megelőzés

agyvelőgyulladás, fetőzés, kullancs, megelőzés, oltás, vírus

Vérre mennek!

László Márta

Hamarabb indulhat a kullancsszezon a korai meleg miatt. A magas fokú védettséghez a teljes oltási sort be kell adni. A fertőzött kullancsok vírusos agyvelőgyulladást (kullancsencephalitist) is terjesztenek. A magas fokú védettség kialakításának feltétele, hogy a teljes oltási sort beadassuk. A betegség súlyos esetben életre szóló maradványtünetekkel gyógyul. Utazás, túrázás előtt is érdemes oltatni: Ausztria, Szlovénia, Csehország, Szlovákia és Horvátország egyes részein is magas a fertőzött kullancsok száma. Az alapimmunizálás után 3 évvel emlékeztető oltás beadására is szükség van.

Tovább olvasom »
bor, bőrrák, kampány, megelőzés, napozás, tanácsadás

Ne vidd a vásárra!

PP-Eletforma

Az európaiak csupán 14%-a tartja be a fényvédelmi szabályokat annak ellenére, hogy 91% ismeri a lehetséges veszélyeket. Az Euromelanoma, mely a kontinens vezető bőrrák megelőzésére létrejött szervezete, széles körű kampányt indított a fényvédelmi szokások megváltoztatásáért. A Csak egy bőröd van című akció célja, hogy felhívja a figyelmet a napsugárzás lehetséges veszélyeire és tudatosítsa, hogy mit tehetünk bőrük megóvása érdekében.

 

Tovább olvasom »
család, egészség, járvány, közösség, megelőzés, védelem, védőoltás

Felnőtt korban is életet menthet

PP-Eletforma

Évente 2-3 millió életet mentenek meg világszerte a védőoltások, mivel 26 különféle betegség ellen nyújtanak védelmet – hívja fel a figyelmet a WHO. Az április 24-én kezdődő Védőoltási Hét kapcsán szakorvosok arra figyelmeztetnek, hogy felnőttkorban is gondolni kell az immunizálásra, többek között a rizikócsoportokba tartozók (HIV-fertőzöttek, krónikus betegek, koraszülöttek, idősek) esetében. A vakcinációval nemcsak magunkat védhetjük, de a családunkat, a környezetünket és a társadalom egészét is.

Tovább olvasom »
Európai Rákellenes Kódex, gyógyítás, Magyar Rákellenes Liga, megelőzés, rák, szűrés

A legjobb gyógymód

PP-Eletforma

Sokszor esik szó a daganatos betegségek gyógyításáról, új kezelési lehetőségeiről. Érdemes azonban észben tartani a régi igazságot: a legjobb gyógymód a megelőzés. A rizikótényezők csökkentésével, kiküszöbölésével a daganatos megbetegedések egyharmada megelőzhető lenne. Ezért a személyes felelősség az egészséges életmód kialakításában tematikával szervezett konferenciát a Magyar Rákellenes Liga, ahol a megújult Európai Rákellenes Kódexet is bemutatták.

Tovább olvasom »
agykárosodás, fertőzés, klímaváltozás, kullancs, megelőzés, oltás

Nehéz elbújni előle, de muszáj!

PP-Eletforma

Jórészt a klímaváltozás, illetve a szabadtéri szabadidős tevékenységek népszerűsége áll a kullancs által okozott vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásos megbetegedések gyakoribbá válása mögött – tartalmazza a WHO 2011-ben kiadott, átfogó jelentése. 

Tovább olvasom »
cirkusz, egészséges életmód, megelőzés, mozgás, reflux, sport, sztárok, szűrés, vizsgálatok

Minek köszönhető ez a remek kondi, Rippel fivérek?

Krajcsó Judit

A Sportorvosi Központban jártak a Rippel fivérek,  nemzetközi hírű magyar artisták, többszörös Guiness-rekorderek, akik huszonnyolc éve lépnek fel a világ színpadain.  Kondíciójuk, az egészségük megőrzése mindkettejük számára rendkívül fontos, ezért is vettek részt az intézményben egy komplex teljesítménydiagnosztikai kivizsgáláson. A szereplésekre való felkészülés során végzett edzésprogramjukról, a prevenció és az egészség megőrzésének fontosságáról valamint a hivatásuk szeretetéről beszélgettünk velük.

Tovább olvasom »
megelőzés, mozgás, nő, szűrővizsgálat, vörös áfonya

Ma se feledkezzünk meg a hölgyek egészéségéről!

László Márta

A nőnap több mint ötven éve Magyarországon is a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének ünnepe. Március 8-án a férfiak virággal, édességgel vagy egyéb aprósággal lepik meg az életükben fontos szerepet játszó hölgyeket. Az ünneplés közben azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a fizikai és lelki jóllét az egyik legnagyobb kincsünk: az egészség megőrzése érdekében az alábbi tippeket mindenképp érdemes megfontolni.

Tovább olvasom »
megelőzés, PrenaTest, qPCR technika, születési rendellenesség, szűrés, vérvétel

Vele született rendellenességek: mi a titok?

PP-Eletforma

Nyitott gerinc, kamrai sövényhiány, ajak- és szájpadláshasadék, dongaláb és Down-kór. Csak néhány, a Magyarországon leggyakrabban előforduló magzati veleszületett rendellenességek közül, amelyek a születések mintegy hat százalékában sajnos előfordulnak. Ez évi 5000 – 6000 esetet jelent, amelyek közül van, ami akár halállal is végződhet. A fejlődési rendellenességek egy részét már magzati korban ki lehet mutatni, kezelni, illetve esetenként kialakulásukat meg is lehet előzni!

Tovább olvasom »
anyajegy, megelőzés, melanoma, orvos, rák

Vannak anyajegyeid? Azonnal ellenőriztesd!

PP-Eletforma

Úgy néz ki, mint egy ártatlan kis pötty a bőrödön, de nem az! Életet menthet, ha tudod, hogyan ismerd fel a melanomát! Magyarországon évente 2000 új, ilyen tipusú megbetegedést diagnosztizálnak. Kevesen tudják, hogy ez a daganatos betegség az esetek többségében genetikai eredetű, és korra, nemre való tekintet nélkül bárkinél előfordulhat. Pánikra azonban nincs ok, hiszen ha időben felfedezzük, 100%-ban gyógyítható és túlélhető. Dr. Horváth Béla bőrgyógyász szakorvos, a MelanomaMobil bőrgyógyászati szűrőközpont vezetője segítségével alább összefoglaljuk a legalapvetőbb tudnivalókat.

Tovább olvasom »
bőrgyógyész, megelőzés, melanoma, orvos, pigmentsejt, szulárium, vizsgálat

Azonnal tépd szét a szoláriumbérleted, ha kedves az életed!

PP-Eletforma

Magyarországon évente 2000 új melanomás megbetegedést diagnosztizálnak. Kevesen tudják, hogy ez a daganatos betegség az esetek többségében genetikai eredetű, és korra, nemre való tekintet nélkül bárkinél előfordulhat. Pánikra azonban nincs ok, hiszen ha időben felfedezzük, 100%-ban gyógyítható és túlélhető. Dr. Horváth Béla bőrgyógyász szakorvos, a MelanomaMobil bőrgyógyászati szűrőközpont vezetője segítségével összefoglaljuk a legalapvetőbb tudnivalókat.

Tovább olvasom »
kardiológia, megelőzés, rossz levegő, szív, szmog

Óvd a szíved a rossz levegőtől!

László Márta

Rendkívül rossz a levegő minősége szinte az egész országban. A magas szálló por-tartalom miatt már tizenhét település levegőjét minősítette veszélyesnek az Országos Közegészségügyi Központ. A szmogriadó arra figyelmeztet, hogy ezekben a napokban nem tanácsos hosszabb ideig a szabadban tartózkodni. Egy friss tanulmány szerint, különösen azokra veszélyes, akik szív-és érrendszeri problémákkal küzdenek. Dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa arról tájékoztat, hogy milyen szív- és érrendszeri kockázatai vannak a légszennyezettségnek, milyen tünetek adhatnak aggodalomra okot, és milyen szívpanaszok esetén szükséges azonnal kardiológushoz fordulni? 

Tovább olvasom »
megelőzés, nőgyógyászat, prosztatarák, szűrés, vastagbél

Női, férfi és ami közös…

László Márta

Jobb félni, mint megijedni – tartja a mondás. Az előrelátók már most, az év elején megtervezik az idei szűrővizsgálatokat. A legfontosabbakat Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense gyűjtötte egy csokorba. Most a női és a férfi szűrővizsgálatot tekintjük át, illetve +1-et, amire mindenkinek szüksége van!      

Tovább olvasom »
hasi ultrahang, megelőzés, nagylabor, szűrővizsgálat, vérvétel

2 fontos rutinszűrés

PP-Eletforma

A megelőzés híveinek az év elején érdemes összeállítani egy egészségtervet arról, milyen szűréseken szeretnének részt venni. Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense a 7 legfontosabb szűrővizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet. Most kettőt adunk közre, olvassatok minket, és a többi ötöt is rövidesen megtaláljátok nálunk!   

Tovább olvasom »
COPD, dohányzás, függőség, megelőzés, rák, tüdőbetegség

A kocadohányosok sem ússzák meg tüdőbaj nélkül!

PP-Eletforma

Magyarországon a lakosság közel 30 %-a dohányzik – a statisztika magába foglalja a láncdohányosokat és a csak alkalomszerűen rágyújtókat is. Számos súlyos betegség – légúti megbetegedések, szív- és érrendszeri megbetegedések – nagy része is a dohányzás számlájára írható. De vajon a kocadohányost is fenyegetik a dohányosokra jellemző kockázatok?

Tovább olvasom »
Csobot Adél, Czeizel Intézet, Istenes Bence, megelőzés, szemvizsgálat

Csobot Adél, a laza anyuka

László Márta

Alig múlt 22 éves, egy gyönyörű kisfiú édesanyja, a magánéletében és a szakmájában is sikeres… Csobot Adél életének egyik legboldogabb időszakát éli, és párjával, Istenes Bencével a kisfiukkal kapcsolatos dolgokban is teljes az összhang köztük. Ahogy Adél fogalmaz, Bencével ösztönösen működnek, és nem aggódnak feleslegesen Nátánnal kapcsolatban sem, ami persze nem azt jelenti, hogy ne lennének megfontolt és tudatos szülők.

Tovább olvasom »
hpv, Humán Papillomavírus, Mályvavirág Alapítvány, megelőzés, méhnyekrák

Pasi vagy? Akkor segíts!

László Márta

Gondoskodásukkal, odafigyelésükkel a férfiak is sokat tehetnek azért, hogy kedvesüknek, közeli hozzátartozójuknak ne kelljen szembenéznie a Humán Papillomavírus, azaz a HPV súlyos következményeivel. Erre figyelmeztetett nemrég a Mályvavirág Alapítvány. Magyarországon évente több, mint 1000 nővel közli a lesújtó hírt az orvosa, hogy méhnyakrákja van. Majd 400 család válik csonkává a feleség, az édesanya vagy a lánytestvér elvesztésével méhnyakrák miatt.

Tovább olvasom »
alvás, cukorbetegség, megelőzés, szövődmények

Egy óránál többet szundítasz napközben? Hűha!

PP-Eletforma

Nem könnyű felfedezni a 2-es típusú cukorbetegséget, éppen ezért számtalan beteg nem is tud állapotáról. Sokszor csak akkor ismerik fel, amikor már késő, és szövődmények léptek fel. Az állapottal kapcsolatban a kutatók egy érdekes összefüggésre figyeltek fel, mely szerint a hosszabb sziesztaidő és a diabetes közt közvetett kapcsolat van. A betegségről és az alvással való összefüggésekről dr. Czégeni Annát, a Budai Endokrinközpont diabetológusát kérdeztük.

Tovább olvasom »
AGE Reader, megelőzés, vércukor, vizsgálat

Ismerd meg a cukrodat!

László Márta

AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott a Szent János Kórház Budai Neuropathia Centruma. Az egyszerű és gyors vizsgálati módszer segítségével felmérhető, mennyire veszélyeztetett a beteg a szív- és érrendszeri szövődmények szempontjából.

Tovább olvasom »
csomó, gyógyulási esély, megelőzés, mellrák, önvizsgálat, szakorvos

A megelőzés ugyanolyan fontos, mint a kezelés

PP-Eletforma

Van egy pillanat minden nő életében, amikor átfut az agyán az ijesztő gondolat, hogy vajon minden rendben van-e a testében. Magyarországon évente körülbelül 7500 új mellrák beteget fedeznek fel. Mégis igazán csak akkor gondolunk bele, hogy érintettek lehetünk akár mi is, ha a környezetünkben is találkozunk egy ilyen élettörténettel. Megelőzhető? Gyógyítható? Ma már szerencsére nem tabu a téma. Beszéljünk a mellrákról!

Tovább olvasom »
baleset, közlekedés, megelőzés, október, ősz

Csak tudd, nem te vagy Hamilton!

PP-Eletforma

Jóval több veszélyes közlekedési helyzet alakulhat ki az ősszel. A ködös reggelek és a hajnalban csúszósabb utak mellett ugyanis a rövidebb nappalokkal is számolni kell, amely több terhelést jelent egy fárasztó munkanap előtt és után. A csökkent látási viszonyok mellett akár másfélszeresére is megnőhet a reakcióidő, amely már a közlekedés biztonságát kockáztathatja.  A Groupama Biztosító arra hívja fel a figyelmet, hogy a rutinból való vezetés mellett a technika elengedhetetlen ahhoz, hogy megelőzzük a baleseteket!

Tovább olvasom »
ásványvíz, folyadék, helyes táplálkzás, megelőzés, mozgás, vesekő

Helytelen életmód szüli a vesekövet

PP-Eletforma

A népesség 5 százalékát érinti a húgyúti kövesség Magyarországon. Az esetek száma egyre nő, amiben a helytelen táplálkozás, az elégtelen folyadékbevitel, az elhízás és a mozgásszegény életmód játszik nagy szerepet. A betegség az érintettek több mint felénél pár éven belül kiújul annak ellenére, hogy a vesekő sok esetben megelőzhető lenne – hívja fel a figyelmet az Európa-szerte megrendezett Európai Urológiai Hét kapcsán indított felvilágosító kampány keretében a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikája és a Szentkirályi Ásványvíz.

Tovább olvasom »
erőltetés, felkar, gyulladás, ínhüvely, kéz, megelőzés, terápia, ujj

Mutasd a kezed, megmondom, mi a baj!

László Márta

Sokan tehetetlenek, hiszen a munkájuk miatt nagy terhelésnek teszik ki minden nap kézfejüket, csuklójukat. A megfelelő életminőséghez viszont ugyanolyan szükségünk van a kezünkre, mint testünk többi részére. Az ínhüvelygyulladás, a pattanó ujj, az alagút szindróma egyre gyakoribb jelenség a hazai lakosság körében, Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa szerint azonban ezeket még azok is el tudják kerülni, akik munkájuk miatt terhelik meg felső végtagjukat.

Tovább olvasom »
derék, egészség, fájdalom, láb, megelőzés, orvosi tanács, sarok, térd, terhelés

Elképesztő! Pont a cipőtől fáj?

PP-Eletforma

Százból kevesebb, mint tíz embernek egészséges a lába, ehhez pedig erősen hozzájárul a nem megfelelő cipő. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical ortopédusa a lábfájás, a derék- és gerincfájdalom illetve a nem megfelelő cipőviselet közti összefüggésről beszélt.

Tovább olvasom »
betegség, felelős állattartás, kutya, megelőzés, szívférgesség

Legyen szívügyed kutyád szíve

PP-Eletforma

A szívférgesség a kutyák életét fenyegető megbetegedés. Súlyos panaszok léphetnek fel, és halállal is végződhet az eset. A fertőzés kórokozóját szúnyogok terjesztik, és már Magyarországon is egyre gyakrabban fordul elő. A kifejlett férgek a 30 centiméter hosszúságot is elérhetik, és akár 7-10 évig is élősködhetnek a kutya szervezetében. A szívférgesség terjedését azonban a megfelelő eszközökkel meg lehet állítani!

 

Tovább olvasom »
állatorvosi tanács, halálos betegség, kutya, macska, megelőzés, szívférek, szúnyog

Vigyázz, halálos veszélyben lehet a kutyád!

PP-Eletforma

A szívférgesség a kutyák életét fenyegető, súlyos megbetegedés. Az elváltozás hátterében a 10-30 cm hosszúságot is elérő fonálféreg, a szívféreg áll, mely a kutya szívében, tüdejében és a tüdő nagyobb ereiben él. Kártétele következtében tüdő és szívelégtelenség alakul ki, illetve több belső szerv károsodásáért is felelős lehet a kifejlődése során a szervezetben történő vándorlásának köszönhetően. Háziállataink közül a szívférgesség a kutyák és macskák ritkán a vadászgörények parazitás megbetegedése, de a hazai vadállományban az aranysakál és a vörös róka is fertőzött a legújabb kutatások szerint.

Tovább olvasom »
bárányhimlő, kiütés, megelőzés, terhesség, védőoltás

Nem csak gyerekbetegség!

PP-Eletforma

Továbbra is rendkívül erőteljesen emelkedik a bárányhimlősök száma Magyarországon. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint tavaly rekordszámú, 40 853 megbetegedést észleltek. Idén, április 12-éig 16 999 esetet regisztráltak, ami 40 %-kal több, mint a tavalyi, hasonló időszakban. Ez azt vetíti előre, hogy idén is – kicsik és nagyok – több tízezren esnek majd ágynak bárányhimlővel.

Tovább olvasom »
genetika, gerincbántalmak, gerincsérv, megelőzés, operáció, torna

Ne feküdj azonnal kés alá!

PP-Eletforma

Már gyermekkorban elkezdődhet az a folyamat, amely fiatal felnőttkorban porckorongsérvhez vezethet. A legsúlyosabb ágyéki gerincproblémát genetikai okok is előidézhetik, de többnyire tartáshibák, mozgásszegény életmód, gyenge mélyhát- és hasizmok járulhatnak hozzá. A szakember szerint minimális változtatásokkal el lehet kerülni az akár bénuláshoz is vezető mozgásszervi problémát.

Tovább olvasom »
dohányzás, ellenőrzés, koleszterin, megelőzés, sport, testsúly

Mozogd le a koleszterinszinted!

PP-Eletforma

Érdemes komolyan venni és kezeltetni a magas koleszterinszintet, ez ugyanis közvetve kiváltója lehet az infarktusnak, a stroke-nak és a végtagi trombózisnak. Dr. Marton Anna, az Oxygen Medical kardiológus főorvosa a hatékony koleszterinszint csökkentés lehetőségeiről beszélt.

Tovább olvasom »
egészség, lelki támogatás, megelőzés, mozgalom, stoma. segédeszközök, tanácsadás

Meggyógyulhatsz a stomához vezető betegségből!

PP-Eletforma

Az ILCO Klubot 1986. május 29-én Dr. Szentpétery Félix sebész főorvos alapította azzal a céllal, hogy az un. stomás betegek számára legyen egy olyan hely, ahol beszélhetnek az állapotukról, annak javításáról, a betegségről. Az ILCO mozgalom célja a stomás emberek (daganatos, vagy gyulladásos bél betegségek miatt bél, vagy vesevezeték kivezetéssel élők) psychoszociális rehabilitációja.

Tovább olvasom »
család, genetika, megelőzés, trombózis, véralvadás

Örökölhető-e a trombózishajlam?

PP-Eletforma

Az érrendszert érintő problémák vezető betegségeknek számítanak a magyar lakosság körében, ennek ellenére a legtöbben nem veszik elég komolyan az esetleges rizikótényezőket. Ennek oka többek között az, hogy nem is sejtik, hogy az olyan veszélyes betegség, mint pl. a trombózis, sokkal gyakrabban alakul ki, ha a családban előfordult már.

Tovább olvasom »
dialízis, megelőzés, művesekezelés, orvos, szűrés, vese

Fókuszban a vese!

PP-Eletforma

Rengeteget hallunk róluk, tudjuk, hogy akár életet is menthetnek, ha lehet, mégis megpróbálunk kibújni alóluk. Mert nincs időnk, mert bonyolultnak gondoljuk, mert egy kicsit félünk tőle, hogy kellemetlen, vagy csak egyszerűen, mert nem is tudjuk, hogy szükségünk lenne rá. Pedig a szűrővizsgálatok rendkívül fontosak, és meghatározó szerepet töltenek be az egyes betegségek felismerésében, amelyek a korai szakaszban még könnyen kezelhetők, lefolyásuk pedig nagymértékben lassítható. Így van ez a vesebetegség esetén is, amelyre minden év március második csütörtökén, a Vese Világnapján hívják fel világszerte a figyelmet. A kezdeményezéshez évek óta csatlakozik a B. Braun Avitum Hungary Zrt. dialízishálózata is.

Tovább olvasom »
káposzta, megelőzés, nitrát, spenót, szem, szűrés, zöldhályog, zöldség

Ezek a legfontosabb zöldségek zöldhályog ellen

PP-Eletforma

Bár a zöldhályog egyelőre gyógyíthatatlan szembetegség, a zöld növények, a nitrátban gazdag élelmiszerek és a szemorvosi ellenőrzés segíthet a betegség megelőzésében, illetve korai felismerésében. Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze az összefüggésekről beszélt.

Tovább olvasom »
ellenőrzés, fogorvos, fogszuvasodás, megelőzés

A világ leggyakoribb betegsége

PP-Eletforma

Kutatások szerint a világ 291 leggyakoribb betegsége közül az első helyen a fogszuvasodás áll, amelynek kezeletlenül komoly következményei lehetnek. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa szerint megfelelő kezeléssel mind a fogvesztés, mind akár a súlyos betegségek megelőzhetők.

Tovább olvasom »
arcápolás, arctorna, fényterápuia, megelőzés, öregedés, szarkaláb

Fényevő arc

PP-Eletforma

Az időmúlásával senki sem védheti ki a szépen lassan megjelenő ráncokat. Előbb csak az apró szarkalábakkal, majd az egyre mélyülő barázdákkal kell megküzdenünk, amik kíméletlenül jelzik az idő múlását. Jó hír, hogy nem kell egyből plasztikai sebészhez fordulni, számos megoldás létezik a ráncok megelőzésére és halványítására.

Tovább olvasom »
HPV elleni védőoltás, innováció, megelőzés, méhnyakrák, nőgyógyász, védekezés

Rákmegelőzés: itt a legújabb HPV elleni vakcina

PP-Eletforma

Vezető haláloknak számít Magyarországon a méhnyakrák. Évente 1000-1200 nőnél diagnosztizálják, és az érintettek fele életét veszti a daganatos megbetegedés miatt. Hiába a magas esetszám: az elváltozásért 99%-ban felelős HPV-ről a magyarok ötöde még az állami oltóprogram ellenére sem hallott, a lakosság fele pedig továbbra is a kevésbé megbízható óvszeres védekezésre hagyatkozik.

Tovább olvasom »
D vitamin, influenza járvány, kézmosás, megelőzés, védőoltás

Támad az influenzajárvány! Jön a D-vitamin!

László Márta

A tíz európai országban, köztük a szomszédos Szlovéniában és Ukrajnában tomboló influenzajárvány Magyarországra is megérkezett. Összegyűjtöttük, mit tehetünk, hogy elejét vegyük a megfertőződésnek, az influenza kellemetlen tüneteinek, és esetlegesen veszélyes szövődményeinek.

Tovább olvasom »
gyógyítás, megelőzés, megfázás, méz, új gyógyszer

Mézpasztillával gyógyítanak a magyar gyógyszerészek

PP-Eletforma

Magyar gyógyszerészek csapata hosszú évek munkájának eredményeként fejlesztette ki a Floney® Mézpasztillát, amely kiváló lehetőséget biztosít a megfázás megelőzésére és kezelésére egyaránt. Maga a technológia innovatív és távlatokba mutató, mert egy új aktív hordozóanyagra, a szilárd mézre épül.

Tovább olvasom »
C vitamin, csipkebogyó, egészség, immunerősítés, influenza, megelőzés, tea

Csodabogyóval az immunerősítésért

PP-Eletforma

Közelednek a hideg téli napok és ezzel együtt az influenza, a felső légúti betegségek ideje is. Ilyenkor sokan megbetegszenek, ágyba kényszerülnek néhány napig. De aki a megelőzésre is fordít egy is figyelmet, könnyen átvészelheti ezt az időszakot. Most még nem késő felerősíteni immunrendszerünket! Lássunk hozzá- ajánlja Rádóczi Edina biorezonanciás állapotfelmérő!

Tovább olvasom »
aktív élet, anyaság, Kovács Ági, lakásdísz, megelőzés, mentolos eukaliptuszos mellkaskenőcs, ősz, sport

Kovács Ági: Az anyaság néha felér egy olimpiai felkészüléssel

PP-Eletforma

Olimpiai bajnok, édesanya és feleség. Kovács Ági szinte a szemünk előtt cseperedett felnőtté, élsportolóként számos kimagasló eredménnyel vitte hírünket a világban. Igaz, ma már nem sportol versenyszerűen, de ez nem azt jelenti, hogy ne telnének mozgalmasan, kihívásokkal teli mindennapjai. Kisfia, a négy és fél éves Dominik egy percre sem hagyja unatkozni, igazi kis örökmozgó, aki rengeteg figyelmet igényel.

Tovább olvasom »
csontritkulás, D vitamin, dohányzás, megelőzés, menopauza, mozgás

A csontritkulás hatékony ellenszere

PP-Eletforma

A csontritkulást sokáig a menopauzán átesett nők betegségének gondolták, de mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy férfiakat is érinti ez a betegség. Ma Magyarországon kb. 600 ezer női és 300 ezer férfi beteg szenved csontritkulásban, a betegséggel összefüggésben kialakuló csonttörések száma pedig évi 80 ezerre tehető.  Fehérvári Katalin, az Oxygen Medical gyógytornásza a megelőzés és a mozgás jelentőségéről beszélt.

Tovább olvasom »
megelőzés, mióma, műtét, női hormonok

Minden, amit a rejtélyes miómáról tudnod kell

PP-Eletforma

A mióma sajnos sokak számára nem ismeretlen betegség. Azonban még mindig csak kevesen tudják, hogy hogyan is kezelhető, hiszen a műtét csak az egyik lehetőség. A leggyakoribb nőket érintő tumorról, és a kezelési lehetőségekről dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész – nőgyógyásza beszél.

Tovább olvasom »
elhízás, gyermek, megelőzés, orvos, PTE

Segítség, elhízott a gyerekem!

László Márta

A Pécsi Tudományegyetemen működő centrum feladata lesz a már meglévő prevenciós tevékenységek, az elhízás megelőzésére irányuló szakmai kezdeményezések összehangolása, fejlesztése és népszerűsítése, egységes nemzeti koncepció kidolgozása, szakmai továbbképzés, oktatási anyagok összeállítása, egészségfejlesztési modulok kifejlesztése a gyermekek életének első ezer napjára.

 

Tovább olvasom »
hpv, Medserv+, megelőzés, méhnyakrák, szűrővizsgálat

Mentsd meg magad, mert teheted!

PP-Eletforma

Magyarországon évente körülbelül 1200-1400 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, ezek mintegy 1/3-a halálos kimenetelű. Az Európai Unióban évente 60 ezer nőnél állapítanak meg méhnyakrákot, és 30 ezer nő hal meg ebben a betegségben. Világszerte a méhnyakrák a 45 év alatti nők körében a második leggyakoribb rákfajta, minden évben több mint 500 ezer nő betegszik meg és közel 240 ezer nő hal meg a betegség következtében. Leggyakrabban 45-50 éves korban diagnosztizálják, de ma már a huszonévesek körében sem ritka, kialakulásában szerepet játszik az aktív szexuális élet, és az ezzel együtt járó HPV-fertőzés.

Tovább olvasom »
megelőzés, posztata, rák, szűrés

NOVEMBER, a férfiak hónapja – NOVEMBER mozgalom

László Márta

Ahogy a nőknél a mell- vagy a méhnyakrák megelőzhető szűrésekkel, illetve időben felfedezve, az esetek döntő többségében gyógyítható, úgy érdemes imamalomként hajtogatni, hogy a férfiak betegsége, a prosztata rosszindulatú betegsége is megelőzhető és gyógyítható! Amíg a nők másfélszer többször mennek orvoshoz, mint férfi társaik, addig egy férfi sok esetben csak akkor, ha valamelyik családtagja – leginkább a párja „elküldi”, vagy már komoly indoka van arra, hogy orvoshoz forduljon. Ugyanakkor Magyarországon, a prosztata rosszindulatú elváltozása, a második leggyakoribb halálok az ötven éven felüli férfiak körében. Statisztikai adatok szerint évente ezerötszázan halnak meg és hatezer új beteget regisztrálnak. Pedig ez a betegség, időben felfedezve SZÁZ SZÁZALÉKOSAN gyógyítható!

Tovább olvasom »
gasztronómia, gyümölcs, megelőzés, megfázás, prés, recept, zöldség

Zöld varázs, folyékony rubin – préselj vitamint!

László Márta

Újra eljöttek a hűvös, nyirkosak a reggelek. Nagy a hőmérséklet-különbség a nappalok és éjszakák között. Szervezetünket is megviseli az évszakváltás. A baktériumok, vírusok terjedésének kedvez ez az időszak. Ilyenkor gyakoriak a megfázások. Ám ez kivédhető, ha erősítjük immunrendszerünket friss, éltető levekkel.

Tovább olvasom »
megelőzés, mentő, pályázat, stroke, szív. agy, vérrög

Szívvel a stroke ellen!

PP-Eletforma

Ön ismeri a stroke tüneteit? Magyarországon évente 40-45 ezer ember szenvedi el és csupán négy százalékuk kap vérrögoldó kezelést. Ennek egyik oka a késlekedés! Az emberek kis hányada ismeri a stroke tüneteit, későn hívják a mentőt, a beteg nem kerül időben kórházba, és nem történik meg időben a vérrög feloldása vagy eltávolítása, mely jelentősen javítja a betegség kimenetelét.

Tovább olvasom »
genetika, megelőzés, rokonság, szűrés, trombózis

Óvakodj, ha a tesódnak már volt trombózisa

PP-Eletforma

Számtalan embert érint manapság a mélyvénás trombózis. Az ok a nem megfelelő életmódon kívül a genetikában keresendő. A családi halmozódás sok beteg esetében megfigyelhető, így tanulmányok alapján fokozott óvatosságra intik azokat, akiknek testvére már átesett a betegségen. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a genetikai szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
egészség, helyes táplálkozás, megelőzés, orvosi tanács, ősz

Készülj az őszre! Ne szürkülj a szürkeséggel!

PP-Eletforma

Csodálatos az ősz aranyló levelivel, párás hajnalaival, de vele együtt jönnek a szokásos nyavalyák is. Az egy bizonyos kor után az itt fáj, ott fáj időszak megkeserítheti a napjaidat, pedig, ha tudod, mire számíthatsz, sokkal könnyebb lesz átvészelni mindezt. Ehhez nyújt segítséget a foglaljorvost.hu ! 

Tovább olvasom »