olasz

bors, kávé, Mokka, olasz, tej, Valenti-nap

Olasz Mokka (Italian Mocha)

László Márta

A marocchino fondente egyszerű, de nagyon ízletes, amely érdekes csavart ad a megszokott kávénak. Ideális a nap beindításához vagy egy étkezés kellemes befejezéséhez! A Valentin-napra pedig ideális a kávé és a csoki szerelme!

Tovább olvasom »
bazsalikom, mozzarella, nyár, olasz, olívaolaj, oregánó, paradicsom, saláta

Insalata Caprese

Kandikó Éva

Készítem mindig, amikor rossz kedvem van, jó kedvem van, van itthon friss bazsalikom, amikor gyorsan, JÓT akarok enni, valamint folyton és folyvást, mert a caprese az egyik kedvenc ételem.

Tovább olvasom »
olasz, panna cotta, tejszín

Réteges panna cotta

Hegyvári Zoltán

A panna cotta olasz tejpuding, amit elkészítése után le szoktak önteni mindenféle széppel és jóval, de én mást terveztem.Valamikor tévézéseink során láttam egy séfet, aki borospohárban készített egy desszertet – és mindezt úgy tette, hogy magát a poharakat megdöntötte – ezáltal egy érdekes formavilág jelent meg a poharakban. Tehát átvettem ezt a frappáns ötletet, és átültettem a mi panna cottánkra.

Tovább olvasom »
galuska, gnocchi, olasz, paradicsom, paradicsomos

Paradicsomos gombás gnocchi

Kandikó Éva

Tartalmas, laktató, ízletes és zamatos fogás – hús nélkül. Fehérje tartalma azért van, a tésztában lévő tojás, illetve a mártáshoz használt gomba miatt, és szénhidrátban sem szegénykedik.

Tovább olvasom »
gulyás, marhapörkölt, olasz, séf, teszt, topétterem

Gulyás és marhapörkölt volt a séf sláger

PP-Eletforma

Giancarlo Perbellini a Casa Perbellini séfje az elmúlt hónapokban inkognitóban látogatta társaival Budapest topéttermeit. Azóta kiderült, melyek a legjobb éttermek, és most már azt is tudjuk, hogy mi a véleménye rólunk a mesternek? Mint kiderült, a hazai séfek professzionális munkát végeznek, de még mindig nincs meg hozzá a hazai mezőgazdasági háttér.   

Tovább olvasom »
burgonya, galuska, gnocchi, liszt, olasz, parmezán

Óriás gnocchi

Kandikó Éva

Minden népnek megvan a maga burgonyás galuska receptje, bár az olaszok járnak élen a gnocchi készítésben. Észak-Olaszországban nagy kedvenc ez a változat, jóféle vörös borral öblítik le. Ez a recept is bizonyítéka annak, hogy a legegyszerűbb a legjobb.

Tovább olvasom »
carbonara, olasz, szénégető, tészta

Pasta carbonara

Kandikó Éva

Pillanatok alatt elkészül – a leghosszabb időt a tészta megfőzése igényli. Mindenképpen érdemes olasz tésztát használni hozzá, ami durum lisztből készült, egészen más lesz az állaga, mint a tojásos tésztával.

Tovább olvasom »
lenmag liszt, mandula liszt, olasz, paleo, pizza

Paleo pizza

Kandikó Éva

Manapság igen divatos étkezési forma a paleo étkezés. Anélkül, hogy lándzsát törnénk mellette vagy ellene, közzéteszünk egy remek paleo pizza receptet, amit egészségesen étkezőknek ajánlunk elsősorban.

Tovább olvasom »
Cantuccini, desszert, karácsony, mandula, olasz

Cantuccini

Kandikó Éva

Olasz édesség, az olaszok jó érzékkel Vin Santoba, kávéba mártogatják, és milyen jól teszik! Végtelen számú variációban készíthető el, én most csokis-narancsosat sütöttem. Fémdobozba zárva sokáig eláll, de igazából az az egyetlen garancia erre, ha elfeledkezünk a dobozról. Más esetekben sajnos rém gyorsan szublimál…

Tovább olvasom »
darált hús, olasz, olasz konyha, paradicsom, parmezán

Olasz húsgombóc

Kandikó Éva

Minden családnak megvannak a maga nagy favorit ételei, amit bármikor szívesen fogyaszt. Nálunk ez a húsgombóc ünnepi ételként kezdte karrierjét, tekintve, hogy a hozzávalók száma akkor még riasztóan soknak tűnt, sőt, emlékszem, eleinte ki kellett pipálnom a listán, ha egy-egy alkotóelemet beletettem a masszába. Ma már rutinból nyomom, és persze nemcsak ünnepeken. Napokig rá lehet járni, remekül melegíthető illetve fagyasztható, mindig van itthon hozzá házi paradicsomszósz, és a fagyasztóban darált marhahús. Úgyhogy szeretettel ajánlom ezt a receptet, aki szereti az olasz konyhát, biztosan nem fog benne csalódni. Amit semmiképp ne hagyj ki belőle, az a citromhéj és a petrezselyem.

Tovább olvasom »
babapiskóta, desszert, édesség, olasz, rum, tiramisu

Mindenki kedvence: a tiramisu

Kandikó Éva

Szerintem ha világszintű felmérést készítenének a desszertek népszerűségéről, a tiramisu az első tízben végezne. Nálam mindig van otthon babapiskóta és egy doboz mascarpone vészhelyzet esetére – és ezek a vészhelyzetek elég sokszínűek tudnak ám lenni! -, a tojás úgyse fogy ki sose a hűtőből, úgyhogy nincs akadálya egy jó tiramisunak, a nap bármely szakában legyünk is.

Tovább olvasom »
csirke, olasz, paradicsom, paradicsomos, rántott, szósz

Parmezános csirke paradicsommártásban

Kandikó Éva

Olasz étel, előszeretettel készítik arrafelé, de én kóstoltam már Amerikában is, ott chicken parmesan a neve. Remekül ötvözi a klasszikus magyar rántott húst az olasz paradicsomos ételekkel, amelyeket a magyarok is nagyon kedvelnek. Elkészítése egyszerű, ha kipróbáljátok, biztosan bevonul a családi repertoárba.

Tovább olvasom »
carbonara, olasz, spagetti, szénégető, tészta

Felejtsd el a régi módszert, főzz eredeti carbonara spagettit!

Kandikó Éva

A magyar háziasszonyok tűzhelyein gyakorta készül carbonara spagetti, azaz spagetti szénégető módra. A főzés utolsó fázisaként jó alaposan felöntik tejszínnel, rendesen átsütik, hisz tojás is van benne, aztán hadd szóljon! Nos, az a rossz hírünk van, hogy az eredeti római gyökerekkel bíró szénégető spagetti a tésztán kívül mindössze négy hozzávalóból áll, ezek pedig a tojás, a tokaszalonna, a sajt és a nem kevés bors. Nem, tejszín tényleg nincs benne! De hidd el, ez a négy szerény összetevő is garantálja a fantasztikus ízeket! 

Tovább olvasom »
gyors, gyorsan, olasz, olaszos, zöldségleves

Gyors minestrone leves

Kandikó Éva

Van nekem csoda jó minestrone levesem egyenesen Jamie Oliver konyhájából, de azt nem két perc elkészíteni. Ezt a receptet se lehet megfőzni tíz perc alatt, de mondjuk 25 alatt simán. Az pedig bármelyik délutáni, esti vacsorafőzésbe belefér. Érdemes rá előre készülni, hogy legyenek otthon különböző zöldségek, meg parmezán, de ha ez mind megvan, a család hálás lesz, és garantálom, hogy addig fognak rájárni, amíg csak egy csepp is van a lábas alján.

Tovább olvasom »
festő, képzőművészet, kiállítás, Magyar Nemzeti Galéria, Modigliani, olasz

Modigliani szenvedélyes élete

László Márta

A Magyar Nemzeti Galériában június végétől október elejéig látható Modigliani-kiállítás az olasz festő életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon. A több mint nyolcvan alkotást – köztük 61 Modigliani-művet – aktokat, portrékat és szobrokat – felvonultató tárlatra a világ több nagy múzeuma és magángyűjteménye kölcsönzött műveket.

Tovább olvasom »
Cantuccini, gasztronómia, olasz, recept, süti, Toscan Club, toszkán

Cantuccini – a toszkán csoda

László Márta
A cantuccini vagy Biscotti di Prato (Prato-i keksz) az egyik legismertebb toszkán szárazsütemény, mely Vin Santoba – toszkán desszertborba – mártogatva vacsorák méltó befejező fogása. A recept eredetiségét és gazdagságát mi sem bizonyítja jobban, hogy éppen egy Prato-i prominens szállodás család séfjétől kaptuk! Ezt a receptet a Toscana Club kínálja Nektek! Nem fogtok csalódni!  
Tovább olvasom »
díj, film, olasz, szerepek, sztár

C.C titkai – Díjaztuk a Vadnyugat szexbombáját

PP-Eletforma

Már 19 évesen szépségkirálynő volt, rajongott Felliniért, és olyan férfiakkal játszhatott együtt, akikről nők ezrei sírva álmodoztak. A miskolci CineFest filmfesztivál életműdíját vehette át pénteken Claudia Cardinale olasz filmsztár, aki meghatottan nyilatkozott életéről, díjairól és szomorú titkairól. 

Tovább olvasom »
ételek, gasztronómia, görög, nyaralás, olasz

Ami egy tengerparti nyaraláson kihagyhatatlan

PP-Eletforma

A magyar turisták zöme az idén nyáron a görög, a spanyol és az olasz tengerpart felé veszi az irányt. Az utazók többsége nem csak a tájban gyönyörködik, hanem szereti kipróbálni a helyi gasztronómiai finomságokat is. De hol, milyen ételeket érdemes megkóstolni a tengerparti vakáció ideje alatt.

Tovább olvasom »
konyha, olasz, otthon, receptek

Három igazi olasz recept!

PP-Eletforma

Három igazi olasz, méghozzá dél-olasz csemege elkészítésének titkát tesszük közhírré: íme, így készül az endíviás, Gaeta olajbogyós pizzácska, a tüzes lében főtt tengeri fogas és a torta caprese édesség-különlegesség.

Tovább olvasom »
köret, olasz, padlizsán, paradicsom, recept

Pármai padlizsán: igazi olasz ízek

PP-Eletforma

Csábosan hívogat a piacon a padlizsán. Sokan félnek tőle, mert azt hiszik, nehéz elkészíteni úgy, hogy ne legyen keserű. Pedig egyszerű trükkel elveszti keserű ízét, s nagyon finom fogások készíthetők belőle. Például ez a pármai padlizsán: könnyű, gyors és ízletes. Nevéből adódóan, természetesen olasz recept.

Tovább olvasom »
gasztonómia, menü, olasz, recept

Az olasz menüsort a Trattoria Pomo D’Oro séfje készítette

Bár külföldre utazni mindig lehet, meg persze jó is, azért a kontinensen belüli országtúrák ideje leginkább tavasztól őszig tart. Ezek az utazások egyben gasztronómiai kalandozások is, amelyek hasonlóan tartós élményeket adhatnak, mint a kultúra egyéb területein tett felfedezéseink.

Tovább olvasom »
konyha, olasz, recept, sonka

Ezt meg kell kóstolnod! Ínyenceknek!

Danita

A sokak által ismert és használt “prosciutto” szó önmagában olaszul sertéssonkát jelent, s nem utal még a készítés módjára. Itthon is lehet kapni, de valahogy, itt a helyszínen Olaszországban – mintha még finomabb lenne!

Tovább olvasom »
élelmiszer, olasz, receptek, vásárlás

Olasz élelmiszerek hete a Cora áruházakban

PP-Eletforma

2011. február 3. és 16. között Toscana és Emilia Romagna élelmiszereivel ismerkedhetnek meg a vásárlók a Cora áruházakban. Mindkét tartomány gazdag történelmi múlttal és nagyrészt a helyi mezőgazdasági termelésre épülő erős élelmiszeriparral rendelkezik.

Tovább olvasom »