művészet

Dalí, kiállítás, művészet, parfüm

Üdvözlünk Dalí agyában!

Krajcsó Judit

Salvador Dalí műveiből nyílt kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban szombaton. A tárlat középpontjában az a száz színes fametszet áll, amelyet a katalán szürrealista művész Dante Isteni színjátékához készített illusztrációként. A rendezvényen minden a művészről szólt.

Tovább olvasom »
fesztivál, koncert, művészet, színház, tánc, verseny

Szerelmünk, Shakespeare

Krajcsó Judit

Szerelemünk, Shakespeare címmel rendez fesztivált június 9. és július 16. között a Madách Színház. A programban zene, tánc, egyetemi és alternatív színházi produkciók, valamint Shakespeare-szakértők előadásai is helyet kaptak.

Tovább olvasom »
élet, előadás, kapcsolatok, művészet, tánc, újjászületés

Újjászületés, ahogy még sosem láttad

Krajcsó Judit

Van-e lehetőség az újrakezdésre, ha elfogyott az energiánk a munkához, a gyerekhez, a lefogyáshoz és a szexhez; ha nem megy már a még jobb teljesítmény és különben is mindegy… Megrázó újjászületés tanúi lehetünk a Tünet Együttes Apropó 2.0 című darabjában.

Tovább olvasom »
csiszolás, drágakő, érték, gyémánt, minőség, művészet

A NŐ legjobb barátja…!

László Márta

Marilyn Monroe szerint a gyémánt a nő legjobb barátja. Nos, engem a minap több mint 220 millió forint értékű ilyen, különleges mesebeli ékkő, és persze négy, hozzá járó testőr vett körül azon az exkluzív sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a világ legtökéletesebb barátait. Európában mindössze három országában, Törökországban, Nagy-Britanniában és immár Magyarországon juthatnak hozzá az érdeklődők.    

Tovább olvasom »
elismerés, építészet, irodalom, jelöltek, művészet, oktatás, Prima Primissima, sport, szavazás, tudomány, újságírás

Már tudjuk, kik a legjobbak!

László Márta

Baraczka Eszter, Kútvölgyi Erzsébet, Kőbán Rita és Medveczky Ádám is a kiválók között! A Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Csányi Sándor kihirdette az idei jelölteket. Ezúttal is tíz kategóriában választottak! Lapozgassatok a fantasztikus nevek, emberek, teljesítmények között! Lehet itt választani? Igen! Sőt, december elejéig meg is teheted!   

Tovább olvasom »
Gubás Gabit MTVA, kultúra, művészet, oktatás

Ennek örül Gubás Gabi

László Márta

Szeptember 18-an startol a közszolgálati televízió ötök csatornája. A kulturális M5-ön színházi előadásokat, koncerteket, ismeretterjesztő műsorokat is ígérnek a társaság vezetői. Gubás Gabi, mint az új csatorna hangja, nagyon örül a feladatnak.     

Tovább olvasom »
augusztus, fesztivál, hagyományok, kulturális örökség, művészet, program, zene

Hétrétország – gyere köztiválozni az Őrségbe!

Krajcsó Judit

Hétrétország címmel augusztus 12-én megkezdődik az Őrség legnagyobb kulturális rendezvénye. A tíz napon át tartó, köztiválnak nevezett programsorozaton ötven udvarház várja nyitott kapukkal a vendégeket, Őriszentpéteren, a “bázison” pedig koncerteket, művészeti programokat, színházi előadásokat, filmvetítéseket tartanak.

Tovább olvasom »
díj, japán, kokhesi, művészet, Tóth-Vásárhelyi Réka, tradíció

Magyar öltöztetőnő sikere Japánban

László Márta

Tóth-Vásárhelyi Réka, magyar kokeshiművész nyerte a japán gazdasági, kereskedelmi és iparügyi miniszter díját. A Shiroishiben rendezett 58. Japán Országos Kokeshi Versenyen az „Öltöztetős kokeshi-szekrénnyel” vitte el a pálmát a magyar művész – adta hírül a Japánspecialista.  

Tovább olvasom »
fotó, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, jövő, kiállítás, Korea, művészet, tradíció

Embereken, tájakon és időn túl

PP-Eletforma

A Koreai Kulturális Központ és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös időszaki kiállításának művészeti formanyelve a kortárs dokumentumfotó, melyet most először, Korea hét neves fotográfusának 125 alkotásán keresztül ismerhet meg az európai közönség. KANG Woongu, KWON Taegyun, KIM Jungman, PARK Jongwoo, LEE Gapchul, CHO Daeyeon és SEO Heunkang koreai fotóművészek utazó kiállítása Európában hat helyszínen kerül bemutatásra az adott ország Koreai Kulturális Központjával együttműködésben. A vándorkiállítás első állomása Budapest, melyet Berlin, Varsó, Brüsszel, Asztana és Madrid követ.

Tovább olvasom »
kiállítás, Magyar Nemzeti Galéria, művészet, orosz

Az oroszok már a Nemzeti Galériában vannak!

Krajcsó Judit

Az európai modernizmus történetének egyik legkoncentráltabb fejezetét mutatja be a Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum anyagából válogatva a Magyar Nemzeti Galéria (MNG).  A művészet forradalma címmel látható orosz avantgárd kiállítása május 1-ig látogatható.

Tovább olvasom »
Dél-Korea, kultúra, művészet, természet, turizmus

Messze, hol áriráng, áriráng hangja száll…

László Márta

Ugye még nem láttad Szöult éjszakai kivilágításban, a tévétorony fantasztikus tengeri akváriumát, az uralkodói palota kertjét, a szenzációs metróhálózatot, nem ízlelted különleges konyháját? Nekem szerencsém van, részese voltam! És elvarázsolt! Most egy este itt, Budapesten varázsolta el a résztvevőket Dél-Korea kultúrájának és természeti adottságainak bemutatásával a Koreai Kulturális Központ „Imagine your Korea” elnevezésű rendezvénye. Előadásokkal, az ország egyedülálló kultúrájának bemutatásával igyekezett közelebb hozni a félszigetet a látogatókhoz az intézet.

Tovább olvasom »
barátság, Chaina Smart Expo, élmény, előadás, élvezet, művészet, szertartás, tea, tradíció

Egészség, tradíció, szertartás, művészet, barátság – találd ki, mi az?

László Márta

Válaszd a holdfényt, a lankás hegyoldalt, a lágy szellőt, a kellemes zenét, a szilvafa virágának illatát, a tökéletes vizet, az avatott szemmel válogatott leveleket, és máris majdnem minden kész egy tökéletes teaszertartáshoz! A teázás ugyanis nem csak egy pár perc felfrissülést jelent, vagy, hogy valamit iszom, ha beteg vagyok! Ez egy 2000 éves hagyományokon nyugvó kínai művészet, amiből fantasztikus ízelítőt kaptak azok, akik a hétvégén ellátogattak a Chaina Smart Expo Kínai Teakultúra Fesztiváljára.       

Tovább olvasom »
alkotás, használati cikkek, kiállítás, kreativitás, művészet, pályázat, Re-design

Nejlonharisnyából bútorhuzat

PP-Eletforma

A Humusz Szövetség által rendezett re-design vándorkiállítás az ország számos pontját bejárta az elmúlt hónapokban. A tavalyi év végén meghirdetett Re-design – Gondold újra! alkotói pályázat témája a régi használati tárgyak kreatív újraformálása volt, mellyel új, egyedi használati tárgyak születtek. A tavaszi pályamunkák az országos turné után most újra látogatást tesznek Budapesten, ezúttal a Humusz Házban. A kiállítás megtekintésén kívül a látogatóknak alkalmuk nyílik találkozni Ullmann Mónikával és kipróbálni az upcycling művészetét a szombati workshopokon.

Tovább olvasom »
művész, művészet, színész, utazás

Tizenkét év alatt a Föld körül

PP-Eletforma

Hajnóczy Somát nyugodt szívvel hívhatjuk világutazónak, mivel fellépéseinek köszönhetően bejárta már a fél világot. A legutóbbi turnéja Algériában volt, ami a 35. ország, ahol szórakoztatta a közönséget. Pályafutása és fiatal kora ellenére túl van már 150 utazáson, és több száz fellépést tudhat maga mögött.

Tovább olvasom »
ékszer, LOOT - Mad about Jewelry, magyar siker, művészet, siker New Yorkban

Magyar ékszerek sikere New Yorkban

PP-Eletforma

Péter Vladimir, a magyar ékszerkészítés egyik kiemelkedő alakja minden várakozást felülmúlóan sikeresen mutatkozott be New Yorkban, ahová a Balassi Intézet meghívására érkezett, hogy részt vegyen az évente szervezett LOOT – Mad about Jewelry ékszerkiállításon és vásáron.

Tovább olvasom »
kiállítás, művészet, programajánló

Három az egyben! Fantasztikus kiállítások a MNG-ben!

PP-Eletforma

Dada és szürrealizmus – Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí címmel nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában, amelyhez két hazai kísérőtárlat is társul. A Magyarországon soha nem látott teljességű anyag átfogó képet nyújt a 20. század két meghatározó jelentőségű avantgárd irányzatáról. Fantasztikus élmények várják a látogatókat!

Tovább olvasom »
művészet, múzeum, program

Láttad a Toulouse-Lautrec-kiállítást a Szépművészetiben? Most nézd meg!

PP-Eletforma

Menjünk a hétvégén múzeumba, hiszen vasárnap lesz a múzeumi világnap is! Mi most az április vége óta látható nagyszabású Toulouse-Lautrec világa kiállítást ajánljuk a Szépművészeti Múzeumban. A 150 éve született francia festő mintegy 170 alkotása mellett korabeli film- és hangfelvételeken, valamint fotókon is láthatjuk, hallhatjuk a litográfiákon szereplő táncosokat, énekeseket, színészeket.

Tovább olvasom »
gyerek, művészet, otthonunk berendezése

Otthonunk legszebb díszei, a gyerekrajzok – Képekkel!

Krajcsó Judit

Megtaláltuk a legolcsóbb és a legegyszerűbb művészi alkotásokat, amelyekkel kedvesebbé varázsolhatod az otthonodat! Az alkotók kéznél vannak, s az eszközök is könnyen beszerezhetők. Igen, a gyerekeidről és az ő csodás rajzaikról van szó, melyek a valaha készült legértékesebb alkotások! Íme néhány ötlet, hogyan lehetnek a lakásod mutatós kincsei!

Tovább olvasom »
divat, Luan by Lucia, művészet

Divat és művészet

Práger Kitti

Ma még látogatható a B55 Galériában a Balaton utcában egy igen érdekes, a divat és a művészet határait összemosó, e két terület találkozását jól reprezentáló tárlat. A Vásznon innnen, ruhán túl címet viselő kiállítás egészen este 9-ig várja az érdeklődőket.

Tovább olvasom »
mentális zavarok, művészet, pszichiátria

Gyógyító művészet

Práger Kitti

A művészetterápia lényege, hogy a mentális problémákkal küzdő, sokszor zárkózott betegek az alkotás valamely formájának segítségével képesek legyenek kifejezni önmagukat. Ez az önmegvalósítás bármilyen úton életre kelhet, akár egy irodalmi műben, akár a zenében, de a festészetben is. A művészetterápia egyik különleges rendezvénye a PsychArt24, mely csúcsra járatása az alkotás élményének, ami egyszerre gyönyörködtet és gyógyít.

Tovább olvasom »
művészet, Sebestyén János festőművész, Ybl Palota

Sebestyéntől – Sebestyénről

PP-Eletforma

Egy újabb tárlat, mely Budapest új, kortárs kiállítási helyszínén nyílik, az Ybl Galériában. Az Ybl Miklós megálmodta Ybl Palota, melyet Pest egyik legszebb palotájaként tartanak számon, már régebben is gyakran szolgált képzőművészeti kiállítások helyszíneként. 2013-tól ez a hagyomány újraéledt a palota falai közt. A társasági és művészeti élet régi-új központjában május közepétől látogathatja a közönség Sebestyén János festőművész munkáit.

Tovább olvasom »
Aranycsótány, kiállítás, Kiss Miklós, művész, művészet, múzeum

Csótányok a múzeumban

PP-Eletforma

Kevés magyar művész mondhatja el magáról, hogy kiállított a londoni Tate Modernben vagy a nagyhírű Saatchi galériában. Kiss Miklós közéjük tartozik, igaz, műveit ő maga csempészte be a kultikus kiállítótermekbe. 

Tovább olvasom »
angol nyelvórák, gyerek, művészet, múzeum

Rendhagyó angol nyelvórák indulnak-gyerekeknek!

PP-Eletforma

2012. április 25-től rendhagyó angol nyelvórák indulnak a Magyar Nemzeti Galériában. A foglalkozások során a műalkotásokhoz kapcsolódó játékos nyelvi feladatokkal fejleszthetik a gyerekek idegennyelvi tudásukat és a nyelvi ismereteken túl a művészeti stílusokkal, technikákkal és a kreatív alkotás örömével is megismerkednek. 

Tovább olvasom »
lottó, művészet, Placc fesztivál, programajánló, szerencsejáték

Fedezze fel a Lottóház titkait!

PP-Eletforma

Különleges lakóépület kapui nyílnak meg a nagyközönség előtt Budapesten szeptember 25. és október 2. között az idei PLACCC Fesztiválon. Egy fiatal képzőművészeti alkotópáros felpezsdíti az életet az egyik Lottóházban, amelynek első lakói szerencsejátékon nyerték a lakásaikat. A vasárnapi nyitóeseményen játékos időutazás, kiállítás, tárlatvezetés, filmvetítés és közös lottójáték várja a látogatókat. A program tíz napon át ingyenes.  

Tovább olvasom »
család, gyerek, házasság, művészet

Eljegyzés vagy házasság?

Danita

Az Arnolfin házaspár c. kép egy közepes méretű olajfestmény, mely a londoni National Galleryben található. A kép 70 éve foglalkoztatja a művészettörténészeket, többek között Panofsky Erwint Jan Baptist Bedaux-ot, és Lorne Cambell-t , Peter Schabacker , Elisabeth Dhanens , Edwin Hall és hazánkból Eörsi Anna.

Tovább olvasom »
divat, művészet, pálinka, program

Művészi teljesítmények

Timar Gigi

Elkészült Budapest eddigi legnagyobb festett tűzfala a belvárosi Király utca és Kazinczy utca sarkán: a Suppré-Neopaint művészei készítették a PortfolioPoints 2011 kiállítássorozat keretein belül.

Tovább olvasom »
design, koncert, művészet, verseny

Zagar koncert zárja a YCC 2011 design versenyt

PP-Eletforma

A Young Creative Chevrolet művészeti pályázat szakmai zsűrije június 10-én, pénteken dönt a 2011-es verseny győzteseiről. Az eseményen öt kategóriában – divat, fotó, grafika, video és zene – hirdetik ki a legjobbakat, akik a magyarországi megmérettetés után az európai döntőben is bemutathatják nyertes pályaműveiket és versenybe szállhatnak a több ezer eurót jelentő fődíjért. A pénteki gálán az eredményhirdetés mellett eseménydús programok várják a látogatókat.

Tovább olvasom »
dizájn, kreatív, modern, művészet

Ezek a tervezők nem az asztalfióknak dolgoznak

Timar Gigi

A fiatal, hazai dizájnereket a társadalmi, szociális és környezettudatos kérdések foglalkoztatják leginkább. Erről tanúskodnak a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjasok munkái. Jól látható az is, hogy a tervezők nem az asztalfióknak dolgoznak, azon vannak, hogy kreativitás és piacképesség összekapcsolódjon.

Tovább olvasom »
ajánló, költészet, költő, művészet

Költészet napja a Duna Televízióban

PP-Eletforma

József Attila születésnapja, április 11-e a magyar líra legnagyobb ünnepe. A Duna Televízió kezdetek óta kitüntetett figyelmet szentel költői életművek bemutatásának. A képernyőn sorra jelennek meg költők portréi, lírai alkotásokat feldolgozó műsorok, filmek, etűdök. A csatorna nézői napi rendszerességgel láthatnak klasszikus és kortárs versfeldolgozásokat neves színészek, előadóművészek tolmácsolásában. Idén immár 47 éve, hogy ünnepeljük a verseket és alkotóikat, így a Duna Televízió ebben az évben is verseket, versműsorokat tűz programjára ezen a neves napon.

Tovább olvasom »
dizájn, művészet, otthon

Popsztárdizájner pinkben

Timar Gigi

Hallott már az érzéki minimalizmusról? És a digipop stílusról? Karim Rashid, napjaink egyik legnépszerűbb dizájnere írja le ezekkel a fogalmakkal csodálatosan optimista, letisztult, ugyanakkor áradó stílusát.

Tovább olvasom »
gyermekek, művészet, program, zene

Big Bang Gyerekzenei Fesztivál Kalandos Kedvű Fiataloknak

PP-Eletforma

A magyarországi gyerekzenei programkínálaton belül új irányt képvisel a Millenárison 2011. március 12-én először megrendezésre kerülő Big Bang Gyerekzenei Fesztivál. Zenei kalandozásra hívjuk az óvodás és kisiskolás korú gyerekeket, amely során a hangok világának egészen új formáit ismerhetik meg. Felfedezhetik például, hogy ők maguk is zeneszerzők lehetnek, megtapasztalhatják, hogy hogyan lehet zene és tánc segítségével elűzni az éjszaka lidérceit, vagy éppen Moholy-Nagy László munkái elevenednek meg előttük a zene segítségével.

Tovább olvasom »
hétvége, kultúra, művészet, programok

MNG Extra programsorozat

PP-Eletforma

A Magyar Nemzeti Galéria MNG EXTRA című programsorozata minden hónap első péntekén meghosszabbított nyitva tartással, koncertekkel, tárlatvezetésekkel és kreatív műhellyel várja! 

Tovább olvasom »
kiállítás, művészet, múzeum, programajánló

Magyar Kézműves Remek címmel kiállítás nyílt!

PP-Eletforma

Magyar Kézműves Remek címmel kiállítás nyílik a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, amely 2011. január 21. – február 13-ig lesz megtekinthető. A megtisztelő címet minden évben érdemes kézművesek számára adományozza a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Múzeumunkban a szakmai zsűri által válogatott különleges alkotásokat tekinthetik meg a látogatóink. 

Tovább olvasom »
művészet, zene

Fókuszban a tehetség!

PP-Eletforma

Bár átmenetileg elhagyta otthonát, de a megújuló Zeneakadémián tovább folytatódik a fiatal tehetségek támogatása: úttörő tehetséggondozó program indul a kiválasztott, kiemelkedő tehetségek számára. A közeljövőben emellett Anda Géza zongoraművész emlékére – a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolával közösen – új ösztöndíjat is hirdet az intézmény. Az Akadémia továbbá együttműködési megállapodást kötött az Iparművészeti Múzeummal, így ezentúl az adott korok szellemiségét idéző koncertek fűszerezik a múzeum kiállításait, de lehetőség nyílik akár hangszerbemutatókra is.

Tovább olvasom »
környezetvédelem, kultúra, művészet, természetes

Minden élethelyzetre van környezetbarát megoldás?

Timar Gigi

Nemcsak a politikusok, tudósok és iparmágnások tehetnek nagy lépéseket a fenntarthatóság felé, hanem a formatervezők is, és általuk minden hétköznapi ember. A Design Hét keretében bemutatott „Design az élhető jövőért” című tárlaton látható tárgyakból úgy tűnik, minden élethelyzetre van környezetbarát megoldás. A fenntartható dizájn egyik fontos eleme a környezettudatos anyagok használata, legyen szó akár újrafelhasználásról, akár bioműanyagok fejlesztéséről.

Tovább olvasom »