhahús. Úgyhogy szeretettel ajánlom ezt a receptet, aki szereti az olasz konyhát, biztosan nem fog benne csalódni. Amit semmiképp ne hagyj ki belőle, az a citromhéj és a petrezselyem.

Tovább olvasom »
fokhagyma, marhahús, paradicsom

Marhaszeletek pikáns paradicsomszószban

Krajcsó Judit

Az egyik legkedvesebb családi receptemet osztom meg veletek. Ha időnként marhahúsra fáj a fogunk, és már nem a vadast vagy a pörköltet kívánjuk, akkor ezt a pikáns paradicsomfürdős marhaszeletet készítem el. Zöldségkörettel tálalva egyszerűen abbahagyhatatlan. Ünnepi alkalomra is jó választás.

Tovább olvasom »
csirke, olasz, paradicsom, paradicsomos, rántott, szósz

Parmezános csirke paradicsommártásban

Kandikó Éva

Olasz étel, előszeretettel készítik arrafelé, de én kóstoltam már Amerikában is, ott chicken parmesan a neve. Remekül ötvözi a klasszikus magyar rántott húst az olasz paradicsomos ételekkel, amelyeket a magyarok is nagyon kedvelnek. Elkészítése egyszerű, ha kipróbáljátok, biztosan bevonul a családi repertoárba.

Tovább olvasom »
friss, könnyű, paradicsom, saláta

Szudáni vegyes salátám

László Márta

Minden saláta otthont talál nálunk. Imádok kísérletezni is! Ezt a receptet egy régi fecnin találtam. Valahol feljegyeztem, és azóta is gyakran készítem. Szudáni a neve, de minden alkatrésze jól ismert nálunk. Így aztán kísérletezésre fel!    

Tovább olvasom »
csirke, csirkemell, gyorsan, paradicsom

Paradicsomos csirke

Kandikó Éva

Ezt a receptet azért szeretem, mert egyrészt roppant egyszerű, másrészt lehet vele variálni: hangolhatom olaszosra, vagy tehetek bele olyan fűszereket is, amik teljesen más ízvilágúvá teszik a végeredményt. Határt csak a fantázia szab. Gyakorlatilag egy darab edényt kell utána elmosogatni, viszont vendégségnél is jól jön, hiszen előző nap simán elkészíthető 5 perc alatt, ha megérkeznek a vendégek, már csak sütni kell. Nos tehát: a szószban pácoljuk a húst, talán mondanom sem kell: minél tovább, annál jobb.

Tovább olvasom »
cukkini, húsmentes, nyári egytálétel, paradicsom

Parádés rakott cukkinim a biokertészemtől

László Márta

Kedvenc biokertészem minden héten meglep a csodálatos és persze aktuális zöldségekkel. Ezúttal például rengeteg sárga cukkinit kaptam: kicsit és nagyot vegyesen. Volt  még a csomagban új vöröshagyma, paradicsom, így adta magát ez a náluk már rég kedvelt és bevált könnyű finomság. Húsmentes nyári recept, a férjemnek nagyon ízlett! 

Tovább olvasom »
bogrács, gasztronómia, lecsó, ősz, paprika, paradicsom, recept, szalonna

Pasik lecsója

László Márta

Sose gondoltam volna, hogy a férjem és a barátai megirigylik a receptjeimet, és kirukkolnak egy saját lecsóval. Miután szívesen veszünk mindenkitől kipróbált, jó recepteket, előttük sincs zárva az ajtóm! Íme, egy igazi, őszi, bográcsos lecsó, ahogy a fiúk készítik! Nagyon finom, próbáljátok ki!    

Tovább olvasom »
kapor, paradicsom, zöldség

Sült paradicsom kapros túróval

PP-Eletforma

Minden zöldségféle megvan hozzá, akár a kertben is, mert éppen ideje van a paradicsomnak és a kapornak is. Akik könnyű nyári falatokra vágynak, vagy éppen vegetáriánusok, azok bizonyára többször is elkészítik majd ezen a nyáron. Egyszerű és nagyon finom!

Tovább olvasom »
gazpacho, paradicsom, recept

Gazpacho parmezánforgáccsal

PP-Eletforma

Nincs jobb frissítő nyáron, mint egy finom, hideg leves. Különösen, ha nem a nálunk inkább megszokott gyümölcsökből készül, hanem friss zöldségekből. Ráadásul nemcsak finom, hanem igazán egészséges is, mint ez a gazpacho, amely folyadék-, vitamin- és ásványianyag-pótlásra is kiváló! Ugye milyen tudományos?

Tovább olvasom »
hideg leves, leves, paradicsom

Jéghideg paradicsomleves zöldségekkel

PP-Eletforma

Kánikulában egy hideg leves jobban felüdít, mint egy pohár jeges ital. Itthon elsősorban a gyümölcsleveseket esszük hidegen, de most már hódítanak a különböző zöldségekből készült mediterrán levesek is. Ez a recept a paradicsomra alapoz. Sikerrel!

Tovább olvasom »
nyár, paradicsom, recept

Tejszínes paradicsomleves

kfarkas

A paradicsom kedvező élettani hatásait senkinek sem kell bemutatnunk, azonban van egy különleges tulajdonsága is: fanyarkás íze miatt kiváló szomjoltó, hűsítő a nyári melegben.

Tovább olvasom »
francia recept, paradicsom, saláta

Tavasz a köbön! Francia paradicsomsaláta zöldfűszeres kecsketúróval

PP-Eletforma

Nincs is jobb, mint paradicsom paradicsommal! Hiszen mindegyik fajtának más az íze: a nagy világos piros lédús gömböknek, a sötétpiros fürtös paradicsomnak vagy az apró koktélbogyóknak teljesen különböző az aromája. Viszont mindegyik nagyon finom, és mindegyikhez kiválóan illik a bazsalikom, amely ennek a francia salátareceptnek is az egyik fontos szereplője.

Tovább olvasom »
lecsó, paradicsom

Töltött lecsó

PP-Eletforma

Rendszeres olvasónktól kaptuk ezt a remek receptet. Lecsó is meg nem is, mi biztos ki fogjuk próbálni ezt az ételt, amit Ildikó dédnagymamájától tanult.

Tovább olvasom »