főzés

alapanyagok, aroma, főzés, illat, párosítás

Ízesíts, akár egy profi – videoval!

Innertaste

Na, most bele fogunk orrolni az ételek ízesítésébe. Egy fogás élvezeti értékét nagyban befolyásolja az alapanyagok aromatikájának párosíthatósága. Az ízlelésünk 80 %-át a szaglásunk teszi ki, és csupán 20 %-ot fogunk fel a nyelvünkön keresztül. Ugye, milyen érdekes?

Tovább olvasom »
főzés, Nigella Lawson, otthon, sorozat, tévéműsor, TV Paprika

Otthon, Nigellánál

László Márta

A mindig gyönyörű és inspiráló Nigella Lawson legújabb, hatrészes sorozatában megmutatja, miért is olyan jó a családdal vagy a barátokkal körbeülni az asztalt, s közben pedig kiváló ételeket enni. De ami ennél is fontosabb, a műsor az otthoni sütés-főzést helyezi a középpontba.

Tovább olvasom »
fodrászat, főzés, gasztronómia, Hajas László, konyhai eszközök, menü, recept

Hoppá! Hajas László szakmát váltott?

Krajcsó Judit

Az ország legnépszerűbb fodrásza nehéz helyzetben találta magát, amikor is egy teljes napra átvette Wossala Rozina sztárséf helyét. A mesterszakács feladata volt a bevásárlás és az aznapi különleges menü összeállítása is, de egyáltalán nem illetődött meg a kihívástól.

Tovább olvasom »
főzés, margarin, olaj, vaj, zsír

Sütés – olajozottan

PP-Eletforma

Mi a különbség a zsír, az olaj, a vaj és a margarin között? Milyen kémiai tulajdonságok befolyásolják a konyhában betöltött szerepüket? A Laboratorium.hu Konyhakémia rovatának legfrissebb cikke tudományos magyarázattal, táblázatokkal ad választ arra, mikor, melyiket érdemes használni. Hasznos tanácsok mindenkinek!

Tovább olvasom »
bringa, főzés, hotel, otthon, RTL, stylist, új műsorok

Heten, de nem gonoszok

László Márta

Pályázatot írt ki az RTL még tavaly, hogy a hétvégeken is tartalmas műsorokkal örvendeztessék meg nézőiket. Ezek közül ez a hét most tavasszal indul. Mindenki kedvére válogathat! Jó szórakozást!    

Tovább olvasom »
főzés, főzőiskola

Indul az okos főzőiskola!

PP-Eletforma

Sokan, sokféle fogadalmat tesznek, amikor beköszönt az új év.  Aki esetleg azt fogadta meg, hogy idén megtanul főzni, azok számára remek hír, hogy január végén elindult, és a tavasz folyamán még összesen 5 alkalommal várja az érdeklődőket egy igazán „okos” főzőiskola.

Tovább olvasom »
főzés, otthonfozok.hu, recept, sztárszakács, torta

Szingapúr, ahol nem tudsz választani!

László Márta

Lestár Móni igazi, XXI. századi sztárszakácsunk! Olyan remek recepteket töltött fel az otthonfozok.hu -ra, hogy szerkesztőségünkben el voltunk ragadtatva! A briliáns alkotásokat – ígéretünkhöz hűen – egy csodás KichenAid aprítógép képében háláltuk meg!  

Tovább olvasom »
főzés, főzővíz, ízanyagok, újév, virsli

Újévi virsliáldozat – a tuti főzési technika

PP-Eletforma

A szilveszteri buli ráirányította a figyelmet a helyes virslifőzésre. Biztos mindenki elgondolkozott már a tökéletes főzési technikán, ahogy azon is, hogy miért olyan finom a hentesnél vásárolt virsli. Nos, igyekszünk mindkét kérdésre választ adni, és ezúttal is a kémia, azaz a konyhakémia tudományát hívtuk segítségül… – írja Szomorné Orosz Lotti a laboratorium.hu oldalán. 

Tovább olvasom »
biblia, élelmiszerbiztonság, előírások, főzés, keresztény szokások, konyha, Korán, vallás, zsidó szokások

Mit csinál Mózes öt könyve a konyhában?

PP-Eletforma

A világ népességének robbanásszerű növekedése miatt a 20. és 21. századi élelmiszeripar szigorú szabályozás, ellenőrzés és laboratóriumi vizsgálatok nélkül elképzelhetetlen lenne. Az étkezést azonban mindig is szabályozták. Ezt a feladatot leginkább a vallások határozták meg. A Laboratorium.hu összeállításából kiderül, mindez hogyan történt, illetve hogyan lehet összeegyeztetni a vallási előírásokat a modern élelmiszer-biztonság feltételeivel…

Tovább olvasom »
főzés, kanál, mértékegység, segédeszköz, sütés

Mennyi az annyi – nálatok?

László Márta

Hányszor álltál már a szakácskönyv és a keverőtál felett, mert valahogy semmi nem állt össze! De vajon miért? Elképedsz, ha megtudod, olyan egyszerű a megfejtés! Próbáld ki, és szólj a barátnőidnek is! És, ha végre kész a igazi süti, töltsd fel új rovatunkba, az otthonfozok.hu – ra! Így lehetsz nálunk sztárszakács!!!!   

Tovább olvasom »
desszert, divat, főzés, hétvége, HighLife, magazin, tévéműsor

Desszert, siker, divat – hétvégére

László Márta
Elő a fakanállal, a ruhásszekrénnyel és irány a csodavilág! Az RTL Klub hétvégén sem hagyja magára a nézőket. Ősszel is mindenki megtalálhatja majd az érdeklődési körének megfelelő magazinműsort. Ezeket mindenképp megnézi, aki trendi akar lenni!
Tovább olvasom »
a világ ízei, Chili TV, főzés, gasztronómia, séf, TV2, új csatorna

Na, ez csípős lesz!

László Márta

A TV2 Csoport portfólió-fejlesztésének újabb lépéseként szeptember 26-án elindul a Chili TV. A gasztrocsatorna két saját gyártású műsorral debütál. Az Ízes Élet – Négykezesben Marton Adrienn ételstylist és Pataky Péter séf ragad fakanalat, míg a Kézzel Írott Receptek házigazdájaként Bereznay Tamás séf vendégeivel áll a konyhapult mögé. Az ízek szerelmesei ezen túl számos országos tv premier segítségével kapnak bepillantást a gasztronómia színes világába.

Tovább olvasom »
A Konyhafőnök, főzés, gasztronómia, RTL, szórakozás, zsűri

Amikor eldurran a fakanál!

László Márta
Vagány rocker séf és egy igazán belevaló korábbi döntős bírálja majd a főzéstudományukkal előrukkoló versenyzőket a Konyhafőnök negyedik évadában. Ínycsiklandó, különleges fogások, embert próbáló küzdelmek, kiélezett párbajok és megannyi konyhai trükk, praktika – ez vár a nézőkre A Konyhafőnök negyedik évadában, szeptember 26-án, 18:55-től, rögtön az RTL Híradó után.
Tovább olvasom »
burgonya, burgonyás recept, főzés, piac, rendelet, termék, vásárlás

Krumplis ábécéskönyv

PP-Eletforma

Szeptember elseje óta mind a csomagoltan, mind az ömlesztve árult étkezési burgonyáknál kötelező alkalmazni az új jelölési előírásokat. A jövőben többek között nem csak a fajtáról és a származási országról, hanem a jellemző főzési típusról is tájékozódhatnak a vásárlók.

Tovább olvasom »
édesítőszer, eritrit, főzés, sütés, sztívia, xilit

Minden, amit tudnod kell az édesítőszerekről

PP-Eletforma

Szerencsére ma már sokféle édesítőszerrel lehet helyettesíteni a cukrot, viszont van néhány tulajdonságuk, amelyeket érdemes szem előtt tartani ételkészítéskor. Egyénenként eltérő, hogy melyik használata válik be leginkább, így érdemes kísérletezgetni velük, kitapasztalni, hogy melyik illik a saját ízlésünkhöz leginkább. Mutatjuk a választékot!

Tovább olvasom »
bor, Bujdosó Pincészet, Dél-Balaton, fortély, főzés, gasztronómia, sonka

Tradicionális sonkafőzés Bujdosó-módra

László Márta

A húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnepünk, amelyhez számos sokszínű hagyomány kapcsolódik, így például a húsvéti sonka elkészítése. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet követi a hagyományokat, így nem telhet el a húsvét e tradicionális sonka elkészítése nélkül.

Tovább olvasom »
Déri Szilvia, főzés, Főzni szexi, gránátalma, joghurt, padlizsán, szex, tahini

Grillezett padlizsán joghurtos tahinivel

László Márta

Déri Szilvia Főzni szexi című könyvének újabb, remek receptjét osztom meg veletek. A padlizsán megunhatatlan, a szupermarketekben, nagyobb zöldségeseknél mindig kapható télen is! A hozzávaló történetet nem mondom el, keressétek csak meg! A lényeg, hogy télvíz idején, nagy hóban, ha nem maradhatsz a pasidnál, mert másnap műt, lehetőleg a saját kocsiddal próbáld el elhagyni a dicstelen (pár)harc terepét!

Tovább olvasom »
csirkemell, főzés, gasztronómia, ízdizájn, NoSalty, recept, tejföl, tepsis krumli

Mit főztünk 2015-ben?

PP-Eletforma

Újra az  év legnépszerűbb receptje lett Magyarországon a tejfölben pácolt csirkemell tepsis reszelt krumplival. Az egyik legismertebb hazai gasztrooldala, a NoSalty a nyilvánosság elé tárta a 2015-ös év hazai Top 10 receptjének listáját, melyet átlagosan havi 1 millió egyedi felhasználó oldalletöltése alapján állított össze. Az aranyérmes menü mintegy 265.000 oldalletöltéssel nyert.

Tovább olvasom »
főzés, Konhyapecérek, sorozat, Tv műsor

Konyhapecérnek álltak

PP-Eletforma

Tolvai Reni, Puskás Peti és Miskovits Marci olyat tett, amit az eddigi életükben szinte soha: főztek! A zenészek és a VIVA műsorvezetője egyenesen New Yorkból, a Greenfield-tesóktól kaptak két magyaros receptet, amelyeket – nem kevés nehézség árán – végül sikerült megvalósítaniuk.

Tovább olvasom »
adománygyüjtés, főzés, gasztronómia, jótékonyság

Együnk egymásért!

PP-Eletforma

Szeretsz főzni? Most jó ügyért teheted! A Magyar Élelmiszerbank Egyesület idén októberben harmadjára szervezi meg Együnk Egymásért Adománygyűjtő Akcióját, amelyhez továbbra is várja csatlakozó kívánó éttermek és sütni-főzni szerető önkéntesek jelentkezését!

Tovább olvasom »
étel, főzés, program

Jamie Oliver Óbudán?

PP-Eletforma

Nemzetközi közösségi megmozdulás napja a jó ételek és a főzés szeretete jegyében! A program nagyszerű lehetőséget nyújt arra, hogy a kulináris  élvezetek által az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz.

Tovább olvasom »
főzés, könyvajánló, receptkönyv

Receptek és irodalom Ugron Zsolnától

PP-Eletforma

A Hét évszak – receptek és történetek című kötetben a szerző hét nagy fejezetben 7-7 receptet ajánl mindazoknak, akik szeretnék egy igazi, hagyományos ételsorral elkápráztatni vendégeiket. A szellemi felfrissülésről pedig 7 új novella gondoskodik.

Tovább olvasom »
egészséges életmód, főzés, páramentesítés

5 tipp a friss levegőjű lakásért a húsvéti sütés-főzés közben is

PP-Eletforma

Idén korán köszönt ránk a húsvét, ráadásul az időjárás is jóval hűvösebb a március végén megszokottnál. A fűtést még mindig nem állíthatjuk le, ezért az akár napokon át tartó ünnepi sütés-főzés alatt nem tárhatjuk ki az ablakokat. A sonkafőzés nehéz, zsíros gőzei azonban kíméletlenül lecsapódnak a falakon, beleivódnak a bútorokba. Hogyan szellőztessünk úgy, hogy folyamatosan cserélődjön a levegő a konyhában és az egész lakásban, de közben a fűtési energiát nem pazaroljuk? Van néhány tippünk..

Tovább olvasom »
főzés, konyhai praktikák, recept

Konyhai praktikák nagyanyámtól!

PP-Eletforma

Jó az “öreg” a háznál, tartja a szólás. Ez akkor is igaz, ha éppen a saját nagyszüleinkről van szó, akik a nehéz helyzetekben mindig tudnak valami egyszerű és bölcs jó tanácsot adni. Főleg, ha a konyhában “szerencsétlenkedünk”…

Tovább olvasom »
főzés, főzőtanfolyam, gasztonómia, indiai, konyhaművészet, védikus

Az indiai templomok konyhaművészete- főzőtanfolyam

PP-Eletforma

Az indiai vagy védikus konyhaművészet a Föld legősibb gasztronómiai tudástárával rendelkezik. Rendhagyó ízei és csemegéi egyaránt táplálják a testet és a lelket. De, vajon mitől lesz valóban kiváló minőségű az elkészített étel?! Az élménytől, amit elfogyasztása okoz? A felhasznált kiváló alapanyagoktól és az elkészítés módjától? Vagy létezik valamilyen magasabbrendű, különleges összetevő? A titkos fűszer…

Tovább olvasom »
család, esküvő, fakanál, fiatalok, főzés, háztartás

Esküvő után jön a fakanál!

PP-Eletforma

Sokan azt gondolják, hogy tudnak és szeretnek főzni, mégsem jut idejük minden nap arra, hogy meleg ételt készítsenek a családnak. A MAGGI Okoskonyha felméréséből az is kiderül, hogy, ha konyhai bravúrról van szó, továbbra is az édesanyák az elsődleges példaképek.

Tovább olvasom »
főzés, konyha, praktika, receptek, tippek, trükk

Főzési praktikák, trükkök!

PP-Eletforma

Biztos sok lányt, fiatalasszonyt ellátott jó tanáccsal nagymamája, vagy az anyukája, ám ez nem mindenkinek adatott meg. A kezdőknek eleve stressz a sütés-főzés, de a haladók is sokáig és sokszor kínlódnak még, amíg elkészül az ebéd, vagy a vacsora.

Tovább olvasom »
főzés, otthon, recept, saláta

Cézársaláta roston sült jércecsíkokkal

Miért ezt ajánljuk? Mert könnyű, tápláló, elő- és főételnek egyaránt remek, és minden elemében – a sokféle zöldségtől a grillezett húsig – maximálisan illik a nyárhoz. De persze bármely évszakban finom.

Tovább olvasom »
ebéd, egészség, főzés, recept

Színes és rafinált ételek

A színes, a tányéron rafináltan elrendezett étkek harmonikus látványa pozitívan befolyásolja az asztalhoz ülők lelkiállapotát, gerjeszti a kulináris élvezet iránti vágyat, felerősíti a jókedvet és az életörömöt.

Tovább olvasom »
főzés, tavasz, vitamin, zöld, zöldborsó

Most vegyen zöldborsót!

PP-Eletforma

A kis, lapos hüvelyben megbúvó apró borsószemek valójában még éretlenek, ezért a kerti zöldborsónál kevesebb fehérjét tartalmaznak. Vásárláskor, ha tehetjük, bontsunk ki egy hüvelyt, hogy lássuk, friss zsenge vagy épp ráncos, netán kukacos szemek vannak-e benne.

Tovább olvasom »
egészség, főzés, konyha, vas

Fontos, hogy egészséges edényben főzz!

PP-Eletforma

Az egészséges és környezettudatos életmód világszerte egyre népszerűbb. Egyre többen vásárolunk tudatosan, fogyasztunk bio- és természetes ételeket – de sokan elfelejtik azt, hogy az ételek készítési módja és tárolása is kihat az egészségünkre és a környezetünkre. 

Tovább olvasom »
főzés, receptek

Miben, mit főzzünk? Segítünk!

PP-Eletforma

A profi séfek úgy tartják, nem elég a szakácstudás és a főzés szeretete, a megfelelő edények legalább ilyen fontosak egy jó étel elkészítéséhez. Ráadásul minden fogás másban fő finomra: más ideális a pörkölt elkészítéséhez, és más a töltött káposztához.

Tovább olvasom »
főzés, grill, konyha, otthon, receptek, sütés

Ha nem süt nap, akkor süssünk valamit

PP-Eletforma

Boldogan használjuk a civilizáció konyhai vívmányait, de nem szívesen mondanánk le azokról a különleges ízekről, amelyek csakis a szabad tűzön, izzó parázson sütés ősi időkből származó módszerével érhetők el. S persze arról az utánozhatatlan hangulatról sem, amelyet egy-egy ilyen alkalom teremt.

Tovább olvasom »
főzés, recept, tészta

Jó tudni! – A tésztafőzés aranyszabályai

PP-Eletforma

A tészta boldoggá tesz! A szénhidráttartalmú ételek fogyasztása jót tesz a közérzetünknek és immunrendszerünknek. Könnyen emészthetőek, gyorsan felszívódnak, és élettani szempontból is elengedhetetlen tápanyagokat-vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat tartalmaznak.

Tovább olvasom »