gomba

borsó, csirkemell, gomba, paprika, póréhagyma, rizs

Tavaszi csirkemell

Kandikó Éva

Amikor már szinte minden tavaszi, nyári zöldség megtalálható a piacokon, isteni dolgunk van, csak válogatni kell a jobbnál jobb receptekből, hogy mit is főzzünk. Ez a csirke étel egyszerű, ízletes, hamar elkészül, nem kell egész délután a konyhában állnunk, mégis hamisítatlan nyári ízeket élvezhetünk.

Tovább olvasom »
besamel, cukkini, gomba, recept, tészta, zöldség

Cukkinis, gombás rakott tészta

Kandikó Éva

Egy jó tészta még a legunalmasabb hétköznapunkat is feldobja. Egy masni tésztából készített egytálétel a legszürkébb téli napon is mosolyt csal az arcunkra. A színes szószok, pikáns falatkák pedig felpezsdítik a csendesnek induló estéinket.  

Tovább olvasom »
csirkemell, gomba, gyors vacsora, penne, tejföl, tészta

Gombás, húsos penne

Kandikó Éva

Néhány egyszerű összetevő, 20-25 perc ráfordított idő, és máris jóízű házi kosztot tálalhatunk a családnak. Nem sokkal több energia-ráfordítás, mint házhoz szállítós cégtől ócska, ám drága ételeket rendelni.

Tovább olvasom »
citrom, csiperke, gomba, nyers, saláta

Citromos-olívás nyers gombasaláta

Hajós Ágnes

A gombát nem mindenki kedveli, ezt kénytelenek vagyunk elfogadni. Nálunk a családban is mindig vita van, ha gombát akarok készíteni, mert a gyerekek látni se akarják. Ez a remek saláta viszont tökéletesen megfelel a felnőtteknek bármilyen hús köreteként.

Tovább olvasom »
gomba, sértés, szűzérme, tejszín

Gombás szűzérme

Kandikó Éva

A szűzérme nem az olcsó húsok közül való, ezért érdemes jól elkészíteni, ha már rászántuk magunkat a megvásárlására. A legfontosabb dolog, hogy ha sütjük, sose süssük túl, maradjon a közepe rózsaszín, akkor omlós, és nem cipőtalp jellegű.

Tovább olvasom »
csirke, gomba, hagyma, nyárs, paprika, saslik

Csirke saslik

Kandikó Éva

Készítheted kerti grillen is, de én inkább azoknak ajánlom, akiknek nem adatik meg a kerti grillezés gyönyörűsége. Ezt ugyanis serpenyőben, a gázon is megsütheted.

Tovább olvasom »
gomba, kapor, tavasz, tök, töltött tök

Gombával töltött tök

Kandikó Éva

Amikor a bébitökök megjelennek a piacon, mindig örül a szívem: nemsokára lehet hetente akár többször is tökfőzeléket enni! De bébitökből egyértelműen töltött tököt kell készíteni.

Tovább olvasom »
darált hús, előétel, gomba, palacsinta, pörkölt, ragu

Bakonyi betyár batyu

Bartek Kata

Valami jó kis előétel ötletén törtem a fejemet, mi az, amit mindenki szeret, látványos, nem megy rá túl sok időm, garantáltan minden van hozzá itthon. Biztos létezik ilyen recept, de ismertek, nyilván nem az egyszerű megoldást választottam, a finom és mindenki szereti, sőt még a látványos elvárások megmaradtak.

Tovább olvasom »
egészséges, galuska, gomba, hagyma, nokedli, paprikás, tejföl, zabliszt

Gombapaprikás zabnokedlivel

Bartek Kata

Mostanában, hogy módosítottam az étkezésemen, kiesett a pixisből egy időre a nokedli. Kis kihagyás után viszont óriási volt az öröm, amikor az alternatív zablisztből készített változatot finomnak találtam. Tényleg, a színén kívül nem sok mindenben különbözik az általánostól

Tovább olvasom »
ázsiai, brokkoli, gomba, gyors, rizstészta, szezám olaj, szezámmag, szójaszósz

Ázsiai zöldséges tészta

Kandikó Éva

Nagyon szeretem a rizstésztát, főleg azért, mert semmi más teendő nincs vele, mint forrásban lévő vízzel nyakon önteni, néhány percet várni, majd leszűrve fogyasztani. Zöldségekkel és szójaszósszal variáltam.

Tovább olvasom »
alaplé, gomba, rizottó, spenót

Gombás rizottó spenóttal

majomkenyer.hu

Jó rizottót főzni nem bonyolult, csak be kell tartani hozzá néhány szabályt. Készítsük speciális rizottó rizsből, adjunk hozzá jó minőségű alaplevet, és kevergessük folyamatosan, míg elkészül, ennyi az egész.

Tovább olvasom »
gomba, krémleves, leves, petrezselyem, tejszín

Tejszínes gombakrémleves

Kandikó Éva

Gombához egész évben hozzájutunk, igen gazdag fehérjeforrás, ráadásul kalóriaszegény zöldség, érdemes belőle rendszeresen fogyasztani. Mivel a gomba főzési ideje igen rövid, nagyon alkalmas gyors vacsorának is ez a melengető leves.

Tovább olvasom »
bakonyi, csirke, gomba, leves, tejföl

Bakonyi csirkeragu leves

Hegyvári Zoltán

Imádjuk a bakonyit, imádjuk a csirkét és imádjuk a leveseket. Milyen lehet, ha ezt a három összetevőt egy ételben hozzuk össze? Hát megmondom: iszonyú finom, igazi téli, lélekmelegítő étel. Ha felkeltette az érdeklődésed, akkor próbáld ki.

Tovább olvasom »
gomba, mascarpone, parmezán, tejszín, tészta

Tejszínes, gombás tészta

Kandikó Éva

Bármilyen tésztából elkészíthetjük, tagliatelle, spagetti nagyon jó hozzá, de szívből ajánlom gnocchihoz is. Ne sajnáljuk a minőségi alapanyagokat ettől az egyszerű, csodálatos tésztaételtől!

Tovább olvasom »
cheddar, gomba, póréhagyma, répa, rétes, rétes tészta, sós rétes, zöldség

Zöldséges rétes

Kandikó Éva

Az édes réteseket mindenki ismeri és szereti, de próbálták már a zöldséggel töltötteket? Tehetnek bele brokkolit, spenótot, póréhagymát, gombát, szaporíthatják a tölteléket túróval, sajttal.

Tovább olvasom »
cacciatore, csirke, gomba, olajbogyó, paradicsom, vörös bor

Csirke cacciatore édesburgonyával

Hajós Ágnes

Az olasz cacciatore (ejtsd: kaccsatóre) magyarul annyit tesz: vadász. Tehát a csirke cacciatore valójában egy vadász módra készült étel, általánosságban elmondhatjuk róla, hogy a hagyma, a zöldségek, a vörös bor és a paradicsom alapvető hozzávalója az ételnek.

Tovább olvasom »
csirke, füstölt szalonna, gomba, rókagomba, rozmaring

Rókagombás csirkemell ragu

PP-Eletforma

Bástyai Frigyestől kaptuk ezt a csirkeragu receptet, melyet egyszerűsége mellett mégis különlegessé tesz a rókagomba használata. Ha nem jutunk hozzá ehhez a finom erdei gombához – használhatnak szárítottat is, ha előtte beáztatják -, megfelel hozzá bármilyen más fajta is.

Tovább olvasom »
gomba, káposzta, korhelyleves, leves, savanyú káposzta, új év

Gombás korhelyleves

Kandikó Éva

Nagyobb ivászat után jól esik a megfáradt gyomornak a káposzta és a tejföl savanykássága, pótolja az alkohol által elszívott folyadékot a szervezetben, és megnyugtatja a gyomor háborgását.

Tovább olvasom »
curry, gomba, indiai íz, padlizsán

Gomba curry

Kandikó Éva

Mire a gyerekeknek elkészült a rántott csirkemell-sült krumpli vacsora, már el is felejtettem, hogy előtte tíz perc alatt megfőztem a felnőttek diétás vacsoráját is. Sajnos ez az étel is azok közé tartozik, amelyik egy cseppet sem fotogén, na de az íze! Az minden pénzt megér.

Tovább olvasom »
egészséges, gomba, könnyű, töltött, vegetáriánus

Töltött gomba

Kandikó Éva

Mint minden remek ételre, erre is igaz, hogy gyorsan elkészül, számtalan módon variálható, és még látványos is, ha megadjuk a módját a tálalásnak. Ez a verzió most sajtkrémmel és túróval készült, de tölthetjük a gombát sajttal, sonkával, zöldségekkel, de akár darált hússal is.

Tovább olvasom »
gomba, gombaleves, leves

Gombaleves

Kandikó Éva

A gomba remek alapanyag, képes főszerepet játszani éppúgy, mint ahogy jó mellékszereplő is válhat belőle. Sütni, főzni, rántani, levesnek, húspótlónak, mindenhogyan jó.

Tovább olvasom »
gomba, gombaleves, Kakukkfű, provence, tejföl

Francia gombaleves

Kandikó Éva

Megmondom őszintén, fogalmam sincs, Provence-ban esznek-e gombalevest, bár ha van egy kis eszük, akkor mindenképp. Nem követtem leírt receptet, csak a piac felé haladtomban megszületett egy íz a képzeletemben, hogy olyan ízű gombalevest kellene főzni. És mivel kaptam hozzá szép barna fejű csiperkét is, meg kakukkfüvet is, neki lehetett állni a megvalósításnak.

Tovább olvasom »
előétel, gomba, gyors, töltött, vegetáriánus

Töltött gomba, az isteni előétel

Kandikó Éva

A gombát sokan nem szeretik, pedig nagyon egészséges zöldség, bár az is igaz, hogy elég nehezen emészthető, tekintve, hogy úgy, ahogy van, egy igazi fehérje bomba, amit nem mindenki bír gyomorral. Akik viszont szeretik, és bírják is, számos változatban készítik. Nálunk sajnos csak a felnőttek eszik, a gyerekeket a világból lehet vele kikergetni, mi azonban bármilyen formában képesek vagyunk elpusztítani percek alatt.

Tovább olvasom »
bazsalikom, gomba, sajt, tészta, tortellini

Házi gombás tortellinim

László Márta

Ahogy megyünk bele a hűvös, borongós őszbe, úgy vágyunk elmélyülni a mediterrán világ idézte színekbe, illatokba! Ha már látványra is megkívántál ilyen falatokat, azt javaslom, bármennyire is gyorsnak tűnik, ne a szupermarketek változatát keresd! Hidd el, ez a tészta nem bonyolult, és a frissességnek nincs párja! Vágj bele!

Tovább olvasom »
gomba, rétes, túró

Gombás-túrós rétespárnák

Krajcsó Judit

A készen vásárolt réteslapokból is megszólalásig olyan réteseket készíthetünk, mint amilyet nagyanyáink nyújtottak. A töltelékvariációk pedig kifogyhatatlanok. Most egy gombás-túrós változattal készültünk, ahogy szerb szomszédaink szeretik. Nekünk is ízleni fog!

Tovább olvasom »
gomba, medvehagyma, tavasz, zöldség

Medvehagymás töltött gomba

Krajcsó Judit

Aki szereti a zöldséget, és a most szezonális medvehagymát, az bizonyára örülni fog ennek a gyors finomságnak. Pillanatok alatt fantasztikus ebéd vagy vacsora készülhet most a gombából és némi sonkamaradékból.

Tovább olvasom »
batáta, citrom, gomba, leves

Batátaleves gomba betéttel

Krajcsó Judit

Bár édesburgonya a másik neve, nem rokona a burgonyának. De ez bennünket most nem zavar, így is egy fantasztikus, vitaminokban gazdag és különleges levest készítettünk belőle. Egy kis gombával tettük rá a koronát.

Tovább olvasom »
csirke, gomba, sajt, saláta, tavaszi saláták

Gombás csirkesaláta joghurtos öntettel

Krajcsó Judit

Amikor az ember munkából hazafelé baktat, már a vacsorakészítésen gondolkodik. És micsoda szerencse, ha összefut egy olyan ismerőssel, aki rögtön ötletet is ad hozzá. Így készült el az első és nem utolsó csirkesalátám is, köszönet érte Valinak, aki akkor szóban azonnal tálalta a vacsorát.

Tovább olvasom »
avar, erdő, gasztronómia, gomba, mező, recept

Férjek gombalevese Alsóörsről

László Márta

Itt a csodás, ezer színben pompázó ősz, és vele együtt a még csodásabb gombaszezon! Avatott szem pillanatok alatt megtalálja a remek darabokat az avar között is. A baráti kiránduláson a férjek láttak neki a gyűjtésnek, és ők vállalták a levest is. Isteni volt, próbáld ki Te is! DE!!!! Csak akkor gyűjts gombát, ha biztosan ismered is! Soha ne szedd le azt a példányt, amit még nem láttál! Egyrészt mert veszélyes lehet az ehetőre is, ha véletlenül egy darabka bennmarad a jók közt. Másrészt felesleges a természetet károsítani azzal, hogy szép színes, de hasznavehetetlen gombákkal teli kosarat vonszolsz magaddal. Még egy fontos dolog! Ha nem ismered a gombák világát, mindenképp vizsgáltasd meg szakértővel!

Tovább olvasom »
császárszalonna, gasztronómia, gomba, katalán, kolbász, paprika, recept

Márti gombapaprikása – katalán temperamentummal

László Márta

Imádok minden gombát – minden formában! Két éve ősszel beestem Barcelona – és a világ – egyik legszebb piacára. Annyiféle csodálatos gombát még életemben nem láttam egy helyen, mint ott!… És persze meg kellett kóstolnom! Majd’ egy kerek napot töltöttem e csodás helyen, és így született ez a recept! (A halakról majd legközelebb mesélek!)

Tovább olvasom »
fasírt, gesztenye, gomba

Gesztenyés gombafasírt

PP-Eletforma

Csak első hallásra tűnik furcsának a párosítás, ám ha megkóstolod, rájössz, milyen fantasztikus ízorgiát rendeznek így együtt. Percek alatt kész, csak gesztenye legyen hozzá!

Tovább olvasom »