önvizsgálat

anyajegy, bőrbetegségek, bőrrák, melanoma, önvizsgálat, szűrés

Így történik az anyajegyszűrés

PP-Eletforma

Az évente elvégzett anyajegyszűrés fontosságát egyre többen ismerik fel. Aki ebben az évben határozta el magát, hogy hosszabb kihagyás után újra, vagy az idén először ellenőrizteti az anyajegyeit, még nem tudja, hogy mire számíthat, hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat, azoknak most elmeséljük.

Tovább olvasom »
életmód, mellrák, mozgás, önvizsgálat, szűrés, testsúly

Mellesleg, megtapogattad már a sajátodat?

PP-Eletforma

Mi a közös Christina Applegateben, Kylie Minogueban, Anastaciaban és Tallós Ritában? Mindegyikük leküzdötte a mellrákot, amely a  évente több mint 500 000 nő életét oltja ki. A mellrák már a fiatalabb korosztályt is egyre inkább érinti, ezért is fontos, hogy minél előbb kialakuljon az egészségtudatos szemléletmód.

Tovább olvasom »
csomó, gyógyulási esély, megelőzés, mellrák, önvizsgálat, szakorvos

A megelőzés ugyanolyan fontos, mint a kezelés

PP-Eletforma

Van egy pillanat minden nő életében, amikor átfut az agyán az ijesztő gondolat, hogy vajon minden rendben van-e a testében. Magyarországon évente körülbelül 7500 új mellrák beteget fedeznek fel. Mégis igazán csak akkor gondolunk bele, hogy érintettek lehetünk akár mi is, ha a környezetünkben is találkozunk egy ilyen élettörténettel. Megelőzhető? Gyógyítható? Ma már szerencsére nem tabu a téma. Beszéljünk a mellrákról!

Tovább olvasom »
bibircsók, dudor, ellenőrzés, műtét, önvizsgálat, plasztikai sebész, szemölcs

Életed köpenye

PP-Eletforma

Évszaktól függetlenül, viszont nyáron és télen kiemelten fontos, hogy testünket rendszeresen és alaposan vizsgáljuk meg, hiszen a ruházat alatt kevésbé szellőzik a bőrünk. Ha elváltozást találunk, mindenképpen bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni, ő dönt, hogy szükséges-e sebészeti beavatkozás – mondja Dr. Sáfrány György plasztikai sebész.  

Tovább olvasom »
hormonok, mell, mellvizsgálat, nőgyógyászat, önvizsgálat, rák

Csomó a mellben – nem csak rákot jelezhet!

PP-Eletforma

Ijesztő, amikor egy nő kisebb-nagyobb csomót vagy csomókat tapint ki a mellében. A legtöbben ekkor egyből rosszindulatú daganatra gondolnak, ám az esetek nagy részében egészen más húzódik a hátterében, ami gyakran kezelést igényel. A szakember a lehetséges okokat ismerteti.

Tovább olvasom »
betegség, nyak, önvizsgálat, pajzsmirigy

A pajzsmirigy betegségek tünetei

PP-Eletforma

A pajzsmirigy rendellenességek előfordulásuk gyakoriságát tekintve hazánkban is népbetegségnek számítanak. A tünetek igen szerteágazóak lehetnek, az elváltozások korai észlelése a megfelelő kezelés szempontjából is különösen fontos.

Tovább olvasom »
here, ondó, önvizsgálat, orvos, rák

Urak, figyelem!

PP-Eletforma

A szakemberek szerint e rákfajta kialakulásának valódi oka ismeretlen, ám egész sor kockázati tényezőt fel lehetne sorolni, amely végül is a betegség kialakulásához vezet. Hogy csak a legfontosabbakat említsük: öröklött tényezők, hormonális zavarok, bizonyos gyulladások, a nemi szervek sérülései, stb. A legsúlyosabb kockázati tényező azonban a rejtett here.  

Tovább olvasom »
halálos, megelőzés, önvizsgálat, vastagbélrák

A második leggyakoribb halált okozó daganat-vastagbélrák

PP-Eletforma

Bár korai felismeréssel könnyen kezelhető, mégis a vastagbélrák a második leggyakoribb halált okozó daganat. Az átlagosan minden 20. embert érintő problémára, egy hatalmas, valódi belet modellező sátorral hívja fel a figyelmet a „Meggyógyulhatsz” Egyesület. A kampány célja hogy az időben történő felismerés fontosságára, az önellenőrzésre és annak egyszerű és fájdalommentes eszközére a székletvér vizsgálatra hívják fel figyelmet.  

Tovább olvasom »
anyajegy, betegség, bőrrák, halálos, önvizsgálat, rák

Halálos ítélet…?

PP-Eletforma

A bőrrák legagresszívebb formáját a melanomát különösen nehéz megfékezni, ha átterjedt egy másik testrészre. Ha azonban kezdeti stádiumában felfedezik jól gyógyítható. Arról, hogyan ismerhető fel az alábbiakban olvashat.

Tovább olvasom »
mell, önvizsgálat, rák

Félsz a mellráktól? Vizsgáld meg otthon mell-lámpával!

PP-Eletforma

A Közép-Kelet Európában elsőként Magyarországon jelent meg az az új orvostechnikai eszköz, amely a mell otthoni rendszeres önvizsgálatát elősegítő elektromos eszköz. Ez a forradalmian új, Angliában kifejlesztett készülék az elmúlt hetekben került be a magyar patikákba és egyes webshop-okba, és a mell-lámpa július 1-je óta egészségpénztári kártyára is elszámolható. 

Tovább olvasom »