húsvét

élelmiszer, húsvét, KSH, pénz, ünnep, vásárlás

Ennyit költöttünk a húsvéti eszem-iszomra

PP-Eletforma

Az élelmiszerek közül sonkára, tojásra és csokoládéra költöttünk a legtöbbet tavaly húsvétkor – derült ki a napokban megjelent KSH adatokból.De nem meglepő, hogy az alkoholos italokra kiadott összeg is emelkedik az ünnepnapok közeledtével, erre 990 forintot fordítottak a háztartások fejenként húsvét előtt.

Tovább olvasom »
gyümölcs, húsvét, kávé, Nespresso, saláta, tavasz

Vaníliás gyümölcssaláta

PP-Eletforma

A Nespresso szakértői megalkották ezt az élénk színű desszertet, mely igazi élmény az ízlelőbimbóknak édes, gyümölcsös aromákkal, amelyek tökéletes kombinációt alkotnak a Nespresso Vivalto Lungo Decaffeinato Grand Cru őrleménnyel.

Tovább olvasom »
alkohol, bor, hagyományok, húsvét, locsolkodás, töményszesz

Juj! Ma minden locsolóból kefekötő lesz?

Krajcsó Judit
Húsvét hétfőn még az is felönthet a garatra, aki egyébként nem szokott, netán hagyományos módon éppen úgy iszik, mint a gödény vagy mint a kefekötő. Vigyázzunk magunkra és figyeljünk egymásra, különösen a tapasztalatlan fiatalokra, hogy a vidám húsvéthétfői népszokások ne váljanak féktelenné, ne vezessenek tragédiákhoz!
Tovább olvasom »
húsvét, locsolkodás, népszokás, tavasz, tréfa, vers, vicc

14 viccesen pajzán locsolóversike, csak nagyoknak!

Krajcsó Judit

Húsvét hétfő hajnalán a fiúk, férfiak bátran egyedül vagy vagányan csoportosan elindulnak, hogy lányismerőseiket szódásüveggel, vagy illatos parfümmel a hagyományokhoz híven meglocsolják. A vizes művelet mellé azonban versikét is illik mondani, azért a pár tojásért…Összegyűjtöttünk néhány vicces srófát segítségül.

 

 

 

Tovább olvasom »
édesség, húsvét, sárgatúró, túró

Sárgatúró

Kandikó Éva

A sárgatúró jellegzetes húsvéti étel, főleg az ország kelet-nyugati felén ismerik és készítik az ünnepen. Ismerkedjünk meg vele, érdemes!

Tovább olvasom »
desszert, húsvét, kávé, Nespresso, sajttorta, tavasz

Narancsos sajttorta és cappuccino

PP-Eletforma

A négynapos húsvéti hétvége jó alkalmat biztosít arra, hogy kicsit hátradőljünk, és egy kávé és egy könnyű desszert társaságában élvezzük a pihenést. Akár együtt vagyunk a családdal, akár szűk körben tartjuk a húsvétot, egy kis kényeztetés még kellemesebbé teszi az ünnepet. Nem is beszélve arról, hogy a locsolók is jobban örülnek egy-egy egyedi finomságnak a szokásos csokitojás helyett.

Tovább olvasom »
Dsida Jenő, húsvét, magyar költészet, ünnep, vers

Dsida Jenő: Husvétvárás

PP-Eletforma

Dsida Jenő egyénisége elütött a történelemmel viaskodó hitvallókétól, ő nem a végzettel kívánt pereskedni, egyszerűen énekelni akart: a természetről, a szerelemről, az ifjúságról, akár a késő romantikusok. Úgy érkezett az irodalomba, akár egy kamasz angyal, mámoros ifjúsággal, lobogó szőkén, telve lelkesedéssel és önbizalommal – írta róla Pomogáts Béla.

Tovább olvasom »
bélyeg, feltámadás, halotti lepel, húsvét, Jézus Krisztus, Szekeres Erzsébet képző- és textilművész

Gödöllői halotti lepel

László Márta

Hagyományainak megfelelően bélyeg kibocsátásával köszönti a kereszténység legnagyobb ünnepét, a húsvétot a Magyar Posta. A bélyegképen és az alkalmi borítékon Szekeres Erzsébet képző- és textilművész, Krisztus síri leple c. alkotása, illetve annak részlete található. A filatéliai kiadványok Tóth László grafikusművész tervei szerint, öntapadós bélyegként a Pátria Nyomda Zrt.-ben készültek.

Tovább olvasom »
hidegtál, húsvét, sonka, tekercs, torma

Tormakrémes sonkatekercs

Kandikó Éva

Az a jó a húsvétban – többek között -, hogy sokféle ételt kínálhatunk az ünnepek alatt, van időnk végigkóstolni valamennyi ilyen tájt szokásos finomságot. Retró ételnek számít ez a tormakrémes sonkatekercs, de a nagy klasszikusok fénye sosem kopik meg. Jó minőségű alapanyagokat használva soha meg nem unható fogást készíthetünk belőle. 

Tovább olvasom »
csokoládé, dió, fehér csokoládé, húsvét, répa, torta

Húsvéti répatorta

Kandikó Éva

Prémium minőség, ezt garantálom! Nemcsak a répa édessége, de a fehér csokoládé és a dió is emel egy-egy szintet ezen a remek tortán. A vendégeid el lesznek ájulva tőle, ez biztos.

Tovább olvasom »
csípős, egészséges, élettani hatás, gyógyító, húsvét, torma

Dr. Torma

Kandikó Éva

A torma csodás gyógynövényünk, nagyon régóta ismert, hogy egészségügyi hatásai igen jelentősek, és épp olyan erős hatású, mint amilyen erős az íze. Ne csak húsvétkor együnk tormát, egészségünk meg fogja hálálni rendszeres fogyasztását.

Tovább olvasom »
húsvét, pite, spenót, túró, vendégváró

Spenótos, túrós lepény

Kandikó Éva

Tökéletes választás a húsvéti asztalra ez a pite, készen kapható leveles tésztából, üde zöld spenótból és túróból. Előkészíthetjük a vendégek érkezése előtt is, és betehetjük a sütőbe, amikor megérkeznek.

Tovább olvasom »
húsvét, kötözött sonka, sonka, tarja

Így válassz húsvéti sonkát

Kandikó Éva

Húsvét előtt sokunknak fejtörést okoz, milyen sonkát vegyünk, hol vásároljuk meg, mire figyeljünk oda a sonka kiválasztásakor. Ehhez adunk némi segítséget, ugyanis a sonkavásárlás egyáltalán nem nehéz feladat, ha az ember tudja, milyen szempontokat vegyen figyelembe.

Tovább olvasom »
húsvét, készülődés, vendégség

Húsvétoló

Kandikó Éva

Megszoktuk már, hogy ünnepek közeledtével sokkal többet tartózkodunk a konyhában, sütünk, főzünk, készülődünk. De vajon ennek feltétlenül így kell lennie? Muszáj fél napokat főzéssel tölteni, ahelyett, hogy élveznénk a családi programokat? A válasz: nem, nem muszáj, hogy így legyen. Jöjjön néhány ötlet, hogyan valósítsuk ezt meg?

Tovább olvasom »
ajándék, hagyományok, húsvét, játék, locsolkodás, nyúl, tavasz

Top 10 játék a nyuszifészekben

Krajcsó Judit

Játékot, édességet és plüssöket kapnak húsvétkor a magyar gyermekek, az ajándékokra a szülők maximum hatezer forintot költenek idén. A locsolkodás leginkább a 10 év alatti fiúk körében menő, ők még több nyalánkságra és zsebpénzre tehetnek szert egy szép verssel. – derült ki a REGIO JÁTÉK friss felméréséből. 

Tovább olvasom »
Hollókő, húsvét, koncertek, programok, tavasz, világörökség

3 napos húsvéti fesztivál Hollókőn

Krajcsó Judit

Idén is vödörrel locsolkodnak Hollókőn a húsvéti fesztiválon, és ennek a látogatók is részesei lehetnek április 15. és 17. között; a Nógrád megyei világörökségi falu hagyományos húsvéti programjára érkezők megkóstolhatják a házi rétest, megnézhetik a középkori lovagok fegyveres bemutatóját, és számos koncertet láthatnak, fellép többek között Lajkó Félix vagy Ferenczi György is.

Tovább olvasom »
csokoládé, húsvét, kézműves, minőség

A csokoládé húsvétkor sem vicc

PP-Eletforma

Egyáltalán nem mindegy, milyen minőségű csokoládék kerülnek tavasszal elénk, milyen csokival örvendeztetjük meg húsvétkor gyermekeinket, unokáinkat. Ne sajnáljuk az időt arra, hogy felfedezzük a hazai manufaktúrák kínálatát! Tartsuk szem előtt, hogy a családnak nem minél több csokoládéra van szüksége, hanem minél magasabb minőségűre.

Tovább olvasom »
húsvét, lepény, spenót, túró

Spenótos, túrós lepény

Kandikó Éva

Tavasz közeledtével szívesen fogyasztunk minél több zöld növényt, spenótot, medvehagymát, újhagymát, mikor mi jelenik meg éppen a piacon. Ezt a receptet érdemes eltenni húsvétra is, nagy sikerünk lesz vele.

Tovább olvasom »
ajándék, érdekesség, házasság, hűség, húsvét, tojás, Zsigóné Kati

40 év hűségért csipkés tojás jár!

Krajcsó Judit

Zsigóné Kati, az ország nyuszija legszebb ünnepnek a házassági évfordulóját tartja, és csak utána jön a húsvét. 2017-ben e kettőt most szinte egyszerre ünnepli, ugyanis 40 éves házas lett. Erre az alkalomra egy 300 000 forint értékű csipkézett strucc tojást készített.

Tovább olvasom »
húsvét, karácsony, likőr, tojás, ünnepi ital

Tojáslikőr karácsonyra, hogy teljes legyen az ünnep

Kandikó Éva

Karácsony vagy húsvét, ez az a két ünnep, amikor a tojáslikőr a vendégek elé kerül. Sokféle finomat lehet kapni az üzletekben, de én elkötelezett híve vagyok a házi készítésű ünnepi ételeknek, italoknak, hiszen ettől kapnak más jelentést az ünnep előtti napok, mint bármelyik másik hétköznap, hogy elkészítjük ezeket. Ha barátokkal készítjük a tojáslikőrt, hallgassunk közben zenét, beszélgessünk, nevessünk, és egy icipicit akár be is csiccsenthetünk!

Tovább olvasom »
Bizánc, húsvét, kórus, Szent Efrém Férfikar, Szent István Bazilika

Húsvét Bizáncban

László Márta

Az ortodox Húsvét alkalmából, 2016. május 1-jén, vasárnap 20.00 órakor a Szent Efrém Férfikar Húsvét Bizáncban címmel koncertet ad a Szent István Bazilikában, ahol görög-bizánci és bolgár himnuszok, görög-katolikus énekek, Csajkovszkij, Csesznokov, Dukay, Gjeilo, Lvovsky, Stravinsky és Zombola művek csendülnek majd fel. 

Tovább olvasom »
gasztronómia, húsvét, lencse, leves, recept, sonkalé

Lencseleves – húsvét után

László Márta

Szinte nincs olyan szakácskönyv, amelyik ne tanácsolná a húsvéti sonkafőzéskor, hogy a levet ne öntsd ki! Most jött el az idő! Van, aki csak berakta a hűtőbe, van, aki későbbre lefagyasztotta. Aki pedig szereti lencsét, annak ez igazi ínyencség! Ilyen például az én férjem, aki akár napokig képes ezt enni! Legyen az hétköznap, vagy ünnepi asztal. Nos, most jött el az idő!

Tovább olvasom »
allergia, csokoládé, hasfájás, húsvét, nikkel, puffadás

Nikkel allergiások ne egyenek csokitojást?

PP-Eletforma

A nikkel allergia nem csak bőrtüneteket okozhat, hanem az egész szervezetet érintheti. A legtöbb nikkel a mogyoróban, zabban, kakaóban (csokoládé) van, melyek fogyasztása az arra érzékenyeknél fej- és hasfájást, puffadást és csalánkiütést is kiválthat.

Tovább olvasom »
gasztronómia, hagyomány, húsvét, sör

Milyen sört igyunk a húsvéti sonkához?

PP-Eletforma

A Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint természetesen magyart. A “Sör mi több”’ sörgasztronómusát hívtuk segítségül, hogy ajánljon a húsvéti sonkával tökéletes párt alkotó söröket. Kiderült, hogy többféle sörtípus harmonizál a húsvéti menüvel, sőt, létezik sör-hímestojás is.

Tovább olvasom »
díszítés, hangulat, húsvét, lakás, otthon, ünnep

Húsvéti varázs otthon

László Márta

Nemcsak a sonka fő már a fazékban, nemcsak a sütik illata tölti be a lakást! Az otthonod is fel kell öltöztetned az ünnepre! Pár apró trükkel pillanatok alatt hamisíthatatlan tavaszi hangulatot tudsz teremteni, és ebben igazán segíthetnek a gyerekek is! 

Tovább olvasom »
csokifigura, élelmiszer, húsvét, kereskedelem, sonka

Ötvenen túl jobban szeretjük a sonkát!

László Márta

2015-ben többet költöttünk húsvéti édességekre, sonkára, mint korábban, igaz ebben benne van az áremelkedés is – ezt mutatják a GfK háztartások fogyasztását monitorozó ConsumerPanel adatai. Elsősorban a hipermarketekben vásárolunk, mert egy helyen széles kínálatból választhatunk.  

Tovább olvasom »
autó, húsvét, Máriapócs, program, rallycross, verseny

Kőkemény csaták – magyar sikerek

PP-Eletforma

A rallycross évadnyitó, szlovákiaringi versenye azt hozta, amit mindenki már oly régóta várt: kemény csatákat, igazi test a test elleni küzdelmet. Voltak kemény koccanások, 360 fokos pörgés, lángoló autó, repülő féktárcsa, tető… minden, mi szem-szájnak ingere…

 

Tovább olvasom »
biztosítás, Európa, húsvét, iskolai szünet, külföld, utazás

Hová utazzunk a tavaszi szünetben?

PP-Eletforma

Évről-évre nő, azoknak a családoknak a száma, akik az üdülési szezon nyitányát a gyermekeik iskolai tavaszi szünetéhez igazítják, ami idén március 24. és 29. közé esik. A visszajelzések azt mutatják, hogy a családok többsége pár nappal megtoldva a szünidőt az egy hetes, elsősorban egyiptomi, illetve európai utakra fizet be az irodákban – derül ki a piacvezető online utazási ügynökség, az Invia friss felméréséből.

Tovább olvasom »