gombóc

baracklekvár, dió, gombóc, ricotta, túró

Diós, kajszis ricotta golyó

Bartek Kata

A ricotta az olasz konyha egyik alapvető alapanyaga, a sajtgyártás mellékterméke. A ricotta alapja ugyanis a sajt készítése során felmelegített tejből visszamaradt savó, amelyet újra felhevítenek, amit ebből leszűrnek, az maga a ricotta.

Tovább olvasom »
balzsam szósz, eper, gombóc, túró

Túrógombóc eperrel

Kandikó Éva

Az epret a gombóc belsejébe akartam rejteni, de mivel szép nagyszemű gyümölcsök vannak itthon, elvágni nem akartam őket, így inkább külsőleg emelték a túrógombóc fényét. És mivel lusta voltam prézlit pirítani, porcukros tejföllel tálaltam.

Tovább olvasom »
burgonya, családi, gombóc, húsos, pörkölt

A Mama húsos gombóca

Bartek Kata

A Mama húsos gombóca mindent visz, gyerekkoromra ha visszagondolok ez tipikusan az az étel volt, amivel mindig nagyon boldoggá tett minket. Sokszor dupla, vagy tripla adagot készített, hogy vigyünk magunkkal haza is, persze nem ellenkeztünk. Ilyen finomságot senki más nem csinált a családban.

Tovább olvasom »
burgonya, gombóc, tojás

Sajtos burgonyagombóc

Kandikó Éva

Ami krumpliból van, az számomra csak jó lehet. Amikor először találkoztam ezzel a recepttel, azonnal beleszerettem, és rekord gyorsasággal ki is próbáltam, no és persze nem csalódtam benne.

Tovább olvasom »
alma, búzadara, dara, édes, gombóc, téli

Almás daragombóc

Kandikó Éva

Szezonja van az almának, úgyhogy bátran ajánlom ezt az olcsó, ízletes, egyben laktató fogást az asztalra. Sok időt nem kell áldozni az elkészítésére sem, a gyerekek pedig egyenesen odáig lesznek érte, ezt garantálom!

Tovább olvasom »
gombóc, krumpli, ősz, szilvás, tészta

Szilvás gombóc, ahogy nagymamám készítette

Kandikó Éva

Nagy kedvenc nálunk. Nagyanyám, a drága, zseniálisan készítette, látom magam előtt, ahogy az ezeréves gyúródeszka fölé hajolva dolgozza a tésztát, majd a keskeny pengéjű, fanyelű késsel szabályos négyzetekre darabolja nyújtás után. Akkor se értettem, és sajnos ma, több évtized elteltével se sikerült rájönnöm a titokra, hogyan volt képes minden tésztát – legyen szó gombócról vagy levestésztáról, esetleg pitéről – olyan mértani pontosságúra nyújtani és vágni, mint ahogy tette.

Tovább olvasom »
fesztivál, gombóc, gyerekek, karácsony, Luca-nap, Nagykarácsony, programk

Luca-nap Nagykarácsonyban

PP-Eletforma

Gombócfesztivál kezdődik 13-án, vasárnap reggel Nagykarácsonyban, a Mikulásháznál, a Falusi Élet Kertjében. A gasztronómiai ínyencségek mellett a Mesezenekar, valamint a Junior Band és a helyi óvodások és iskolások is fellépnek. 

Tovább olvasom »
gombóc, spenót, spenótos recept

Spenótos gombóckák

PP-Eletforma

A spenót nagyon egészséges és szerencsére egyre többen egyre többféleképpen készítik – nem csak főzeléknek. Ez a gombócos verzió akár köret is lehet, de valamilyen finom szósszal és egy kis reszelt sajttal magában is megállja a helyét!

Tovább olvasom »
gombóc, recept, túrógombóc

Túrógombóc! Isteni!

PP-Eletforma

Mit újat lehet mondani a túrógombócról? Mindenkinek megvan a maga receptje, amelyre esküszik. De azért lehet, hogy van még más, legalább olyan jó túrógombóc-recept is… Ez az!

Tovább olvasom »