járvány

család, egészség, járvány, közösség, megelőzés, védelem, védőoltás

Felnőtt korban is életet menthet

PP-Eletforma

Évente 2-3 millió életet mentenek meg világszerte a védőoltások, mivel 26 különféle betegség ellen nyújtanak védelmet – hívja fel a figyelmet a WHO. Az április 24-én kezdődő Védőoltási Hét kapcsán szakorvosok arra figyelmeztetnek, hogy felnőttkorban is gondolni kell az immunizálásra, többek között a rizikócsoportokba tartozók (HIV-fertőzöttek, krónikus betegek, koraszülöttek, idősek) esetében. A vakcinációval nemcsak magunkat védhetjük, de a családunkat, a környezetünket és a társadalom egészét is.

Tovább olvasom »
bárányhimlő, fertőzés, járvány, szövődmény, védőoltás, WHO

Kinn a bárány!

László Márta

Egyre több uniós ország vezeti be a bárányhimlő elleni védőoltást. Tavasztól Olaszországban is kötelező a varicella, a svéd és a magyar kormány jelenleg csak mérlegeli a döntést. Évente 4,2 millió szövődményes fertőzést és 4200 halálesetet okoz a bárányhimlő világszerte. 100-ból legalább egy négy év alatti kisgyermek kórházi kezelésre szorul a betegség miatt. A varicella elleni védekezés kiemelkedően sikeres azokban az országokban, ahol a védőoltás bekerült a nemzeti immunizációs programba.

Tovább olvasom »
Hepatitis A, járvány, védőoltás

Már nem egzotikus betegség, mégis kevesen védekeznek

László Márta

Az elmúlt hetekben Közép-Európa számos országából, így Csehországból, Szlovákiából és Magyarországról is jelentettek tömeges Hepatitis A-megbetegedéseket. Az összességében több száz embert érintő járványok rámutatnak: a fertőzött étellel és vízzel gyorsan terjedő Hepatitis A nem egzotikus betegség, ám van megoldás!

Tovább olvasom »
bárányhimlő, járvány, védőoltás

Oltással elkerülhetők a bárányhimlő szövődményei

PP-Eletforma

Magyarországon a bárányhimlő a leggyakoribb bejelentett fertőző betegség. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai alapján a 3-5 évesek között a leggyakoribb a megjelenése, de az óvodáskor végére a gyermekek közel 90%-a átesik rajta. Nem csak a betegség, a szövődmények lehetnek veszélyesek. 

Tovább olvasom »
egészség, influenza, járvány

Árulkodó tünetek: ne vedd félvállról!

PP-Eletforma

A szakemberek szerint hazánkat is elérte az influenzajárvány. A környező országokban már minket megelőzve felütötte fejét, de itthon is egyre többen keresik fel a rendelőket influenzaszerű tünetekkel. Ezért most fokozottan érdemes odafigyelünk a megelőzésre annak érdekében, hogy egy komolyabb betegség, vagy akár egy kellemetlen nátha, megfázás elkerüljön minket.

Tovább olvasom »
influenza, járvány, orvosi tanácsok

Ne adj esélyt az influenzának!

PP-Eletforma

Leginkább a gyerekek, az idősek és a krónikus betegségekben szenvedők a veszélyeztetettek, de az influenzával való megfertőződés, az esetleges súlyos szövődmények kialakulása az egészséges, fiatalabb emberekre is fenyegetést jelenthet.

Tovább olvasom »
hasmenés, járvány, megelőzés, szűrés, vese

Veseelégtelenség a hasmenés járvány súlyos következménye

PP-Eletforma

A veseelégtelenségről egyre többet hallani a németországi hasmenés járvány kapcsán, azonban keveset tudunk és beszélünk arról, hogy ez a kór nemcsak fertőzés következménye lehet, hanem pl. egészségtelen életmód vagy éppen a gyakran feleslegesen beszedett sok gyógyszer hatásaként is megjelenhet. Azok közé az ún. néma betegségek közé tartozik, amelyek tünetmentesek, aztán egyik pillanatról a másikra az életminőség nagyfokú romlását eredményezik. 

Tovább olvasom »