Magyar Posta

Magyar Posta, új bélyegek, veterán autók, Weisenburger István grafikus

Meseautók

László Márta

Az egykor népszerű, ma már inkább ritkaság számba menő veterán autókról bocsátott ki bélyeget a Magyar Posta. A bélyegkisív Weisenburger István grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda Zrt.-ben 60 000 példányban készült. 

Tovább olvasom »
az év fája, Elekes Attila, környezetvédelem, Magyar Posta, Országos Erdészeti Egyesület, szil, új bélyeg

Nahát! Bélyeget kapott a szent fa!

László Márta

Alkalmi bélyegen örökítette meg a szilt a Magyar Posta. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható fafajunk, a hajdanán szent faként is tisztelt mezei szilt, latin néven Ulmus minort az Országos Erdészeti Egyesület szavazásán választották a 2016-os év fafajának. Az újdonságot Elekes Attila grafikusművész tervei alapján 350.000 példányban a Pénzjegynyomda gyártotta. 

Tovább olvasom »
bélyeg, bélyeggyűjtés, feláras bélyeg, ifjúság, Magyar Posta, támogatás, tűzoltóság

Hősök és ereklyék egy helyen

László Márta

2016-ban az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására megjelenő feláras bélyegkisív témája a tűzoltóság. Az újdonságon a magyar tűzoltók történetéből a kezdetektől napjainkig örökítettek meg néhány jelentős embert, találmányt illetve járművet. A kisív két címletéhez kapcsolódó felár összegét, összesen 150 Ft-ot a Magyar Posta az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására fordítja. A bélyegblokkot Svindt Ferenc bélyegtervező grafikusművész tervei szerint 40.000 példányban a Pénzjegynyomda gyártotta. 

Tovább olvasom »
bélyeg, Magyar Posta, nagyjeszeni Jeszenszky János, négyes bélyegkiadás, orvos, tudós

Aki először boncolt nőt

László Márta

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia közös szelvényes bélyeg kibocsátásával emlékezik meg nagyjeszeni Jeszenszky János születésének 450. évfordulójáról. A postabélyeget és a hozzá kapcsolódó szelvény kreatív tervét Lucas Kilian német grafikus 1618-ban készült motívuma alapján Rostoka László (Vladislav Rostoka) képzőművész, metszetét pedig František Horniak metszőművész alkotta. 240.000 példányban, a PTC Praha gyártotta. A bélyeg 2016. június 22-étől vásárolható meg.  

Tovább olvasom »
bélyeg, grafikus, Kara György, Magyar Posta, Ökumenikus Segélyszervezet

Esélyt az esélyteleneknek!

László Márta

Alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti az Ökumenikus Segélyszervezet alapításának 25. évfordulóját a Magyar Posta. A bélyegképen az intézmény logója látható, melyet dombornyomás tesz különlegessé. Az újdonság Kara György grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomdában készült. 

Tovább olvasom »
bélyeg, Európai Postaüzemeltetők Egyesülete, Gondolkodj zölden!, környezetvédelem, Magyar Posta

Gondolkodj zölden!

László Márta

Az Európai Postaüzemeltetők Egyesülete évente kínál lehetőséget tagjainak arra, hogy közös témakörben úgynevezett EUROPA bélyeget bocsássanak ki. A tagországok 2016-ban azonos grafikával adják ki bélyegüket Think Green (Gondolkodj zölden!) címmel. A bélyeggrafikát ezúttal nemzetközi pályázaton választották ki!

Tovább olvasom »
89. bélyegnap, bélyeg, Magyar Posta, római kor, Szombathely

Bélyegünnep

László Márta

Kétcímletű alkalmi bélyegsorozat és feláras bélyegblokk kibocsátásával köszöntötte a bélyeggyűjtők legnagyobb ünnepét a bélyegnapot a Magyar Posta. A 89. eseménynek ezúttal Szombathely adott otthon. Az újdonságok Hajdú József és Benkő Sándor művészfotóinak felhasználásával Baticz Barnabás grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt-ben készültek. A felárból befolyó összeget, blokkonként 300 Ft-ot, a Magyar Posta a hazai szervezett bélyeggyűjtés támogatására fordítja.

Tovább olvasom »
bélyeg, évforduló, Magyar Posta, Széchenyi

Emlék a legnagyobb magyanak

László Márta

Széchenyi István születésének 225. évfordulója tiszteletére alkalmi bélyeget bocsátott ki A Magyar Posta. Az egyedi hangvételű bélyeggrafikán a XIX. század húszas éveiben megindult reformmozgalom kezdeményezője, kiváló író és államférfi, a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István portréja rajzolódik ki. A miniatűr alkotás ifj. Szunyoghy András grafikusművész terve alapján a Pénzjegynyomda Zrt-ben készült. 


Tovább olvasom »
bélyeg, kisív, Magyar Posta, Majom Éve

Nem köszörűkövön ülnek a majmok!

László Márta

2016, a kínai horoszkóp szerint a Majom éve, melyet a Magyar Posta bélyegkisíven örökít meg. A kétféle, eltérő színvilágú bélyegkép fő motívuma kalligrafikus ábrázolásmóddal egy-egy majom, melyek a kompozíció részeként a „2016”, illetve a „MAJOM ÉVE” feliratot egészítik ki. A kisív Rácz-Fodor Katalin grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült 60.000 példányban. 

Tovább olvasom »
bélyeg, Európába, Európán kívülre, Magyar Posta, pipacs, száratlan tárnics, Üdvözlettel

Száratlan tárniccsal üdvözöljük Európát

László Márta

A Magyar Posta Zrt. a hálózati forgalmi igényekre való tekintettel 2016. január 22-én névértékcserével ún. „EURÓPÁBA” és „EURÓPÁN KÍVÜLRE” feliratú értékjelzéssel bocsátja ki az 1999-ben, majd 2002-ben már kiadott „Üdvözlettel” elnevezésű két címletű forgalmi bélyegsorozatot. Az újdonság Rényi Krisztina és Svindt Ferenc tervei alapján a Pénzjegynyomdában készült.

Tovább olvasom »
alkalmi bélyeg, Magyar Posta, szeged, Tömörkény Isván

150 éve született Tömörkény István

László Márta

A Magyar Posta, a Magyar Kultúra Napján alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti Tömörkény István író, múzeum- és könyvtárigazgató születésének 150. évfordulóját. A 340 Ft névértékű bélyeg Andor András grafikusművész terve alapján készült. A bélyegképen Tömörkény István portréja, az alnyomaton egy általa írt levél részlete található.

Tovább olvasom »
bélyeg, emlékek, Magyar Posta, sikerek, űrkutatás, UV-fény

UV-fényben a Ceres és a Plútó pályája

László Márta

Alkalmi bélyegkisívet bocsátott ki az űrkutatás legutóbbi emlékei, illetve sikerei tiszteletére a Magyar Posta. Az alkotás a társaság úgynevezett ifjúsági tematikája keretében belül jelent meg, ezért grafikai kialakításában keveredik a valóság és a fikció, illetve a fotó és gyermekrajzszerű ábrázolásmód.

Tovább olvasom »
bélyeg, Friedrich August Stüler, kiadás, Magyar Posta, MTA, székház

150 éves a Magyar Tudományos Akadémia székháza

László Márta

Alkalmi bélyeg kiadásával köszönti a Magyar Tudományos Akadémia székházépítésének 150. évfordulóját a Magyar Posta Zrt. Az 500 Ft névértékű bélyeget Pálinkás György grafikusművész tervezte és metszette. A Pénzjegynyomdában készült 155.000 példányban. A bélyegképen a Magyar Tudományos Akadémia székháza Látható. Az alkalmi boríték előoldalán Holló Barnabás: A Magyar Tudományos Akadémia alapítása c. domborműve látható. 

Tovább olvasom »
bélyeg, évfoduló, különlegesség, Magyar Posta

125 éves a magyar ajánlási ragjegy

László Márta

A Magyar Posta szelvényes forgalmi bélyegen örökíti meg a magyar ajánlási ragjegy bevezetésének 125. évfordulóját. Az Üzenet bélyegem IV. – Belföld35 forgalmi bélyeghez kapcsolódó szelvényen néhány magyar ajánlási ragjegyből kialakított montázs látható. A bélyeget Benedek Imre grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda gyártotta.

Tovább olvasom »
bélyeg, Magyar Posta, PostEurop, szavazás, Szórakaténusz

Legyen ismét magyar Európa legszebb bélyege!

László Márta

Az Európai Postaüzemeltetők Egyesülete, PostEurop évente lehetőséget kínál tagjainak arra, hogy közös témakörben úgynevezett EUROPA bélyeget bocsássanak ki. Ezeket az újdonságokat szakmai zsűri, illetve a közönség is bélyegszépségverseny keretében értékeli. Az idei évben a kibocsátók a „régi játékok” témakört dolgozták fel.

Tovább olvasom »