Facebook hozzászólás
112

Ősi csodaszer: az ánizs

Használtuk már sütemények ízesítéséhez, csillapítottunk vele köhögést, és jókedvre derített bennünket már likőrváltozata is. De hogy még a libidót is fokozza, azt talán senki se gondolta volna – az ánizsról.

A növény maga a kelet-mediterrán területeken őshonos, és mintegy 150 különböző fajtája ismert.

Már a bibliai időkben is az adófizetésre használt fűszerek közé tartozott, az ókori rómaiak pedig jól ismerték emésztést segítő jótékony hatását.

Mint ősi gyógynövényt, ma is számos betegségre használjuk:


  •  serkenti az emésztést és oldja a fájdalmas szorulást

  •  segíti a vas felszívódását

  •  könnyít a légzőszervi betegségeken (asztmán és orr-melléküreg gyulladásokon), mert kitisztítja a nyálkát a légutakból

  •  jellegzetes illata elűzi a rovarokat      

  •  a klímax idején segíti a hőhullám kiküszöbölését

  •  fokozza a szexuális vágyat (a benne lévő anetol ösztrogén szerű hatása miatt) 

  • szoptatós anyák esetében fokozza a tejtermelést

Figyelem! Az ánizs biztonságosan használható ételben, ám olaj változata gyakran okozhat hányást és allergiás reakciókat, mint kivörösödést, felhólyagosodást, gyomor- és bélpanaszokat. Állapotos nők ne fogyasszák, mert ösztrogén hatása méhösszehúzódásokat okozhat.

Megtaláljuk a boltok fűszeres polcain, a teakeverékekben, olaj formában, likőr változatban, valamint köhögéscsillapító torokcukorkák, fertőzést gátló szájvizek és fogkrémek alapanyagaként.

Fontos, hogy bármilyen módon is fogyasztjuk, mindig tartsuk be a címkén lévő utasításokat!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!