hal

hal, köles, krémsajt, újhagyma

Zöldséges halrolád

Kandikó Éva

Együnk halat, legjobb falat! Régi reklámszlogen, és igaz is, bár a hal nemcsak jó falat, de egészséges falat is. Ha pedig ilyen szépséges tálalásban adjuk asztalra, ki tudna neki ellenállni?

Tovább olvasom »
füstölt hal, hal, pisztráng, szendvicskrém

Füstölt halas szendvicskrém

Somogyi Zoltán Max

Füstölt hal, tonhal, egyre megy, ha arról van szó, hogy egészséges ételeket, szendvicskrémet, salátát készítsünk. Érdemes velük megbarátkozni, hiszen remekül színesítik konyhai repertoárunkat amellett, hogy egészségünknek is jót tesznek.

Tovább olvasom »
előétel, hal, halászlé, laktató, palacsinta

Halas palacsintám rántva

László Márta

Őszi, családi kirándulásunkat Pakson, a Halászcsárdában fejeztük be. Isteni ebédet választottunk – természetesen csupa-csupa helyi halakból. Ezt a fogást már én is többször elkészítettem, és ezúttal sem tudtam ellenállni! Ha Te is valami hétvégi különlegességre vágysz, szombatra készíts halászlevelet, vasárnap pedig használd fel a megmaradt halhúst!   

Tovább olvasom »
afrikai harcsa, hal, halleves, paradicsomos, ünnep

Paradicsomos halleves

Somogyi Zoltán Max

Érdemes friss halból készíteni, ezért választottam az afrikai harcsát. Magyarországon tenyésztett, semleges ízű, nagyon jó állagú hal. Készíthetjük tengeri halfiléből is, de figyeljünk, hogy tömör húsú hal legyen, az nem esik szét főzés közben. Tálaláskor tortilla helyett adhatunk hozzá pirítóst.

Tovább olvasom »
egészséges, hal, hekk, sütőben sült

Strandkaja otthon? Na ná!

Kandikó Judit

Igen, tudjuk, a hekk nem balatoni hal. De mit csináljunk, ha egyszer ez az egyik legnépszerűbb balatoni strandkaja, és mi imádjuk? Otthon is elkészíthetjük, sőt, nem feltétlenül kell olajban tocsognia sem…

Tovább olvasom »
allergia, hal, kagyló, kalcium, megelőzés, nyaralás, rák

Amikor a rák visszaharap!

PP-Eletforma

Ki ne kóstolná meg a nyaraláskor a helyi konyha specialitásait. A halak és a különböző tengeri herkentyűk sokak kedvencei, ám az arra érzékenyeknél fogyasztásuk allergiát okozhat, melynek ellátása azonnali orvosi segítséget igényel. 

Tovább olvasom »
gyorsa vacsora, hal, halkrém, makréla, szardínia

Citromos halkrém vacsorára

Bartek Kata

Hihetetlenül gyorsan elkészíthető ez az előételnek is megfelelő finomság, ami visszaidézi a nyaralások hangulatát, egy gyors halkrém, melyhez biztosan nektek is van otthon minden. Azon túl, hogy örömmel eszünk ilyen finomságokat, egészséges finomságról van szó.

Tovább olvasom »
delfin, hal, orka, polip, szobrok, Szőke Gábor Miklós, vizes vb

A cápa, a bálna és a polip is… Ez nem menü!

PP-Eletforma

Szőke Gábor Miklós Magyarország egyik legelismertebb, és nemzetközi hírnévvel rendelkező kortárs alkotója készítette a 17. FINA Világbajnokság hazai és világsajtóban is nagy sikerrel szereplő kampányfilmjében életre kelt állatszimbólumok szobrait. A Vízi Legendák szoborsorozat tagjaival a világbajnokság idején a fővárosi versenyhelyszíneken is találkozhatunk. Nézd meg!

Tovább olvasom »
grill, hal, zöldség

Halfilé, sült zöldségágyon

Somogyi Zoltán Max

Évek óta halljuk, hogy kevés halat eszünk. Ennek az egyik oka az, hogy viszonylag nehéz friss halat beszerezni. Szerencsére, a nagyobb kereskedelmi láncok már dolgoznak a megoldáson. A hal maga is megosztó, hát még a fajtája, vagy éppen a származási helye. Azt gondolom, hogy kompromisszumot kell kötnünk. El kell fogadni, hogy inkább egy magyar afrikai vagy szürkeharcsa, esetleg kecsege, balin kerüljön a tányérunkra, mint egy ki tudja, hol és milyen módon „előállított” pangasius vagy tilápia filé. A lényeg, hogy találjuk meg a nekünk tetsző, ellenőrizhető származású, friss halat, és készítsük el.

Tovább olvasom »
filé, hal, harcsa, rántott

Rántott harcsafilé

Kandikó Éva

A harcsa kellemes ízű, fehér tömör húsú hal, nagyon alkalmas például rántott formában való elkészítésre. Bármilyen köretet adhatunk mellé, de szerintem a legfinomabb valamilyen majonézes salátával, vagy valamilyen majonéz alapű mártogatóval.

Tovább olvasom »
eredetellenőrzés, FAO, fogás-dokumentáció, hal, illegális halászat, kereskedelem

Elég legyen a halmutyiból!

László Márta

Rövidesen nem kerülhetne illegálisan fogott hal a boltok polcaira, és így a tányérunkra sem, ugyanis fontos előrelépés történt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete által kezdeményezett nemzetközi dokumentációs rendszer ügyében. Egy ötéves folyamat eredményeként szakértői szinten elfogadták a fogás dokumentálását szabályozó önkéntes iránymutatásokat, a következő lépés pedig, hogy a FAO tagországok is rábólintsanak július elején a szervezet kétévenkénti konferenciáján.

Tovább olvasom »
angol fogás, ebéd, Fish and Chips, hal, sör, sült krumpli, újságpapír

Amivel nem foghatsz mellé Londonban

László Márta

Fish and Chips! Azaz sörtésztában sütött – leginkább – foltos tőkehal sült krumplival, majonézzel, ecettel, ketchuppal, sóval. Mindez – álcázott – újságpapírban, egy jó helyi sörrel! Egyszerűen parádés menü hétköz- vagy ünnepnap Londonban! Ez az, amit feltétlenül ki kell próbálnod! Én ezt – barátaimnak köszönhetően – a London Eye, vagyis a híres óriáskerék tövében kóstoltam! Isteni volt! Köszönet érte!  

Tovább olvasom »
édesburgonya, fasírt, hal, pogácsa, szardínia, tonhal

Édesburgonyás halpogácsa

Bartek Kata

Halat enni jó dolog, egészséges, tele van csomó fontos ásványi anyaggal, olajokkal, vitaminnal. Egyszóval érdemes rendszeresen fogyasztani, a dietetikusok heti 1-2 alkalommal való fogyasztását javasolják. A mindenki által ismert sült halon, rántott halon és halászleven kívül sok más kreatív ötlet van.

Tovább olvasom »
hal, halkonzerv, paradicsom, tészta

Halas, paradicsomos tészta

Bartek Kata

Mit főzz, amikor azt gondolod, hogy nincs otthon semmi? Saját tapasztalatból tudom, hogy jó, ha van talonban egy ilyen recept azokra az esetekre, amikor szinte a semmiből kellene valami gyors vacsorát, vagy ebédet prezentálni. Nos ilyenkor születnek a legjobb ötletek. Mindig előkerül a spájzból néhány finomság, akkor is, amikor azt gondoljuk nincs otthon semmi.

Tovább olvasom »
hal, hallé, halleves

Halleves

Kandikó Éva

A magyarokat gyakran éri az a vád, hogy nem esznek elég halat, és ez igaz is. De hát nem vagyunk tengeri nagyhatalom, ritkán jutunk friss halhoz a tengerből. De ha mégis, a legjobb dolog, ami azzal a hallal történhet, ha főzünk belőle egy jó levest.

Tovább olvasom »
hal, kapribogyó, olajbogyó, paradicsomos hal, tengeri hal

Veracruzi hal

Kandikó Éva

Sajnos mi magyarok nagyon kevés halat fogyasztunk. Ennek csak az egyik oka, hogy nem vagyunk tenger menti ország. Azok a tengeri halak, amiket kapni lehet, általában nem a legjobb minőségűek, a frisset meg arany árban mérik. De ne adjuk fel a próbálkozást, ne csak horvátországi nyaraláskor együnk halat!

Tovább olvasom »
citrom, fogas, hal, mártás, tengeri hal, vaj

Sült hal citrom mártással

Kandikó Éva

A magyarok sajnos kevés halat esznek, hiába, nem vagyunk tengerparti nemzet sajnos. Ünnepek táján azért megugrik a halfogyasztás, ehhez mutatunk most egy nagyon kellemes receptet. Tengeri halból is nagyon finom, de ha ahhoz nem jutunk hozzá, fogasból is kiváló.

Tovább olvasom »
hal, kókusztej, spárga, tőkehal

Kókusztejes tőkehal spárgával

Kandikó Éva

A tőkehal nem igazán elterjedt Magyarországon, de időnként hozzá lehet jutni a Nagycsarnokban, esetleg fagyasztottat is használhatunk ehhez a recepthez. Könnyű tavaszi jelleget ad neki a spárga, de szezonon kívül készíthetjük zöldborsóval is.

Tovább olvasom »
bab, egészséges, hal, halfasírt, tengeri hal

Halpogácsa, az egészséges finomság

Kandikó Éva

Mifelénk nem terjedt el a halnak ilyen módon való fogyasztása, de igazán szívből ajánlom, hogy próbáld ki, vedd be a repertoárba, mert egyszerű, mint egy pofon, esélyes, hogy még olyan is megkóstolja, aki a halra azt mondja, hogy fujj, és hát nem utolsó sorban egészséges étel. Hidegen, melegen egyaránt kitűnő, viheted munkahelyre, teheted uzsonnás dobozba, és a pikniken is jó szolgálatot tesz.

Tovább olvasom »
egészséges étrend, energia, fehérje, fogyókúra, hal, hüvelyesek, tejtermék

Ha fogyni szeretnél, egyél fehérjét!

PP-Eletforma

 A fehérjedús étrendnek, a fogyókúrában is jelentős szerepe van. Kérdés az, hogy milyen típusú fehérjéket válasszunk, ha egészségesen szeretnénk étkezni, és le is szeretnénk adni a testsúlyunkból? Sárga Diánát, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa válaszol.

Tovább olvasom »
egészséges étel, hal, kukoricapehely, panírozás

Kukoricapehelyben hempergetett hekk

Krajcsó Judit

Ha hekk, akkor Balaton vagy legalábbis vízpart! De hogy ne kelljen sorba állni a finom halas falatokért, akár otthon is elkészíthetjük, ráadásul egész különleges panírozással. Lehet, hogy ezek után majd a szomszédok állnak sorba?

Tovább olvasom »
diéta, dió, hal, ponty

Dióval töltött ponty

Krajcsó Judit

A tavaszi horgász szezon csak úgy ontja a finom és egészséges halállományt. A rántott ponty helyett azonban most valami nagyon egyszerűt, de mégis különlegeset ajánlunk. Dióval párosítottuk, és töltöttük meg a halunkat. Isteni lett!

Tovább olvasom »
év hala, hal, környzetvédelem, szavazás, természetvédelem

Most mindenki erről a halról beszél

PP-Eletforma

Szilveszter éjjel lezárult a közönségszavazás, amely az év hala címért folyt. Meggyőző fölénnyel a compó (Tinca tinca) lett a nyertes. A 2010 óta minden évben megtartott verseny idei fordulóját október elején hirdette meg a Magyar Haltani Társaság társaság, és az internetes szavazáson mintegy 6364-an adták le voksukat.

Tovább olvasom »
az év hala, hal, szavazás, természeti értékek, verseny

A győztesnek most nem jár aranyérem!

Krajcsó Judit

Már csak pár nap van hátra, hogy eldöntsük, melyik hal fajta úszhat be a célba, és nyeri el az Év hala címet. A durbincs, a márna és a compó kapta eddig a legtöbb szavazatot, és jelenleg ez utóbbi áll az élen. Vajon mi lesz a győztes jutalma?

 

 

Tovább olvasom »
hal, lazac, szívinfarktus

Citromos lazac bulgurral – az egészséges szívért

PP-Eletforma

Amióta napvilágot látott a tény, miszerint a lazacfogyasztás megakadályozhatja a szívbetegség kialakulását, egyre nagyobb az érdeklődés ez iránt a hal iránt. Akik hetente legalább 85 g zsíros halat, például lazacot fogyasztottak, 70%-kal csökkent a szívinfarktus veszélye.Szóval, itt egy fantasztikus recept az egészségünkért.

Tovább olvasom »
hal, karcsonyi menü, pisztráng

Szilvásváradi mandulás pisztráng – az ünnepi asztalra

PP-Eletforma

A szivárványos pisztráng a világ egyik legjobban kutatott és legnagyobb mennyiségben tenyésztett halfaja.Nincs benne „Y” szálka, íze tiszta, nem zsíros. Számos módon elkészíthető: sütőben sütve, grillen, roston, serpenyőben vagy párolva készítve. Ez most egy nagyon egyszerű és ízletes szilvásváradi változat Alpári György gasztronómus receptjei közül.

Tovább olvasom »
hal, karácsony, ponty és pisztáng receptek, ünnep

Ponty ez kell nekünk az idei karácsonyra is!

PP-Eletforma

A magyar háztartásokban többnyire a halászlé és a rántott hal képezi a karácsonyi menü részét, amihez jellemzően pontyot választanak a vásárlók. A halárakat, illetve az ár-érték arányt figyelembe véve, várhatóan ez idén is így fog történni. Ugyanakkor az elmúlt években a gasztronómia kezdi felfedezni, hogy a magyar halfajták milyen változatosan készíthetőek el, így a hagyományos fogások mellett újdonságok is megfigyelhetők.

Tovább olvasom »
füstölés, gasztronómia, hal, konyha, otthon

Így füstöljünk halat házilag – 30 perc alatt!

PP-Eletforma

Az otthoni halfüstölés sokkal egyszerűbb, mint azt bárki gondolná: elég hozzá friss alapanyag – például pisztráng, pontyfilé –, jól elkészített alap páclé és persze a füstölőgép.Mindössze 30 perc alatt finom és egészséges, azonnal fogyasztható ételt varázsolhatunk az asztalra.

 

Tovább olvasom »
egészség, hal, kampány

5 ok, hogy még több halat együnk

PP-Eletforma

Magyarországon a halfogyasztás messze elmarad az európai tagországok átlagától, pedig néhány tény arra figyelmeztet, hogy jobb lenne, ha több hal kerülne a tányérunkra. Varga Anita, a Kapj rá! kampány dietetikusa 5 érvvel támasztja alá, miért érdemes halat fogyasztani – egész évben!

Tovább olvasom »
hal, irdalás, konyhai praktikák, szálka

Profi trükkök: így szabadulj meg a halszálkáktól

PP-Eletforma

Felmérések bizonyítják, hogy bár a magyarok rajonganak a halas ételekért, sokan azért nem mernek ilyen fogást készíteni, mert tartanak a szálkáktól. A szálka azonban könnyen eltüntethető: az irdalást komolyabb szakmai tudás nélkül bárki el tudja otthon végezni, ráadásul egy több kilós ponty esetében a művelet mindössze pár percet vesz igénybe. Áman Attila, a halfogyasztást népszerűsítő Kapj rá! program séfje elárulja a titkot, hogy miként szabadulnak meg a profik a szálkáktól.

Tovább olvasom »
gasztronómia, hal, program

Halfesztivált rendeznek a Vajdahunyad várában

PP-Eletforma

Az előző évekhez képest sokkal nagyobb területen, több kiállítóval és érdekességgel várja a látogatókat a III. Budapesti Halfesztivál február 19-22-ig.  Az ingyenes gasztronómiai fesztivál egyik fő célja a hazánkban élő halfajok bemutatása és a halételek népszerűsítése.

Tovább olvasom »
egészséges táplálkozás, hal, magyar hal

Finom és egészséges, mégse ismerjük

PP-Eletforma

Kevesen ismerik, pedig a barramundi akár „hazai” halnak is nevezhető. A jászkiséri tenyésztésnek köszönhetően az Ausztráliában őshonos fajta nagyon frissen kerül az asztalunkra. Ráadásul ez a hal kimondottan egészséges: omega-3 telítetlen zsírsavakban gazdag, magas a tápértéke, alacsony a kalóriatartalma és még ízletes is. Bemutatkozik a barramundi!  

Tovább olvasom »