Facebook hozzászólás
568

Kagyló cataplanában

Portugália ízeit kóstolgathatjátok végig május második hétvégéjén Budán, a Gellért tértől végig a Bartók Boulevard-on. Ebből adok most ízelítőt Felde Csilla és Székely Ervin Portugál ételek című könyvének segítségével.  

Cataplana
A nevezett főzőedényt szinte csak Portugáliában használják. E csodás tárgy az ország legdélibb tartományának, Algarvenek egyik kulináris jelképe. Olyan, mint pl. Spanyolországnak a paella. Úgy képzeld el, mint egy-egy füllel ellátott, alul-fölül wokot. Parázson, szabad tűzön is lehet benne főzni.

Hozzávalók:

Kagylók, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag
  • 1,5 kg kagyló
  • 2 fej hagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 5 dkg sonka
  • 5 dkg szárazkolbász
  • 1 cs petrezselyem
  • ízlés szerint só, bors, édes paprika
  • piripiri (kicsi csípős paprika)

Elkészítés:

Áztasd sós vízben a kagylót egy éjszakára, de legalább négy órán át. Öntsd a cataplanába az olajat, dobd bele a karikára vágott hagymát, tégy hozzá egy kicsi piripirit, pirospaprikát és borsot. Párold meg a hagymát, majd add hozzá a kagylókat, a felaprított petrezselymet, végül a  falatnyira szeletelt sonkát és kolbászt. Saját levében fő meg az étel, de egy kis fehérbor, igazán nem árt neki! Tíz perc elegendő, és már kész is. (Ha találsz olyan kagylót, amelyik ezalatt nem nyílt ki, azt azonnal dobd ki!)

Trükk
Ha „esetleg” nem lenne otthon cataplana, ne ess kétségbe! Jó lesz egy fazék egy fedővel! Helyezz el az edény közepére egy szép kagylót, majd tedd köré egyenként a többit úgy, hogy nyílásuk befelé nézzen. (Egyesek szerint ez csak misztikum! Azért csak próbáld ki!)

Portugália ízeit – egyebek közt ezt a kagylós csodát – a Bartók Boulevard-on kóstolhatod meg. Az eseményekről részleteket itt olvashatsz!     



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!