Facebook hozzászólás
713

Főzési praktikák, trükkök!

Biztos sok lányt, fiatalasszonyt ellátott jó tanáccsal nagymamája, vagy az anyukája, ám ez nem mindenkinek adatott meg. A kezdőknek eleve stressz a sütés-főzés, de a haladók is sokáig és sokszor kínlódnak még, amíg elkészül az ebéd, vagy a vacsora.

Számos olyan trükk, hasznos praktika van, amivel megkönnyíthejük munkánkat a konyhában, vagy helyettesíthetjük a hiányzó eszközöket, például a "patikamérleget". Íme, egy "csokorra való" tipp:

1.) Galuskaszaggató híján a tésztából mindig csak 2-3 evőkanálnyit tegyünk egy kisebb, nyeles vágódeszkára. Támasszuk a fazék szélére, amiben már forr a víz. Egy 2-3 cm széles pengéjű késsel vágjunk le egy vékony csíkot, kicsit lapítsuk szét, majd vagdossunk, és "szaggassunk" a vízbe kis galuskákat. Közben sűrűn mártogassuk a kést a vízbe, hogy ne tapadjon a tészta a késre!

2.) Ha gombócot készítünk a receptben leírt mértékeket tekintsük csak irányadónak! A liszt, a burgonya, a túró minősége, víztartalma nagyon eltérő lehet, ezért amikor az eredeti recept szerinti tészta kész, ellenőrizzük, hogy jó-e. Ha a massza nagyon ragad a kezünkhöz, akkor adjunk hozzá még 1-2-3 evőkanálnyi kötőanyagot, azaz a gombóc alapanyagának megfelelő lisztet, zsemlemorzsát, grízt. Ha túl száraznak érezzük, akkor pedig kevés tejjel, vagy vízzel lágyíthatjuk. Ha a massza már jó, főzzünk ki egy "próbagombócot". Vizes kézzel tojásnyi gombócot formálunk és beledobjuk a forrásban lévő vízbe. Ha rögtön mállani, foszlani kezd, netán szétesik, akkor adjunk még 2-3 evőkanál kötőanyagot a masszához.

3.) Gombócfőzéshez a vizet mindig forrásban kell tartani – de vigyázni, hogy ne fusson ki- és fedő nélkül, a gombócok nagyságától függően 10-20 percig kell főzni. Amikor beletesszük a vízbe, általában lesüllyed, majd elkezd emelkedni és lebegni a vízben. Kb. 5-10 perces "lebegés" után jó. Hústűvel is ellenőrizhetjük, hogy jó-e már a gombóc. Ha beleszúrjuk, és kihúzzuk a tűt, és még ragad rá a massza, akkor még főzni kell. Ha kihúzott tű "tiszta" marad, kész a gombóc.

4.) A kész, nyers derelyék, gombócok nagyszerűen tűrik a mélyhűtést. Lisztezett tálcára "ültetjük őket, de csak egy rétegben. Betesszük a fagyasztóba 2-3 órára, majd miután keményre fagytak, már nyugodta bezacskózhatjuk őket, akkora adagokban, amiket majd egyszerre elfogyasztunk. Azon mód, fagyosan kell őket kifőzni!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!