hús

folyadék, hőfok, hús, párolódás, porhanyósság, sütés, szaft

Kell-e fólia alatt sütni a húsokat? – videoval

Innertaste

Lefedjem vagy ne fedjem le? Öntsek alá vizet vagy se? Kiszárad vagy sem? Forró sütőbe tegyem vagy csak alacsony hőfokot adjak neki? Hogy marad egészségesebb? Nincs olyan amatőr szakács, aki ne tenné fel ezeket a kérdéseket! Figyelem, indul a húsfizika két tételben, és most minden kiderül!

Tovább olvasom »
hús, húsevők, párkapcsolat, szerelmi táplálék, vegetartiánus

Én vagy a húsom? Válassz!

László Márta

Azon magyar vegetáriánusok, akik választás elé állítják párjukat, vagyis, hogy én, vagy a hús, lehet, hogy meg fognak lepődni! Egy új felmérésből kiderült, hogy az ehhez hasonló ultimátumok esetében a magyarok 75 százaléka inkább a húst választaná a szerelem helyett! Na, akkor gondolkodjunk!

Tovább olvasom »
érlelés, hús, pácolás

Hogyan érleljük, pácoljuk a húst?

Kandikó Éva

Elterjedt konyhatechnológia eljárás a húsok érlelése, pácolása, gondoljunk csak a hétvégi grillparti előtt a hűtőben pácolt húsokra, melyek különféle fűszeres pácokban várják sorsuk beteljesülését. De természetesen az érlelésnek, pácolásnak több fajtája létezik.

Tovább olvasom »
hús, omlós, porhanyós, puhítás

Nyereg alatt puhul a hús?

PP-Eletforma

Mitől lesz egy hús ízletes és porhanyós? A legfontosabb a hús minősége, ám a kémiai folyamatok az állat levágását követően sem állnak le. Miről árulkodik a hús színe és az állaga? Hogyan érleljünk otthon, házilag? Mindez kiderül a Laboratorium.hu legfrissebb konyhakémiai cikkéből…

Tovább olvasom »
hús, lángos, sütés, tészta, torok

Török lángos

László Márta

A lángosra sokszor nézünk hungarikumként, pedig minden nemzetnek megvan a maga specialitása ebből a műfajból is. Itt van mindjárt a török burek, vagyis a Cig borek. Ez egy hússal töltött batyu, amit számtalan verzióban készítenek. Megjegyezendő, hogy igazából tatár eredetű. Burekkel egyébként rendszeresen találkozhatunk például, ha a horvát tengerparton nyaralunk, vagy egy hűs szlovéniai tóban fürdőzünk, nem kell feltétlenül Törökországig mennünk!

Tovább olvasom »
ár, élelmiszer, FAO, gabona, hús, olaj

Zuhanó élelmiszerárak

PP-Eletforma

Négy éve folyamatosan csökken a legjelentősebb alapvető élelmiszerek ára: a 2015-ös év átlaga 19 %-kal maradt el az azt megelőző évitől, ahogy a  világgazdaság gyengélkedése a fémektől kezdve az energiapiacokig mindenütt erőteljes árzuhanást generált.

Tovább olvasom »
citrom, hús, kapor, mazsola

Kapros-mazsolás sertésborda

PP-Eletforma

Pikáns ízesítéssel készítettünk finom vasárnapi ebédet. Friss kapor még van a kertben, mazsola a fűszeres dobozban, s mindezekhez betársult még a citromlé is. Fantasztikus ízharmóniába kerültek a karajszeletekkel.

Tovább olvasom »
déta, fehérje, hús, kenyér, PKU

Amikor még egy rágó is életveszélyes lehet

PP-Eletforma

Minden ötvenedik ember hordozza azt a hibás gént, ami a gyógyíthatatlan aminosav-anyagcserezavar betegség, a fenilketonuria (PKU) kialakulásáért felelős. A betegségben szenvedők szervezetében felhalmozódik a lebontatlan fenilalanin, ami gyors lefolyású idegrendszeri és agyi károsodást okoz – kezelés nélkül már az első évben jelentősen csökken az intelligenciaszint, az ötödik év végére pedig az értelmi fogyatékosságot okozó agykárosodás is kialakul.

Tovább olvasom »
egészség, fűszernövény, hús, oregánó

Oregánós szaftos hús – hátfájás ellen

PP-Eletforma

Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik, ezért hát sokkal több, mint fűszer. Az olaszok kedvenc fűszere béta-kariofillénben gazdag, ami gyulladáscsökkentő. Mit szólsz egy izomfájdalom elmulasztó finomsághoz?

Tovább olvasom »
hagyma, hús, marha rostélyos

Tepsis rostélyossal hódíthatsz ma

PP-Eletforma

Azt senki se kérdezze, hogy miért tepsis a neve, amikor nem is abban készült. A lényeg, hogy nagyon finom, és igazi különleges fogása egy szerelmes vacsorának. Garantált a siker, bárki is lesz a szakács. Fogást nem tudnak majd találni rajta. Vagy inkább mégis?

Tovább olvasom »
adalékanyag, fehérjemérgezés, hús, húsfogyasztás, Mi található a húsban?, Szennyezett élelmiszerek

Mi minden található a húsban? Szennyezett élelmiszerek-húsok

PP-Eletforma

Tartósítószerek, aromák, ízfokozók, enzimek, műfüst, szeparátorhús és radioaktív besugárzás – a modern élelmiszeripar diszkrét segítői és gazdaságilag jól átgondolt módszerei. Bár hivatalosan mind a felhasznált anyagok, mind az alkalmazott módszerek biztonságosak, számos vizsgálat ad okot a kételkedésre. A tudatosvásárló.hu értekezése. 

Tovább olvasom »
gyros, hús, húsétel, recept, receptek

Ebédre, vacsorára, bármikor

PP-Eletforma

A gyros akár sertéscombból, akár filézett csirkecombból akár filézett pulykacombból is, készülhet, de a szárazabb csirkemell is megfelel.  Elkészítéséhez sem türelem, sem különösebb “konyhai” gyakorlatra nincs szükség, csak némi előrelátás kell: a pácban minimum néhány órát a húsnak ugyanis állni kell.

Tovább olvasom »
ebéd, hús, recept

Húst-hússal receptek

PP-Eletforma

Töltött oldalas, kapros sertésborda, mustáros aprópecsenye, gombás húspástétom, szilvalekváros hájas párnácskák, sajtos-hagymás májszeletek – ki tud ennek ellenállni?

Tovább olvasom »
hús, karácsony, karácsonyi étel, ünnep

Ünnepeljünk jó minőségű hússal!

PP-Eletforma

Az ünnepi időszakban mindannyiunk számára fontos a magas minőségű húsáruk, feldolgozott húskészítmények fogyasztása, hiszen az ünnepi asztalra mindig a legjobb ételeket szánjuk. A Pick Szeged Zrt. több mint 140 éves tapasztalata, minőség iránt elkötelezett munkavállalóinak szaktudása, környezetbarát, modern technológiát képviselő gyártósorai szavatolják, hogy a jó ételek jó minőségű alapanyagokból mindig ugyanazt az élményt nyújtsák a baráti és családi körben eltöltött étkezések során. 

Tovább olvasom »
hús, konyha, otthon, szalmonella

Szalmonella az új vágódeszkán!

PP-Eletforma

Sokan sutba dobják a régi fából készült vágódeszkát, s divatos műanyagra cserélik. Pedig a természetes anyagból készült eszközök nem csupán ugyanolyan szépek, hangulatosak és praktikusak tudnak lenni, hanem sokszor higiénikusabbak is.

Tovább olvasom »
ebéd, hús, recept, töltött

Körmendi töltött Stefánia

PP-Eletforma

A húst hússal szeretőknek ajánljuk a Körmendi töltött stefániát. Nem gyakorlott háziasszonyok is bátran elkészíthetik! Ha gondosan ellenőrzik a hús puhaságát, nagy hibát nem véthetnek a sütés során! 

Tovább olvasom »
hús, receptek, tárkony, vashiány

Mustáros nyúl tárkonnyal

PP-Eletforma

A nyúlhús méltatlanul mellőzött étel a hazai konyhából, pedig komoly nyúltenyésztő ország vagyunk. Ráadásul a nyúlhús, bár nem kifejezetten zsírszegény, de értékes fehérjéket, ásványi anyagokat tartalmaz.

Tovább olvasom »
hús, paprika, paradicsom, rakott, recept

Lecsós rakott hús -bármilyen hússal

PP-Eletforma

Friss paradicsommal és paprikával az igazi! Nem kell sok belőle, így már a mai árak mellett is megéri.Bár még viszonylag drága, de csábító a piacon a friss paradicsom és paprika. Íme egy recept, melybe nem kell sok belőlük, de isteni finom kaja lesz! 

Tovább olvasom »
hús, otthon, receptek, répa

Főzzön gyors vadast!

PP-Eletforma

Valódi vadast készíteni otthon, elég bonyolult, több napos művelet, így aki szereti ezt az ételt, inkább étteremben fogyasztja.De otthon is készíthetünk hamis vadast, ha kedveljük a mártásos húsételeket. 

Tovább olvasom »
hús, táplálkozás

Zabálj! Szól a test ördöge

Den Erzsebet

Húsvétra készültünk, testben és lélekben, s e szó ízlelgetése vetette fel a kérdést: honnan is e kifejezés.S hogy mit is jelent számunkra a hús? A test ördöge, ugyebár. Bevallom, soha nem gondolkodtam el rajta, pedig nem olyan nehéz eljutni a megoldásig.  

Tovább olvasom »