Facebook hozzászólás
3 055

KARÁCSONYI CUKISÁG

Gesztenye és mascarpone avagy Mit is…?

Tudjuk,hogy nincs karácsony gesztenye nélkül. A mű alkotója ugyan a pogácsára esküszik, de azért ezúttal is brillírozik valami egészen más stílusban.

Gesztenyés piskóta, Kép: Steffel Csaba
Kép: Steffel Csaba

Hozzávalók:

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sütőbe való tepsit (amit ált. adnak a sütőhöz) sütőpapírral kibélelünk. A gesztenyemasszát a mascarponeval, a porcukorral és a fahéjjal alaposan összekeverjük – ízlésünk és a gesztenyemassza ízétől függően, lehet több vagy kevesebb a cukor!

A lisztet a sütőporral összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket elkezdjük habbá verni, amikor már „félkemény” hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és szép fényes habbá verjük. Ezután egy keverőlapáttal beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd 3 részletben hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet.

(Piskóta készítésekor, ügyeljünk a habosságának megőrzésére; tehát amikor a sárgákat, illetve a lisztet beledolgozzuk a habba, laza, alulról felfele irányuló mozdulatokkal tegyük ezt, és ne keverjük „nagyon agyon” hisz’ minél tovább kevergetjük, játszunk vele, annál „nehezebb, tömörebb” tésztát kapunk, mert a levegő kiverjük belőle. Könnyebb a dolgunk, ha a lisztet szitálva adjuk a tésztához.)

A tésztánkat ráöntjük a tepsire, egyenletes vastagságúra elterítjük, elkenjük, és 12-14 perc alatt megsütjük, közben nem nyitogatjuk a sütő ajtaját!

Előkészítünk egy másik sütőpapírt, finoman megszórjuk liszttel, és még melegen, egy határozott mozdulattal ráfordítjuk a megsült piskótalapot, leszedjük róla a sütőpapírt, (ami eddig az alján volt, most az van felül), és a másik lisztes papírral együtt feltekerjük, most még nem kell, hogy túl szoros legen, 20-25 percig pihentetjük.

3 evőkanálnyi baracklekvárt, egy kanál vízzel, egy kis rummal vagy aromával kikeverünk.

A piskótalapot kigöngyöljük, leszedjük a papírt róla, a széléből levágunk egy kb. centis csíkot, megkenjük a kikevert lekvárral, majd szép egyenletesen eloszlatjuk rajta gesztenyéskrémet, illetve az egyik „alsó” felén kihagyhatunk egy 1-1,5 centis részt, mert feltekeréskor a krém, pici kinyomódhat, a másik szélére ráfektetjük a levágott csíkot és szorosan feltekerjük.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!