Facebook hozzászólás
501

Hideg nyalat – a fagylalt története

A legnagyobb hőségben már írni is jó a fagylaltról. Többezer éves története Kínából indult és a magunk részéről még nincs vége! Ha van a mélyhűtődben ebből az édes, hűvös nyalánkságból, javaslom, készíts magad mellé egy adagot, úgy olvasd el a következő érdekességeket a fagyiról.

Gondoltad volna, hogy a fagylaltnak többezer éves története van? Régebbi találmány, mint a papír! Nem véletlenül hozom ezt a példát, a hideg édességet ugyanis először Kínában készítették ötezer éve. Igaz akkor még csak két összetevőből állt, tört jégből, vagy hóból és az ízesítéshez használt gyümölcsökből, vagy szirupokból. Tárolni sem tudták, azonnal el kellett fogyasztani.

fagylalt történet
Hó és gyümölcs keveréke volt a fagylalt őse (fotó: depositphotos.com)

Az egyiptomiak léptek tovább, ők már megoldották a hűtés problémáját. Cserépedényekben tárolták a fagylaltot, amit persze akkor még nem így hívtak, de erről majd később. A lényeg, hogy rabszolgák legyezték az edényeket, hogy azok ne melegedjenek fel.

A perzsák közreműködésével jutott el a hűsítő nyalánkság a Római Birodalomba. Ott hamar a pazar lakomák népszerű fogása lett, persze csak az elit számára. Az orvostudomány megalapítójaként számon tartott Hippokratész gyógyszerként ajánlotta a hideg édességet, ami szerinte felélénkítette a testnedveket. Az ütközetek előtt ezért Nagy Sándor is korabeli jégkását itatott a katonáival, bár, biztos-ami biztos, bort is tettek bele. Néró császárnak, aki nem vetette meg az élvezeteket, már a mézzel és rózsavízzel ízesített „fagylalt” volt a kedvence.

fagylalt történet
Limonádéból készület az első citrom sorbet (fotó: depositphotos.com)

Ezek után nem meglepő, hogy a modern fagylalt receptjét is egy olasz származású mester tökéletesítette. Francesco Procopio del Coltelli, aki bár Szicíliában született, Párizsban lett elismert cukrász. Messze földön híres volt a limonádéja, ebből készítette, az akkor már sorbet-nek nevezett hideg desszertet, aminek Voltaire, Rousseau és Napóleon is rajongója lett.

A nagy sikerre való tekintettel tovább fejlesztette a technológiát. Ő volt az, aki már nem az apróra zúzott jéghez adta az ízesítőanyagot, hanem a titkos recept alapján készült masszát kívülről hűtött edényben keverte, míg el nem érte a kívánt állagot. Francesco cukrászdája, a Café Procope ma is működik!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!