kapor

bulgur, kapor, kaporszósz, tök

Bulgur kapros tökkel

bulkshop.hu

Nagyon egyszerű, ízletes, olcsó, hétköznapi, egészséges, vegán étel, amely önálló főételként, de akár köretként is megállja a helyét. Mi stílszerűen kapormártást is készítettünk hozzá, de azért azt is tudjuk, hogy a kaporszósznak kevés rajongója van, de aki szereti, az rajong érte. Az étel a mártás nélkül is finom.

Tovább olvasom »
kapor, kovászos, kovászos uborka, nyár, savanyítás, uborka

Nyári sztár, a koviubi

Kandikó Éva

Amikor a hőmérséklet tartósan 25 fok fölé emelkedik, akkor több teendőnk is aktuálissá válik. Ezek egyike a sürgős kovászos uborka-készítés. Minél nagyobb tételben, annál jobb. Ráadásul kánikulában szinte röptében el is készül.

Tovább olvasom »
kapor, leves, nyár, újkrumpli, virsli

Tejfölös, virslis krumplileves

Kandikó Éva

Hihetetlenül könnyed, nyári, savanykás levest főztem a minap, aminek elkészítése rém egyszerű, viszont két napig rájártunk, ettük langyosan, hidegen, mindenhogyan. Ha elfogadtok egy tippet, próbáljátok ki kaporral!

Tovább olvasom »
kapor, mártás, nyár, tarja

Márti-féle kapormártás

László Márta

Maga a nyár üzenete a kapor. Most kaptam a szomszédból egy egész kazlat! Egy része irány a kovászos uborkába, a másik, nos mártást varázsoltam belőle. Natúr tarjaszeletet és petrezselymes újkrumplit kínáltam hozzá. Remek lett! Igazi, vasárnapi, nyári fogás kerekedett belőle. Még most a számban érzem az ízét!      

Tovább olvasom »
kapor, saláta, tészta, uborka

Kapros-uborkás tésztasaláta

Krajcsó Judit

A tésztasalátában az a jó, hogy összetevőit kedvünkre variálhatjuk, elkészítése pedig nagyon egyszerű. Ez a kapros-uborkás változat nemcsak színében, de ízvilágában is rendkívül üdítő nyári egytál étel.

Tovább olvasom »
fokhagyma, kapor, kovászos, nyár, só, uborka

Sváb kapros kovászos uborka

Somogyi Zoltán Max

Egy nagyon egyszerű savanyúság, ami hihetetlen karriert futott be. Ki ne emlékezne gyermekkorából a napon sütkérező, hatalmas üvegekre. Ablakban, erkélyen vagy a bejárat mellett a lépcsőn ott csücsültek az üvegek, bennük a haragos zöld, vágott végű uborkák, csokorba szedett kaporszálak és a tenyérnyi nagyságú kenyérszeletek. Mikor megbontották a kellőképpen megérett uborkát, már rakták is össze a következő üveggel, hogy legyen ideje annak is összeérni. Ha elfogyott az uborka, a levet leszűrve, a hűtőben őrizték, és a meleg nyári estéken isteni hűsítő ital volt.

Tovább olvasom »
kapor, különlegesség, leves, nyár

Kaporleves

László Márta

Épp ma kaptam egy hatalmas csokor kaprot a szomszédasszonyomtól! Imádom e kerti növény illatát! Tavaly állítólag alig lehetett fellelni, idén viszont rengeteg nőtt. Már elkészült az első kovászos uborkám az első ajándék kaporcsokorból, de a most kapott adag a levesemben végzőik majd!    

Tovább olvasom »
alaplé, kapor, mártás, sertésborda

Kapros sertésborda – ahogy Mártiék szeretik

László Márta

Fantasztikus kapor csokrot kaptam ajándékba az egyik szomszédomtól. Illata valami pompás! Tanakodtam, hogy rögtön ugorjak-e neki az idei első kovászos uborkának, vagy készítsek egy nyár elejei különlegességet? A férjemnél a második ötlet jött be. Azért óvatosságból pár perce meglepett két kilo uborkával is…  

Tovább olvasom »
gomba, kapor, tavasz, tök, töltött tök

Gombával töltött tök

Kandikó Éva

Amikor a bébitökök megjelennek a piacon, mindig örül a szívem: nemsokára lehet hetente akár többször is tökfőzeléket enni! De bébitökből egyértelműen töltött tököt kell készíteni.

Tovább olvasom »
bab, kapor, marhahús, palócleves, tejföl, zöldbab

Palócleves

Kandikó Éva

A palócleves leggyakrabban marha- vagy bárányhúsból készül. Keletkezésének körülményeit nem ismerjük pontosan, egyesek szerint Gundel János készítette Mikszáth Kálmánnak, mások szerint egy  egy vereny bíráinak főzték először, akiknek igencsak ízlett a kompozíció. A leves általában tejfölös habarással készül, de szokásos habarás nélkül is tálalni, ilyenkor külön tesznek mellé tejfölt. Újabb receptek ecettel vagy citrommal savanyítják és kaprot is tesznek a levesbe.

Tovább olvasom »
burgonya, habarás, kapor, zölbab

Kapros zöldbabfőzelék, ahogy a szomszédfiú szereti

Krajcsó Judit

Az ember azt gondolná, gyerekjáték egy főzeléket elkészíteni. Ám a kezdő háziasszonyok valószínűleg nem így vélekednek erről. Ifjú szomszédasszonyom faggatott útban hazafelé, hogyan készítse el úgy a zöldbabfőzeléket, hogy azt a párja is megemlegesse… Elmondtam, lépésről lépésre, ahogy én szeretem. Azóta a szomszédfiú is így kapja.

Tovább olvasom »
darált sertéshús, főétel, kapor, molekuláris gasztronómia, nyár, tök

Töltött tök kapormártással, ahogy Márti a legjobban szereti

László Márta

Gyerekkoromban nem szerettem a tököt. Talán azért, mert apukám sem. (Ő ugyanis nem kedvelte a k-betűs ételeket… Még most sem!) Én azóta sokkal inkább. Talán azért, mert a férjemnek igazán nagy örömöt okozok vele. Ez a fogás a vasárnapi ünnepi asztalra is szenzációs így nyáron! Könnyű, finom, nem nagy macera. Ebben a szezonban pedig egész egyszerűen üdítő!

Tovább olvasom »
cukkini, kapor, vegetáriánus, zöldség

Kapros-túrós cukkini rétes

Krajcsó Judit

Cukkini rajongókat örvendeztetjük meg ezzel fantasztikus rétessel, melyet valószínűleg a vegetáriánusok is gyorsan bejegyzetelik a receptkönyvükbe. A túrós-kapros-köményes variációt egy szabadkai ismerősömtől tanultam, aki az ottani, de már a nálunk is kapható réteslapokból készítette.

Tovább olvasom »
galuska, kapor, leves, sajt

Kaporleves, habos galuskával

Krajcsó Judit

A kapor egészséges.Tettük már kovászos uborkához, túrós lepénybe, készítettünk mártást is belőle, de ez a leves felül múlt minden eddigi elképzelésünket. A habos galuska valósággal feldobja, még a látványt is. Muszáj kipróbálnod!

Tovább olvasom »
csirke, kapor, sajt

Vasárnapi ebéd, a gyerek pénteki uzsonnájából

Krajcsó Judit

Egy tömlős sajtot kapott az elsős gyerekem pénteki sulis uzsonnára, amúgy csupaszon, mindenféle péksütemény és segítség nélkül. Mivel arra tanítottam, hogy semmit se dobunk ki, így hát hazahozta érintetlenül. De mert itthon senki sem kapott rá, így lett belőle a vasárnapi ebéd egyik fontos alkotóeleme. 

Tovább olvasom »
citrom, hús, kapor, mazsola

Kapros-mazsolás sertésborda

PP-Eletforma

Pikáns ízesítéssel készítettünk finom vasárnapi ebédet. Friss kapor még van a kertben, mazsola a fűszeres dobozban, s mindezekhez betársult még a citromlé is. Fantasztikus ízharmóniába kerültek a karajszeletekkel.

Tovább olvasom »
Bay Éva, gasztronómia, joghurt, kapor, recept, tök

Töltött tököm

László Márta

Ezt a receptet Bay Évitől, egykori kolléganőmtől, az egyik legkedvesebb televíziós bemondónőtől tanultam. Ő már akkor is – le sem merem írni mikor volt mindez! – fényesen uralta a konyhát! Akkor még nem rajongtam e finomságért, de mára már elválaszthatatlan barátok lettünk! Köszi Évi!

Tovább olvasom »
kapor, paradicsom, zöldség

Sült paradicsom kapros túróval

PP-Eletforma

Minden zöldségféle megvan hozzá, akár a kertben is, mert éppen ideje van a paradicsomnak és a kapornak is. Akik könnyű nyári falatokra vágynak, vagy éppen vegetáriánusok, azok bizonyára többször is elkészítik majd ezen a nyáron. Egyszerű és nagyon finom!

Tovább olvasom »
hideg leves, kapor, uborka

Kapros-joghurtos uborkakrémleves

PP-Eletforma

Valamiért itthon a hideg levesek többségükben gyümölcsből készülnek. Pedig egy friss, sós fogás nagyon jól tud esni ilyen hőségben! A kapor sokak számára megosztó fűszer, de aki szereti, ezt a levest imádni fogja!

Tovább olvasom »