fokhagyma

Balkán, bor, fokhagyma, padlizsán, pulyka, sajt

Pulykás moussaka

László Márta

Ez a recept maga az őszi muzsika! Minden benne van, amit csak szem-száj kívánhat! Készíts mindent elő, azután csak rakod, meg rakod, azután csak eszed, meg eszed, meg… Az étel egyébként a Balkánról, a Földközi tenger keleti feléből származik, onnan, ahol csak megterem a padlizsán. A magyar turisták elsősorban görög változatát ismerik.

Tovább olvasom »
dió, fokhagyma, ősz, pulyka, sütőtök, tepsi

Sütőtökös pulykatekercs

László Márta

Ez tényleg egy ünnepi fogás! Bátran tálalhatod akár karácsonykor is! És micsoda színek! És mennyi egészség ebben a kis tálban! Ha ezt készíted, az már biztos, hogy Te leszel idén az igazi trendi konyhatündér! Megígérem!

Tovább olvasom »
fokhagyma, kecskesajt, olaszos hangulat, pulyka, spenót

Mennyei firenzei pulykamell

László Márta

Ez aztán egy temperamentumos olasz ínyencség! Már érzem is a számban a tejszínt, a kecskesajtot! Ne tétovázz, ezt ki kell próbálnod! Valami tökéletes egy hűvös őszi estéhez, és egy kis összebújáshoz! Válassz hozzá egy pohár finom bort is!

Tovább olvasom »
fokhagyma, karaj, pecsenye, sült, tarja, uborka, vasi

Vasi pecsenye Csaba konyhájából

Csaba Steffel
Tarja helyett hosszúkarajból készítettem, de ettől még nem lett rosszabb, és talán kicsit könnyebben, gyorsabban el is készült.
Köretnek burgonyát pirítottam, jó sok hagymával, és ha már vasi az a pecsenye, akkor egy kis tökmagot is szórtam közé, mellé pedig egy szlovén ihletésű uborkasalátát dobtam össze.
Tovább olvasom »
fokhagyma, főzőtejszín, gomba, magvak, őszi saláta, pöfeteg, rántott

Puffadt pöfetegem és fokhagymás mártásom gyönyörű találkozása

László Márta

Itt az ősz, és vele a fantaszikus gombák időszaka! Ezt a pöfeteget az újpalotai piacon vette nekem Adri kolléganőm. Nagyobb volt, mint a fejem! Azonnal meg is örökítette a pillanatot egy másik kolléganőm. Nagyon boldog lettem, mert ezt kirántani maga a gyönyörűség! Köretként pedig nem a hagyományos sültburgonyát vagy párolt rizst adtam, hanem kreáltam egy remek őszi salátát egy fokhagymás öntettel. Próbáld ki!   

Tovább olvasom »
fokhagyma, krémsajt, lilahagyma, spagetti, újhagyma

Háromhagymás, sajtmártásos spagetti 

Kandikó Éva

Ó, a spagetti! Csak ne lenne olyan finom… és hízlaló… Állítólag azért kell fogkeményre főzni, mert az al dente módra főzött tésztának – főleg, ha durum lisztből készült – keményítőlánca elágazó szerkezetű, így lassabban tudja a szervezet lebontani, és lassabban emelkedik meg a vércukorszint. 

Tovább olvasom »
dressing, fokhagyma, majonéz, mustár, öntet, saláta, tabasco, tejföl

Farm öntet

Hajós Ágnes

Ugye veled is előfordult már, hogy végtelenül unalmasnak találtad a kefíres öntetet a diétás salátádon? És sima majonézt se lehet mindig rányomni a zöldségekre. Itt jön a képbe a klassz kis farm öntet.

Tovább olvasom »
fokhagyma, kapor, kovászos, nyár, só, uborka

Sváb kapros kovászos uborka

Somogyi Zoltán Max

Egy nagyon egyszerű savanyúság, ami hihetetlen karriert futott be. Ki ne emlékezne gyermekkorából a napon sütkérező, hatalmas üvegekre. Ablakban, erkélyen vagy a bejárat mellett a lépcsőn ott csücsültek az üvegek, bennük a haragos zöld, vágott végű uborkák, csokorba szedett kaporszálak és a tenyérnyi nagyságú kenyérszeletek. Mikor megbontották a kellőképpen megérett uborkát, már rakták is össze a következő üveggel, hogy legyen ideje annak is összeérni. Ha elfogyott az uborka, a levet leszűrve, a hűtőben őrizték, és a meleg nyári estéken isteni hűsítő ital volt.

Tovább olvasom »
alaplé, édesburgonya, fokhagyma, leves, tejszín

Fűszeres édesburgonya leves

Bartek Kata

Az édesburgonya nemcsak nagyon finom, de számtalan pozitív tulajdonsága is van. Rendkívül egészséges, így ajánlom a reform konyhára nyitottaknak. De ha valaki “csak” oda szeretne figyelni az egészségére, nekik is érdemes megismerkedni vele.

Tovább olvasom »
császárszalonna, fokhagyma, parmezán, spagetti, tejszín

Pármai spagetti

Kandikó Éva

15 perces vacsora, ami nem azzal kápráztat el, hogy milyen sokáig készül, hanem azzal, hogy mennyire finom! A tejszín, a fokhagyma és a parmezán magában is elég lenne az élményhez, de a császárszalonna felteszi rá a koronát.

Tovább olvasom »
brokkoli, fokhagyma, leves, póréhagyma, sárgarépa

Brokkolis, sárgarépás leves

Hegyvári Zoltán

Úgy érzem, hogy a brokkoli egy kicsit méltánytalanul háttérbe szorult zöldségfélénk, ami talán a régi menzai beidegződéseknek köszönhető. Mi nagyon szeretjük, úgyhogy amikor a zöldségesnél a kezembe került, már tudtam is, hogy mi lesz belőle.

Tovább olvasom »
antioxidáns, fokhagyma, stroke, szelén, tüdőgyulladás, vírusok

Szelénnel a vírusok ellen

PP-Eletforma

Az őszi-téli időszakban gyakori vírusos eredetű megbetegedések, náthás tünetek enyhítésére a házipatika jól bevált módszere a fokhagyma különböző formában történő fogyasztása. Természetesen nem az erős illat az, ami a vírusokat távol tartja, sokkal inkább a fokhagyma szelén tartalma. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, az Endokrinközpont orvosa az alábbi cikkben a szelén további kedvező hatásairól is beszámolt.

Tovább olvasom »
ázsiai ízek, csirke, csirkeleves, fokhagyma, gyömbér, koriander, leves, thai

Thai csirkeleves Évától

Kandikó Éva

Stabil helye van a konyhámban ennek a fantasztikusan harmonikus ízű, könnyen elkészíthető levesnek. Igaz, néha el kell menni főzés előtt az Ázsia boltba bevásárolni hozzá, de hát ezt azért annyira nem szoktam bánni. Ma már egyre több helyen juthatunk viszonylag könnyen hozzá az egzotikusnak számító hozzávalókhoz is.

Tovább olvasom »
buli, fokhagyma, juhtúró, kence, krém, krémsajt

Juhtúrós, krémsajtos krém

Kandikó Éva

Eleinte csak bulik alkalmával készítettem – igaz, akkor ipari mennyiségben -, mostanában már reggelire is el-elkészül nálunk ez a szuper finom krém. Lehet játszani az összetevők arányával, ha valaki kevésbé kedveli a juhtúró jellegzetes ízét, tehet bele több krémsajtot, vagy helyettesítheti sima tehéntúróval egy részét, tehetünk bele tejfölt is, akkor az állaga is változik kissé, úgyhogy kísérletezésre buzdítok mindenkit! Egy kötelező elem van, és az a fokhagyma.

Tovább olvasom »
fokhagyma, leves, póréhagyma, rozmaring, tejszín, vöröshagyma

Pórékrémleves

Kandikó Éva

Már nem emlékszem, hogyan lett nálunk ez A Kedvenc Leves, talán egy karácsony előtti teszetoszáskodásom eredménye lett, és aztán úgy maradtunk. Évekig minden karácsonykor és minden családi ünnepen ezt kellett asztalra adni, néha legörbülő szájjal kérleltem a többieket, hadd főzzek inkább más levest, de nemigen engedtek a póréból.

Tovább olvasom »
fokhagyma, marhahús, paradicsom

Marhaszeletek pikáns paradicsomszószban

Krajcsó Judit

Az egyik legkedvesebb családi receptemet osztom meg veletek. Ha időnként marhahúsra fáj a fogunk, és már nem a vadast vagy a pörköltet kívánjuk, akkor ezt a pikáns paradicsomfürdős marhaszeletet készítem el. Zöldségkörettel tálalva egyszerűen abbahagyhatatlan. Ünnepi alkalomra is jó választás.

Tovább olvasom »
csípős, csirkemell, fokhagyma, gyömbér, harissza, karcsúsító, római kömény

Éva kedvenc csirkéje

Kandikó Éva

Ha átütően fűszeres, csípős ízre vágyom, első dolgom, hogy leemeljem a harissa krémet tartalmazó üveget a kamrapolcról. A harissában az a legjobb, hogy önmagában is elegendő, hogy jobbá tegye az ételeket, de ha még adunk hozzá egyéb finomságokat is, verhetetlen ételt varázsolhatunk vele. 

Tovább olvasom »
fokhagyma, hagyomány, lángos, sajt, tejföl

Sajtos-tejfölös lángos

László Márta

Bármerre is kalandozunk idehaza, a nyár nem nyár egy igazi klasszikus, sajtos-tejfölös lángos nélkül. Ezt egyszerűen elkészíthetjük magunknak akár otthon is, de szerencsére országszerte számtalan helyen ehetünk kiválóbbnál-kiválóbb lángosokat.

Tovább olvasom »
cékla, fokhagyma, gasztronómia, recept, saláta

Hagyományos házi céklasaláta Mártinál

László Márta

Soha nem felejtem el anyukám örömét, amikor annak idején valahol külföldön megvettük az első hullámos élű kését – eredendően kifejezetten a cékla szeleteléséhez. Azóta persze nekem is van, és imádom, mert más célt is szolgál. A cékla pedig számomra az első számú savanyúság – még akkor is, ha leve soha nem jön ki semmiből!

Tovább olvasom »
fagylalt, fertőzés, fokhagyma, gyömbér, gyullladás, tea, torokfájás

5 tipp a torokfájás enyhítéséhez

PP-Eletforma

A változékony időjárás miatt ismét egyre többen panaszkodnak torokfájásra. A tünetek enyhítésére házi praktikákat érdemes bevetni az első napokban, de hosszabb ideje fennálló, vagy erősödő panaszok esetén orvosi vizsgálat szükséges. Íme 5 remek tipp!

Tovább olvasom »
bőrös, fokhagyma, karaj, malac, rozmaring, sült

Fokhagymás bőrös karaj rozmaringgal, sült krumplival

László Márta

Tudjátok mi a közös Bangó Margitban és bennem? Ugyanabba a kispesti hentesüzletbe járunk vásárolni! Csodálatos az áru, a kiszolgálás, és mindig ajánlanak nekem valamit a “fiúk”! Így ugrott be konyhámba a minap az a négy szelet bőrös malackaraj, amit csak finoman szabad elkészíteni! Élvezet volt minden falat!    

Tovább olvasom »
ázsiai ízek, fokhagyma, királyrák, tatsoi

Smaragd tat-soi aranyló királyrákkal nálunk

László Márta

A tatsoi lassan nálunk is ismertté válik! Hazai biozöldségekkel foglalkozók már termesztik! Egy gyönyörű, sötétzöld húsos levelekből álló zöldség, felülről nézve rózsaalakot formáznak. Íze hasonlít a pak-choihoz, elkészítése is hasonló, még más. Abban megegyeznek, hogy mindkettő rendkívül egészséges, nagyon finom!

Tovább olvasom »
fokhagyma, frissesség, rukkola, saláta, vitamin

Rukkola saláta – házi öntetemmel

László Márta

Sokan panaszkodnak arra, hogy a rukkola zöld ízű, – mintha a zöldnek lenne íze…  Pedig ez a manapság igencsak divatos zöldség rengeteg ásványi anyagot rejt, amire igencsak nagy szükségünk van – főként ilyenkor, tavasszal! Adok hozzá egy saját magam által kikísérletezett öntetet, ami eddig mindig bevált. Vendégeknek csak akkor tálald, ha mindenki eszik belőle! (Tudod, a hagyma…!)

Tovább olvasom »
csirkecomb, csirkemell, fokhagyma, gyulai kolbász

Jancsi barátom gyulai csirkéje

László Márta

Jancsi húsz éven át volt szomszédom. Mindig is szeretett sütni-főzni. Nemrég elköltöztek, de a barátság megmaradt. A ház- és cserépkályha avatón ezt a különleges fogást tálalták feleségével, Évával. Attól gyulai, hogy gyulai kolbásszal kell megtölteni a csirkemellet. Vigyázat, a kolbász fűszeres, ezért a köretet kicsit kevesebb sóval kell készíteni! Izgalmas fogás, “itatja magát”!

Tovább olvasom »
fokhagyma, libaháj, libamáj, sütés

Zsírjára sütött libamáj, ahogy Márti készíti

László Márta

Gondosan készülj fel a libamáj sütésére, hiszen drága alapanyaggal fogsz dolgozni! Számomra ez szinte egy szertartás, annyira imádom! A cél, hogy úgy kapj ízletes, sült libamájat, hogy a súlyából ne veszítsen! Már most elkészítheted ezt a finom farsangi fogást, hiszen így lesütve sokáig eláll! Ha mondjuk a hétvégén buliztok, ezt már most elkészítheted, és mire a vendégek megjönnek, a zsírszag is kimegy a lakásból! Munkára fel!

Tovább olvasom »
élelmiszerbiztonság, fokhagyma, NÉBIH, vizsgálat

Mennyi fokhagyma van a fokhagymakrémben?

PP-Eletforma

Öt fokhagymakrém teljes körű hatósági vizsgálatát végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.Hatósági mintavételt követően laboratóriumban vizsgálták a termékek minőségi és biztonsági paramétereit, azaz a sótartalmat, a tartósítószerek- és a nehézfémek mennyiségét.

Tovább olvasom »
fokhagyma, tócsni, tök

Tökropogós

Práger Kitti

Eredetileg azért kezdtem készíteni, mert fillérekből élő egyetemista koromban bosszantott, hogy kidobom a tök közel harmadát. De annyira megszerettem, hogy ma is gyakran készítem. Ha tököt veszek, akkor a kikapart belső részből általában vacsi lesz.

Tovább olvasom »
csirke, fokhagyma, lilahagyma

Fokhagymás csirke

PP-Eletforma

A melegben nem esnek jól a nehéz ételek, és a tűzhely mellett sem álldogálunk túl szívesen. Ez az étel nem kényszerít minket hosszú időre a konyhába, könnyű fogás, és maximum 20 perc alatt megsüthető.

Tovább olvasom »