internet

internet, Klausz Melinda, közösségi média, új könyv

Megosztok, tehát vagyok

László Márta

Klausz Melinda könyve az ember életszakaszain keresztül mutatja be az új technológia jelentette kihívásokat, betegségeket, problémákat és megoldási módszereket. Esettanulmányokkal és tippekkel vezet végig az adatvédelemtől a közösségimédia-stressz szindrómán, az internetes zaklatáson át a like-csalásokig és a generációk közötti különbségek bemutatásáig. A kötet segítségével választ kaphatunk arra is, hogy miért ragaszkodnak a mostani gyerekek és fiatalok a közösségimédia-felületekhez, és bizony nekik már a digitális hagyatékukról is rendelkezniük kell…

Tovább olvasom »
bűncselekmény, internet, internet biztonság, IT védelem, photoshop

A jövő bűnözői: a háztartási eszközök!

PP-Eletforma

Tavaly év végén derült fény arra a tényre, hogy mennyire sebezhetőek a válogatás nélkül internetre csatlakozó háztartási eszközök vagy elektromos készülékek, azaz az IoT-k (“Internet-of-Things”), amikor több százezer IoT készülékből álló hadsereg együtt hatalmas globális botnetként támadta az internetet. Ezeket az eszközöket gyakran aggasztóan könnyű feltörni, ugyanis a gyártók csak olyan alapvető biztonsági szoftverrel látják el őket, amelyek alapértelmezett jelszavakkal rendelkeznek és nincs lehetőség szoftverfrissítésre, ezáltal védtelenek maradnak.

 

Tovább olvasom »
biztonság, internet, jelszó, levelezőprogram, online

Ha ilyen a jelszavad, köszi, már be is léptünk

Krajcsó Judit

Az internetfelhasználók többségéről elmondható, hogy nem használnak megfelelő jelszót ahhoz, hogy hatékonyan védjék magukat az online térben. Rossz jelszavakat hoznak létre és olyan alapvető hibákat követnek el, amelyek messzemenő következményekkel járnak. De milyen legyen a jó jelszó?

Tovább olvasom »
biztonság, gyerekek, internet, számítógép, szülők, veszély

Szólj apádnak, ő ezt jobban tudja!

Krajcsó Judit

Bár az anyák sok mindenhez értenek, a gyerekek által használt digitális eszközök biztonságáról többnyire az apák gondoskodnak, tőlük kérnek és kapnak tanácsot az internetet használó gyerekek. A legégetőbb kérdés ma mégis a gyermekek online biztonságának megteremtése.

Tovább olvasom »
allergén, élelmiszer, internet, kockázat, NÉBIH, vásárlás

Az internetes élelmiszer-vásárlás veszélyei

PP-Eletforma

Napjainkban az élelmiszerek vásárlásához is egyre többen választják az internetes beszerzési formát. Az új lehetőségek azonban újfajta kockázatokat is rejtenek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, hogy elkerüljük az internetes élelmiszer-vásárlás veszélyeit.

Tovább olvasom »
függőség, internet, önbizalomhiány, önkép, szelfi, személyiségzavar, viselkedés

A szelfi függőség 10 biztos jele

Krajcsó Judit

Van, aki már az ébredését is kiposztolja, aztán a kávéját, az ebédjét, a családját, a szerelmét és napjának szinte minden mozzanatát, miközben azt lesi, hányan kommentelik és lájkolják. Mikortól beszélhetünk beteges függőségről, személyiségzavarról? Azért csak figyeld magad…

Tovább olvasom »
Class FM, Facebook, fogadás, internet, Morning Show, Sebestyén Balázs

Sebestyén Balázs ezt most nem ússza meg!

PP-Eletforma

Sebestyén Balázs hírhedten Facebook-ellenes műsorvezető, ám most mégis saját oldalt kell kreálnia a legnépszerűbb közösségi portálon. Ha nem lesz 250 ezer követője november közepéig, törölheti magát, ha igen, akkor tovább kell működtetnie, – nagy bánatára. Vajon megússza?

Tovább olvasom »
edzés, internet, motiváció, mozgás, sport, sportruházat, tervezés, zene

4 apró trükk, ami megkönnyíti az edzést

Krajcsó Judit

Egyre többen igyekeznek a mozgást mindennapjaik részévé tenni, de bármennyire is lelkes az ember, mindenkivel előfordulhat, hogy belefásul a mindennapos rutinba és elveszti motivációját. Léteznek azonban apró trükkök, amelyekkel megkönnyíthetjük az edzőterembe vezető utat és új lendületet vihetünk edzéseinkbe.

Tovább olvasom »
Facebook, féltékenység, internet, megcsalás, mobiltelefon, párkapcsolat, pénz, sms, titok

Őszintén! Te is belenézel a párod mobiljába?

Krajcsó Judit

Szabad az gazda, vagyis az okostelefon! A magyar férfiak és nők nem titkolnak semmit párjuk előtt, sokan azt is megengedik, hogy partnerük belenézzen az üzenetekbe, Facebook profiljukba. A mobilon való társkeresés nem annyira gyakori, aki pedig használja és sikerrel jár, törli is az alkalmazást – derült ki a notebook.hu online kérdőíves kutatásából. 

Tovább olvasom »
előadások, internet, küldetés, Nick Vujicic, pozitív gondolkodás, zaklatás

Nick Vujicic újra Magyarországon!

Krajcsó Judit

Az iskolai és internetes zaklatás áldozatainak segítése, az együttműködési készség javítása, az elfogadó és befogadó szemlélet kialakítása – ez a fő missziója Nick Vujicic második magyarországi látogatásának, aki saját példáján keresztül szeretné támogatni a fiatal nemzedéket és megmutatni számukra a nehézségekben rejlő lehetőségeket.  A kéz és láb nélkül született világhírű tréner és motivációs prédikátor a Nem Adom Fel Alapítvány meghívására érkezik ismét Magyarországra 2016. szeptember 21-22-én, és tart előadásokat a Tüskecsarnokban.

Tovább olvasom »
balaton, internet, Petőfi Rádió, PetőfiLive, Zamárdi

Kattanj rá a STRANDra a neten!

László Márta

Még egyszer utoljára felrobban a Balaton mielőtt véget ér az idei nyár, elstartolt a STRAND Fesztivál, a Petőfi Rádió fesztiválja. Összeszámolni sem könnyű a fellépőket, naponta több tucat koncert, beszélgetés és változatos program várja a fesztiválozókat a zamárdi szabadstrandon.

Tovább olvasom »
anorexia, cyberbulling, depresszió, gyerek, internet, lélek, online, rémálom, zaklatás

Behálózott gyerekeink

Krajcsó Judit

Az online zaklatás sokkal veszélyesebb a gyerekek számára, mint ahogy azt a szülők gondolják. A fenyegetésnek, online bántalmazásnak komoly egészségügyi következményei is lehetnek. Vannak rémálmai a gyerekednek? Esetleg étvágytalan, depressziós? Aggódhatsz…!

Tovább olvasom »
család, felügyelet, internet, konfliktus, közösségi oldalak, kutatás, online, számítógép, veszélyek

Az már nagyon ciki, mikor anyád is bejelöl!

Krajcsó Judit

Képzeld, ez a büdös kölök nem jelölt vissza! Neked ismerősöd? Nézd már meg, mit művel ott fent – kérte tőlem napokban a húgom, aki aggódik a közösségi oldalon ügyködő gyereke miatt. Egy kutatás is megerősítette, hogy komoly családi veszekedések okozója az internet. Nálatok mi a helyzet?

Tovább olvasom »
fertőzés, internet, kánikula, menzesz, nőgyógyász, nyár, strand, wellness

Jobb félni…!

László Márta

Réteges öltözködéssel kezdődik a nők egészségvédelme a szélsőséges időjárás közepette. Az egyik nap szélviharral, esővel, 17 fokkal tör be a hidegfront, a másikon 32-vel a kánikula. Nincs idő folyton ruhatárat cserélni – mondja Dr. Rucz Árpád, a Róbert Magánkórház szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvosa.

Tovább olvasom »
internet, külföld, nyár, repülőgép, roaming díj, takarékosság, utazás

Így is takarékoskodhatunk külföldön

László Márta

Előrelátó tervezéssel számos apróságnak látszó, de fontos dolgon lehet pénzt spórolni a külföldi nyaralás alatt. Még akkor is, ha egy utazási irodán keresztül foglalunk csoportos utazást busszal vagy repülővel. Az Invia az eddigi tapasztalatait felhasználva összegyűjtött pár hasznos tudnivalót, amelyek segíthetnek abban, hogy a magyar turisták olcsóbban telefonáljanak, étkezzenek, vagy éppen béreljenek autót a vakációjuk alatt.

Tovább olvasom »
internet, párválasztás, pszichológia, szabadidő, szimpátia, társkeresés

Csak sétálj velem, aztán meglátjuk!

PP-Eletforma

Naponta százezrek keresik az igazit, és ismerkednek a hazai internetes társkereső oldalakon. Azt gondolnánk, hogy a világhálón kialakult románcok fő mozgatórugója a közös értékrend, de legújabb kutatások szerint az ismerkedés első szakaszában egyáltalán nem ez számít. De akkor mi?

Tovább olvasom »
biztonság, chat, gyerekek, internet, játék, kábítószer, szülői felügyelet

Mit csinál a gyerek a neten?

PP-Eletforma

A Kaspersky Lab legújabb kutatása szerint a gyerekek legtöbb online idejüket közösségi oldalakon emailezéssel vagy chateléssel (67 százalék) töltik. Második helyen a játékportálok szerepelnek (11 százalék), amiket az alkohollal és drogokkal kapcsolatos információkat tartalmazó weboldalak követnek (9 százalék).

Tovább olvasom »
androidos szülői felügyelet, app, böngészés, digitális családfő, gyerek, internet, letöltés, számítógép

Tudd, mit csinál a gyerek az interneten!

PP-Eletforma

A mai gyerekek két összefüggő világban élik életüket, így offline és online is különböző veszélyek leselkednek rájuk. Ráadásul a mai tinédzserek sem szeretik, ha a szülők túlzó felügyelettel szeretnének bepillantást nyerni az online életükbe. De akkor mit tehetnek a tudatos szülők? Mire érdemes odafigyelni gyerekeink viselkedésével kapcsolatban és milyen eszközök vannak a segítségünkre, a nagyobb felügyelet elérése érdekében?

Tovább olvasom »
internet, jéték, Nickelodeon, nyár, sorozat, szoftver, szünidő, tévé

Építs játékszoftver-birodalmat a szünidőben!

Krajcsó Judit

Új élőszereplős sorozat indult június 6-ától minden hétköznap a Nickelodeon műsorán, amelyben a csatornától megszokott módon szerepet kap a gyerekek tanítása is. A sorozat 12 éves szereplői egy iskolai tudományos feladat megoldásaként alkotnak olyan mobil alkalmazást, ami akár az év játékává is válhat. A gyerekcsatornának kiemelten fontos az edukáció, így a sorozat indulásával párhuzamosan Facebook-játékot is indított, amelynek nyertesei nyári táborban tanulhatják meg könnyed, játékos formában a programozás alapjait.

Tovább olvasom »
hamisítás, internet, kert, NÉBIH, növényvédő szer

Így irtanak ők!

PP-Eletforma

Kétszer is hamis növényvédő szerre bukkantak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai. A NÉBIH idén is folytatja a növényvédő szerek hamisítása elleni harcot. Az egyik esetben lakossági bejelentésre intézkedett a hivatal, míg a másikban egy interneten kapható növényvédő szert vontak ki a forgalomból a szakemberek.

Tovább olvasom »
holland légitársaság, internet, közösségi oldal, nyeremény

Ezt mondd ki sokszor, sokszor, sokszor

László Márta

Nagyon sok országban nem május első, hanem második vasárnapján ünneplik az anyukákat. Ide tartozik Hollandia is. Az ország királyi légitársasága ebből az alkalomból indított mozgalmat. Azt szeretnék, hogy az emberek többször mondják édesanyjuknak a legszebb szót: szeretlek!

Tovább olvasom »
internet, párkapcsolat, társkeresés

Párt keresek! De most azonnal!

PP-Eletforma

Az ünnepek alatt gyakran nagyobb nyomás nehezedik az egyedülállókra mind a család, mind a barátok felől, sokan teszik fel a kérdést a szingliknek, vajon mikor találnak már társra vagy kezdenek neki a keresésének. Az ELITTÁRS 553 fő megkérdezésével készült felméréséből kiderült, hogy az egyedülállók az ilyen típusú nyomás ellenére is pozitívan értékelik a karácsonyt.

Tovább olvasom »
film, internet, káros, pornó, serdülő, tartalom

Magukra hagyott tinik: a pornó, mint gyógyír? Na, ne!

PP-Eletforma

Bár tízből hét kamasz a szüleitől várná el, hogy felvilágosítsák a szexuális életről, kérdéseikre mégis inkább az interneten keresnek választ, vagy a barátaikhoz fordulnak. A fiatalok 72%-a látott már pornót, sőt a fiúknál ez az arány eléri a 86%-ot – derül ki az Iskolamarketing és a Free Association 14–19 éves fiatalokkal készített legfrissebb online felméréséből.

Tovább olvasom »
budapest, család, internet, kiállítás, program, vásár

800 program 2 helyszínen 1 nap alatt! Menjetek játszani!

PP-Eletforma

Nyolcszáz számítógépes és hagyományos játék, nemzetközi cosplay verseny,  ESL Dél-Kelet Európai bajnokság, valamint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkit mozgásra csábító, különleges sportprogramok is lesznek az idei budapesti Windows 10 PlayIT Show-n, Kelet-Közép-Európa legnagyobb játékkiállításán és vásárán. A 2015-ben SuperBrands díjjal elismert rendezvényre nemcsak gamereket, hanem minden játékot, mozgást és szórakozást kedvelő felnőttet és gyereket várnak a szervezők.

 

Tovább olvasom »
digitális világ, Európai Parlament, internet, szerzői jogok

Felteheted a Facebookra Dávidot!

László Márta

Nem korlátozná az Európai Parlament a középületek és köztéri műalkotások fényképeinek közzétételét: így döntött a Ház az új európai szerzői jogi szabályozás előkészítéseként. A Bizottság által 2015 végén benyújtandó javaslatnak egyensúlyba kell hoznia a szerzők és a fogyasztók jogait és érdekeit, mondták a képviselők. Javítani kell az internettartalmak határokon átnyúló elérhetőségét, ugyanakkor a televíziós programok és filmek esetében van létjogosultsága területi engedélyeknek.

Tovább olvasom »
instagram, internet, profil, szelfi

Semmit sem rejtegetünk, avagy így instázunk mi

PP-Eletforma

Miközben a szelfi az egyik legidegesítőbb fotótéma, a többség mégis szívesen készít önarcképet, bárki számára elérhetővé tesszük az Instagram-profilunkat, és inkább nézegetünk, mintsem tartalmat töltünk fel – derült ki a Crane közösségi megkérdezéséből, amely hazánkban elsőként mérte fel a magyarok Instagram-használati szokásait. A népszerű fotómegosztó alkalmazás hazai celebtrónjáért túlnyomó részt hölgyek versengenek, míg a márkáknál a divaté a főszerep.

Tovább olvasom »
Facebook, függőség, internet, internet függőség, kutatás, okostelefon

Jó eséllyel te is függő vagy, ha nem is látod be

PP-Eletforma

Ha függőségről beszélünk, általában a drogok, a cigaretta vagy az alkohol az, ami először eszünkbe jut, pedig napjainkra teljesen természetesnek vesszük, hogy gépek nélkül szinte már létezni sem tudunk. E-mailt írunk telefonunkról, miközben kedvenc műsorunk megy a tévében és még az is lehet, hogy közben a számítógépünk kijelzőjén bámuljuk valamelyik ismerősünk legfrissebb Facebook bejegyzését.

Tovább olvasom »
gyerek, internet, kampány, zaklatás

Online gyűlölködés – mit tehetünk ellene?

PP-Eletforma

Az országos kampány indul Add Friend elnevezéssel, melynek célja, hogy felhívja a gyerekek és a fiatalok figyelmét a gyűlölködés negatív következményeire és bátorítsa őket a nem megfelelő online viselkedés határozott elutasítására. Mit tehet a szülő és mit a gyerek a gyűlölködéssel szemben?

Tovább olvasom »
anyák napja, családi élet, internet, kapcsolat

Különleges ajándék Anyák napjára?

PP-Eletforma

Anyák napján a legjobb ajándék nem biztos, hogy a legdrágább is. Az édesanyák leginkább annak örülnek, ha minél több időt tölthetnek gyermekeik között, ha van lehetőség nagy beszélgetésekre. Akkor is, ha a gyerek esetleg -ahogy mostanában egyre több fiatal – külföldön él.

Tovább olvasom »
család, gyerek, internet, okostelefon

Mit kezdjünk a digitális bennszülöttekkel?

PP-Eletforma

A Telenor legújabb felmérése arra kereste a választ, hogy milyen szerepet tölt be a technológia a hazai családok életében. A válaszokból az is kiderült, hogy a gyerekek többsége internetképes telefonnal rendelkezik, a szülők azonban egyelőre nem fordítanak elegendő figyelmet a kicsik netes védelmére.

Tovább olvasom »
biztonság, internet, párkapcsolat, társkeresés

A sikeres online társkeresés titka

PP-Eletforma

Az online társkeresés rohamosan növekvő népszerűsége miatt az ismerkedés biztonsága is egyre fontosabb. Az ELITTÁRS összegyűjtötte, mit érdemes szem előtt tartani 2015-ben azoknak, akik a világhálón keresik a szerelmet.

Tovább olvasom »
információs társadalom, internet, okostelefon

A telefonunkról is a neten lógunk

PP-Eletforma

Egyre több magyarnak van okostelefonja, bár továbbra is a hagyományos mobiltelefonok vannak többségben. Az eszközök mellett tovább emelkedett az internetre kapcsolt mobileszközök aránya is, az év végére már a magyar felnőttek több mint egyötöde rendelkezett internet-előfizetéssel telefonján.

Tovább olvasom »
idő, internet, mobil, munkahely, táblagép, technika, utazás

Így használd ki a drága időd, ha utazol

PP-Eletforma

Tudtad, hogy az európaiak átlagosan 45 percet töltenek naponta munkába járással, ami évente 180 órát jelent, vagyis egy teljes hetet vesztegetnek el a lakóhelyük és a munkahelyük közötti ingázással? Az utazásra fordított időt könnyedén hasznos időtöltéssé változtathatjuk. Vannak ötleteink…

 

Tovább olvasom »
erőszak, felmérés, gyerek, internet, iskola, jog

Egy pofon még nem erőszak!?

PP-Eletforma

Három gyerekből kettő nem kér segítséget, ha megsértették a jogait, ötven százalékuk pedig nem is tud ilyenről a környezetében. Kétharmaduk pedig nincs tisztában azzal, hogy bántalmazásnak minősül, ha egy gyerek megüt egy másikat. Ismerik a jogaikat a gyerekeink?

Tovább olvasom »
botrány, internet, Monica Lewinsky, zaklatás

Ez Monica Lewinsky új küldetése!

PP-Eletforma

Élete új küldetésének nevezte Monica Lewinsky az emberek online terrorizálásának beszüntetését. Lewinsky amiatt vált világszerte ismertté, mert 1995-ban, fehér házi gyakornokként, intim kapcsolatba került az akkori elnökkel, Bill Clintonnal.

Tovább olvasom »
étkezés, Facebook, internet, receptek

Posztold ki, amit a facebookról megfőztél!

PP-Eletforma

Döbbenetes adatokat közöl egy legutóbbi felmérés az érkezési kultúra átalakulásáról, mely szerint az étel státuszszimbólummá, míg maga az étkezés a szükséges napi rutinból egyre inkább versenysporttá vált. Az internethasználók fele már a közösségi médiumok segítségével főz.

 

Tovább olvasom »
internet, párkapcsolat, társkeresés

Már válóok a Facebook is!

PP-Eletforma

Nem kevesebb, mint tizenegy százalékkal nőtt a válások száma Szerbiában 2012 és 2013 között, amiért elsősorban a Facebookot teszik felelőssé. Szakértők szerint a rohanó világ és a fejlődő technológia egyre több lehetőséget biztosít a félrelépésekre.

Tovább olvasom »
gyereknevelés, internet, iskolakezdés

Erotika nélkül kezdődik a tanév

PP-Eletforma

Szeptembertől az összes magyarországi köznevelési intézményben és nyilvános könyvtárban szűrőprogramokkal kell biztosítani, hogy a kiskorú internethasználók ne találkozzanak olyan internetes tartalommal, amely káros lehet lelki és értelmi fejlődésükre nézve. A rendelkezés összesen több mint hatezer intézményt érint.

Tovább olvasom »
internet, nyaralás, online

5 tipp, hogyan lehet fél óra alatt elintézni mindent nyaralás előtt!

PP-Eletforma

Sokan az utószezont szeretik, és mostanában készülnek egy hosszabb nyaralásra, amit mindig sok-sok elintéznivaló előz meg. Ám ha az online ügyintézést választjuk, mindössze fél óra alatt letudhatjuk legfontosabb teendőinket: utasbiztosítás, autópályamatrica-vásárlás, lejáró számlák befizetése vagy időzítése, mérőóraállások megadása, fizetési kártya feltöltése. És van még pár tippünk a fokozásra!

Tovább olvasom »
internet, kultúra, színház

Streaming: házhoz megy a színház!

PP-Eletforma

A most debütáló, június 7–11. között rendezett 011 Fesztivál a streaming, vagyis internetes élő közvetítés segítségével nemcsak a fesztivál látogatóihoz, hanem az internetező nagyközönséghez is eljut. Erre hazánkban még nem volt példa.

Tovább olvasom »
internet, kommunikáció, okostelefon

Már az ovisok is neteznek Németországban!

PP-Eletforma

Az okostelefon és az internet  a legfontosabb kommunikációs eszköz a német tízévesek körében. A 16 év felettiek pedig  óvatosan osztanak meg magukról információkat a neten, s erre legtöbbször a szüleiket is figyelmeztetik őket – derült ki egy friss kutatásból. Az életkor emelkedésével egyre sokszínűbb az internethasználat.

 

Tovább olvasom »