Facebook hozzászólás
3 582

Kelkáposzta és pöri, avagy mi az a plutyka?

Amikor elhíreszteltem, hogy plutykát készítek, szinte egyből jött a kérdés, mi az a plutyka… – írja az őrülten jó ételek szakértője. A válasz nehéz, mert semmilyen szótárban nem, szerepel ez a kifejezés. A tájszó egyébkként kelkáposzta főzeléket jelent, és egyébként meg nagyon finom, különösen jól fog esni ezekben a hideg, téli napokban!  

Kelkáposzta pörivel, Kép: Steffel Csaba
Kelkáposzta pörivel, Kép: Steffel Csaba

Hozzávalók:

a főzelékhez:

  • 1 db kelkáposzta (kb.1 kg)
  • 40 dkg burgonya
  • 1 db nagyobbacska paradicsom
  • 1 ek egész kömény
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ek liszt
  • bors, só
  • (1/2 ek. kristálycukor)

a pörkölthöz:

  • 60 dkg pulyka felsőcomb filé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • fűszerpaprika
  • őrölt kömény

Elkészítés: 

A pörkölthöz, a pulyka combhúst felkockázzuk, vagy már eleve így vásároljuk meg. A paprikát és a paradicsomot is kis kockákra daraboljuk.

Tüzes pulykaszárny ízes bulgurral
Most egy kicsit az afrikai kontinens forróságába is belekóstolhatunk. A főszereplő a harissaszósz, ami többféle chilipaprikából, paradicsomból, fokhagymából, készül, jellegzetes ízét pedig a koriander és a kömény adja. Hazája Tunézia, ahol mozsárban őrlik a hozzávalókat, és olajjal állítják be az állagát. A paradicsommal kevert változatát leginkább a Kebab-ba vagy Gyros-ba teszik, illetve mártogatóként kínálják különböző falatokhoz. Mi a pulykaszárnyat dobjuk fel vele őrülten jól!

A vöröshagymát felaprítjuk, egy kevés zsiradékon üvegesre sütjük, meghintjük fűszerpaprikával, aztán egyből hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, megsózzuk, őrölt köménnyel, fokhagymával ízesítjük, annyi vízzel ami épp ellepi, legalább 10-15 percig csendesen rotyogtatjuk, tehát pörköltalapot készítünk. A felkockázott húst az alapba rakjuk, és vízzel felöntögetve puhára főzzük. Közben a kelkáposztát, megtisztítjuk, szükség szerint a külső leveleit, valamint a torzsarészét eltávolítjuk, majd egy nagyobb lábosban feltesszük főzni, sóval, borssal és egy csapott evőkanálnyi egész köménnyel ízesítjük. (Természetesen a köményt kiválthatjuk őrölttel is, de én kimondottan szeretem, kelkáposzta főzelékben az egész köményt.) Amíg a káposzta egyet rottyan megpucoljuk a burgonyát, és a paradicsommal együtt, kis kockákra daraboljuk, aztán a kelkáposztához adjuk. A lisztből, egy-két kanálnyi zsiradékkal zsemleszínű rántást készítünk, lehúzzuk a tűzről, zúzott fokhagymát adunk hozzá, gyorsan elkavarjuk és azonnal felöntjük hideg vízzel, keverés nélkül félretesszük pihenni, amíg burgonya megpuhul. A fokhagymás rántásunkat felkeverjük és a szépen rotyogó főzelékünket besűrítjük vele, illetve a pörkölt szaftjából is kanalazhatunk hozzá, hogy egy kis színt kapjon. A főzés végén egy egész kevés cukorral finomíthatjuk, de ez legyen fakultatív! Ehhez kíván jó étvágyat Steffel Csaba, az őrülten jó ételek bloggere!

 

 

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!