padlizsán

Balkán, bor, fokhagyma, padlizsán, pulyka, sajt

Pulykás moussaka

László Márta

Ez a recept maga az őszi muzsika! Minden benne van, amit csak szem-száj kívánhat! Készíts mindent elő, azután csak rakod, meg rakod, azután csak eszed, meg eszed, meg… Az étel egyébként a Balkánról, a Földközi tenger keleti feléből származik, onnan, ahol csak megterem a padlizsán. A magyar turisták elsősorban görög változatát ismerik.

Tovább olvasom »
focaccia, kenyér, olasz konyha, padlizsán, töltött focaccia

Padlizsánnal töltött focaccia

Somogyi Zoltán Max

A focaccia az olasz konyha egyik közkedvelt tagja, nem más, mint egy lisztből, élesztőből és vízből álló lapos kenyér. Számtalan variációban létezik, de a világ szinte minden táján sütnek hasonló lepényféleséget hasonló tésztából.

Tovább olvasom »
lecsó, mediterrán, mozzarella, padlizsán, paprika, paradicsom, szicíliai

Szicíliai lecsó mozzarellával

Bartek Kata

A lecsó nemzetközi étel. A világ szinte minden táján készítik, persze az összetevők némileg változnak, és másképpen is hívják a különböző nemzetek a saját változataikat, de a gyökerek azonosak. Szicíliában valahogy így készül a lecsó.

Tovább olvasom »
nyár, padlizsán, sült, szezon, töltött

Indul a padlizsán szezon, ne tétlenkedj!

Kandikó Éva

Egyre több és egyre szebb lila, feszes héjú, csillogó padlizsánnal találkozom a Bosnyák téri piacon, ahová heti rendszerességgel járok, nyáron akár többször is megfordulok ott. Érdemes sokféle padlizsán receptet kipróbálni, mert nagyon egészséges zöldség, ilyenkor nem is drága, úgyhogy szeretettel ajánlom összeállításomat.

Tovább olvasom »
hagyma, padlizsán, paradicsom, pritamin paprika, répa, zakuszka

Gondolj a télre, főzz zakuszkát!

Hegyvári Zoltán

A zakuszkát általában padlizsánból, pritaminpaprikából, hagymából, paradicsomból főzik, de sok helyen  babbal, tökkel, cukkinivel, esetleg répával vagy épp gombával gazdagítva teszik el télire. Ezerféle változata van ennek az Örményországból származó ételnek, amit egész télen kóstolgathatunk egy-egy szelet friss kenyérrel.

Tovább olvasom »
barna rizs, padlizsán, tofu

Töltött padlizsán

Kandikó Éva

Felsorolni sem lehet szinte, mennyi csodás töltelékkel gazdagíthatjuk a padlizsánt a hústól kezdve a zöldségeken át. Ez egy egészséges változat tofuval és barna rizzsel.

Tovább olvasom »
bazsalikom, fasírt, padlizsán, parmezán, vagdalt

Padlizsán fasírt

Kandikó Éva

Isteni mediterrán fogás, először Triesztben kóstoltam néhány éve, azóta is a rabja vagyok, ami nem csoda, mert rám azt mondják a rokonaim, hogy szinte semmi sincs, amiből ne tudnék fasírtot készíteni.

Tovább olvasom »
padlizsán, római kömény, szezámpaszta, tahini

Baba ganoush

Kandikó Éva

A baba ganoush egy füstös, telt ízű padlizsánkrém, a libanoni konyha egyik legjobb darabja. Sokan összetévesztik a hummusszal, pedig az csicseriborsóból készül, a baba ganoush pedig padlizsánkrém. A közös pont a tahini, azaz szezámpaszta.

Tovább olvasom »
curry, gomba, indiai íz, padlizsán

Gomba curry

Kandikó Éva

Mire a gyerekeknek elkészült a rántott csirkemell-sült krumpli vacsora, már el is felejtettem, hogy előtte tíz perc alatt megfőztem a felnőttek diétás vacsoráját is. Sajnos ez az étel is azok közé tartozik, amelyik egy cseppet sem fotogén, na de az íze! Az minden pénzt megér.

Tovább olvasom »
darált hús, görög konyha, muszaka, padlizsán

A görögök legjobb ötlete, a muszaka

Kandikó Éva

Érdemes kipróbálni más nemzetek konyháinak klasszikus receptjeit, ezzel nemcsak szuper íz-élményekben lehet részünk, de megtanulhatunk más konyhatechnikai eljárásokat is. A görögök muszakája remek kiindulópont, hogy körülnézzünk a nagyvilágban.

Tovább olvasom »
főzőtejszín, gasztronómia, krémleves, leves, padlizsán

Padlizsán krémleves Mártinál

László Márta

Sokan nem mernek a padlizsánnal dolgozni, mert hitek és tévhitek veszik körül gyors barnulása miatt. Pedig nem kell félni! Most itt egy leves, ami mindent sutba dob, egyszerű, és a végén annyira ízleni fog, hogy el sem hiszed! Próbáld ki!  

Tovább olvasom »
hagyma, Kréta, mediterrán, padlizsán, recept

Krétai padlizsánsalátám

László Márta

Kréta nem Görögország, az Kréta – mondták a krétaiak félig komolyan, félig viccesen. Bárhogy is legyen, a konyhájuk bámulatos! Ott nincs, aki ne kapna kedvére való falatokat. Ezúttal egy különlegességet ajánlok figyelmetekbe! Tényleg remek! 

Tovább olvasom »
cukkini, grill, hátszín, nyári étel, padlizsán

Niki grillpartija

László Márta

Továbbra is ontják kollégáim a jobbnál jobb recepteket! Még a kiadó legifjabbja is meglepett egy szenzációs nyári recepttel! Csak annyit mondok: amiben ennyi zöldség van, az csak csodálatos lehet! Fogadjátok nagy szeretettel konferencia asszisztensünk, Kemény Nikolett receptjét! Nagyon büszkék vagyunk rá!

Tovább olvasom »
Déri Szilvia, főzés, Főzni szexi, gránátalma, joghurt, padlizsán, szex, tahini

Grillezett padlizsán joghurtos tahinivel

László Márta

Déri Szilvia Főzni szexi című könyvének újabb, remek receptjét osztom meg veletek. A padlizsán megunhatatlan, a szupermarketekben, nagyobb zöldségeseknél mindig kapható télen is! A hozzávaló történetet nem mondom el, keressétek csak meg! A lényeg, hogy télvíz idején, nagy hóban, ha nem maradhatsz a pasidnál, mert másnap műt, lehetőleg a saját kocsiddal próbáld el elhagyni a dicstelen (pár)harc terepét!

Tovább olvasom »
fasírt, gasztronómia, padlizsán, recept, túró

Ez nem lila köd, ez fűszeres padlizsán

Timar Gigi

Még bőven tart a padlizsán szezonja – mi annyira szeretjük, hogy amíg lehet, minél többet eszünk belőle. A hagyományos receptek mellett ezt a fűszeres, keleties változatot is érdemes kipróbálni! Ezúttal túrófasírtot készítettem hozzá.

Tovább olvasom »
gasztronómia, oregánó, padlizsán, recept, tészta

Ezt a lilát nem felejted!

László Márta

Indiából származik a padlizsán. Ez a pompás, lila termésű növény hozzánk török közvetítéssel került. A neve is így ismert nálunk: török paradicsom. Az egyébként tojásgyümölcsként is emlegetett növénynek számos, remek elkészítési módja van. Folyton újító keresztlányom a minap ezzel a recepttel lepett meg! Próbáljátok ki! Érdemes!    

Tovább olvasom »
lecsó, padlizsán, paprika

Padlizsános lecsó

Krajcsó Judit

A szokásos hagyma-paprika-paradicsom triumvirátusba most nem csak a színe, hanem az íze miatt is belecsempésztük a padlizsánt. Annyira finom lett, hogy másnap meg kellett ismételnünk a lecsós menüt.

Tovább olvasom »
krémleves, leves, padlizsán

Padlizsán krémleves “lusta módon”

PP-Eletforma

Van, hogy nagyon gyorsan és egyszerűen kell összeütni valamit finomat. Ez a leves ilyenkor lesz a legjobb barátunk! Ha elég előrelátóak vagyunk, saját lefagyasztott zöldséglevessel dolgozunk és akkor aztán tényleg nem érheti szó a ház elejét.

Tovább olvasom »
indiai padlizsán, indiai recept, padlizsán, padlizsánkrém, zöldséges recept

Padlizsán pandzsábi módra

PP-Eletforma

A padlizsán az egyik legfincsibb és legsokoldalúbb zöldség, amelyből sok mindent lehet készíteni, többek között krémet, mártogatóst is, sokféleképpen. Ez az indiai recept akár erre is alkalmas – de hagyd meg darabosnak, ne turmixold! –, ám egy kicsit több is: körítéssel akár főételként is megállja a helyét.

Tovább olvasom »
egytálétel, padlizsán, tepsis

Tepsis sajtos padlizsán

PP-Eletforma

A padlizsán finom rántva, mártogatósként, darált hússal, zöldségekkel lerakva, de pici fűszerezéssel, egy kis kiegészítővel egytálételként is megállja a helyét. De még hogy! Próbáld ki!

Tovább olvasom »
joghurt, nassolás, padlizsán

Tojásos padlizsán

Práger Kitti

Mikor először ajánlották ezt a receptet nem akartam kipróbálni, túl egyszerűnek tűnt. De itt nagyon igaz, hogy egyszerű és nagyszerű. Kezdő szakácsoknak is merem ajánlani, hiszen szinte képtelenség elrontani!

Tovább olvasom »
padlizsán, vegetáriánus, zöldség

Sajtos rakott padlizsán

PP-Eletforma

A sok zöldséget fogyasztók között bizonyítottan jóval kevesebb a szív- és érrendszeri betegségben, túlsúlyban szenvedők aránya, mint a „nagy húsevők” között, és ritkábban támad a cukor- és rákbetegség is. Nyáron pedig olyan jól is esik a sok friss zöldség!

Tovább olvasom »
köret, olasz, padlizsán, paradicsom, recept

Pármai padlizsán: igazi olasz ízek

PP-Eletforma

Csábosan hívogat a piacon a padlizsán. Sokan félnek tőle, mert azt hiszik, nehéz elkészíteni úgy, hogy ne legyen keserű. Pedig egyszerű trükkel elveszti keserű ízét, s nagyon finom fogások készíthetők belőle. Például ez a pármai padlizsán: könnyű, gyors és ízletes. Nevéből adódóan, természetesen olasz recept.

Tovább olvasom »
padlizsán, recept, töltött, zöldség

Padlizsán zöldségekkel töltve

Miért ajánljuk? Mindenekelőtt mert most már végérvényesen itt a tavasz, sőt mindjárt itt a nyár, és ilyenkor különösen jólesnek a különféle zöldségkompozíciók, amelyek ráadásul egészségesek is.

Tovább olvasom »