kenyér

fogyókúra, keményítő, kenyér, szénhidrát, vércukorszint

Fogyókúra – kenyérrel!

László Márta

Nyakunkon a strandszezon, és ha máskor nem, ilyenkor az emberek egy része drasztikus fogyókúrába kezd. A cél, hogy minél jobban mutassanak a fürdőruhában, eltűnjenek róluk a kisebb-nagyobb úszógumik. Az örült diétázásnak gyakran a legelső „áldozata” a kenyér lesz. Kár! – állítja a JÓkenyér szakértője. 

Tovább olvasom »
barna sör, házi sütés, kenyér, kisebb buci, kreativitás

Márti sörös kenyere

László Márta

Remek kenyérrecepttel hívott fel egy barátnőm nemrégiben. Egy rádióműsorban hallotta az alábbiakat, és hogy nekem ezt azonnal ki kell próbálnom, annál is inkább, mert bevallom, nekem még nem sikerült otthon igazán jó kenyeret sütnöm! Ezúttal azonban nincs kovász, meg ilyesmi, van viszont finom barna sör, amit nagyon szeretek! Itt a próba eredménye!    

Tovább olvasom »
curry, kenyér, magok, sütés

Pirított magos kenyér curryvel

László Márta

Nemcsak az étteremben, az otthoni étkezésnek is fontos része a kenyér. Davidnek, egy jól ismert budapest étterem tulajdonosának és pékmesterének kedvence a kovászos kenyér, ami több napig is eláll. – Felszeleteljük, olívaolajban megforgatjuk mindkét oldalát, és máris teljesen új oldalát mutatja, egy kicsit savanykás, sós és izgalmasan ropogós. Éttermünkben a currys-mézes-pirított magvas kenyeret kínáljuk, amit elsőként kóstol a vendég. Előkészít mindent, ami követi az étkezéskor. Ez az a kenyér, amit nem lehet unalmasnak nevezni… – ajánlotta ezt a csodát! Íme a recept!

Tovább olvasom »
dió, házi kenyérsütés, kenyér

Diós kenyér

Kandikó Éva

Nagyon szeretek itthon kenyeret sütni, bár azokat a recepteket, ahol napokig kell a kovászt érlelni, gondozni, bevallom, kerülöm. De ez a diós kenyér olyan finom – és nem is kell hozzá kovász -, hogy bármikor szívesen nekiállok az elkészítésének.

Tovább olvasom »
bagett, egészséges, hosszú kelesztés, kenyér, teljes kiőrlésű

Hosszan kelesztett teljes tönkölykenyér recept

bulkshop.hu

Ez a kenyér olcsó, laza, nem nehéz, nem elrághatatlanul kemény, nem savanykás, ahogy azt sokszor a vásárolt kenyereknél tapasztaljuk. Azért persze nem olyan, mint a finomított fehér lisztből készülő, annál tömörebb kicsit rendkívül intenzív ízű, magas tápértékű, laktató, másnap is finom, nem morzsálódó, szépen szeletelhető.

Tovább olvasom »
kenyér, kukorica, kukorica liszt

Mediterrán kukoricakenyér

Kandikó Éva

A változatosság gyönyörködtet, érdemes tehát megismerkednünk és megbarátkoznunk másféle kenyerekkel, mint amiket ismerünk. Ez a verzió kukorica- és búzaliszt keverékéből készül, és még tojást is teszünk bele. Érdekes, nemde?

Tovább olvasom »
Élelmiszerkönyv, kenyér, szabályozás

Az új Élelmiszerkönyv – mit jelent ez a tudatos vásárlónak?

PP-Eletforma

A vásárlói tudatosság erősödésével egyre nagyobb a társadalmi igény a jó minőségű élelmiszerek, így a sütőipari termékek iránt is. Ennek szem előtt tartásával több kenyerekre vonatkozó szabályozás újul meg idén, aminek köszönhetően jobb minőségűek lesznek a kenyerek, illetve a vásárlók lényegesen több információhoz juthatnak a vásárolni kívánt termékről. Bár sok cikk jelent meg ezekről a változásokról a médiában, a JÓkenyérnél mégis fontosnak tartjuk, hogy összefoglaljuk azokat a lényeges pontokat, amelyekkel egy tudatos vásárlónak tisztában kell lennie.

Tovább olvasom »
diós, fehér kenyér, kenyér, kenyérsütés otthon

Krumplis-diós kenyér

Kandikó Éva

Szeretek kenyeret sütni, szeretem tudni, mi van a kenyérben. Jó ideje a kenyérsütő gépet már csak dagasztásra, kelesztésre használom, a tészta a sütőben sül aztán ropogós héjúra.

Tovább olvasom »
kenyér, Ludwig Klára, Magyar Élelmiszerkönyv, minőség, változás

Több ember juthat jó minőségű kenyérhez az új szabályozással

Kandikó Éva

A Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásainak bevezetésétől minőségi javulást remél a JÓkenyér alapítója. Ludwig Klára pékmester szerint ez a szigorú változtatás elősegítheti azt, hogy a jövőben tovább növekedjen a tudatos vásárlók száma a kenyérfogyasztás terén és egyre többen, egyre alaposabban nézzék majd meg, mi kerül az asztalra odahaza.

Tovább olvasom »
diéta, egészség, felmérés, kenyér, pékáru, teljes kiőrlésű

Milyen pékáru kerüljön az asztalunkra?

PP-Eletforma

Egyre tudatosabbá válnak a hazai vásárlók a pékáruk vásárlásakor. A többség mindinkább a termékek fajtája alapján választja ki azt, hogy mi kerül otthon az asztalra – derül ki a Jókenyér idén novemberben, 750 fő bevonásával készített, országos, online kutatásából.

Tovább olvasom »
keleti ízek, kenyér, laposkenyér, otthon sütök, pita

Pitakenyér készítése házilag

Kandikó Éva

Vannak ételek, amikhez pita kell, és pont. Ilyen a falafel, a hummusz, a shakshuka, és az összes olyan kaja, amihez kell egy jó alap, amibe belepakoljuk a tölteléket: húst, zöldséget, savanyúságot, mártást. Szóval a pita, az kell. És miért vennél hipermarketben agyontartósított, sápadt, kicsit sem gusztusos műpitát, ha nagyjából egy óra ráfordított idővel és 10 percnyi ráfordított munkával elkészítheted a saját, otthoni pitádat? A recept roppant egyszerű, semmi extra nem kell hozzá, csak egy kevés lelkesedés.

Tovább olvasom »
gyorsan, ír szódás, kenyér, sütőporos

Ír szódás kenyér

Kandikó Éva

Személyes ismeretségünk egy New Jersey-i pékségben köttetett, amely pékség arról híres, hogy az üzembe a vásárlók bemehetnek, és az állványokról maguk választhatják ki a számukra szimpatikus kenyereket, pékárukat, de akár abból a gépből is kikapkodhatják a forró péksüteményt, amelynek futószalagjáról azok tűzforróan kisétálnak a kemencéből.

Tovább olvasom »
gyökérkenyér, kenyér, lassú kelesztés, pékség

Gyökérkenyér hosszú kelesztési idővel

Kandikó Éva

Ősi eljárással készülő kenyér, van ugyan benne élesztő, de kevesebb, mintha csak egy órát kelne. 12 órán át kell nyugton hagyni, csodálatos bélszerkezettel hálálja meg a nem törődést. Nevét arról kapta, hogy a csavarások következtében kicsit hasonlít a fa gyökerére.

Tovább olvasom »
fahéj, karamellizál, kenyér, tej

A karamellás tejpuding esete a szikkadt kenyérrel

Krajcsó Judit

Sose gondoltam volna, hogy a szikkadt kenyérből ilyen isteni és mutatós desszertet lehet készíteni. Ezt a finomságot egy receptkártyán találta egyik ismerősöm, és azonnal tovább is passzolta nekem. Latin-Amerikában ez egy nagyon kedvelt családi édesség. Rövidebb ideig tart elkészíteni, mint elolvasni!

Tovább olvasom »
aszalt paradicsom, kenyér, mediterrán, olajbogyó, töltött

Mediterrán töltött kenyér

Kandikó Éva

Igazi különlegesség, mert nemcsak a töltelék finom és érdekes, hanem a kenyértésztát is magunk gyúrjuk, dagasztjuk, kelesztjük. Ráérős ünnepnapokra való menü, éppúgy megfelel egy könnyű ebédnek, mint egy baráti társaságban elköltött vacsorának. Nem igazán bonyolult, és hidd el, mindenki odáig lesz tőle, és a szakácstudományodtól!

Tovább olvasom »
kelkáposzta, kenyér, leves, sajt

Sajtos-kelkáposztás kenyérleves

Krajcsó Judit

Kenyeret sosem dobunk ki! – mondta nagyanyám, aki sokféle módon tudta újrahasznosítani. A tőle tanult,vagy a már azóta megismert praktikákkal jó magam is gyakran feldolgozom. Ezt a káposztaleveses változatot az egyik áruházlánc receptkártyáján találtam. Én már megfőztem. Engem már megfőzött!

Tovább olvasom »
cukrász, kenyér, ország, torta

Pannonhalmi pálinkás a nyerő!

PP-Eletforma

A Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta lett az ország idei tortája, amit 39 alkotás közül választottak ki. Szó Gellért salgótarjáni cukrász ínyencségét augusztus 20. után lehet megkóstolni. – adta hírül a lajk.hu.

Tovább olvasom »
déta, fehérje, hús, kenyér, PKU

Amikor még egy rágó is életveszélyes lehet

PP-Eletforma

Minden ötvenedik ember hordozza azt a hibás gént, ami a gyógyíthatatlan aminosav-anyagcserezavar betegség, a fenilketonuria (PKU) kialakulásáért felelős. A betegségben szenvedők szervezetében felhalmozódik a lebontatlan fenilalanin, ami gyors lefolyású idegrendszeri és agyi károsodást okoz – kezelés nélkül már az első évben jelentősen csökken az intelligenciaszint, az ötödik év végére pedig az értelmi fogyatékosságot okozó agykárosodás is kialakul.

Tovább olvasom »
egészség, kenyér, kenyérsütés, kovászos, penész

Melyik kenyér a legegészségesebb?

PP-Eletforma

Kenyeret nap mint nap fogyasztunk, mégis nagyon keveset tudunk készítési folyamatáról, összetevőiről, fajtáiról. A különféle tévhitek eloszlatásában, a félreértések tisztázásában és nem utolsó sorban az egészséges termékek kiválasztásában most szakember segít.

Tovább olvasom »
kenyér, kenyérsütés, teljes kiőrlésű

Házi hagymás teljes kiőrlésű kenyér

PP-Eletforma

Nehéz igazán jó, 100%-ban teljes kiőrlésű kenyeret találni. Sokkal egyszerűbb és biztosabb, ha mi magunk sütjük.  Ráadásul egy kis hagymával különlegesebbé tehetjük. Számos jótékony hatása mellett a népi gyógyászat a megfázásos betegségek ellenszereként is tekint rá.

Tovább olvasom »
friss, kenyér, római tál

Sütöttél már kenyeret?

Práger Kitti

Érdemes. Az az érzés, mikor felszeled a magad dagasztotta kenyérkét csodás. Ráadásul garantáltan adalékanyagmentes élelmiszert kapsz és sokáig el is áll a házilag sütött kenyér. Arról nem is beszélve, mennyivel finomabb, mint a bolti. Itt a hideg, jól esik begyújtani a sütőt!

Tovább olvasom »
kenyér, recept, sütés

Süssünk kenyeret hagyományosan és géppel

PP-Eletforma

Fontos, hogy minden hozzávaló langyos legyen. Ügyelni kell arra is, hogy dagasztás, kelesztés és gyúrás közben ne kapjon huzatot a tészta. A tészta inkább keményebb legyen, mint lágyabb, legfeljebb hosszabb ideig kel meg. Sokféle ízesítővel, különböző lisztekből készülhet a kenyér.

Tovább olvasom »
kenyér, recept, sütés

Mogyorós kenyér

PP-Eletforma

Sokféle lisztből és adalékokból süthetünk kenyeret. Most érdemes kipróbálni ezt a mogyorós változatot. Isteni finom! Mogyorós kenyérHozzávalók: 30 dkg búzaliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 maréknyi mogyoró, 1 csomag szárított élesztő, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 1 csipetnyi őrölt kardámom mag, 1 csipetnyi őrölt fahéj, 2,5 dl tej, 3 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj.  

Tovább olvasom »
kenyér, kenyérsütés, recept, sütés

Különleges kenyér receptek

PP-Eletforma

A frissen sült kenyér, péksütemény illatát ma már szerencsére nem csak pékségek előtt elhaladva szívhatjuk magunkba. Akár a reneszánszát élő épített kemence vagy kandalló, akár kenyérsütő gép segítségével ismét belengheti az otthont ez az illat, ugyanúgy, mint nagyanyáink, dédanyáink korában.

Tovább olvasom »
egészség, emésztés, gabona, kenyér

Miért fontos a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása?

Sebok Orsolya

Az egészséges étkezés a modern lét hovatovább elengedhetetlen kelléke. Stresszel teli világunkban felértékelődnek a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, mivel a hántolatlan magok csökkentik néhány krónikus betegség kialakulásának esélyét, rendszeres fogyasztásukkal pedig a szinte egész nap ülőmunkát végzők körében is mérséklődik az elhízás veszélye.

Tovább olvasom »
egészség, kenyér, kenyérsütés, teszt

Milyen kenyeret veszünk?

PP-Eletforma

A kenyér mindennapi étkünk, mégis kevéssé figyelünk oda, hogy milyet vásárolunk. A Tudatos Vásárlók Egyesülete három ismert pékség kínálatát vizsgálta meg a termékek összetételének élettani hatása alapján, de értékelték a bolti kiszolgálást és információnyújtást is. 

Tovább olvasom »
főzés, kenyér, kenyérsütés, receptek

Hogyan kell otthon kenyeret sütni?

PP-Eletforma

Rég az a rémálmom, hogy egyszer csak rákényszerülök másképp túlélő lenni, egy vészhelyzetben… És én nem tudok kenyeret sütni, és még sorolhatnám, de azokat talán megoldanám, hiszen kreatívan is tudok főzni. De, gázsütővel, ha lesz, vagy bármivel….nos találtam erre is receptet az Új Szó portálon.

Tovább olvasom »