kiállítás

eper, gasztro, Gourmet fesztivál, kiállítás, mangalica, Millenáris

A mangalicák elfoglalták a Millenárist

Kandikó Éva

Csütörtökön megnyitotta kapuit a Gourmet Fesztivál, az ország legrangosabb gasztronómiai fesztiválja. A több mint száz kiállítót felsorakoztató fesztivál a legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek ételeit, a régió kiemelkedő italait, cukrászdáinak és gourmet üzleteinek kínálatát is bemutatja. Idén első alkalommal a szakmai zsűri és a közönség is szavazhat a legjobb kiállítóra és a legjobb ételre.

Tovább olvasom »
Füvészkert, hétvégi program, kaktusz, kiállítás, vásár, virág

Ne ülj bele, és tied az élvezet!

László Márta

Milyenek is valójában a sivatag virágzó kaktuszai és pozsgásnövényei? Mindenki megtudja, aki ellátogat 2017. május 19-20-21-én az ELTE Füvészkertbe, ahol a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete rendezi meg tavaszi országos kaktusz kiállítását!

Tovább olvasom »
Arany János-emlékév, irodalom, kiállítás, költészet, múzeum

Arany arcai, ahogy még sosem láttuk

Krajcsó Judit

Miként lehet a rárakódott kultusz miatt a megkeményedett Arany János-arcot felbontani, elérhető közelségbe hozni a költő személyiségét és életművét? Például úgy, mint ahogy azt a hétfőn megnyílt Önarckép álarcokban című kiállítás teszi a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Tovább olvasom »
dizájner, fiatal tervező, installáció, képzőművészet, kiállítás, MOM Park, ruhacímke

Made in: KÉPZŐMŰVÉSZET

László Márta

Csütörtökre virradóra több ezer ruhacímke költözik a MOM Parkba! Bevásárlóközpont lévén ebben még nincsen semmi különös, azonban a jól ismert cédulák ezúttal Kiss Miklós dizájner és képzőművész legfrissebb művészeti installációjának szolgálnak alapjául és izgalmas nyereményeket is rejtenek.

Tovább olvasom »
Brüsszel, gőzmozdony, kiállítás, közlekedés, múzeum

Ment a gőzös, ment a gőzös…Brüsszelbe

Krajcsó Judit

Május 6-án megnyílt a nagyközönség számára Brüsszelben az Európa történelmét bemutató Európai Történelem Háza. A Közlekedési Múzeum egyike azoknak a partnerintézményeknek, amelyek a kontinensről a kiállítás létrejöttét műtárgykölcsönzésekkel és szakmai háttérrel segítették.      

Tovább olvasom »
Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, hoszabbítás, keleti művészet, kiállítás, programajánló

Nágák, elefántok, madarak

László Márta

Meghosszabbítva, 2017. augusztus 20-ig látogatható a Nágák, elefántok, madarak – Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből című kiállítás a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban. A fantasztikus tárlat Délkelet-Ázsia meghatározó művészi kifejezésformáját, a textilművességet követi nyomon.

Tovább olvasom »
budapest, érdekesség, gyűjtemény, kályha, kiállítás

Tűzben született vascsipkék

Krajcsó Judit

150 év magyar öntőmesterségéről ad keresztmetszetet a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény április 22-én megnyílt kiállítása, ahol az egykori Vaszkó gyűjtemény legszebb darabjaiból adnak válogatást.Érdemes megnézni!

Tovább olvasom »
aktképek, daganat, fotók, kiállítás, nőgyógyászat, rák

Különleges aktképek, melyeken a rák is elidőzött

Krajcsó Judit

Bánhalmi Norbert profi fotós – Dr. Csernus Imre inspirálására – arra a a feladatra vállalkozott, hogy nőgyógyászati daganattal érintett hölgyekről készült különleges aktképekkel mutassa meg „a formán túli szépséget”.  A kiállítás üzenete: hogy a rák csak egy állomás, létezhet új kezdet ezen állapot után is.

Tovább olvasom »
hagyomány, kiállítás, láb, népművészet, rendezvény, szeged

Páratlanok, mint a szögedi papucsok

Krajcsó Judit

A legendás szegedi papucsról nyílt kiállítás Páratlanok címmel a múlt héten a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlat látogatói megismerhetik, hogyan készül a különleges lábbeli, de emellett számtalan érdekességre, szakmai titokra is fény derül a papucsok kapcsán.

Tovább olvasom »
Dalí, kiállítás, művészet, parfüm

Üdvözlünk Dalí agyában!

Krajcsó Judit

Salvador Dalí műveiből nyílt kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban szombaton. A tárlat középpontjában az a száz színes fametszet áll, amelyet a katalán szürrealista művész Dante Isteni színjátékához készített illusztrációként. A rendezvényen minden a művészről szólt.

Tovább olvasom »
állatok, interaktív, kiállítás, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, program, rejtvények, szünidő, utazás

Kíváncsi vagy mit rejt az óceán sötétje? Gyere, nézd meg!

Krajcsó Judit

Március 18-tól Bűvös óceán címmel új tavaszi kiállítás és játék egy képzeletbeli, tengermélyi utazásra hívja a látogatókat a Mezőgazdasági Múzeumba. Egy különleges tengeralattjáró utasaként sosem látott tengeri tájakat barangolhatnak be az érdeklődők, miközben megtévesztő feladványok és furfangos fejtörők teszik próbára bátorságukat és ügyességüket.

Tovább olvasom »
apátság, balaton, böjt, gasztronómia, kiállítás, szerzetesek, tihany

Sörözzünk, lakomázzunk a szerzetesekkel – Tihanyban

Krajcsó Judit

A szerzetesek étkezési kultúráját bemutató kiállítások láthatók a tihanyi apátságban. A  tárlat látogatói választ kapnak egyebek mellett arra, hogy hol és milyen szabályok szerint élnek a szerzetesek, miben különbözik a refektórium egy átlagos ebédlőtől. Ezen kívül kisfilm, fotók, receptek és ételleírások segítségével megismerhetik a kolostori étel- és italkészítést.

Tovább olvasom »
katasztrófa, kiállítás, Pompei, Székesfehérvár, vulkán

Élet és halál a Vezúv árnyékában

Krajcsó Judit

Pompeji – Élet és halál a Vezúv árnyékában címmel az egykor virágzó város katasztrófáját mutatja majd be március végén az a nagyszabású kiállítás, melyet a napokban kezdtek építeni a táci Gorsium látogatóközpontjában,. A székesfehérvári Szent István Király Múzeum ezzel párhuzamosan nyitja meg Tácon állandó tárlatát, amely Gorsium történetét mutatja be.

Tovább olvasom »
budapest, felmérés, kiállítás, otthon

Otthon, édes otthon

PP-Eletforma

Otthon, szabadság, lehetőség… ez a három szó lett a legnépszerűbb a Fővárosi Önkormányzat és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által 2016. októberében indított rendhagyó közvéleménykutatásban. A Neked mit jelent Budapest? címmel indított felmérés során egy külön erre a célra létrehozott szógyűjtő felület segítségével bárki beküldhette a saját szavát Budapestről.

Tovább olvasom »
kiállítás, pezsgő, tokaji aszú, vásár

Ütött a forralt bor utolsó órája

PP-Eletforma

Vége a kétes minőségű forralt boros karácsonyi vásároknak és a cipekedésnek – a prémium boros rendezvényeiről ismert Winelovers az ünnepek előtti kóstolás és vásárlás XXI. századi generációját hozza el Budapestre. Indul a Pezsgő és Aszú kóstoló és vásár!

Tovább olvasom »
Éjszakai nyomozás, játék, kiállítás, nyomozás, szünidei program, vajdahunyadvár, zseblámpa

Detektívek holdfényben

László Márta

Végéhez közeledik az új őszi interaktív kiállítás a Vajdahunyadvárban. Az Éjszakai nyomozás kiállítás és detektívjáték az őszi szünet utolsó napjával, november 6-ával zárja kapuit. A Mezőgazdasági Múzeumban nyílt, látványos kiállítás és detektívjáték részvevői egy képzeletbeli, holdfényes kertbe csöppennek, ahol egy kalandos, éjszakai nyomozás részeseként egy rejtélyes bajkeverő nyomába eredhetnek.

Tovább olvasom »
esemény, kiállítás, látás, Osvárt Andrea, szem, sztárok, vakság

Láthatatlan feladatra vállalkozott Osvárt Andrea

Krajcsó Judit

Bekötött szemmel vágott bele a reggeli készülődésbe Osvárt Andrea, Farkas Franciska és Dallos Bogi. A sztárok a Láthatatlan Kiállítás eseményén tapasztalhatták meg, hogyan indul a nap, ha csak négy érzékszervünkben bízhatnak. Hazánk hírességei a Fehér Bot Napján egy népszerű bevásárlóközpontban hívták fel a figyelmet látássérült embertársainkra.

Tovább olvasom »
kékfestő, kiállítás, múzeum, pápa, Szellemi Kulturális Örökség, UNESCO

A világ kulturális örökségének kék ékköve

László Márta

Van, akinek tradíció, van, akinek, modern textilipar, van akinek kellemes viselet, van, akinek ipartörténeti ritkaság. Ez mind a kékfestő. Ma Magyarországon már csak kevesen űzik az egykor oly divatos szakmát, épp ezért minden tisztelet az övék! … De ki gondolná, hogy ez a fantasztikus, kreatív kelme története a hajózással kezdődött Európában!

Tovább olvasom »
Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, kiállítás, rituális anyagok, textil

Nágák, elefántok, madarak

László Márta

Délkelet-Ázsia meghatározó művészi kifejezésformája a textilművességben követhető nyomon. Ez a művészet anyanyelve, egyik legfontosabb megnyilatkozási formája, így Délkelet-Ázsia textiljeinek bemutatásával, típusaik, használatuk és szerteágazó jelképrendszerük megismertetésével kulcsot kap az érdeklődő egy távoli világ működésének és gondolkodásának megfejtéséhez. Új kiállítás nyílt a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban. 

Tovább olvasom »
25 éves, Folyamat Társaság, jubileum, kiállítás, Nádorfi Lajos, Simsay Ildikó

25 éves a Folyamat Társaság

László Márta

Nagyszabású tárlattal ünnepel az 1991-ben alakult Folyamat Társaság. A Széphárom Közösségi Térben szeptember 1-jén, 18-kor nyíló kiállítás a folyamat egyszerű pillanatfelvétele a múltat is megidézi – emlékezve elhunyt tagjaira.    

Tovább olvasom »
balaton, búcsú a nyártól, budapest, Campona, Flanek Péter, kiállítás, plakát, turisztika

Nekem a Balaton a Riviéra!

László Márta

A hazai plakátművészet virágkorának legszebb turisztikai plakátjaiból nyílik kiállítás a Camponában augusztus 25-én. Flanek Péter több száz darabot számláló gyűjteményének Budapest és Balaton témájú darabjai láthatók szeptember 18-áig a bevásárlóközpontban. A plakátok eredeti darabjai ma már műtárgyak. A gyűjtő szeptember 3-án 11 órától személyesen tart tárlatvezetést az érdeklődőknek! Igazi csemege ez a retró kedvelőinek is!

Tovább olvasom »
Kaposvár, képzőművész, kiállítás, koncert, program, rendezvény, zene

Augusztus legfantasztikusabb hete Kaposváron lesz!

Krajcsó Judit

Stradivari-kiállításra, sakkpartikra, műismertetőkre és cigányzenei koncertekre is várják a közönséget a hetedik Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál (Kaposfest) kiegészítő rendezvényein augusztus 13. és 19. között. Az egyhetes zenei esemény kiegészítő programjainak célja közelebb hozni a hallgatóságot a felcsendülő művekhez, szerzőikhez, bemutatni az alkotók emberi oldalát.

Tovább olvasom »
20. század, biztosítás, debrecen, érték, festmények, kiállítás, kortárs művészet

A szabadság szigete – lássuk, milyen is ?!

Krajcsó Judit

A modern és kortárs magyar képzőművészet legjavát mutatja be az a nagyszabású tárlat, amely A szabadság szigete címmel nyílik a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban. A kiállításon 20. század száz legnevesebb magyar képzőművészének mintegy 250 alkotása lesz látható augusztus 7. és november 6. között.

Tovább olvasom »
Borszerda, jazzkoncert, kiállítás, Modigliani Magyar nemzeti Galéria, tárlatvezetés

Borszerda Modiglianival

László Márta

Folytatódik a Nemzeti Galéria Borszerda-sorozata, amelyen ez alkalommal ismét Modigliani ihlette meg az este borszakértőjét. Finom borok, egyedülálló helyszín, pazar kilátás, izgalmas kiállítások és tárlatvezetések és egy igazán izgalmas jazzkoncert is várja a résztvevőket július 20-án este 6-tól a Magyar Nemzeti Galériában!

Tovább olvasom »
bordélyház, erotika, kiállítás, Pompei, szeged, szex

Szegeden az ókori örömlányok!

Krajcsó Judit

A római kor erotikáját is bemutatják a június végén nyíló szegedi Pompeji-kiállításon. A Fekete házban egy korabeli bordélyt idéző installációt is építettek a feltárások során előkerült leletek alapján. Ezt a tárlatrészt kizárólag 18 éven felüliek látogathatják.

Tovább olvasom »
festő, képzőművészet, kiállítás, Magyar Nemzeti Galéria, Modigliani, olasz

Modigliani szenvedélyes élete

László Márta

A Magyar Nemzeti Galériában június végétől október elejéig látható Modigliani-kiállítás az olasz festő életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon. A több mint nyolcvan alkotást – köztük 61 Modigliani-művet – aktokat, portrékat és szobrokat – felvonultató tárlatra a világ több nagy múzeuma és magángyűjteménye kölcsönzött műveket.

Tovább olvasom »
Bachman Zoltán, életmű, építészet, kiállítás, Római Magyar Akadémia

Bachman Zoltán előtt tiszteleg Róma

László Márta

A Római Magyar Akadémián látható a Kossuth- és Ybl-díjas építész életmű kiállítása. A különleges tárlat 2016. június 12-éig tekinthető meg az olasz fővárosban. A kiállítás kurátora Dr. Németh Pál, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar egyetemi docense.

Tovább olvasom »
fotó, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, jövő, kiállítás, Korea, művészet, tradíció

Embereken, tájakon és időn túl

PP-Eletforma

A Koreai Kulturális Központ és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös időszaki kiállításának művészeti formanyelve a kortárs dokumentumfotó, melyet most először, Korea hét neves fotográfusának 125 alkotásán keresztül ismerhet meg az európai közönség. KANG Woongu, KWON Taegyun, KIM Jungman, PARK Jongwoo, LEE Gapchul, CHO Daeyeon és SEO Heunkang koreai fotóművészek utazó kiállítása Európában hat helyszínen kerül bemutatásra az adott ország Koreai Kulturális Központjával együttműködésben. A vándorkiállítás első állomása Budapest, melyet Berlin, Varsó, Brüsszel, Asztana és Madrid követ.

Tovább olvasom »
Afrika, kiállítás, Magyar Nemzeti Galéria, Óceánia, Picasso, törzsi művészet

Mi a manó? Afrikában született a kubizmus?

László Márta

Amikor a 20. század elején Pablo Picasso és művésztársai először láttak afrikai és óceániai szobrokat, a törzsi művészet emlékeit, nyilvánvaló volt számukra, hogy ezek a tárgyak is művészeti alkotások. Bár az európai világ számára nem volt ismeretlen ez a fajta egzotikus tárgykultúra, ezeket a szobrokat, maszkokat és faragványokat hosszú ideig mégsem tekintették művészetnek.

Tovább olvasom »
festészet, kiállítás, Magyar Nemzeti Galéria, művész, Picasso

Picasso Budapesten! Ezt látnod kell!

Krajcsó Judit

Pablo Picasso száz alkotásával nyílt kiállítás a nagyközönség előtt a Magyar Nemzeti Galériában. Az Alakváltozások, 1895-1972 című tárlat, a 92 évet megélt mester 77 alkotó évét fogja össze. A kiállítás  július 31-ig látogatható.

Tovább olvasom »
cukrászat, kakaós csiga, kiállítás, kreativitás, péksütemény, sütés

Magyar rekord: 90 millió kakaós csiga évente!

László Márta

Hagyományos és kreatív kategóriában versenyeztek egymással a hazai pékségek kakaós csigái, végül a legjobbakat a BaGaTech Nemzetközi Sütőipari, Cukrászati és Gasztrotechnikai Szakkiállításon mutatták be a készítők. A Magyar Pékszövetség becslései szerint évente 90 millió kakaós csigát eszünk mi magyarok!

Tovább olvasom »
fetmények, kiállítás, Párizs, remekművek, szobrok

Párizsba ment Manet

PP-Eletforma

Remekművek Budapestről – Dürer, Greco, Tiepolo, Manet, Rippl-Rónai címmel nyílt kiállítás a párizsi Musée du Luxembourgban. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria anyagából válogatott tárlat július közepéig látható a francia főváros egyik jelentős múzeumában. Ezzel a tárlattal – rövid időn belül – másodszor találkozhat a párizsi közönség a magyar gyűjtemények remekműveivel, ugyanis 2012-ben a Musée d’Orsayban nyílt nagysikerű kiállítás Allegro Barbaro – Bartók Béla és a magyar modernizmus 1905-1920 címmel.

Tovább olvasom »
Balatonfüred, festmény, grafika, kiállítás

Kettős Kádár-tárlat

László Márta

Apa és fia alkotásaiból nyílt kiállítás Balatonfüreden. A 77 éves festőművész, Kádár János Miklós ragaszkodott ahhoz, hogy a most 44 esztendős tervező-grafikus Gergellyel állítsák össze a tárlatot.      

Tovább olvasom »
elegancia, kiállítás, konyha, sütés-főzés, trend

Hódít az egyszerűség eleganciája

László Márta

Nemcsak trendik és gyönyörűek a most hétvégi Konyhakiállítás bútorai, gépei és eszközei, hanem mindennapi kényelmünket is szolgálják, és még élvezetesebbé teszik az otthoni főzés élményét.  A szervezők arra számítanak, hogy sokan ott találják meg az igazit, hiszen számos olyan újdonságot láthat az építkezés előtt álló, és az otthoni sütés-főzést kedvelő nagyközönség, amilyent eddig sehol máshol. A kiállítás 2016. március 4-5-6-án várja az érdeklődőket a Budapest Sportarénában.

Tovább olvasom »
ázsia, férfi, japán, kiállítás, múzeum

Ő a japán Don Juan – láttad már?

Krajcsó Judit

November óta látható a a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban az a kiállítás, amely hagyományos japán művészet esztétikai ideálját és annak európai felfogását állítja reflektorfénybe egy ezeréves férfieszmény, Gendzsi herceg alakjának segítségével.

Tovább olvasom »
kiállítás, Magyar Nemzeti Galéria, művészet, orosz

Az oroszok már a Nemzeti Galériában vannak!

Krajcsó Judit

Az európai modernizmus történetének egyik legkoncentráltabb fejezetét mutatja be a Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum anyagából válogatva a Magyar Nemzeti Galéria (MNG).  A művészet forradalma címmel látható orosz avantgárd kiállítása május 1-ig látogatható.

Tovább olvasom »
amatőr felvétel, Belváros, kiállítás, multimédia, Projekt Galéria, várostörténet

Közös terek – személyes nézőpontból

PP-Eletforma

Multimediális kiállítás nyílt a Projekt Galériában. A tárlat a pesti Belváros elmúlt száz évét privát felvételeken keresztül mutatja be multimediális formában. A családi archívumokból, valamint szenvedélyesen fotózó és filmező amatőröktől származó felvételek egyszerre várostörténeti dokumentumok és személyes emlékek.

Tovább olvasom »
budapest, család, internet, kiállítás, program, vásár

800 program 2 helyszínen 1 nap alatt! Menjetek játszani!

PP-Eletforma

Nyolcszáz számítógépes és hagyományos játék, nemzetközi cosplay verseny,  ESL Dél-Kelet Európai bajnokság, valamint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkit mozgásra csábító, különleges sportprogramok is lesznek az idei budapesti Windows 10 PlayIT Show-n, Kelet-Közép-Európa legnagyobb játékkiállításán és vásárán. A 2015-ben SuperBrands díjjal elismert rendezvényre nemcsak gamereket, hanem minden játékot, mozgást és szórakozást kedvelő felnőttet és gyereket várnak a szervezők.

 

Tovább olvasom »
Chochol Károly, FilmesHÁZ, fotóművész, fotóriporter, kiállítás, MTV

Láttam hamuszín arcotokat – fotókiállítás a FilmesHÁZban

László Márta

Chochol Károly fotóművész 1956-os munkáiból nyílik kiállítás a FilmesHÁZban, a IX., Ráday u. 31/k alatt október 14-én este 6-kor. A tárlatot Szarka Klára fotótörténész nyitja meg, majd Devecseri Gábor Láttam hamuszín arcotokat című verséből idéz, és beszél a költeményről Varga Sándor Márton. Az ünnepség után Dunavölgyi Péter beszélget a fotóművésszel.

Tovább olvasom »
alkotás, használati cikkek, kiállítás, kreativitás, művészet, pályázat, Re-design

Nejlonharisnyából bútorhuzat

PP-Eletforma

A Humusz Szövetség által rendezett re-design vándorkiállítás az ország számos pontját bejárta az elmúlt hónapokban. A tavalyi év végén meghirdetett Re-design – Gondold újra! alkotói pályázat témája a régi használati tárgyak kreatív újraformálása volt, mellyel új, egyedi használati tárgyak születtek. A tavaszi pályamunkák az országos turné után most újra látogatást tesznek Budapesten, ezúttal a Humusz Házban. A kiállítás megtekintésén kívül a látogatóknak alkalmuk nyílik találkozni Ullmann Mónikával és kipróbálni az upcycling művészetét a szombati workshopokon.

Tovább olvasom »
álom, budapest, kiállítás, plakát

Az álom én vagyok! Megnyílt a 15. ARC kiállítás

PP-Eletforma

Mi van az álmodban: bor, búza, békesség? Haverok, buli, facebook? Szabadság, egyenlőség, testvériség? Vagy Isten, Haza, Család?  Van olyan, hogy magyar álom? Vagy egyáltalán nem álmodozni kéne, hanem felébredni?” – ezekkel a kérdésekkel invitált idén alkotásra az ARC. Az ingyenes kiállítás szeptember 11- 27. között tekinthető meg a budapesti Ötvenhatosok terén.

Tovább olvasom »