Facebook hozzászólás
174

Magyaros kivételek

A magyar vagy magyaros konyhaművészet ma már eleve hátránnyal indul. Karakterisztikus jellege ugyanis – amely egyedülállóvá teszi a világon – három, nem épp az egészséges étkezéshez sorolható alkotóelemből fakad. A sertészsír, a vöröshagyma és a pirospaprika nem örvend népszerűségnek az egészséges táplálkozás iránti igény korában. Pedig e három alkotóelem között fellelhető egy sajátos egymásrautaltság és összefonódás, amely az ízvilágot is meghatározza. A makói vöröshagyma – nem a holland, mert azt vághatja napestig a háziasszony, egy könnycsepp sem hullik ki a szeméből – tehát a makói hagyma semmi másban nem pörkölődik úgy, mint a sertészsírban, a pirospaprika pedig semmi másban nem oldódik úgy, mint ugyancsak a sertészsírban. Pont e három alkotóelem egymásra hatása teremtette meg a nemzeti konyha alapját s jellegzetességét. Hisz a magyar konyhában nem csak főznek, hanem pörkölnek s pirítanak. A különleges ízélmények és a sajátos karakter megőrzése roppant nehezen megoldható feladat, ha közben csökkenteni kell az egészségre káros anyagokat.

Persze a magyar konyha nemzeti kincs is, amely az idegenforgalomban különleges szerepet tölthet be, s erről nem lenne szabad megfeledkezni. Mert a nemzeti konyha különleges ízvilágának alig-alig tud ellenállni az ide érkező külföldi vendég, még akkor se, ha otthon kalóriatáblázat szerint étkezik, s utána rögtön szobabiciklire pattan.

A hazai konyhának azonban – s erről sokan hajlamosak elfeledkezni – nem csak a piros levesek meg a gulyás a tartozékai, hanem mondjuk a fehér tárkonyos leves vagy a csíki mártás is, amely tökéletesen kielégíti a nemzetközi ízlést. A főzelékek sokféleségéről nem is beszélve. S kétséges, hogy aki napközben hamburgert fal, joggal irtózik-e a főzeléktől, csupán azért, mert abba másfél dekányi liszt vegyül.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!