gyógyszer

dns, gyógyszer, Magyar Tudományos Akadémia, PNAS, szuperbaktérium

Magyar tudósok sikere

PP-Eletforma

Új, ígéretes gyógyszercélpont merült fel a baktériumok elleni küzdelemben. Az antibiotikum-rezisztencia korunk egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája. Az ELTE-MTA Lendület Motorenzimológiai Kutatócsoport cikke a PNAS-ben jelent meg.

Tovább olvasom »
ár, ellátás, Európai Parlament, gyógyszer, kereskedelem

Olyan gyógyszert kérek, amit ki is tudok fizetni!

László Márta

Egy nemrég elfogadott állásfoglalás szerint az elmúlt évtizedek gyógyszerár-emelkedése oly mértékű volt, hogy sok uniós állampolgár már nem vagy alig tudja megfizetni ezeket. Veszélybe került a nemzeti társadalombiztosítási rendszerek fenntarthatósága is. A magán és közérdek egyensúlya érdekében jobban nyomon követhetővé kéne tenni a kutatás-fejlesztési és marketing költségeket valamint az állami támogatásokat – állítja az Európai Parlament.

Tovább olvasom »
dohányzás, életmód, gyógyszer, mozgás, sport, vérnyomás

Állítsd be magadnak!

PP-Eletforma

Mielőtt bárki kizárólag a genetikára fogná a magas vérnyomását, fontos tudni, hogy az életmódunkkal jelentősen befolyásolható ez az érték. Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ orvosa, kiemelt szakmai vezetője szerint az életmódorvoslással nemcsak az esetleges fejfájástól szabadulhatunk meg, de jelentősen csökkenthetjük az infarktus kockázatát is.

Tovább olvasom »
allergia, asztma kontroll, gyógyszer, kezelés, tünetmentesség

Mikor lehet csökkenteni az asztma gyógyszereket?

PP-Eletforma

Az asztma krónikus légúti betegség, mely nem gyógyítható, de megfelelően beállított gyógyszeres kezeléssel tünetmentességet lehet elérni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a betegnél egyszer beállított kezelést ne kellene módosítani! A félévenként javasolt orvosi kontroll alkalmával szükség szerint emelhető, de akár csökkenthető is a gyógyszerek mennyisége.

Tovább olvasom »
Dorothy, film, gyógyszer, Judy Garland, Óz, pszichiátria

“A rút kiskacsa, aki nagy pénzt hoz”…

László Márta

 

Kevesen tudják, hogy Judy Garland egyike azon számos művésznek, akiknek leépülésében, halálában nem kis szerepet játszottak a pszichiátriai szerek és kezelések. A világsztár e napon született – emlékeztet Hídvégi Klára, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány képviselője. 


Tovább olvasom »
Európai Gyógyszer Ellenőrző Rendszer, gyógyszer, hamisítás, informatikai rendszer

Végső leszámolásra készülnek!

PP-Eletforma

Egy, az összes európai országot átfogó informatikai rendszer kiépítésével veszik fel a harcot a gyógyszerhamisítókkal szemben a gyógyszeripar szereplői: az Európai Gyógyszer Ellenőrző Rendszerben (European Medicines Verification System, EMVS) a tervek szerint valamennyi gyógyszertermék egyedileg azonosíthatóvá és valós időben nyomon követhetővé válik majd a gyártástól az gyógyszer kiadásáig, kizárva ezzel a hamisítást, vagy termék-manipulációt – hívja fel a figyelmet Papp Gábor, a DLA Piper ügyvédje blogbejegyzésében.

 

Tovább olvasom »
fájdalom, gyógyszer, krónikus izommerevség, migrén, szenvedés

Minden 4. nő szenved a migréntől

PP-Eletforma

Az emberek csaknem 10 százaléka szenved migrénben, de nagyon sok esetben sem a gyógyszerek, sem az ágynyugalom nem használ. Kialakulásának pontos oka még ma sem ismert, de a szakértő szerint mozgásszervi panasz, a nyakizmokat érintő krónikus izommerevség, vagy izomgörcs is állhat a háttérben.

Tovább olvasom »
antidepresszáns, erőszak, gyógyszer, pszichiátria

A gyógyszer szörnyű mellékhatása: gyilkosság

PP-Eletforma

A vérfagyasztó bűnesetek kapcsán sokszor kerül említésre, hogy az elkövető pszichiátriai kezelés alatt állt. Ám indokolatlanul kevesebb szó esik arról, hogy ezek a kezelések hogyan lehetnek okozói a könyörtelen erőszaknak. Erről szól egy új kiadvány, amelyet a napokban jelentetett meg egy magyarországi emberi jogi szervezet.

Tovább olvasom »
gyógyszer, homeopátia, minősítő eljárás, orvos, vizsgálat

Bizonyítékok nélküli orvoslás

PP-Eletforma

Az MTA Orvosi Tudományok Osztályának tagjai nyílt szavazáson egyöntetűen, ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatták a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezését, amely szerint a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatékonysági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket.

Tovább olvasom »
alkohol, gyógyszer, napfény, pikkelysömör, tüszős mandulagyulladás

5 dolog, ami rontja a pikkelysömör tüneteit

PP-Eletforma

Hazánkban megközelítőleg kétszázezer beteget érint a  pikkelysömör, a bőr gyulladásos hámlását okozó bőrbetegség. A vörös, vaskos, pikkelyes foltok elsősorban a könyöknél, a térdeken, a hajas fejbőrön jelentkeznek, de a betegség a körmökön és az ízületeknél is elváltozásokat okozhat. A pikkelysömör nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel jól kontrollálható, tünetmentes állapotban is tartható. Bizonyos körülmények esetén a tünetek fellángolhatnak, ezeket érdemes megelőzni, vagy mielőbb kezelni.

Tovább olvasom »
gyógyszer, gyomor, mellékhatás

Reggel vagy este? Nem mindegy, mikor veszed be!

PP-Eletforma

Mikor, hogyan, mivel vegyük be a gyógyszert? Kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét hangzik a figyelmeztetés, amelyet érdemes komolyan venni. Nem érvényes minden esetben a – naponta 3x, étkezés után – szabálya, hiszen a modern gyógyszerkészítmények hatóanyagai gyakran mást tesznek szükségessé.

Tovább olvasom »
antibiotikum, ápolás, gyógyszer, megfázás, nátha, orvos, tanács

Miért ne szedj náthára antibiotikumot?

PP-Eletforma

Az ősszel együtt megérkezett a náthaszezon is. A hirtelen jött lehűlés megviseli a szervezetet, ebben az időszakban többen betegszenek meg, gyakoriak a felső légúti betegségek. A mielőbbi gyógyulás reményében sajnos még mindig sokan esnek abba a hibába, hogy a házi patikából, egy korábbi betegségből megmaradt antibiotikummal kezdenek öngyógyításba, vagy nem az orvos utasításainak megfelelő mennyiségben és ideig szedik a felírt gyógyszereket.

Tovább olvasom »
gyógyszer, hipertónia, pajzsmirigy, vérnyomás

Mi az oka, ha nem használ a vérnyomáscsökkentő kezelés?

PP-Eletforma

A magasvérnyomás életveszélyes szövődményekkel is járhat. Éppen ezért fontos a megfelelő, személyre szabott kezelése, mely magában foglalja a gyógyszeres terápiát, a rendszeres testmozgást, valamint a diétát. Ennek ellenére előfordulhat, hogy lényeges javulás nem következik be az állapotban. Vajon mi az oka? 

Tovább olvasom »
gyógyszer, kutatás, természetes gyógymód

Gyógyszer a földből

PP-Eletforma

Egyetlen teáskanálnyi talajban több a mikroorganizmus, mint ahány ember él a Földön. Ez pedig akár új gyógyszerek alapanyagát is jelentheti. Most térkép készül a lelőhelyekről.

Tovább olvasom »
egészség, gyógyszer, gyógyszergyár

Gyógyszerből a magyart szeretjük!

PP-Eletforma

Kevesen tudják, hogy a hazai gyógyszergyártás milyen jelentős mértékben járul hozzá a magyar betegek gyógyításához és a hazai munkahelyek teremtéséhez, megtartásához A betegek mintegy fele magyar gyógyszert kér a patikákban.

Tovább olvasom »
Boehringer Ingelheim, gyógyszer, gyógyszergyár, Superbrands díj, Superbrands program

125 év után, végre elismerik…

PP-Eletforma

Első alkalommal díjazták Superbrands kitüntetéssel a 125 éves múlttal rendelkező Boehringer Ingelheim gyógyszergyárat. A Superbrands program célja olyan kiemelkedő márkák bemutatása, amelyek pozitív példát jelentenek a fejlődni kívánó piaci szereplők számára. Az elismerés pozitív visszaigazolás nemcsak a Boehringer Ingelheim, hanem partnerei, valamint az orvosok és a betegek számára is, akik megerősítést kapnak abban, hogy egy megkülönböztetett gyógyszergyár kiemelkedő készítményeit alkalmazzák.

Tovább olvasom »
gyógyszer, gyógytea, megfázás, méz, torok

Méz, a legfinomabb folyékony gyógyszer!

PP-Eletforma

Nincs még egy olyan gyógyszer, ami annyiszor folyt volna le a torkunkon életünk során, mint a mézes tea. Nagyanyáink és anyáink nagyon jól tették – illetve teszik -, hogy legyengült szervezetünkbe nagy mennyiségben öntik ezt a folyékony orvosságot:

Tovább olvasom »
afrikai vöröstea, antioxidáns, egészség, gyógyszer, tea

Ismerje meg az afrikai vörösteát, a finom gyógyszert !

PP-Eletforma

A Dél-Afrikából származó Vörös fokföldirekettye (Aspalathus linearis) hajtásaiból készült tea kedvező élettani hatásai és finom íze miatt a modern életmód kitűnő kiegészítőjének bizonyult. Ásványi anyagokban gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést.

Tovább olvasom »
áremelés, ártámogatás, dobozár, gyógyszer, öngyilkosság, pszichiátriai készítmény

Az áremelés következménye: emberéletek elvesztése

PP-Eletforma

A sajtóban megszellőztetésre került az október 1-én esedékes gyógyszer ártámogatás változás. A Magyar Nemzet szeptember 23-i számában egy megdöbbentő hír jelent meg: egy közelebbről meg nem nevezett pszichiátriai készítmény, amely eddig 300 Ft-os úgynevezett dobozáron volt kiváltható, az október 1-től 42.000 Ft-ért kapható. 

Tovább olvasom »
allergia, gyógyszer, mellékhatás, orvos, tünet

Honnan tudhatom, hogy arra a gyógyszerre allergiás vagyok?

PP-Eletforma

A gyógyszerekhez csatolt betegtájékoztatókon sok esetben oly hosszú a mellékhatások felsorolása, hogy talán meg sem lepődünk azon, ha a készítmények bevételét követően egy-két kiütés, szédülés, vagy gyomorpanaszok jelentkezését tapasztaljuk. Mikor vegyük komolyan a panaszokat és milyen jelekből tudhatjuk, hogy a tüneteket gyógyszerallergia okozza?

Tovább olvasom »
antioxidáns, csokoládé, gyógyszer, kávé, szívbetegség

Kismértékben finom gyógyszer- patikában is árulhatnák

Timar Gigi

Számtalanszor hallani a kávé- és csokoládéfogyasztás elleni szólamokat, melyek szerint ezek a sok ember számára a napi rituálé fontos részét képező finomságok ártalmasak. A „rosszfiúk” azonban, ha jól kézben tartják őket, nem okoznak galibát. Sőt, az általuk nyújtott élvezet mellett a szervezetre is jótékony hatást gyakorolnak. A csokoládét néhány száz éve még a patikában árulták, elsősorban magas tápértéke okán, hiszen az akkori gyakran hiányos táplálkozás mellett valóban gyógyszerszámba ment.

Tovább olvasom »
gyógyszer, orvos, potencia, szex

A potencianövelő szerek olcsóbbak lettek!

PP-Eletforma

Mi az, ami minden férfinak jól áll? Egy dögös sportautó? Egy milliókkal feltöltött platina kártya? Vagy egy vakítóan fehér mosoly? Kétségtelen, hogy ezek mind hozzájárulhatnak egy férfi vonzerejéhez, de mit sem érnek, ha az ágyban nem tud teljesíteni. 

Tovább olvasom »
allergia, bor, fény, gyógyszer, napfény

Fényérzékenységet okozó gyógyszerek

PP-Eletforma

A naptej, a szalmakalap és a napszemüveg sem nyújt kellő védelmet a nyári hőségben, ha bőrünket belsőleg nem készítjük fel a napsugarakkal való találkozásra. A látszólag minden ok nélkül jelentkező ekcémás, csalánkiütéses, bőrvörösséggel járó tünetek hátterében bizonyos fényérzékenységet okozó gyógyszerek szedése is állhat. 

Tovább olvasom »
daganat, gyógyszer, petefészek, terápia

Előrelépés a petefészek daganat gyógyszeres terápiájában

PP-Eletforma

Új pozitív klinikai vizsgálati eredmény látott napvilágot, mely a bevacizumab célzott biológiai terápia felhasználását vizsgálta platina érzékeny, előzőleg már kezelésen átesett petefészekrákos nők körében. A vizsgálat azt mutatja, hogy a célzott biológiai gyógyszert kemoterápiával együtt adva, majd azt önmagában folytatva a petefészekrákos nők tovább élhetnek betegségük rosszabbodása nélkül.

Tovább olvasom »
gyógyszer, kakaó, köhögés

Kakaóban található a köhögés ellenszere

PP-Eletforma

A legújabb kutatások szerint egy, a kakaóban található hatóanyag megoldást jelenthet a makacs köhögésre.Végső fázisába érkezett a klinikai kísérletsorozat, amelynek során a csokoládéban és kakaóban található teobromin jótékony egészségügyi hatásait vizsgálták a tudósok.  

Tovább olvasom »
cigaretta, gyógyszer, tüdő, tüdőrák

Áttörő eredmények tüdőrák kezelésben

PP-Eletforma

Egy új vizsgálati szer négyszeresére nyújtja a progressziómentes túlélést a tüdőrákos betegek egy részénél, akik jelentősen tovább élhetnek a kezelésnek köszönhetően. A hatóanyagot tanulmányozó nemzetközi vizsgálat frissített eredményeit nemrégiben ismertették a Chicagóban megrendezett Mellkasi Onkológia Szimpóziumon.  

Tovább olvasom »
cukorbetegség, gyógyszer, vakcina

Naponta egyszer, szúrás nélkül?

PP-Eletforma

Az Amerikai Diabétesz Egyesület 70. tudományos ülésén először számoltak be az új antidiabetikum III-as fázisú vizsgálatának eredményéről, amely alapján ez a kísérleti gyógyszer számottevően, tartósan, és klinikai szempontból hatékonyan csökkentette a vércukorszintet 2-es típusú diabéteszben a vesék károsítása nélkül. 

Tovább olvasom »
egészség, gyógyszer, sör

Tudtad, hogy a sör gyógyít?

PP-Eletforma

Bármennyire is szívesen mondanánk mást, Magyarországon sajnos nincs kialakult sörfogyasztási kultúra. Ennek egyik fő oka, hogy nálunk a francia gasztronómiai alapok dominálnak, azaz a magyar ember az ételhez általában bort fogyaszt.

Tovább olvasom »
diéta, elhízás, fogyókúra, gyógyszer

Csak két fogyókúrás szer maradhat a piacon

PP-Eletforma

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlására az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) felfüggesztette a szibutramin hatóanyagot tartalmazó, elhízás kezelésére szolgáló gyógyszerek forgalmazását. Az EMA egy új vizsgálat eredményei alapján nagyobbnak ítélte a szibutramin-tartalmú fogyasztószerek kockázatát, mint az elérhető előnyöket. Így jelenleg egy széles körben alkalmazott másik hatóanyag, az orlisztát kerül előtérbe; ezzel a hatóanyaggal rendelkező gyógyszerek már Magyarországon is elérhetők.  

Tovább olvasom »
egészség, emésztés, gyógyszer, megelőzés, megfázás, tél

Miért van szükségünk probiotikumok szedésére?

PP-Eletforma

A téli időszakban gyakori náthás, meghűléses panaszok megelőzése és kezelése kapcsán egyre többet hallhatjuk a probiotikum kifejezést. Sokan mégsem ismerjük pontos jelentését, nem tudjuk mikor, és hogyan alkalmazhatjuk őket egészségünk védelmében. A probiotikumokról dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük. 

Tovább olvasom »
gyógyszer, ondó, öregedés, sejt, sperma, szex

Sperma az új fegyver, az öregedés ellen

PP-Eletforma

A spermában található, spermidinnek nevezett vegyület lehet a legújabb fegyver az öregedés ellen, az ausztriai Graz Egyetem kutatói szerint. Felfedezték, hogy a spermidinek lassítják az öregedési folyamatot és növelik az élettartamot élesztőgombák, legyek, giliszták és egerek esetében és az emberi vér sejtjeit pedig megvédik a károsodással szemben.

Tovább olvasom »