felújítás

felújítás, korszerűsítés, művészet, múzeum, restaurátor, Román Csarnok, Szépművészeti Múzeum

Ezt rejtették el előlünk 70 évig – video!

László Márta

Újra régi pompájában látható a több mint 70 éve lezárt Román Csarnok a Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciójának köszönhetően. Az impozáns múzeumi tér felújítása befejeződött, a csarnokot március 15-étől húsvétig nézhetjük meg. A Liget Budapest Projekt keretében felújított, széles körűen korszerűsített múzeumi épület történetében ez volt az eddigi legátfogóbb és legjelentősebb rekonstrukció. Az új állandó kiállításokkal a Szépművészeti Múzeum október 25-én nyílik majd meg a nagyközönség előtt.

Tovább olvasom »
felújítás, ingatlanpiac, lakás, panel

Felújíta-lak

László Márta

A panellakások árának szárnyalása volt az ingatlanpiacon az elmúlt évek egyik legnagyobb meglepetése. Az évtizedekig lenézett házgyári lakások manapság remek befektetési lehetőséget kínálnak Budapesten és a vidéki nagyvárosokban egyaránt. Az OTP legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképe szerint egy év alatt átlagosan 13%-kal emelkedett az áruk. Sok magánbefektető látta meg a lehetőséget és vágott bele panelvásárlásba, felújításba a későbbi könnyű értékesítés vagy kiadás reményében. De vajon helyes volt-e a döntésük?

Tovább olvasom »
bio kőzetgyapot, egészség, építkezés, felújítás, tűzbiztonság

Öltöztesd bioba a házadat!

László Márta

Sok hasznos tulajdonsággal rendelkeznek a szálas szigetelőanyagok, ezért számos helyen válnak életünk részévé. Fontos, hogy olyan minőségű anyagokkal dolgozzunk, amelyek sem az építkezéskor, sem a későbbiekben nincsenek károsító hatással az egészségünkre.

Tovább olvasom »
beszerzés, építkezés, építőanyag, felújítás, költségvetés, otthonteremtés, spórolás

Így spórolhatsz százezreket, ha építkezel

László Márta

Ha nagyszabású átalakításba, felújításba, építkezésbe vágjuk a fejszénket, a legfontosabb, amit tehetünk, hogy költségvetést készítünk, aminek legalább két elemből kell állnia: anyagköltségből és munkadíjból. De hogy ezek milyen arányban állnak egymással, mire ügyeljünk az építőanyag vásárláskor, és miként tudunk akár több százezret is spórolni? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat az újHÁZ Centrum szakértőivel.

Tovább olvasom »
felújítás, kert, költségek, otthon, tervezés

Sepregess a házad táján – de bölcsen!

PP-Eletforma

Családi házban lakni számtalan előnnyel jár, leginkább nyáron élvezhetjük a saját udvart és a kertet. Ez azonban általában több munkát is jelent: a ház körüli részeket is karban kell tartani, ami nem kevés extra kiadást vonhat maga után. A költségek pár tízezer forinttól a csillagos égig emelkedhetnek. Habár kevesen számolnak vele, néhány rész újjá építéséhez – a házfelújításhoz hasonlóan – állami támogatás is igénybe vehető.

Tovább olvasom »
felújítás, konyha, praktikusság, szakember, takarékosság, trend

Jól nézd meg, itt töltesz napi két órát!

László Márta

A virágkorát élő provance-i és vintage stílus idén is a magyar konyhák uralkodó irányzata lesz, de mellette továbbra is népszerű a minimal design. A szakértők szerint a praktikus kialakítású konyhák legalább 10-15 évig kiszolgálják az embert és stílusuk sem évül el az idő folyamán. Egy teljes felújítás azonban költségigényes, az új burkolatok, bútorok, műszaki eszközök beszerzése akár több milliós tételt is jelenthet.

Tovább olvasom »
anygalok, falovak, felújítás, körhinta, műemlék

Újra forognak az angyalok és a lovacskák

László Márta

Ismét üzemel az egykori vurstli híres falovas körhintája. Az Állatkert kezelésébe 2014-ben került patinás játék az elmúlt szezon vége óta jelentős felújításon esett át: rendbe hozták a forgópódium figuráit, így a falovakat, a gondolákat, a kishajókat és az angyalos-tükrös hintókat, valamint korszerűsítették a körhinta hajtásrendszerét is.

Tovább olvasom »
energetika, felújítás, jogszabály, panel, panellakás, szigetelés

Ez most a szigetelés éve lesz!

PP-Eletforma

Kevesebb mint egy év áll az energetikai felújítást tervező lakóközösségek rendelkezésére, hogy korszerűsítési terveiket még az enyhébb műszaki elvárásrendszer keretében valósíthassák meg. 2018. január 1-jével lépnek ugyanis hatályba azok a jogszabályi szigorítások, amelyek a lakóépületek energetikai felújításával kapcsolatban határozzák meg a szigetelések, nyílászárók és egyéb épületelemek minimumkövetelményeit. Ennek ismeretében várhatóan számos lakóközösség igyekszik kihasználni a szigorításig hátralévő szűk tizenkét hónapot, így 2017 a szigetelés éve lehet Magyarországon – hangsúlyozzák a Házfórum társasházszakmai fórum és a Kimmel Insulation Kft. szakértői.

Tovább olvasom »
állami támogatás, felújítás, ingatlanpiac, panel

Egyre jobb befektetés a panel

PP-Eletforma

Saját használatra és befektetésnek is egyre vonzóbb a panellakás, különösen, ha felújított. A budapesti paneleknek az elmúlt két évben 65%-kal nőtt az átlagára, a használt lakások piacán pedig keresettebbek, mint téglaépítésű társaik. A fővárosba, a megyeszékhelyekre költözők körében is ez a legnépszerűbb lakástípus. Kevesen tudják, hogy a korszerűsítéséhez szükséges tőke könnyedén összegyűlhet állami támogatásból is.

Tovább olvasom »
adomány, Budapesti Korai Fejlesztő Központ, építkezés, fejlődésükben veszélyeztetett csecsemő, felújítás, fogyatékos gyermek

Segítsünk a Budapesti Korai Fejlesztő Központ felújításában!

PP-Eletforma

Hamarosan életveszélyessé válhat a Budapesti Korai Fejlesztő Központ XI. kerületi épülete, ahol immár negyed évszázada a fejlődésükben veszélyeztetett csecsemők, fogyatékos kisgyermekek és családjaik számára nyújtanak komplex diagnosztikai és terápiás szolgáltatásokat. A terveket Vadász Bence irodája térítésmentes készítette el. A beruházás nyári megkezdéséhez az intézmény igazgatója, Czeizel Barbara és munkatársai megfeszített munkával igyekeznek összegyűjteni a minimum 200 millió forintot. Sajnos alig több mint 3 milliónál tartanak.

Tovább olvasom »
felújítás, környezetvédelem, program, szavazás, városszépítés

Segíts a városodnak szépülni! Szavazz!

Krajcsó Judit

Alig több mint 1 hónapunk van arra, hogy leadjuk voksunkat kedvenc vidéki városunk vagy budapesti kerületünk mellett, a MegSzépülAVárosom program keretében. December 15-ig szavazhatunk, hogy melyik helyszínt újítsa fel legközelebb az ÉpítkezemFelújítok csapata!

Tovább olvasom »
eladás, felújítás, gazdaságosság, ingatlanpiac, ízlés, lakás, tervezés

Szánd rá azt a huncut pár százezret!

PP-Eletforma

Érvényesítheti az árban a felújítás összegét, aki eladás előtt hajlandó pár százezer forintot rászánni lakása rendbehozatalára. Az ingatlanpiaci szakemberek szerint a munkálatok és a megtérülés mértéke attól is függ, hogy a tulajdonos inkább befektetőknek vagy családosoknak szeretné-e értékesíteni ingatlanát. Több százezret is emelkedhet így a lakás értéke: az esztétikai felújítás például megéri, de a teljes átalakítás biztosan nem térül meg. A fürdőszoba pedig tabu!

Tovább olvasom »
felújítás, Fővárosi Állat- és Növénykert, Mese Park, Pannonpark

Egy évig várunk a körhintára, kettőt a hullámvasútra, de újra szuszog az óriás

PP-Eletforma

November 1-jéig tart a szezon a Holnemvolt Parkban. A játéküzemek szokásos szezonvégi leállása után azonban nem egyszerűen téli szünet kezdődik, hanem megindulnak a területre tervezett két új bemutatóhely, a Mesepark és a Pannon Park megépítésének munkálatai. Ezek várhatóan 2016 végéig, illetve 2019-ig tartanak. Az építkezés természetesen csak az új területet érintik, az Állatkert klasszikus, régi helyei továbbra is zavartalanul látogathatók az év minden napján.

Tovább olvasom »
felújítás, lakásfelújítás, takarékosság

Napi két kávé árából is kijöhet a lakásfelújítás

PP-Eletforma

Tízből hét magyar család tervez valamilyen felújítást, korszerűsítést az otthonában a következő öt évben. Legtöbbjük a konyha, a fürdőszoba felújításával, valamint energetikai korszerűsítéssel vagy lakásbővítéssel tenné komfortosabbá lakhelyét. Példaszámításokból kiderül, hogy már napi két kávé árának félretevésével milliós nagyságrendű összeget lehet összegyűjteni ötéves időtávon az otthon felújítására.

Tovább olvasom »
energiatakarékosság, felújítás, lakásfelújítás

Felújítottad a házad? Pályázz, és nyerj!

PP-Eletforma

Azokat a családiház-tulajdonosokat keresi a Magyar Energiahatékonysági Intézet, akik 2013-ban a leggyorsabb megtérüléssel végezték el házuk energetikai felújítását. Az Év Felújítója pályázatra május 16-áig lehet jelentkezni, az eredményhirdetésre 2014 őszén kerül sor, díjátadó keretében.

Tovább olvasom »
felújítás, fürdő, fürdőszoba, lakás, lakberendezés

Csillagos ötletek fürdőszoba felújításhoz-sok képpel

Sebok Orsolya

Lassan elmúlik a nyár, az utazások és a lakások újjávarázsolásának a szezonja. De egy fürdőszoba-felújításra még mindig van lehetőség. Persze e két téma ritkán kapcsolható össze, de például nincs még egy éve, hogy a Hoventa kiállításon – ahol szállodák belső tereinek kialakítása is szerepet kapott – öt fürdőszobai enteriőrt is láthattak a látogatók. Ezek mindegyikét csillagokkal osztályozták, mégpedig a szállodai kategóriák szerint. Ezenkívül még egy-egy híres turisztikai hellyel is összekapcsolták, a Lakberendezők Országos Szövetségének néhány tagja ugyanis azt is megmutatta, hogyan lehet kis részletekkel becsempészni a fürdőszobába különböző tájak jellemző hangulatát. Szerencsére ezek az ötletek nem csak szállodáknak szólnak, otthon is megvalósíthatók.

Tovább olvasom »