Facebook hozzászólás
1 031

Ebéd, vagy vacsora Mikulásra!

A jellegzetes ünnepi ételek helyettesíthetők egyszerűbben, gyorsabban elkészíthető fogásokkal Mikulásra. Készíthetünk mákos gubát, a munkaigényes töltött káposzta pedig kiváltható a székelygulyással. A halászlé helyett az olcsóbban és gyorsabban elkészíthető ízletes borlevest ajánljuk.

Borleves

Hozzávalók: (4 személyre) 15 dkg cukor, 1 tojás sárgája, 5 dl fehérbor, szegfűszeg, fahéj, citromhéj

Elkészítés: A cukrot a tojás sárgájával jól elkeverjük, felöntjük a borral és 5 dl vízzel. Hozzátesszük a fűszereket, és állandó keveréssel, kb.80 fokig melegítjük.(nem forraljuk!)

Csészében tálaljuk az ünnepi asztalra.

(1 adag: 238 kcal)

Székelygulyás

Hozzávalók: (4 személyre) 40 dkg lapocka, 40 dkg csontos oldalas, 1 fej hagyma, 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, őrölt köménymag,3 teáskanál piros paprika, 3 dkg liszt, 4 dl tejföl, 1 kg savanyú káposzta.

Elkészítés: A húst 3×3 cm-es darabokra vágjuk és jól megmossuk. A hagymát kockára vágjuk és üvegesre megpároljuk, majd hozzátesszük az áttört fokhagymát, őrölt köményt, pirospaprikát, húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és állandó keverés közben fedő alatt 40 percig pároljuk.(ha szükséges, 1-2 dl vizet öntünk rá) Hozzátesszük az előzőleg jól kimosott savanyú káposztát, és annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Amikor már a káposzta is megpuhult, hozzákeverjük a liszttel simára kevert tejfölt.(két kanálnyit félre teszünk)

Vigyázzunk, hogy a káposzta szálas maradjon, és ne legyen túl puha. Mély tálba tesszük, tejföllel meglocsoljuk. Forrón tálaljuk.

(1 adag: 923 kcal)

Mákos guba

Hozzávalók: (4 személyre) 8 egyenes kifli, vagy stangli, esetleg kelt tésztából sütött guba, 2 evőkanál olaj, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dl tej, 20 dkg cukor, 15 dkg darált mák, méz.

Elkészítés: A kifliket ujjnyi vastagságú karikákra vágjuk, az olajon megpirítjuk, majd a vaníliás tejjel leforrázzuk. Ha megszívta magát, a fölösleges tejet leöntjük róla. Tálra tesszük, meghintjük cukrozott mákkal, és előmelegített sütőben, vagy mikróban aranysárgára sütjük. Forrón, mézzel leöntve tálaljuk.

(1 adag: 617 kcal)

Aki nem tud, vagy nem szeret sütni, az a fagyasztott, leveles tésztából számos édességet varázsolhat. Máktöltelékkel készíthet belőle kifliket, túrótöltelékkel és sült, reszelt káposztával batyukat. Ha  virslit tekerünk bele és megszórjuk sajttal, akkor isteni sós sütemény lesz az eredmény. 





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!