krumpli

csirkecomb, hagyma, krumpli, murci, must, mustár

Mustáros-murcis tepsis csirkém

László Márta

Nincs ennél egyszerűbb fogás, ha gyorsan akarsz látványos ebédet vagy vacsorát tálalni. Dobj mindent egy tepsibe, és egy óra múlva minden pasit leveszel a lábáról! Kínálj mellé egy kis rozét… Már csak némi gyertya, halk zene, és egy csini ruha kell… Pompás lesz az estéd!      

Tovább olvasom »
bacon, hagyma, krumpli, szalonna

Nagyszerű köret: szalonnás krumpli

Kandikó Éva

A legjobb dolgok végtelenül egyszerűek, pont úgy, mint ez a köret is. Mégis akkora cuppogás volt, amíg ettük, hogy öröm volt hallgatni. A vasárnapi ebéd fasírt lett, de láttam a családon, hogy nem feltétlenül szeretnének petrezselymes krumplit enni hozzá. De mivel abban mindannyian egyetértünk, hogy a krumplinál jobb étel nincs a földön, arra gondoltam, kicsit megtekerem én ezt a krumpli dolgot…

Tovább olvasom »
kolbász, krumpli, paraszti étel, pásztortarhonya, tarhonya

Pásztortarhonya

Kandikó Éva
Ahány pásztor, annyi tarhonya, mondhatnám, de én igazából csak egyféle pásztortarhonyát ismerek, és azt imádom, mióta csak megkóstoltam. Mondjuk… nem ma volt.
Tovább olvasom »
burgonya, egytál étel, kolbász, krumpli, rakott krumpli, tejföl, tojás

A legeslegjobb rakott krumpli

Kandikó Éva

Ez most más egy kicsit. Mint ahogy mindenki rakott krumplija más. Sőt, azt kell mondanom, én magam sem tudok két egyforma rakott krumplit csinálni, hiszen itt nemcsak egy összetevő minősége meghatározó a végeredmény szempontjából, hanem az összesé. Ha a krumpli vizes, ha a kolbász nem elég zsíros, vagy túl zsíros, ha a tejföl ócska, ha a tojás gyári, ha a szalonna silány, sőt, végső soron ha a só nem elég sós, a rakott krumplink már nem lesz tökéletes. Nagyon úgy tűnik, hogy az összeállítás módja szinte másodlagos az alapanyagok minősége mellett. 

Tovább olvasom »
burgonya, köret, krumpli, lepény

Krumplilepény, a sokoldalú kedvenc

Kandikó Éva

Régesrégi recept, sváb származású nagyanyám készített gyakorta ilyen lepényt akár főételnek, akár valamilyen leves mellé kísérőnek tálalta, hogy egy tányér levessel is jól lakjunk akár. Húsok mellé is kiváló köret.

Tovább olvasom »
köret, krumpli, tejszín bacon, vacsora

Sajtos burgonya

Kandikó Éva

Rengeteg szakácskönyvem van, van internetes receptgyűjteményem is, amit időről időre átlapozok, újabb ötletek után kutatva. Így került elém ez a recept, amit azonnal meg is valósítottam, kicsit átdolgoztam az ízlésünk szerint, és azóta is imádjuk.

Tovább olvasom »
egyszerű, gyors, krumpli, krumplis tészta, tészta

Krumplis tészta

Kandikó Éva

Nagy otthoni kedvenc. Hogy mitől? Az egyszerűségétől. A tiszta ízeitől. Hogy gyakorlatilag bármikor összedobható. Hogy gyorsan elkészül. Hogy lehet mellé savanyú uborkát, uborka salátát enni. Hogy olcsó. De ez mind kevés lenne, ha nem lenne olyan őrületesen finom. A barátnőmtől tanultam, hogy tegyek a tetejére egy kanál tejfölt, úgy még finomabb!

Tovább olvasom »
burgonya, krumpli, majonéz, majonézes, tojás

Burgonyasaláta majonézzel, tojással

Kandikó Éva

Karácsony táján gyakrabban készítünk burgonya salátát, mint egyéb időszakokban, jól jön a rántott hal mellé, vagy egyéb húsételek mellé köretnek. Ez a verzió kicsit krumpli, kicsit tojás saláta, és annak, aki mindkettőt szereti, ideális párosítás.

Tovább olvasom »
dödölle, gánica, krumpli, népi étel, Vas megye, zalai étel

Dödölle, a vasi csoda

Kandikó Éva

Jellegzetes zalai étel, régebben mi is sokat ettük, mert apósom nagy mestere volt, ő pedig a Balaton-felvidéken született, úgyhogy náluk a gánica mindennapos étel volt. Semmi ördöngösség nincs az elkészítésében, és bár nem egy über egészséges, trendi recept (zsír, krumpli, liszt… na… gondolhatod…), nálunk nagy kedvenc.

Tovább olvasom »
egyszerű, krumpli, krumplileves, leves, olcsó

Krumplileves

Kandikó Éva

Szegények levese, vagy ahogy drága nagyanyám hívta, tésztaleves. Leginkább akkor készítette, ha krumplit főzött, akkor a levében gyakran készült ilyen egyszerű, de páratlan ízű leves. Nagyon fontos bele a friss zellerzöld íze, az adja meg azt a kicsi kis pluszt, amitől ez a leves több, mint “csak” egy krumplileves.

Tovább olvasom »
cicege, krumpli, krumplilepény, lepcsánka, tócsni

Krumplilepény, azaz tócsni

Kandikó Éva

Ezt az ételt minden családban ismerik és szeretik, olcsó, laktató vacsora azokon a napokon, amikor nem volt idő bevásárolni, vagy a hó végi bankszámlán lévő összeg már szemmel nem látható túl jól. Rengeteg névvel illetik az ország különböző tájegységein, legismertebbek a tócsni, tócsi, lepcsánka, cicege elnevezések.

Tovább olvasom »
kolbász, krumli leves, krumpli, leves, tejföl

Tejfölös, kolbászos krumplileves

Kandikó Éva

A krumplilevesnem számtalan változata van, nálunk ez a tejfölös, kissé savanykás, pikáns változat a legmenőbb. Egy szelet friss kenyérrel maga a mennyország, ráadásul se óriás szaktudás, se flancos hozzávalók nem szükségesek hozzá.

Tovább olvasom »
burgonya, krumpli, töltött, vacsora a sütőből

Töltött burgonya

Kandikó Éva

Őszies hidegre fordult az időjárás, és azon nyomban eszembe jutott ez az étel. Télen szoktam igazából sütni, de most még paradicsom salsával, tejföllel épp a határmezsgyén mozgott a nyári és téli étel között. Ha elsőre készíti az ember, még kicsit pepecselősnek tűnik, de némi gyakorlatot szerezve pikk-pakk elkészül.

Tovább olvasom »
gombóc, krumpli, ősz, szilvás, tészta

Szilvás gombóc, ahogy nagymamám készítette

Kandikó Éva

Nagy kedvenc nálunk. Nagyanyám, a drága, zseniálisan készítette, látom magam előtt, ahogy az ezeréves gyúródeszka fölé hajolva dolgozza a tésztát, majd a keskeny pengéjű, fanyelű késsel szabályos négyzetekre darabolja nyújtás után. Akkor se értettem, és sajnos ma, több évtized elteltével se sikerült rájönnöm a titokra, hogyan volt képes minden tésztát – legyen szó gombócról vagy levestésztáról, esetleg pitéről – olyan mértani pontosságúra nyújtani és vágni, mint ahogy tette.

Tovább olvasom »
angol, darált hús, egytál étel, krumpli, krumplipüré

A jó öreg pásztor pite

Kandikó Éva

Az angol konyha ikonikus szereplője, eredeti nevén cottage pie. A 18. század óta van jelen az angol otthonokban, kétféle változatban készítik, a cottage pie marhahúsból, a shepherd’s pie bárányhúsból készül. Semmi faxni, néhány zöldség, darált hús, krumpli, mindössze ennyi az alapanyag szükséglete. 

Tovább olvasom »
krumpli, leves, sajt, spenót

Popey levese – a gyerekek kedvence

Krajcsó Judit

Amikor én még kislány voltam, no akkor ment az a rajzfilm sorozat, amelytől egyszer csak beindult a piacokon a spenótfelvásárlás. Állítólag Popey, a tengerész ettől erősödött, izmosodott, és így vele együtt minden követője. Én most nem főzeléket, hanem levest főztem az egészséges zöldségből. Imádják a gyerekeim.

Tovább olvasom »
babárlevél, burgonya, burgonyafőzelék, krumpli, krumplifőzelék, krumplis recept

Krumplifőzelék – úgy, ahogyan akarod!

PP-Eletforma

A krumplifőzelék igazán nem tartozik a bonyolult ételek közé, ugyanakkor az a szép benne, hogy icipici változtatással, egy csepp ötlettel mindenki képes az igazi, csak őrá jellemző változatot elkészíteni. Ezt a receptet nyugodtan használhatod egy az egyben, de ha van egy kis plusz elképzelésed,  ne tartsd vissza magad!

Tovább olvasom »
krumpli, rakott krumpli recept, szerecsendió

Tejszínes krumpli

Práger Kitti

Krumpli tepsiben százféleképpen lehet elkészíteni, ez az egyik. Egyszerű, gyors és nagyon finom étel, ami bármilyen sült kísérője lehet, de akár vacsorára is asztalra kerülhet, főleg, ha némi baconnel turbózzuk fel.

Tovább olvasom »
burgonya, burgonyás receptek, krumpli, receptek

6 szuper burgonyás étel!

PP-Eletforma

Amíg nem érkezik el az igazi primőrzöldségek ideje, addig marad a “jó öreg krumpli”, amit talán már kicsit unhatunk is. Ha sokan már kifogytak az ötletekből, most segítünk néhány recepttel, hogy a zsákok alján lévő burgonyamaradékokat miként használjuk fel. Íme!

Tovább olvasom »
gyors ebéd, krumpli, recept

Gyors ebéd maradékokból

PP-Eletforma

Maradt még tegnapról egy kis pörkölt? Esetleg van még a milánói szószból? Ott várakozik a hűtőben egy kis darált hús? Minden maradékból varázsolható egy kis kreativitással valami újdonság. Ehhez adunk most segítséget!

Tovább olvasom »