dió

dió, házi kenyérsütés, kenyér

Diós kenyér

Kandikó Éva

Nagyon szeretek itthon kenyeret sütni, bár azokat a recepteket, ahol napokig kell a kovászt érlelni, gondozni, bevallom, kerülöm. De ez a diós kenyér olyan finom – és nem is kell hozzá kovász -, hogy bármikor szívesen nekiállok az elkészítésének.

Tovább olvasom »
csokoládé, dió, fehér csokoládé, húsvét, répa, torta

Húsvéti répatorta

Kandikó Éva

Prémium minőség, ezt garantálom! Nemcsak a répa édessége, de a fehér csokoládé és a dió is emel egy-egy szintet ezen a remek tortán. A vendégeid el lesznek ájulva tőle, ez biztos.

Tovább olvasom »
alma, dió, mazsola, teához

Almás kenyér

Kandikó Éva

Az almás süteményeket gyakorlatilag nem lehet sem megunni, sem elrontani, ez a recept pedig olyan egyszerű, hogy nyugodtan rábízhatjuk akár kamaszodó gyermekünkre is az elkészítését.

Tovább olvasom »
alma, citrom, dió, mazsola

Mese almás

Kandikó Éva

Érdekes neve van ennek a sütinek, évtizedek óta hallom erre is, arra is, hogy így emlegetik ezt a könnyű almás süteményt. Próbálják ki, gazdagítsák az almás süti rajongók népes táborát!

Tovább olvasom »
alma, cukormentes, dió, lisztmentes, xilit

Almás-diós csók

majomkenyer.hu

Nem baj, ha van a tarsolyunkban olyan recept, ami cukor- és lisztmentes, mert lehet, hogy a barátaink között is találunk olyat, aki ezt a két élelmiszert teljesen kiiktatta az étrendjéből, de persze saját magunknak sem válik kárára egy már-már egészségesnek mondható aprósütemény recept.

Tovább olvasom »
dió, narancs, rugelach, szilvalekvár, ünnep

Narancsos, diós rugelach

majomkenyer.hu

A rugelach lengyel származású hanukai sütemény, Tubisvát, azaz a fák ünnepére szokták elkészíteni a zsidó konyhákban. Modern változata krémsajttal készül, ettől egy kicsit nehéz bánni a tésztájával, de egyrészt a probléma orvosolható a tészta néhány órán át való hűtésével, másrészt az eredmény annyira finom, hogy nincs az a nehézség, ami megakadályozhatna az elkészítésében.

Tovább olvasom »
csirke, dió, konzerv, őszibarack, sajt

Őszibarackos csirke

Kandikó Éva

Vannak, akik nem rajonganak a hús-gyümölcs párosításáért, tiszteletben tartjuk az ízlésüket, ám akik szeretik ezt a fajta ízkavalkádot, azok készítsék el ezt az egyszerű, ízletes csirke ételt.

Tovább olvasom »
csokoládé, dió, kakaó

Csokoládés, diós kocka

Kandikó Éva

Csokoládés sütemény receptből egyszerűen nem tud elég lenni a tarsolyunkban. Ennek a tésztájában kakaó van, a tetején csokoládé, és egyáltalán nem is bonyolult az elkészítése, érdemes tehát arra, hogy eltegyük a kedvencek közé.

Tovább olvasom »
dió, medvehagyma, olívaolaj, parmezán, pesto

Medvehagyma pesto

Kandikó Éva

A pestónál jobb találmány kevés van a konyhaművészetben, legalábbis nekem ez a véleményem. Pillanatok alatt elkészül, íze varázslatos, százféleképpen variálható, tehetjük tésztára, húsra, levesbe, szendvicsbe, ha eléggé fantáziadúsak vagyunk, tényleg nagyon sokoldalúan használhatjuk fel.

Tovább olvasom »
baracklekvár, dió, kakaó, körte, lepény

Körtés, diós lepény

Kard Éva

Körte, dió, kakaó – verhetetlen triót alkotnak. Szeretjük az olyan süteményeket, melyeknek összeállítása csak néhány percet igényel, viszont ellenállhatatlanul finomak. Ez is közéjük tartozik.

Tovább olvasom »
dió, kelt tészta, mogyorókrém

Dán briós diós mogyorókrémmel töltve

Emese Fodor

Nem egy tíz perc alatt összedobható sütemény receptje ez, de különleges a végeredmény, ez bizonyos. Kicsit muffin, kicsit briós, kicsit krémes töltött süti, a tészta felcsíkozása meg olyasmi, mint mikor csörögefánkot készítünk. Egy ráérősebb hétvégén megéri kipróbálni.

Tovább olvasom »
barack, baracklekvár, dió, lakodalmas sütemény, rum

Barack

Emese Fodor

Nem tudom, most milyen sütemények divatosan a falusi lagzikban, de gyerekkoromban biztosan nem múlhatott el lagzi e nélkül a sütemény nélkül. Elkészítése türelmet igényel, de megéri a fáradozás.

Tovább olvasom »
baracklekvár, csoki, dió, háztartási keksz, zserbó

Zserbógolyó

Emese Fodor

Gyors, sütés nélküli édesség, aki szereti a zserbó ízvilágát, az nagyon fogja kedvelni. Semmi más dolgod nincs vele, mint összegyúrni a hozzávalókat, majd csokiba mártani. Csábító!

Tovább olvasom »
dió, fenyőfadísz, karácsony, kristálycukor, örökölt recept, süti

Nagyi karácsonyi linzere

László Márta

Nagyanyáink idejében nem ledes fényfüzérek, hanem igazi gyertyák díszítették a karácsonyfákat. Nem most kapható színes műanyag, gömböket akasztottak az ágakra, hanem használt csokis papírba csomagolt diót és ilyen süteményeket. Sütés előtt fehér színű hímzőfonalat húztunk át rajta. Már napokkal korábban el lehet készíteni, mert sokáig eláll. Soha nem felejtem el nagymamámat, aki így vezetett be a sütés és az örömteli karácsonyi készülődés tudományába! Nyakig lisztesen, cukrosan, diósan jöttünk ki a konyhából! Pompás volt!

Tovább olvasom »
cukor, dió, diókrém, kakaó, kakaós krém, piskóta

Részeges Izidor

Kandikó Éva

Nagyjából kétmillió kalóriát tartalmaz egy adagja, de ha csak egy süteményt kóstolsz az ünnepek alatt, hát ez legyen az! Nincsenek szavak, amikkel hűen le lehetne írni, hogy mennyire jó.

Tovább olvasom »
aszalt gyümölcs, dió, gyümölcskenyér, mazsola, őzgerinc

Gyümölcskenyér, ahogy én tanultam

Kandikó Éva

Állandó szereplője a karácsonyainknak, nemcsak azért, mert pillanatok alatt összedobható – tényleg! -, hanem mert gyakorlatilag elronthatatlan, ugyanakkor nagyon finom, némileg variálható is a beleszórt ez-meg-azok változtatásával. Ha még nincs tele a puttonyod a karácsonyi sütikkel, vagy szilveszterre szeretnél valami édeset is az asztalra tenni, próbáld ki nyugodtan!

Tovább olvasom »
csonthéjas, dió, édes-sós, kesudió, mandula, pisztácia

Fűszeres magok az esti bulihoz

Kandikó Éva

Roppant egyszerű recept, iszonyú finom parti étel lesz belőle, de bánjunk az elfogyasztott mennyiséggel óvatosan, mert a sok olajos mag, plusz még a rajta lévő vaj eléggé megterhelheti a gyomrunkat, ha túlzásba visszük a csipegetést.

Tovább olvasom »
áfonya, dió, keksz, süti, zabpehely

Zabpelyhes, áfonyás keksz

Kandikó Éva

Kell néha egy kis kényeztetés az embernek, ehhez kétség sem fér. Különösen ilyen ronda időben, amikor hideg szél nyargalászik az utcákon, már kora délután sötét van, és úgy nagyjából pont semmihez sincs kedve az embernek. Kivéve… kivéve néhány kekszet.

Tovább olvasom »
alma, dió, ünnep, vaníliás cukor

Anyukám mese almása

László Márta

Gyerekkoromban sokszor ez volt a telitalálat! Imádtuk a húgommal! Sőt, még Apa is nagyon kedvelte! Alma télen mindig volt! Hát még egy kis dióval meghintve, na ez tényleg maga a mese! Nagyon egyszerű, és mégis elég ahhoz, hogy elkápráztassa a családot, a vendégeket! Igazi karácsonyi süti is lehet belőle!  

Tovább olvasom »
dió, egyben sült, karaj, pármai sonka, sajt

Egyben sült töltött karaj

Kandikó Éva

Töltött karaj variáció számtalan van, ezt a sonkával, sajttal töltöttet kipróbálásra ajánlom, a sajt egyszerűen eltűnik belőle, de nem megy messzire, hanem beszívódik a húsba. Egyszerűen isteni!

Tovább olvasom »
baracklekvár, dió, kakaó, karácsony, zserbó

Karácsonyi zserbó

Kandikó Éva

A receptet tizenéve kaptam egy híres tévés személyiség édesanyjától, azóta is csak ezt a receptúrát vagyok hajlandó megsütni karácsonykor, mert ez pont olyan, amilyennek szeretem. Az egyik kulcsa a jó zserbónak a jó és sok baracklekvár, valamint a tetejére a jó minőségű kakaóból készült krém.

Tovább olvasom »
alma, dió, édesség, fahéj, kuszkusz

Kuszkusz fahéjjal és almával

Kandikó Éva

A kuszkuszt sokan gondolják apróra zúzott búzának, ezzel szemben a kuszkusz valójában tészta, mely úgy készül, hogy daraszemeket nagyon finom lisztréteggel vonnak be, így azok könnyebben magukba szívják a nedvességet. Kinézetre inkább gabonafélének tűnik, és megfőzni is úgy szokás. Észak-Afrikából ered, de a világ minden táján ismerik.

Tovább olvasom »
aszalt gyümölcs, csokoládé, dió, keksz, szalámi

Csokiszalámi

Kandikó Éva

Mindenki szereti – az is, aki nem vallja be -, úgyhogy ezzel a csokoládé szalámi recepttel nem tudunk mellélőni. Sokáig eltartható, lehet belőle vékony szeleteket vágni – már akit ez érdekel… -, és sokféleképpen ízesíthető.

Tovább olvasom »
dió, lekvár, London szelet

Londoni szelet

Kandikó Éva

Arról elképzelésem sincs, honnan kapta a nevét ez a sütemény, azt viszont tudom, hogy nagyjából azóta ismerem, mióta két lábon járok, nagyanyám zseniálisan készítette. Tipikus példa ez a süti arra, hogy egyszerű alapanyagokból, különösebb hókuszpókusz nélkül is lehet isteni finomat készíteni.

Tovább olvasom »
csokoládé, dió, klasszikus, különleges, osztrák, Sacher

Sacher torta, a klasszikus csoda

Kandikó Éva

Sokáig nem voltam nagy rajongója a Sacher tortának, sőt, mit kerteljek, egyszerűen nem szerettem. Soha nem jutott volna eszembe cukrászdában Sachert rendelni, de Bécsben járva sem kapott el soha a kísértés, hogy a híres bécsi Sacherből hozzak haza kóstolót. Aztán egy alkalommal a barátnőmnél kóstoltam egyet, amit ő készített – pedig nem dicsekedhet nagy szakács tudománnyal -, és meg voltam győzve. Azóta csak ezt a leírást követem, ha valami finom, klasszikus ízre vágyunk.

Tovább olvasom »
dió, egészséges, előétel, nassolás, nassolni való, sajt, szőlő

Kecskesajtos szőlő – vadító páros

Kandikó Éva

Pompás előétel, de ha nem sajnáljuk az időt az elkészítésére, esti filmnézéskor is jó szolgálatot tesz így ősz táján. Keressünk minél nagyobb szemű szőlőt, hogy ne legyen annyira pepecs meló a kenegetés… Pontos mennyiségeket nem adunk meg, ha idő előtt elfogyna a sajtkrém, kapkodjuk be pucéran a szőlőket. Diót is annyit használjunk, amennyit szeretünk, talán van, aki annyira nem rajong érte. Próbáljuk még ki mandulával is!

Tovább olvasom »
dió, elhízás, fehérjék, gyümölcs, helyes táplálkozás, magvak, rostok, zöldség

A minőség a lényeg, nem a mennyiség!

PP-Eletforma

Ahogy a szexben, úgy a táplálkozásban is a minőségre kell törekednünk, bár ez utóbbit sokan elfelejtik. Miért olyan fontosak a rostok, zöldségek-gyümölcsök és a fehérjék a táplálkozásban? Miből, mennyit kell ennünk? A cikkből kiderül.

Tovább olvasom »
diéta, dió, hal, ponty

Dióval töltött ponty

Krajcsó Judit

A tavaszi horgász szezon csak úgy ontja a finom és egészséges halállományt. A rántott ponty helyett azonban most valami nagyon egyszerűt, de mégis különlegeset ajánlunk. Dióval párosítottuk, és töltöttük meg a halunkat. Isteni lett!

Tovább olvasom »
cékla, dió, előétel, kaviár, saláta

Farkas barátom férfias salátája

László Márta

Farkas barátom nem a konyhaművészetéről híres, de nagyszerűen tud segíteni a konyhában, ha akar. Ezt a salátát például ő találta ki, rakta össze, és meg kell mondanom, önálló fogásnak is egészen remek – mondjuk egy pirítóssal. Nekünk szarvassülthöz kínálta! (A sült már nem az ő keze munkáját dicsérte, de erről majd később!)

Tovább olvasom »
csokiszósz, dió, gazstronómia, Gundel palacsinta, mazsola, recept, rum

Gundel palacsinta Mártinál

László Márta

A férjem családját baráti és üzleti szálak fűzték egykor a Gundel-családhoz, és az étteremhez. Nem volt kérdés: elsők között tanultam meg anyósomtól az isteni fogást. Már a kiindulás is jó: van olyan, aki nem szereti palacsinta valamelyik válfaját, … a kakaót, … a csokit…, a rumot?…

Tovább olvasom »
csoki, dió, hízlaló, nádcukor, recept, süti, ünnep, zabliszt

Csokis-diós őrület

László Márta

Ez egy varázslatosan finom süti, nem olcsó, és még ráadásul hízlaló is. Ellenállni viszont nem lehet! Ez a recept is keresztlányom legújabb alkotása. Keresztapjának készítette szülinapi ajándékként. Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom: teljes volt a siker! Ezt a receptet is tedd el karácsonyra!

Tovább olvasom »
csoki, dió, fűszerek, gasztronómia, gyömbér, kalácska, mandula, muffin-sütő, recept

Fűszeres kalácskák

László Márta

Ezt a remek receptet a keresztlányomtól kaptam. Bár még kezdőnek számít a házasszonyok sorában, nem riad meg semmitől! Bátran nekivág a legkomplikáltabbnak tűnő sütiknek is! Ez is egy ilyen “sokszereplős” példány.

Tovább olvasom »
dió, márványsajt, szárzeller, zellerleves

Kéksajtos zellerleves

PP-Eletforma

A szárzeller méltatlanul mellőzött alapanyag sok hazai konyhában. Pedig könnyű vele dolgozni és változatos ételek alapanyaga lehet. Nem csak salátának, de például levesnek is isteni!

Tovább olvasom »
dió, egészséges étkezés, olajos mag

Bűnmentes nassok télire

PP-Eletforma

Tudta, hogy a nassolás pozitív hatással is lehet az egészségünkre, hogy ha mértékletesen és a megfelelő alapanyaggal tesszük? Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa szerint a legjobb választás a vitamin raktárak feltöltésére a téli időszakban az olajos magvak, valamint az aszalt és szárított gyümölcsök, hiszen jóval kevesebb nyers gyümölcs és zöldség áll rendelkezésünkre, mint a melegebb hónapokban.

Tovább olvasom »
dió, receptek, zöld dió

A kuriózum zöld dióról, receptekkel

PP-Eletforma

A diót már régóta ismerjük kívül-belül, a zöld dió és különösképp a milotai zöld dió azonban – bár a legmagasabb minőségű dióként tartják számon – most indult hódító útjára. Az egyre népszerűbb, hungarikum-számba menő ínyencség nemcsak önmagában, de számos étel kiegészítőjeként fogyasztható, különleges gasztronómiai élményt biztosít, ráadásul még egészséges is.

Tovább olvasom »
dió, egészség, táplálkozás

Miért egészséges a dió?

PP-Eletforma

A rendszeres diófogyasztás egy sor anyagcsere-betegségtől menti meg az embert – derítették ki spanyol kutatók. Az amúgy is egészséges mediterrán étrend kedvező hatását a dió, mogyoró még fokozza, állapították meg.

Tovább olvasom »