Facebook hozzászólás
2 354

Szaftos és omlós

Pácolt pulykasült – amerikai módra

Egyelőre a Hálaadás nálunk nem ünnep – és reméljük, ez így is marad -, viszont az amerikaiak igencsak értenek a pulykához, úgyhogy most onnan hoztunk nektek egy pulykasült receptet. Macerás, de a végeredmény mennyei. Karácsonyra is tökéletes.

A pulykasült minden amerikai film kedvenc hozzávalója.Főként, ha épp a Hálaadás a téma. Pont ezért jön egy vérbeli amerikai recept, eme jeles alkalomból.

Pácolt pulykasült – amerikai módra
pulykasült
Pácolt pulykasült – amerikai módra (Fotó: Depositphotos)

Hozzávalók egy 4-5 kilós pulykához

A páchoz: 

  • 4 liter víz
  • 20 dkg só
  • 30 dkg barna cukor
  • 2 dl juharszirup
  • 1 ek fekete bors
  • 1 tk egész szegfűszeg
  • 1 tk szegfűbors
  • 1 fahéjrúd
  • 6 babérlevél
  • 1 dl whiskey (vagy konyak, de el is hagyható)

Zöldségek a pulyka hasába ill. alá: 

  • 5 sárgarépa darabolva
  • 2 nagy hagyma szeletelve
  • 4 db szárzeller darabolva
  • 2 alma félbevágva (magházat eltávolítva)
  • 2 körte félbevágva (magházat eltávolítva)
  • 1/2 citrom (másik fele megy a vajba)
  • 1 fej fokhagyma
  • 6-7 ág kakukkfű
  • 5-6 zsálya levél
  • 4 rozmaring ág
  • 1 csokor petrezselyem

Fűszervaj:

  • 10 dkg puha vaj
  • 5-6 nagy zsályalevél apróra vágva
  • 4 rozmaringág
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1/2 citrom héja és leve
  • 2 ek kakukkfű apróra vágva
  • 1 ek só
  • 1 tk őrölt bors

Locsoláshoz: 

  •  5 dl húsleves (alaplé, vagy húsleveskockából nyert lé)

Elkészítés 

Forralj fel 1 liter vizet egy nagy edényben, amibe belefér a pulyka. Keverd bele a pác hozzávalóit. Addig kavargasd, amíg a só és a cukor teljesen fel nem oldódik, majd add hozzá a többi vizet és whiskey-t.

Ha nem konyhakész pulykát vásároltál, távolítsd el a belsőségeket, vágd le a nyakat a fejjel. (Ezekből remek mártás készülhet, a májat akár külön is megsütheted.) Tedd a pulykát a lábosba, fedd le és legalább 12-18 órán át pácold a hűtőszekrényben (az sem baj, ha tovább), és minimum egyszer a fordítsd meg a pulykát.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!