paprika

lecsó, paprika, paradicsom

Lecsóval a világ körül

Kandikó Éva

Sok étel van a világon, amely ahány ház, annyi szokás jegyében készül, egyik ikonikus tagja ennek a körnek a lecsó. Szinte mindenki szereti, szinte mindenki másként készíti, és szinte mindenki meg van róla győződve, az övé a világ legjobb lecsója.

Tovább olvasom »
ecet, paprika, saláta, tejföl, uborka

Frissítő ubislai

László Márta

Nekem akár előételnek is jöhet az ubisali, annyira szeretem. Ráadásul úgy variálod, ahogy akarod! Ha vendégeket vársz, és nem ismered elég jól az ízlésüket, akkor csak addig készítsd el, ameddig megkapja salátalevet. A többi alapanyagot tedd ki nyugodtan, és mindenki úgy ízesíti, ahogy a legjobb szereti! Ez vonatkozika a grillpartikra is! A háziasszony gondoskodását jelzi, ha segítesz az összeállításban! Ez mindenkinek jólesik!     

Tovább olvasom »
lecsó, paprika, paradicsom, tojás, zsír

Lecsó

Kandikó Éva

Egy jó lecsó… Az bizony isteni tud lenni nyáron, amikor a paradicsom és a paprika már szabadföldön terem, nem fólia alatt. De mi kell egy igazán jó lecsóhoz? 

Tovább olvasom »
csirke, gomba, hagyma, nyárs, paprika, saslik

Csirke saslik

Kandikó Éva

Készítheted kerti grillen is, de én inkább azoknak ajánlom, akiknek nem adatik meg a kerti grillezés gyönyörűsége. Ezt ugyanis serpenyőben, a gázon is megsütheted.

Tovább olvasom »
burgonya, lecsó, magyaros, paprika, paradicsom, szűzérme, szűzpecsenye

Magyaros szűzérme

Kandikó Éva

Ez a lecsós, magyaros ízvilágú szűzérme igazi klasszikusa a hazai konyhának, érdemes kipróbálni, ha valami igazán jóízű ételre vágyunk. Vasárnapi ebédnek tökéletes.

Tovább olvasom »
Békéscsaba, Csabai Kolbász, Hold utcai Piac, kistermelők, Napóleon, őstermelők, paprika, programajánló

Éljen Napóleon – kolbászünnep a Hold utcában

László Márta

Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter kezdeményezésére hatféle hagyományos, Csabai kolbászt mutatnak be a békéscsabai kistermelők a Hold utcai Piacon, 2017. május 13-án, szombaton. 2013 óta hungarikum, ez a kézműves csúcstermék, amely hosszú évszázadok alatt fejlődött, változott, s amelynek egyediségét a kiváló minőségű, hazai termesztésű fűszerpaprika adja, s amely a város vezetése és őstermelői jóvoltából igazi prémium terméket lehet!

Tovább olvasom »
csőben sült, cukkini, hagyma, paprika, paradicsom, sajt, zöldség

Csőben sült vegyes zöldség

Kandikó Éva

A sült zöldségekben az a legjobb, hogy annyiféle módon lehet variálni, ahányféle zöldség létezik. A tavasz közeledtével lehet kevesebb téli gyökérzöldséget és több újonnan megjelenőt használni hozzá.

Tovább olvasom »
gulyás, hagyma, marhahús, paprika

Gulyás, ahogy mi szeretjük

Kandikó Éva

Ha lehetőségünk van, főzzünk szabadtűzön, bográcsban gulyást, utánozhatatlan íze lesz a levesünknek. De akinek nincs rá lehetősége, az se mondjon le a gulyásleves örömeiről, mert természetesen tűzhelyen is elkészíthető.

Tovább olvasom »
karaj, paprika, sonka, töltött karaj, zsálya, zsebes karaj

Zsebes karaj Czakó Marianntól

PP-Eletforma

Nagyon könnyen és rövid időráfordítással elkészíthető, és ahhoz igazíthatjuk a receptet, amit éppen itthon találunk. Nem kell hozzá más, mint egy szép sovány sertéskaraj egyben, valami jóféle házikolbász vagy sonka, esetleg szalonna,  pár szelet sajt, és zöldfélék, fűszerek.

Tovább olvasom »
kaliforniai paprika, kápia, krémleves, leves, paprika, tejszín

Sült paprikakrémleves

Kandikó Éva

Először egy jó nevű balatoni étteremben kóstoltam ezt a levest. Forró nyár volt, a leves pedig hűsítően hideg. Igazi felüdülés volt. Ámde miért ne ehetnénk ilyen finomságot télen is, melegen? Semmi akadálya nincs ennek a verziónak sem.

Tovább olvasom »
bazsalikom, leveles tészta, mozzarella, paprika, póréhagyma, újhagyma

Póréhagyma torta

Kandikó Éva

Mindig jó, ha tartunk a hűtőben leveles tésztát, számtalan varázslatos ételt rittyenthetünk belőle igen rövid idő alatt. Választhatunk a friss tészta és a fagyasztott között, nyilván mindkettő jó, a frissel azonnal lehet dolgozni, viszont a mirelit hónapokig eltartható.

Tovább olvasom »
egytál étel, füstölt sonka, paprika, paradicsom, rizs, tejföl

Sajtos-sonkás rizs

Kandikó Éva

Ez amolyan retró étel, de nagyon finom, ráadásul sok teendőnk sincs vele azon kívül, hogy a füstölt húst meg kell főzni, de hát az fő magától, nem kell mellette állnunk. Akár hétvégére is ajánlom, amíg kitakarítjuk a lakást, elkészül az ebéd.

Tovább olvasom »
paprika, paradicsom, paradicsomlé, töltött paprika

Töltött paprika

Kandikó Éva

A töltött paprika nyári étel, akkor a legfinomabb, ha friss paprikába töltjük a húsmasszát, ha csodás zeller zöldet tudunk beletenni ízesítésnek. De akkor sem kell róla lemondanunk, ha borongós ősz, vagy tél van, paprika mindig van a piacon, és már egy-két darabbal is felidézhetjük a nyár ízét a tányérunkon. Ha pedig nem akarunk borsos árat fizetni a fólia alatt termelő darabokért, a pucér gombócok is nagyon finomak tudnak lenni a paradicsom mártásban.

Tovább olvasom »
egészséges, feta, GI-diéta, karfiol, paprika, újhagyma

Sült karfiol újhagymával, fetával és paprikával

Kandikó Éva

Egyre ismertebb, egyre népszerűbb a GI-diéta, ami végre egy egészséges, hasznos módja  súlycsökkentésnek. Lényege, hogy az ételek fogyasztásánál a glikémiás indexet vegyük figyelembe, azaz a szénhidrátok felszívódásának idejét. Ez a recept tökéletesen beleillik a diétába, süthetünk hozzá fejenként egy szelet csirkemellet, és így az egész család egészségeset vacsorázhat.

Tovább olvasom »
bogrács, gasztronómia, lecsó, ősz, paprika, paradicsom, recept, szalonna

Pasik lecsója

László Márta

Sose gondoltam volna, hogy a férjem és a barátai megirigylik a receptjeimet, és kirukkolnak egy saját lecsóval. Miután szívesen veszünk mindenkitől kipróbált, jó recepteket, előttük sincs zárva az ajtóm! Íme, egy igazi, őszi, bográcsos lecsó, ahogy a fiúk készítik! Nagyon finom, próbáljátok ki!    

Tovább olvasom »
császárszalonna, gasztronómia, gomba, katalán, kolbász, paprika, recept

Márti gombapaprikása – katalán temperamentummal

László Márta

Imádok minden gombát – minden formában! Két éve ősszel beestem Barcelona – és a világ – egyik legszebb piacára. Annyiféle csodálatos gombát még életemben nem láttam egy helyen, mint ott!… És persze meg kellett kóstolnom! Majd’ egy kerek napot töltöttem e csodás helyen, és így született ez a recept! (A halakról majd legközelebb mesélek!)

Tovább olvasom »
lecsó, padlizsán, paprika

Padlizsános lecsó

Krajcsó Judit

A szokásos hagyma-paprika-paradicsom triumvirátusba most nem csak a színe, hanem az íze miatt is belecsempésztük a padlizsánt. Annyira finom lett, hogy másnap meg kellett ismételnünk a lecsós menüt.

Tovább olvasom »
hús, paprika, paradicsom, rakott, recept

Lecsós rakott hús -bármilyen hússal

PP-Eletforma

Friss paradicsommal és paprikával az igazi! Nem kell sok belőle, így már a mai árak mellett is megéri.Bár még viszonylag drága, de csábító a piacon a friss paradicsom és paprika. Íme egy recept, melybe nem kell sok belőlük, de isteni finom kaja lesz! 

Tovább olvasom »
karaj, paprika, recept, sajt

Mit főzzünk? Legyen sajtos, paprikás karaj

PP-Eletforma

Ha csak ez az ebéd, vagy vacsora, tehát nincs leves, vagy desszert, akkor a család étvágyától függően több szeletet készítsünk. Arányosan emelve természetesen a hozzávalók mennyiségét is. Előkészítéssel, sütéssel együtt 25 perc alatt elkészül ez a finom “falat”!

Tovább olvasom »