édesség

cukrászda, édesség, fagylalt, sütemény, TOP 10, tradíció

Ide megyünk nyalakodni

László Márta

Idén először nemcsak az éttermeket, hanem a cukrászdákat is listázta a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz. A 10 legjobb cukrászda között több a vidéki, mint a budapesti. Az étteremkalauz munkatársai és a szerkesztőség egy-két tagja is tesztelt, de fontosnak érezték az idei külföldi zsűri elnök Enrico Cerea és a tavalyi zsűri elnök Giancarlo Perbellini szakértő véleményét is, hiszen mindketten 3-4 generációs családi TOP cukrászdákat üzemeltetnek Olaszországban. Nekik köszönhetően nemzetközi szaktekintélyek is részt vettek a folyamatban.

Tovább olvasom »
csokoládé, édesség, ganache krém, ínyencség, kávé

Crostata Mocha

László Márta

A csokoládés mokka krémmel készített Crostata mindent visz, megéri időt szánni az elkészítésére! Ez a recept az 1895-ben Torinóban alapított gyár egyik féltett egyik kincse. A csokoládé és a kávé ötvözése pedig bámulatos eszköz ahhoz, hogy elkápráztassuk a kedvesünket Bálint-napon! 

Tovább olvasom »
birsalmasajt, csoki, édesség, házi sütemény, lekvár, négercsók

Erika csókja – vetekszik az igazival

László Márta

Mióta nyugdíjba ment kedvenc szomszédasszonyom, Erika, isteni sütiket készít az unokáknak. Mindig is nagyszerű finomságok kerültek ki a keze alól, de ez az édesség valami csodálatos! Mindig hoz kóstolót, de ez frissen csak úgy párolgott… vagyis, még le sem tette az asztalra a tányért, már el is elfogyott…

Tovább olvasom »
édesség, méz, ostkaka, svéd recept, tej, túró

Ostkaka – svéd sajttorta

László Márta

A svéd ostkakának semmi köze az angol sajttortához – írja Anna Brones nemrég magyarul is megjelent Lagom című könyvében. Ez a régi recept a tejgadazdaságokról ismert Småland vidékéről származik, és hagyományosan úgy készül, hogy a tejet tejoltóval keverik össze. Újabban már túrót is használnak a modern változatokhoz. Az eredmény egy tojásos sütemény, erős sajtos ízzel. Hagyományosan tejszínhabbal és hjortonsylttel, vagyis mocsári szederből készült lekvárral tálalják. Az édes lekvár kontrasztot képez a sajt ízével, hasonlóan ahhoz, amikor a körte mellé kéksajtot tálalunk. Egy kis lime-lével meglocsolva is finom.    

Tovább olvasom »
brownie, édesség, karcsúsító recept, kókuszzsír, protein, torta

Diétás Sacher-torta

László Márta

Nem csalás, nem ámítás, ez a finomság bizony nem szaporítja a kilókat! Létezik már ugyanis olyan brownie sütipor, amiből bámulatos édességet készíthetsz, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, viszont magas fehérje- és rosttartalommal rendelkezik. Az ötletes receptet Dudás Lili fitneszedző, életmód tanácsadó ajánlásával küldöm Nektek! 

Tovább olvasom »
cukor nélkül, desszert, édesség, karácsony, tiramisu, ünnepek

Ünnepi tiramisu – bűntudat nélkül

László Márta

Nyakunkon az ünnepek, és ilyenkor még az egészségtudatos életmódot folytatóknak is kijár egy kis finomság. Ha Te is közéjük tartozol, akkor akkor most segítek! Léteznek olyan süteményporok, amivel pillanatok alatt csodást varázsolhatsz az ünnepi asztalra még akkor is, ha egyébként számolod a kalóriákat. Az aktív és tudatos életmód híveinek kifejlesztett brownie és muffin alapanyagok nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, viszont magas fehérje- és rosttartalommal rendelkeznek. A könnyen elkészíthető, ötletes receptet Dudás Lili fitneszedző, életmód tanácsadó ajánlásával adom közre.

Tovább olvasom »
édesség, karácsony, muffin-por, törökmogyoró, ünnep

Karácsonyi extra csokis-narancsos muffin

László Márta

Akármilyen egészségtudatos ember is vagy, az ünnepekkor Neked is kijár egy kis élvezet! Kifejezetten ilyen helyzetekre fejlesztettek ki olyan muffin-port, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot, viszont magas fehérje- és rosttartalommal rendelkezik. Bár nem csak karácsonykor fogyaszthatod bűntudat nélkül ezeket az ínycsiklandó táplálék-kiegészítőket, most kifejezetten az ünnepre mutatom ezt a receptet Dudás Lili fitneszedző, életmód tanácsadó ajánlásával.

Tovább olvasom »
alma, édesség, pite, sütemény, vendégváró

Anyukám mesealmása – tényleg álom!

László Márta

Csak úgy ragyognak a piacon a különböző almák! Nemrég Szekszárdon jártam, és az oda vezető egyik mellékúton, egy almáskertnél álltam meg, ahol rengeteg finom gyümölcsöt vettem a kicsitől a nagyig, a zöldtől pirosig, a csíkosig. Alig vártam, hogy beleharaphassak az egyikbe, és már éreztem is a számban ennek a sütinek az ízét! Alig vártam, hogy nekiállhassak. Anyukámtól tanultam ezt a mesés mesealmást, amit gyerekkoromban akár csukott szemmel is képes volt elkészíteni!  

Tovább olvasom »
édesség, kiállítás, nosztalgia, sütemény

Kóstolható kiállítás avagy sütibe zárt emlékek Újlipótvárosban

PP-Eletforma

Kóstolható kiállítás és hanginstalláció, vagyis az Emlékek cukrászdája várja a vendégeket szeptember 20-22. között az újlipótvárosi ÉdességLaborban. Góg Angéla formatervező-food designer azt kutatja, vajon egy sütemény képes-e felidézni az emlékeinket. A kiállítás látogatói megkóstolhatják az emlékek által ihletett Mama, Kívánság, Vakáció, Vasárnap és Bárcsak nevű sütiket a PLACCC City Conversations rendezvénysorozatban.

Tovább olvasom »
Badacsony, édesség, fahéj, túró

Túrógombóc fahéjas tejföllel – Badacsonyból

László Márta

Ez a recept méltó befejezése egy ünnepi vacsorának. A lágy túrógombócok omlanak szét az ember szájában ezzel a fantasztikus öntettel. Semmiképp sem feledkezz el egy pohár badacsonyi bort is kínálni hozzá! Ezt a különlegességet ugyanis Badacsonyban, egy teraszon ettem, és így együtt nem tudtam eldönteni: a kilátás vagy a gombóc a szebb? A receptet csak Veletek osztotta meg a séf!     

Tovább olvasom »
édesség, krém, málna, recept, szörp

Málnaszörpkrém – a mámor!

László Márta

Édesapám egyik kedvence a málna! Ahogy a nagy könyvben megírták: ülve, állva, fagylaltnak, krémnek, szemenként, mindenhogy jöhet! Ma ünnepeljük a születésnapját, így ezt a receptet Neki ajánlom, és persze Nektek! Legyen ez egy jókedvű málnaünnep!   

Tovább olvasom »
csoki, édesség, kakaó, zabpehely

Csokikrém zabtejből

bulkshop.hu

Növényi alapanyagokból készült, gluténmentesen is elkészíthető, vegán édesség, desszert. Ki gondolná, hogy zabpehely az alapja? Pedig az, és bebizonyítja, hogy abból is isteni desszert készülhet.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, diéta, édesség, eper, nassolás, túró

Epres túrókrém, a diéta ékköve

Kandikó Éva

Cukorbetegségben is jár az édesség, és a nassolás élvezete, csak nem mindegy, mikor hódolunk ennek, és főleg az nem mindegy, hogy milyen mennyiségben, minőségben visszük be az édességet. Tízórainak, uzsonnának tökéletesen alkalmas ez az édesség, melynek szénhidrát tartalma 20 gramm.

Tovább olvasom »
édesség, húsvét, sárgatúró, túró

Sárgatúró

Kandikó Éva

A sárgatúró jellegzetes húsvéti étel, főleg az ország kelet-nyugati felén ismerik és készítik az ünnepen. Ismerkedjünk meg vele, érdemes!

Tovább olvasom »
császármorzsa, édesség, hütte, lekvár, MOM Park, Paulaner

Császári desszert

László Márta

Ferenc József kedvenc édességével ma már főleg az osztrák sípályák hüttéiben találkozunk, pedig az otthon is pillanatok alatt elkészíthető. A MOM Park Paulaner séfjének autentikus receptje segít, hogy valódi császári desszertet varázsoljunk az asztalra.

 

Tovább olvasom »
édesség, gesztenye

Élet a gesztenyepürén túl

Kandikó Éva

A pürénél és sült gesztenyénél általában véget ér a fölsorolás, ha a gesztenyéről van szó. Pedig sokoldalúan felhasználható termés, amelynek hazai fogyasztása meglehetősen korlátozott, a termékek döntő többsége import gesztenyéből készül. Lássuk, mihez kezdjünk vele!

Tovább olvasom »
cukormentes, édesség, gluténmentes, laktózmentes, újhullámos süti

Ahol nem bűn… az édesség

László Márta

Körtés-fekete teás torta, wasabis macaron, almás-fahéjas chia puding, citromos-marcipános keksz, málna-rózsa szörp – csak néhány azok közül az újhullámos édességek közül, amelyek a frissen megnyílt I Love Kex cukrászda kínálatát alkotják. A különleges ízkombinációkkal készült torták, kekszek, cake pop-ok és számos más édesség mintegy fele cukor-, glutén- és laktózmentes.

Tovább olvasom »
édesség, görög, sütemény

Kourabiedes

Kandikó Éva

Minden görögországi ajándékboltban megtalálható ez az elragadó, vastag porcukor takaró alatt heverő sütemény, hála az égnek honfitársaink hozzák is haza szorgalmasan a kourabiedest. De miért ne süthetnénk meg mi magunk?

Tovább olvasom »
édesség, Somlai Artúr, somlói galuska, sütemény, ünnep

Az eredeti Gundel-somlói

László Márta

Ahány ház, annyi somlói. De vajon, melyik az igazi! Most megnyugtatok mindenkit! Mindegyik az, amelyiket mi készítünk! Amikor én megismerkedtem vele, még úgy tanultam, hogy a híres színészről, Somlai Artúrral kapta a nevét, és ez volt a művész kedvenc édessége. Most azt olvasom, hogy a fóti Somlyó hegy a névadó. Akkor most jöjjön a Wikipedia eredeti receptje. Igazi karácsonyi fogás!     

Tovább olvasom »
alma, dió, édesség, fahéj, kuszkusz

Kuszkusz fahéjjal és almával

Kandikó Éva

A kuszkuszt sokan gondolják apróra zúzott búzának, ezzel szemben a kuszkusz valójában tészta, mely úgy készül, hogy daraszemeket nagyon finom lisztréteggel vonnak be, így azok könnyebben magukba szívják a nedvességet. Kinézetre inkább gabonafélének tűnik, és megfőzni is úgy szokás. Észak-Afrikából ered, de a világ minden táján ismerik.

Tovább olvasom »
burgonya, desszert, édesség

Olasz burgonyatorta

Kandikó Éva

Az olaszok mindig is tudták a tutit, főleg ha főzésről volt szó. Gondolnád, hogy főtt krumpliból pompás édességet lehet varázsolni? Én is csak meregettem a szemem, mikor találkoztam a recepttel, és muszáj volt kipróbálni. Bizony, a végeredmény igencsak jó lett!

Tovább olvasom »
desszert, édesség, felfújt, kalács

Kalácsfelfújt

Kandikó Éva

Ha van otthon maradék kalács, puffancs, ne dobjuk ki, készítsünk belőle felfújtat egyszerűen és gyorsan! Egy tartalmas leves után kiváló vacsora lesz belőle, és ne lepődjünk meg, ha hamarosan ismétlést követel a család.

Tovább olvasom »
édesség, keksz, mogyoróvaj

Mogyoróvajas keksz

Kandikó Éva

Magyarországon még kevéssé ismert termék a mogyoróvaj, Amerikában azonban nincs konyha, amelyben megtalálható ne lenne. Intenzív mogyorós, kicsit sós, kicsit édes ízével két táborra osztja az embereket, van, aki rajong érte, van, aki ki nem állhatja. Mivel én az első tábort erősítem jelenlétemmel, mutatok egy roppant egyszerű kekszet, amit adventi időszakban is érdemes elkészíteni, és bevezetni a családi repertoárba.

Tovább olvasom »
citrom, édesség, mákos, mini, rétes

Mini mákos rétes

Kandikó Éva

Csak megjelenésében tér el a klasszikus mákos rétestől, ujjnyi darabokban talán jobban is fogyasztható, mint a hagyományos, nagy szeletek. A citromhéj és az alma pikáns ízt ad neki, a lekvár pedig biztosítja, hogy a töltelék ne legyen száraz, ha az alma ehhez nem lenne elég. 

Tovább olvasom »
édesség, gyümölcsös, kevert tészta, pite, sütemény, szilvás

Szilvás pite

Kandikó Éva
Egyszerű kevert sütemény, mégis van benne valami különlegesen jó. A textúrája például. Vagy az, hogy kiváló desszert egy vacsora után mondjuk fagylalttal tálalva, ám a maradék másnap a reggeli kávé mellé ütős élmény. Na meg az, hogy a szilva bármilyen gyümölcsre lecserélhető, én elsősorban barackkal, áfonyával tudom elképzelni. Elkészíteni roppant egyszerű, próbáljátok ki!
Tovább olvasom »
csokoládé, csokoládéhab, desszert, édesség, tejszín

Csokoládéhab, amiért megőrülsz

Kandikó Éva

Van az úgy, hogy az ember azonnal édességre vágyik, és szinte mindegy, mit kap a keze közé, csak édes legyen. Na, ez a csokoládéhab nem az a kategória. Ezt lassan, élvezettel kell eszegetni, kis kanalanként a szájba téve, minél lassabban, hogy jó sokáig tartson. Ha egyszer kipróbálod – és miért is ne tennéd? -, mindig fogsz otthon tartani csokoládét és tejszínt, hogy bármikor elkészíthesd ezt a csodát.

Tovább olvasom »
cukrászda, Damniczki, desszert, édesség, minőség, Ország Torta

A jó cukrászda nagy kincs

Kandikó Éva

Manapság már alapkövetelmény, hogy egy jó cukrászda kiváló alapanyagokból dolgozzon, ne használjon ízfokozókat, mű alapanyagokat, a minőségi vaj, tejszín, tojás használata elengedhetetlen az igényes vásárlók kiszolgálásához. Ha a sütemények még szépek is, ne adj isten, fantáziadúsak, nem szokványosak, az meg különösen nagy vonzereje lehet egy cukrászdának. Damniczki Balázs Székesfehérvár után Budapestet is meghódította.

Tovább olvasom »
banán, banánkenyér, csokoládé, édesség

Csokis banánkenyér – a túlérett banánok megmentője

Kandikó Éva

Azért szeretem ezt a receptet, mert ugyebár a barna banánok legjobb felhasználási módja, másrészt lehet vele variálni, hol fehér csokival, hol dióval, fűszerekkel, mikor mi van otthon, mikor mihez van kedvünk. Az én banánjaim most igencsak ramaty állapotban voltak már, megfeketedett héjuk szinte bőrként ráncosodott rajtuk, mégis kiválóan szerepeltek a banánkenyérben.

Tovább olvasom »
babapiskóta, desszert, édesség, olasz, rum, tiramisu

Mindenki kedvence: a tiramisu

Kandikó Éva

Szerintem ha világszintű felmérést készítenének a desszertek népszerűségéről, a tiramisu az első tízben végezne. Nálam mindig van otthon babapiskóta és egy doboz mascarpone vészhelyzet esetére – és ezek a vészhelyzetek elég sokszínűek tudnak ám lenni! -, a tojás úgyse fogy ki sose a hűtőből, úgyhogy nincs akadálya egy jó tiramisunak, a nap bármely szakában legyünk is.

Tovább olvasom »
citrom, cupcake, édesség, muffin

Citromos cupcake

Kandikó Éva

Muffint mindenki tud sütni, igazán nem kell hozzá semmiféle különleges adottság. És a cupcake (ejtsd: kápkék), vagy magyar nevén tündértorta csak egy apró lépés a muffintól, amely attól avanzsál cupcake-ké, hogy kap a feje búbjára egy mutatós, színes, ízletes vajkrémet, és díszíthetjük bátran, akár túlzóan is, attól lesz igazi tündértorta.

Tovább olvasom »
édesség, krém, mascarpone, poharas desszert, sör, Sörmitöbb

Citrusos pohárdesszert sörkísérőnek

László Márta

Gyakran gondolják, hogy csak édes, nehéz, magas alkoholtartalmú sörökhöz lehet megfelelő desszertet kínálni. A nagy nyári melegben egy könnyű, citrusos, üdítően friss bajor stílusú búzasörhöz is készíthetünk csábító édességet, csak a megfelelő ízeket kell összeválogatnunk – olvashatjuk a Sörmitöbb oldalán, ahol az idei legjobb sörkorcsolyák receptjeit is megtalálhatjuk. Azt már én teszem hozzá, hogy nem kell feltétlenül nagy melegnek lennie, most is jólesik!  

Tovább olvasom »
édesség, francia hagyomány, gasztronómia, jótékonyság, koktélparti, Sonja Adler

Jótékonysági koktélparti népviseletben

PP-Eletforma

A Sonja Adlernél már hagyománnyá vált, hogy különlegeségekkel lepi meg rajongóit. Ezúttal az egyedi sütemények készítőjének idei különleges bemutatója  művészi megközelítésbe állítja a különböző nemzetek tradicionális viseleteit. A Sonja Adler ethnic dolls címet viselő rendezvény gasztroesztétikai kiállítás és jótékonysági árverés egyben, ahol a sütemények Cointreau és Limoncello öntetben jótékonysági nagykövetekké válnak.

Tovább olvasom »
édesség, fahéj, Portugália, sütemény, tejszín, vanília

Portugál tejszínes kosárka

László Márta

Portugália ízei villannak fel május második hétvégéjén Budán, a Gellért tértől végig a Bartók Boulevard-on. Ebből adok most ízelítőt Felde Csilla és Székely Ervin Portugál ételek című könyvének segítségével. Ezt is megkóstolhatod!  

Tovább olvasom »
csokoládé, cukor, édesség, egészséges életmód, gyerek, müzli, nassolás

4 nasi, amit nagyon nem ajánlunk a gyereknek

PP-Eletforma

Egy tökéletes világban minden gyerek sárgarépát és/vagy kelkáposzta chipset kérne, hogyha rájönne a nassolhatnék.Akik így tesznek, le a kalapot előttük. Ám sokan vonzódnak az olyan harapnivalók és nasik iránt , melyek sajnos nem éppen az egészségességükről híresek.

Tovább olvasom »
csokoládé, Déri Szilvia, édesség, házisáfrány.hu, mousse

Csokimousse – szexisen!

László Márta

Farsangra ajánlom a csábító blogger, Déri Szilvi kiváló édességét! Addig kísérletezett vele, amíg fel nem találta az elronthatatlan típust, miután épp akkor fuccsolt be a nasival, amikor anyósjelöltjét várta! Ez többé nem fordulhat elő, és most már te is belevághatsz bátran! A Házisáfrány szakácskönyvében még számos remek receptet találsz!

Tovább olvasom »
allergia, csokoládé, édesség, hisztamin intolerancia, karácsony

A csokiallergia tünetei

PP-Eletforma

Az ünnepek alatt a szokásosnál több édességet, csokoládét fogyasztunk, főleg a gyerekek. Előfordul, hogy ilyenkor sokan hasfájásra, puffadásra panaszkodnak, ám ennek nem feltétlenül csak a túlevés lehet az oka.

Tovább olvasom »
édesség, fehérje, gasztronómia, nassolni való, recept

Fehérjés csodagolyó

László Márta

Nagyon finom, fogyókúrába is beilleszthető nassolni való a fehérjés csodagolyó. Tulajdonképpen egy zabpehely alapú, almás és kókuszos édességről van szó, ami rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, ugyanakkor egy-egy étkezés is kiváltható vele, így nem kell lemondanunk az édességről sem – tanácsolja Schönekker László, a BioTechUSA férfi testkultúra szakértője.

Tovább olvasom »
édesség, kókusz, puding, sütemény

Tepsis raffaello, amiből a sok is kevés

Krajcsó Judit

Igazi családi süteményt készítettünk, amolyan tepsi méretűt. Nem golyózgattuk a raffaellot, hanem becsületes szeletekre vágtuk, ahogy illik. Igazi vasárnapi desszert a kiadós ebéd, vagy egy kellemes délutáni séta után, a kávé mellé. A recept a lakótelepi jószomszédtól érkezett.

Tovább olvasom »
édesség, gasztronómia, körte, recept

Őszi álom – a sült körte!

László Márta

Keresztlányom elképesztő lelkesedéssel ügyködik a konyhában! Ez egyik újítása, és igazán remek! Minden adott hozzá ilyenkor ősszel! Ha igazán kényeztetni szeretnéd a párodat, nosza! Ez biztos bejön – már ha ínyenc! Azt javaslom, emlékezz erre az oldalra, még karácsony környékén is jól jöhet!   

Tovább olvasom »
alma, édesség, fánk

Almafánk – 20 perc alatt

PP-Eletforma

Mindössze 20 perc alatt elkészül ez az almás finomság, amely önállóan is megállja a helyét, de sült húsok mellé is kiváló. Ráadásul az alma nem esik messze egy konyhától, hiszen télen-nyáron, de főként most ősszel, kéznél van.

Tovább olvasom »
édesség, elismerés, gasztronómia, verseny

Magyar bonbonoké az édesség Oscar-díj!

PP-Eletforma

Idén először örülhetett egy magyar cég a gasztronómia Oscar-díjának tartott Great Taste Awards csillagjának praliné kategóriában. A mindössze 2 évvel ezelőtt alapított Sweetic manufaktúrát két édességük, a zöld dió és a Matcha-lime-gyömbér ízű bonbonjaik miatt díjazták.

Tovább olvasom »
édesség, gasztronómia, madártej, recept

Fejd a kanárit!

László Márta

Soha életemben annyi madártejet nem ettem, mint amikor kivették a mandulámat! Anyukám készítette, hozta a kórházba termoszban. Csak a portára tehette, le, mert akkor az volt a koncepció, hogy a mandulás gyerekek nem láthatták az anyukájukat, nehogy sírjanak, és felszakadjon a seb! Túléltem! És a madártej most megint kezd sláger lenni nálunk… Egyébként fagylaltnak is nagyon jó!    

Tovább olvasom »
édesség, egyszerű recept, fánk

Aludttejes fánkocska (Sauermilchkrepl)

PP-Eletforma

Igazán nem nehéz megcsinálni ezt az édességet, ráadásul még különlegességként is kínálhatjuk: ki merné kétségbe vonni, hogy egy Sauermilchkrepl nevű finomság nem lenne az? Nem nehezebb – sőt, talán könnyebb – elkészíteni, mint egy palacsintát, ráadásul tálalni is egyszerűbb. És legalább olyan finom! A receptet Borbás Marcsi mutatta be a nyári Gasztroangyal-fesztivál bejelentésekor.

Tovább olvasom »