gyerek

buli, gyerek, műsor, Nickelodeon, nyertes, rajzfilm

Így bulizott SpongyaBob Halloweenkor

Krajcsó Judit

Horror-vacsora, lufieső, jelmezverseny, táncterem és játszóház várta a Nickelodeon halloweeni nyereményjátékának nyerteseit a Millipop Mosolygyárban. A három szerencsés nyertes és legjobb barátaik hatalmas fehér limuzinnal gördülhettek be a halloweeni parti helyszínére, ahol egész este SpongyaBobbal, a világhírű tengeri szivaccsal bulizhattak.

Tovább olvasom »
család, fájdalom, feszültség, gyerek, trauma, válás, Vekerdy

Vekerdy szerint: így beszéljünk a gyerekkel a válásról

Krajcsó Judit

Hogyan mondjuk el a gyereknek, hogy válni készülünk? Meg lehet-e számára könnyíteni ezt az időszakot? Vekerdy Tamás szerint Magyarországon jellemző, hogy halogatjuk a rossz hír közlését, sőt sokszor „kegyes hazugságokkal” próbáljuk áltatni a gyerekeket és saját magunkat – azonban szerinte ez a lehető legrosszabb forgatókönyv.

Tovább olvasom »
gyerek, időjárásváltozás, kisbaba, levegő, öltözködés, ősz

Ezekre figyelj ősszel, ha kisbabád van

László Márta

Az évszakváltást sokszor a felnőttek is megszenvedik, de a babák még érzékenyebben reagálhatnak az időjárás változására vagy éppen a levegő minőségének romlására. Mit tehetünk szülőként, hogy megkönnyítsük ezt az időszakot? Dr. Makleit László belgyógyász segít néhány hasznos tippel.

Tovább olvasom »
család, gyerek, immunrendszer, kikapcsolódás, őszi szünet, vitamin

Így turbózd fel a gyerek immunrendszerét az őszi szünetben

László Márta

Dübörög az iskolai szezon, így a gyerekek alig várják már az október 30-án kezdődő őszi szünetet. Az egyhetes vakáció nemcsak a pihenésre jó alkalom, hanem arra is, hogy az elcsigázott lurkókat kicsit felrázzuk, immunrendszerüket megerősítsük a nyirkos, megfázásos időszakban. Sebestyén Orsolya, a hévízi NaturMed Hotel Carbona gyermekanimátora ad egészséges tippeket, hogy miként turbózzuk fel gyermekünk szervezetét az őszi szünetben.

Tovább olvasom »
Baji Balázs, egészség, fittség, gyerek, sportnap, sportoló

Élsportolók a fitt, egészséges gyerekekért

Krajcsó Judit

A Magyar Diáksport Szövetség által szeptember 29-re szervezett iskolai sportnaphoz három élsportoló is csatlakozott. A mozgás örömét hirdető Európai Diáksport Napja tavaly már közel 1000 iskolában került megrendezésre, negyedmillió gyermek részvételével. A szervezők bíznak benne, hogy idén a résztvevő iskolák száma átlépi az ezret, és a gyerekek ismét rengeteg sport- és közösségi élménnyel gazdagodnak.

Tovább olvasom »
celeb, függőség, generációk, gyerek, internet, közösségi média, márka, Való Világ

Jesszusom! Függő a gyerekem?

László Márta

Közösségimédia-függő a magyar fiatalok 30 százaléka, naponta átlagosan 1,8 órát töltenek ezeken az internetes felületeken – derül ki a Vodafone Magyarország és az NRC közös kutatásából, amely a közösségi média és online tartalomfogyasztási szokásokat vizsgálta a fiatalabb, Y és Z generáció, a 16-37 évesek körében – adta közre az MTI. 

Tovább olvasom »
gyerek, iskola, probléma, pszichés tünet, szorongás

Mikor és hogyan váltsunk iskolát?

PP-Eletforma

Egy gyermek életében nem csak az iskolakezdés jelenthet nehézséget, hanem az iskolaváltás is. Ezt nagyban meghatározza, hogy milyen okból, és mikor kerül rá sor. A szakember szerint ha nem muszáj, év közben ne váltsunk iskolát…

Tovább olvasom »
gyerek, iskola, ráhangolódás, szülő, tanév

Hogy ne legyen annyira nehéz az iskolatáska

László Márta

Még szép az idő, de rövidesen becsengetnek, és a felkészülést már most érdemes elkezdeni a tanévre. Ez azonban nemcsak a tanszerek beszerzését jelenti, jó, ha teszünk azért is, hogy gyermekünk testileg-lelkileg ráhangolódhasson az új tanévre, hiszen a kötetlen nyári hónapok után különösen nehéz lehet visszatérni az iskolapadba. A Gyógyvarázs mesedoktorok program összegyűjtötte, hogyan segíthetik a szülők gyermekük iskolakezdését? 

Tovább olvasom »
gyerek, káros sugárzás, nap, szem, uv, védelem

Így védd a gyerek szemeit a naptól!

PP-Eletforma

A nap elleni hatékony védekezés ma már természetes velejárója az önfeledt strandolásnak. A nyaraláskor azonban nemcsak bőrünket kell óvnunk a káros ultraibolya sugaraktól, hanem szemeinket is. Megfelelő elővigyázatosság nélkül ugyanis számos olyan hosszútávú szemészeti problémával szembesülhetünk, mint a retinagyulladás, vagy az idősebb korban kialakuló szürke- és kúszóhályog. A gyerekek fokozottan érzékeny szemeinek védelme pedig külön odafigyelést érdemel.

Tovább olvasom »
adathalászat, adatvédelem, gyerek, internet, online-világ, személyiségi jog

Már több a kütyü, mint az állat otthon

PP-Eletforma

Manapság a modern otthon radikális változáson megy át, ezzel együtt a háztartások összetétele is, ma már átlagosan 2,4 embert, 0,3 háziállatot és 6,3 csatlakoztatott készüléket találunk lakásonként. A készülékek egyre fontosabb szerepet játszanak a mai otthonokban – derült ki egy felmérésből. 

Tovább olvasom »
beavatkozás, fejfájás, gyerek, mozgászavar, neurológia, szülő, viselkedészvar

Mikor érdemes gyermekneurológushoz fordulni?

László Márta

Akárcsak a felnőttek esetében, a gyermekeknél is számos olyan tünet létezik, amely mögött komoly neurológiai betegség is húzódhat. Ma már egyre több, korábban gyógyíthatatlannak vélt betegség gyógyítható, vagy az állapot romlása a korán elkezdett kezeléssel mérsékelhető. Csecsemő- és kisgyermekkorban kiemelten fontos az idegrendszeri problémák mielőbbi felismerése, hiszen a korai észlelés lehetőséget ad a beavatkozásra és a kóros állapot helyes útra terelésére.  

Tovább olvasom »
gyerek, nyár, önállóság, ruhatár, szeretet, tábor

Öt hasznos tanács, ha a gyerek táborozni megy

László Márta

Manapság már szinte minden témában szerveznek nyári táborokat, így talán nem jelent nehézséget megtalálni a gyermekünkhöz leginkább illőt.  A kicsik felkészítése, a csomagolás viszont okozhat némi fejfájást a szülőknek, pedig csupán néhány apróságra kell odafigyelnünk, hogy a táborozás valóban pozitív élmény legyen. Az egyik legismertebb pénzintézet Gyógyvarázs programja keretében összegyűjtötte az öt leghasznosabb tanácsot, amik segítik a szülőket a felkészülésben.

Tovább olvasom »
betegség, gyerek, kánikula, orvos, rosszullét

Nem bírja a gyerek a meleget? Betegség is okozhatja!

PP-Eletforma

Az igazán forró nyarakat ez emberek zöme nehezen viseli. Ilyenkor keressük az árnyékot, az enyhet adó szelet vagy a légkondicionált helyiségeket. Egyes esetekben azonban nemcsak arról van szó, hogy egyszerűen tombol a kánikula. Ha a gyermeke a normálisnál rosszabbul viseli a meleget, akkor betegség is állhat a háttérben. A témában dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

Tovább olvasom »
gümölcslé, gyerek, hasmenés, kánikula, víz

Ne csak gyümölcsleveket igyon kánikulában a gyerek!

PP-Eletforma

Forró nyári napokon több folyadékot fogyasztunk, amire szükség is van, hogy a hőség miatti rosszullétet elkerüljük. Kisgyerekeknél különösen fontos erre ügyelni, ám az is fontos, hogy mivel pótoljuk a folyadékot. Ha túlzásba visszük a gyümölcsök, gyümölcslevek fogyasztását, könnyen átmeneti fruktóz felszívódási zavar alakulhat ki, aminek jellegzetes tünete a vizes hasmenés.

Tovább olvasom »
Beck Andrea, buli, fesztivál, gólyatábor, gyerek, intelmek, szülő

5+1 működő szülői intelem fesztiválokra

László Márta

Minden szülő életében elérkezik az idő, amikor el kell engednie a gyermekét az első fesztiváljára, vagy legalább gólyatáborba. A „vigyázz magadra!” és a „ne csinálj semmi hülyeséget!”  kérések viszonzásaként legfeljebb egy „ne már, anya!” tekintetre számíthatunk szemünk fényétől. De akkor mégis mit és hogyan mondjunk a gyereknek, hogy megóvjuk a veszélyektől?

Tovább olvasom »
felelősség, gyerek, kreativitás, nyár, szabadidő, szervezés, szülő

Miért jó, ha hagyjuk a gyereket unatkozni nyáron?

Krajcsó Judit

Mit csináljak, unatkozom – hangzik majd gyakran a kérdés ezen a nyáron is. Mit tehetünk ilyenkor? A pszichológusok szerint fontos, hogy hagyjuk a gyerekünket unatkozni a nyári szünidő alatt. Így fogják ugyanis megtanulni magukat elfoglalni, szórakoztatni, motiválni és önellátóbbá, kreatívabbá válnak. A cikk arról szól, hogyan függnek ezek össze.

Tovább olvasom »
asztma, fesztivál, gyerek, gyógyszer, szabadság, tábor

Itt a vakáció, figyeljünk az asztmás gyerekekre!

László Márta

Az Amerikai Asztma, Allergia és Klinikai Immunológiai Akadémia hírlevélben figyelmezteti az asztmásokat és asztmás gyermekek szüleit a nyár veszélyeire. Tapasztalatok szerint ugyanis a vakáció idején, táborokban és a nyaralás alatt sokan elfeledkeznek a rendszeres gyógyszerszedésről, amivel a súlyos asztmás roham kialakulását kockáztatják.

Tovább olvasom »
allergia, gyerek, hasfájás, széklet, táplálkozási szokások, vizsgálatok

Mitől fájhat egy gyerek hasa?

László Márta

Átvirrasztott éjszakák, fájdalmas görcsök és elkeserítő tehetetlenség. A gyerekek hasfájásnak számos oka lehet, de sokszor rendkívüli kihívás a szülők és az orvosok számára is kideríteni, hogy pontosan mi is a baj. A probléma korai felismerése azonban nagyon fontos, hiszen a hasfájás mögött akár komoly betegség is állhat. Nézzük, hogy melyek a leggyakoribb emésztőrendszeri problémák, és milyen módszerekkel vizsgálják a kicsiket.

Tovább olvasom »
fagváltás, foghullás, gyerek, pajzsmirigy

Nem hullik a gyerek foga? Lehet, hogy a pajzsmirigy a bűnös!

PP-Eletforma

A fogzás és fogváltás igen fontos mérföldkövek a gyermekek életében, mely több évig is eltart. A fogváltás rendszerint 6-7 évesen kezdődik, ám ha ennél később bújnak elő a végleges fogak, az a pajzsmirigy alulműködésre utalhat. A témáról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

Tovább olvasom »
belső nyugalom, Csíki Mariann, gyarkorlat, gyerek, játék, jóga, önuralom

Jóga a boldog gyerekkorért

PP-Eletforma

A jóga ősi tanításai a kisebbekhez is szólnak. Csíki Mariann könyvében egy olyan mozgásformát mutat be, ami nemcsak a gyermekek egészségét őrzi meg, de fejleszti az érzelmi életüket is: megtanít uralkodni az elmén, kezelni az indulatokat, és segít megküzdeni a világ kihívásaival.

Tovább olvasom »
anya, betegség, ellátás, gyerek, kózház, pályázat, törvény

Beteg gyerekek anyukáit segítik a civilek! Csatlakozz!

László Márta

Hiába írja elő jogszabály, hogy minden szülőnek joga van a gyermeke mellett tartózkodnia a kórházi kezelés ideje alatt ma Magyarországon, még sincs erre mindenhol lehetőség. Az egészségügyi intézmények nem tudják megoldani a szülők elszállásolását, éppen ezért szeretne az SCA Hygiene Products Kft. a Bethesda Kórház Alapítvány és a Magyar Gyermekorvosok Társaságának támogatásában pályázat útján lehetőséget kínálni a helyzet orvoslására.

Tovább olvasom »
Élő Fruzsina, gyerek, mese, sárkányok, segítség, terápia, üzenetek, vasorrú bábák

Jobb a mese, mint a csoki!

László Márta

Minden élethelyzetnek megvan a maga meséje. Ha megértjük az üzenetüket, megértjük azt is merre kell mennünk az úton, és milyen akadályokat kell legyőznünk ahhoz, hogy boldogan éljünk, míg meg nem halunk. Ebben segít a meseterápia.

Tovább olvasom »
edzés, egészség, gyerek, kismama, mozgás, terhesség, torna

Miért jó sportos kismamának lenni?

PP-Eletforma

Miután bebizonyosodik a terhesség, sok kismama inkább felhagy a korábban rendszeresen végzett testmozgással. Valójában szabad, sőt javasolt is a várandósság hónapjaiban sportolni, hiszen a fizikai aktivitásnak számos előnye van baba és mama számára egyaránt. A biztonságos testmozgáshoz Németh Vivien, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája ad tanácsokat.

Tovább olvasom »
allergia, asztma, ekcéma, gyerek, táplálékallergia

Asztma és allergia gyermekkorban

PP-Eletforma

Az allergiás betegségek – ide tartozik többek közt az asztma és allergiás nátha, a táplálékallergia és az ekcéma – előfordulása családi halmozódást mutat. Egy allergiás szülő esetében 30%, ha mindkét szülő allergiás, majd 80% az esélye annak, hogy a gyermeknél is megjelenik majd valamilyen formában. A gyerekek azonban csak a hajlamot öröklik, nem magát a betegséget. Ha például a szülő pollenallergiás, a gyereknél ételallergia, vagy asztma is kialakulhat, emellett az allergiás tünetek életkoronként is eltérő tünetekkel jelentkezhetnek.

Tovább olvasom »
egészségügy, gyerek, orvos, pályázat, türelem, várakozás

Türelemjáték a várótermekben

PP-Eletforma

Sok beteg, kevés orvos, megnövekedett várakozási idő. A legtöbb kórház, mentőállomás vagy gyermekorvosi rendelő nemcsak a saját, de a környező települések kis betegeit is gyógyítja, és ügyeletként is funkcionál. A várakozási idő emiatt akár az egy órát is meghaladhatja – derül ki a K&H gyógyvarázs program keretében végzett országos felmérésből.

Tovább olvasom »
Dubaj, Gráczol Tamás, gyerek, szépségverseny, világsiker

A mi fiunk a legszebb a világon!

László Márta

Véget ért Dubajban a Mini Miss & Mister Multinationale 2017 gyermekszépségverseny. A megmérettetésen 8 országból összesen 18 gyermek vett részt Indiától Albániáig. A magyar csapat három gyermekből állt: a 6 éves Gráczol Tamás, 10 éves Domonkos Panka és 11 éves Tarsoly Zsófia képviselt minket és gyerekeinket. 

Tovább olvasom »
anyatej, csecsemő, gyerek, mozgás, rost, székrekedés, táplálkozás

Baj lehet, ha fontosabb a játék!

PP-Eletforma

Gyakori probléma a székrekedés gyermekkorban. Kialakulása általában a táplálkozási szokásokkal és a mozgáshiánnyal függ össze, ám bizonyos esetekben súlyos betegséget is jelezhet. Szakember mondja el a legfontosabb tudnivalókat!

Tovább olvasom »
ajándék, gyerek, gyűjtés, jótékonyság, kampány, sztárok, ünnep

Legyél te is MINI angyal!

Krajcsó Judit

Játékgyűjtést szervez a Wallis Motor Pest. A Légy te is MINI angyal! elnevezésű kampányában az ajándékokat Király Linda, Tápai Szabina és Dr BRS lemezlovas személyesen viszik el a Heim Pál Gyermekkórháznak, valamint a Cseppkő Gyermekotthon Központnak.

Tovább olvasom »
gyerek, közösség, pszichés problémák, sport, stressz, tanulás, testkép, verseny

A gyerekkori versenysport előnyei és hátrányai

PP-Eletforma

A gyermekkorban elkezdett versenysport sok előnnyel jár, viszont könnyen károssá válhat akkor, ha a sportoló gyermek speciális egyéni szempontjait figyelmen kívül hagyjuk. Mire figyeljünk, hogy a gyermek számára a sporttevékenység örömöt nyújtson, és ne kényszert jelentsen?

Tovább olvasom »
bőrbetegség, fertőzés, gyerek, szemölcs, tetű, uszoda, vírus

Ezek a leggyakoribb bőrnyavalyák gyerekkorban

PP-Eletforma

Elég nagy pánikot okoz, amikor gyermekünk hazajön az óvodából, iskolából és felfedezünk rajta valamilyen furcsa kiütést, apró élőlényeket, mint például tetűt, körömgombát vagy uszodaszemölcsöt. Ha pár ilyenen túlesik a család, akkor előbb-utóbb felmerül, hogyan előzhetők meg ezek a kellemetlen nyavalyák?

Tovább olvasom »
egészség, elhízás, gyerek, kampány, rekord, szendvics, tízórai

1 milliót ért az egészséges szendvicsrekord

Krajcsó Judit

124 általános iskolás, egészséges alapanyagokból 5 perc alatt összesen 860 db szendvicset készített a Lidl Magyarország iskolai egészségkampányának keretében. A cél, hogy felhívják a szülők figyelmét a gyermekek egészséges táplálkozásának fontosságára. A Magyar Rekord Egyesület közreműködésével zajló rekordállítással maguk a diákok mutatták meg, hogy gyorsan és egyszerűen is lehet egészséges, mégis finom reggelit készíteni.

Tovább olvasom »
bohócdoktorok, gyerek, gyógyítás, orvos, rajzpályázat

Mutasd meg, miért ő a csodadokid!

Krajcsó Judit

Különleges módon hívja fel a hazai gyermekorvosok áldozatos munkájára a figyelmet – a Házipatika.com. A Csodadoki rajzpályázatra 5-12 esztendős gyerekek rajzait várják, melyeken a szívüknek kedves gyógyítókkal kapcsolatos legkedvesebb élményeiket örökíthetik meg.

Tovább olvasom »
autoimmun betegség, cukorbetegség, fertőzés, gyerek, hajhullás, hormonális, pajzsmirigy

Vészesen hullik a gyerek haja? Több oka is lehet!

PP-Eletforma

Bár a hajhullás egy természetes folyamat, és függ a haj vastagságától, sűrűségétől és színétől olykor úgy tűnhet, hogy nagyobb mennyiséget veszít gyermekünk a kelleténél. Mi az oka a fokozottabb hajhullásnak? Van-e ok az ijedtségre, ha már láthatóan ritkul a haj? Szakember segít.

Tovább olvasom »
amerikai elnökválasztás, gyerek, győzelem, Hillary Clinton, voks

Hillary nyert!

László Márta

Online „választhattak” a gyerekek az interneten, a Nickelodeon oldalán. A gyerekcsatorna 1988 óta mindig megkérdezte a gyerekeket arról, kit szeretnének az Egyesült Államok elnökének? Nem vicc! Meg kéne fontolni máshol is! A kicsik ugyanis csak egyetlen egyszer tévedtek a gyerekszavazás történetének kezdete óta!    

Tovább olvasom »
Bagdy Emőke, család, egészség, gyerek, iskola, lélke, relax, stressz, testnevelés

Kell egy kis relax a suliban is! Például így!

Krajcsó Judit

Szorongást csökkentő alternatív mozgásformákra lenne szükség a testnevelés órákon, hogy ezzel is csökkentsék a gyermekek mindennapi lelki terheit. A jelenlegi iskolarendszer szerkezete azonban még nem elég rugalmas, és sajnos sokszor a szülők alaptalan félelmei is akadályozzák a diákok lelki egészségének megőrzését.

Tovább olvasom »
gyerek, író, magán könyvkiadás, mese, szerző

On-line mesék nemcsak gyerekeknek

László Márta

Két új kötettel jelentkezik még idén Bartos Erika és magánkiadásban jelenik meg Havas Dóra új könyve is. Egyre több szerző választja a megjelenésnek ezt a fajtáját. Az egyik internetes webáruház támogatja ezt a kezdeményezést, és örömmel áll a vállalkozó szellemű írók mellé, végzi a terjesztési feladatokat. 

Tovább olvasom »
család, gazdálkodás, gyerek, pénzügy, szülő, társasjáték

50 éve gazdálkodunk okosan!

PP-Eletforma

Csupán minden második szülő beszél 18 éven aluli gyermekével alkalomszerűen a pénzügyekről, és minden harmadik családban bevett szokás a zsebpénz – a 14 év alattiak leggyakrabban 500-1000 Ft-ból, az idősebbek 2-5000 Ft-ból gazdálkodhatnak havonta. A REGIO JÁTÉK megbízásából az NRC által készített reprezentatív kutatásból az is kiderül, hogy a legtöbb helyen nem nyitnak bankszámlát a gyerekeknek. A most 50 éves Gazdálkodj okosan! társasjátékot a szülők többsége a gyakorlati tapasztalatszerzés és a játékos tanítás miatt tartja hasznosnak.

Tovább olvasom »
gyerek, kiszámíthatóság, pénz, pénzügyi oktatás, szülő, takarékoskodás, zsebpénz

3 tipp: így adj zsebpénzt a gyereknek

László Márta

A szülők 85 százaléka ad zsebpénzt, de kevés gyerek használja azt tudatosan. Ahány ház, annyi szokás, és még talán annál is több erről a vélemény. Egy biztos: a zsebpénzkérdést mindenképpen komolyan kell venni, hiszen egy egész életre megalapozhatja gyerekünk pénzhez, pénzügyekhez kapcsolódó viszonyát. 

Tovább olvasom »
Csobot Adél, elsősegély, gyerek, mérgezés, szívhalál, sztárok, szülő, újraélesztés

Csobot Adél már felkészült a vészhelyzetre

Krajcsó Judit

Magyarországon évente több mint ötezer ember veszíti életét hirtelen szívmegállás következtében, miközben korai felismeréssel és azonnal megkezdett újraélesztéssel legtöbbjük megmenthető lenne. Október 16. az Újraélesztés Nemzetközi Napja – ennek kapcsán kérdeztük a kispapa Gönczi Gábort, a második kisfiát váró Dobó Ágit és Csobot Adélt, akinek kisfia lassan fél éves lesz.

Tovább olvasom »
biológia, család, felmérés, gyerek, játék, tudomány, vásárlás

Hihetetlen, de most ezek a legmenőbb gyerekjátékok

Krajcsó Judit

A közkedvelt Activity és a Gazdálkodj okosan társasjátékok mellett a legtöbb magyar szülő olyan játékokat vásárol, ami hozzájárul a gyermek szellemi fejlődéséhez, és ami a természettudományokhoz kapcsolódik. Egy friss felmérésből az is kiderül, hogy a 14 éven aluliak a biológia és a földrajz iránt érdeklődnek leginkább.

Tovább olvasom »
felnőtt, fogkrém, gyerek, napi rutin, rutin, szájápolás, szájvíz

Játsszunk fogmosósat!

PP-Eletforma

Vannak fontos és kevésbé fontos dolgok az életben. A napi rutinban is! Nem kérdés, hogy a szájápolás, a szájhigiénia az egyik legfontosabb, amelyre már kisgyermekkortól kezdődően oda kell figyelni. Már az első tejfogak kibújása után is érdemes elkezdeni a gyerekkel „fogmosósat” játszani, ismerkedni a mozdulatokkal, a szükséges eszközökkel, és beépíteni a fogmosást az elmaradhatatlan mindennapi tevékenységek sorába.

Tovább olvasom »
csontrendszer, fejlődés, gyerek, iskola, mozgás, sport

Mozogjon az a gyerek, különben nagy baj lesz!

PP-Eletforma
Hogyan és mit sportoljanak a gyerekek délutánonként a sok teendő mellett? Szülőként fontos odafigyelnünk erre is, mivel a csontok, az izmok és az ízületek egészséges fejlődését kb. 25%-ban életmódbeli tényezők határozzák meg.  Az ízületkímélő úszás például jót tesz, de a HOPP és PUFF elemekkel tarkított ütközéses mozgás, ugrálás erősíti igazán a csontokat, és ez járulhat hozzá akár az időskori csontritkulás megelőzéséhez is.
Tovább olvasom »
anya, egészségtudatosság, felkészültség, gyerek, helyzetfelismerés, program

Anya tényleg jobban tudja!

László Márta

Nagyobb részt ma is a nőkre hárulnak a magyar családokban a gyermekgondozással, az egészséggel, betegséggel kapcsolatos teendők. Éppen ezért kiemelten fontos a jövő generáció szempontjából a kisgyermekes anyák egészségértési szintje, azaz hogy mennyire tudnak ilyen kérdésekben és az egészségügyi rendszerben tájékozódni, mennyire képesek megfelelő döntéseket hozni a prevencióval vagy a betegségek kezelésével kapcsolatban.

Tovább olvasom »