darált hús

csirke, darált hús, joghurt, karfiol, pulyka

Diétás rakott karfiol

Kandikó Éva

Egyetlen titka van ennek az ételnek, a darált húsból készült pörköltet kifejezetten fűszeresre, ízesre kell készíteni, így tudjuk ellensúlyozni a karfiol és a joghurt semleges ízeit. 

Tovább olvasom »
darált hús, egytál étel, rizs, sajt

Darált húsos gombócok – tepsiben kisütve

Krajcsó Judit

Megközelítőleg olyan gombócokat gyúrtunk, mint amilyen a töltött paprikába vagy káposztába való, ám mégis valami különlegesség lett belőle. A gombócok a tepsiben landoltak, és sajtos öntetet kaptak. A sütőnk kifejezetten örült a látványnak, a családról nem is beszélve!

Tovább olvasom »
darált hús, előétel, gomba, palacsinta, pörkölt, ragu

Bakonyi betyár batyu

Bartek Kata

Valami jó kis előétel ötletén törtem a fejemet, mi az, amit mindenki szeret, látványos, nem megy rá túl sok időm, garantáltan minden van hozzá itthon. Biztos létezik ilyen recept, de ismertek, nyilván nem az egyszerű megoldást választottam, a finom és mindenki szereti, sőt még a látványos elvárások megmaradtak.

Tovább olvasom »
csillagánizs, darált hús, dhal, görögszéna, gyömbér, India, indiai ízek, koriander, lencse, római kömény

Bengáli lencse dhal, citromfüves húsgolyókkal és chapatival

Hegyvári Zoltán

Az az igazság, hogy vágytam a serpenyőben piruló római kömény és fűszerek illatára, arra hogy egy kicsit az indiai íz- és illatvilág a konyhánkba költözzön – így nekiálltam készíteni egy tartalmas dhalt, de mivel nem vagyok vega, így valami húsfélét is mellé kellett gyártanom. Hát a ház teli lett illatokkal, a végeredmény pedig szép és finom, na meg kellően fűszeres lett. 

Tovább olvasom »
darált hús, Darált hússal töltött zsenge karalábé, karalábé, recept, tavasz, töltött

Töltött karalábé

Kandikó Éva

Sokaknak nem tűnnek elég zsengének azok a nagyfejű karalábék, amiket a piacon kapni lehet. Pedig azok, és tölteni csak ezek jók. A látszat ellenére nem bonyolult ez a recept, s nem is vesz túl sok időt igénybe.

Tovább olvasom »
aszalt szilva, darált hús, egzotikus, fasírt

Aszalt szilvás, chilis húsgombócok

Kandikó Éva

A recepttel egy tévéműsorban találkoztam, de annyira átalakítottam, hogy szegényre a saját anyja sem ismerne rá. Amint elkészült, gyorsan lejegyeztem a receptjét, mert olyan jól sikerült, hogy mindenképp helyet követel magának az ételeink sorában.

Tovább olvasom »
csirke, darált hús, pulyka, vöröshagyma

Töltött hagyma

Kandikó Éva

Őseink nagyon sok hagymát ettek, nem véletlenül. Ők még ismerték jótékony élettani hatásait. Azokban az országokban, ahol részben a szegénység miatt, részben a helyi szokások alapján még ma is sok fokhagymát és vöröshagymát fogyasztanak, lényegesen ritkább a rák, a cukorbetegség és az arterioszklerózis, és a hozzákapcsolódó, rettegett szívinfarktus előfordulása, mint nálunk.

Tovább olvasom »
darált hús, füstölt szalonna, káposzta, paradicsom

Szabolcsi töltött káposzta

Györgyi Csánk

Ahány ház, annyi szokás, tartja a bölcs mondás, és igaz ez a töltött káposztára is. Mert sokan szeretik a szabolcsi változatot, ami paradicsomban fő. Te próbáltad már? Györgyi most megmutatja, hogy csináld!

Tovább olvasom »
darált hús, görög konyha, muszaka, padlizsán

A görögök legjobb ötlete, a muszaka

Kandikó Éva

Érdemes kipróbálni más nemzetek konyháinak klasszikus receptjeit, ezzel nemcsak szuper íz-élményekben lehet részünk, de megtanulhatunk más konyhatechnikai eljárásokat is. A görögök muszakája remek kiindulópont, hogy körülnézzünk a nagyvilágban.

Tovább olvasom »
darált hús, rétes, tészta

Sajtos-darált húsos rétes

Krajcsó Judit

Van a túrós, a mákos, a káposztás, és a többiek. Rétesből sokan, sokfélét ismernek, de ez a darált húsos változat talán még újdonság. Természetesen kész réteslapokból sütöttük, egy hétköznapi vacsorára. Felejthetetlen!

Tovább olvasom »
darált hús, marhahús, mexikói, vörösbab

Chili con carne

Kandikó Éva

Sok-sok évvel ezelőtt főztem először chilit, bevallom őszintén, én nemigen élek vele, de a férjem és a fiam imádják. Ezért aztán mindig tartok a mélyhűtőben darált marhahúst, így bármikor megkívánják, el tudom nekik készíteni.

Tovább olvasom »
darált hús, olasz, olasz konyha, paradicsom, parmezán

Olasz húsgombóc

Kandikó Éva

Minden családnak megvannak a maga nagy favorit ételei, amit bármikor szívesen fogyaszt. Nálunk ez a húsgombóc ünnepi ételként kezdte karrierjét, tekintve, hogy a hozzávalók száma akkor még riasztóan soknak tűnt, sőt, emlékszem, eleinte ki kellett pipálnom a listán, ha egy-egy alkotóelemet beletettem a masszába. Ma már rutinból nyomom, és persze nemcsak ünnepeken. Napokig rá lehet járni, remekül melegíthető illetve fagyasztható, mindig van itthon hozzá házi paradicsomszósz, és a fagyasztóban darált marhahús. Úgyhogy szeretettel ajánlom ezt a receptet, aki szereti az olasz konyhát, biztosan nem fog benne csalódni. Amit semmiképp ne hagyj ki belőle, az a citromhéj és a petrezselyem.

Tovább olvasom »
curry, darált hús, egzotikus, húsgombóc, indiai

Currys húsgombóc

Kandikó Éva

Nagy divat manapság indiai étterembe járni, indiai ízesítésű ételeket enni. Azoknak, akik még csak most ismerkednek az indiai konyha világával, bátran ajánlom ezt a húsételt, mert a curry még nem nagy durvulás ezen a területen, mégis bele lehet kóstolni kicsit abba az egzotikus íz világba. A húsleves és a bor használata kimondottan európai vonal, nem beszélve a húsgolyók előzetes átsütéséről. Az biztos, hogy különleges ételt tálalhatsz, ha kipróbálod a receptemet.

Tovább olvasom »
darált hús, panírozás, piknikre, skót, tojás

Skót tojás

Kandikó Éva

Tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy ez az étel a skótok Stefánia vagdaltja. Nem más, mint egy fűszeres darált húsba burkolt főtt tojás, melyet bepaníroznak és bő olajban kisütnek. Felhasználása igen sokoldalú lehet, hiszen melegen, hidegen egyaránt finom, büféasztalokra, piknikhez ideális. 

Tovább olvasom »
angol, darált hús, egytál étel, krumpli, krumplipüré

A jó öreg pásztor pite

Kandikó Éva

Az angol konyha ikonikus szereplője, eredeti nevén cottage pie. A 18. század óta van jelen az angol otthonokban, kétféle változatban készítik, a cottage pie marhahúsból, a shepherd’s pie bárányhúsból készül. Semmi faxni, néhány zöldség, darált hús, krumpli, mindössze ennyi az alapanyag szükséglete. 

Tovább olvasom »
darált hús, mediterrán, nyár, pikáns falat, vacsora

Márti pikáns falatkái

László Márta

Baráti társasággal a teraszon – élvezve a nyáreste utolsó leheletét -, könnyű, üdítő, de mégis tartalmas kis sörkorcsolyákat kell megálmodni. Így született ez a kis mediterrán ízvilágú mártogatós. Ezen a hétvégén nálunk biztosan ez készül majd!

Tovább olvasom »
darált hús, egytálétel, kánikula, nyár, zöldpaprika

Márti töltött paprikája

László Márta

Akkor köszönt be számomra az igazi nyár, amikor már zöldpaprikát és paradicsomot is lehet kapni a piacon. Imádok ilyenkor vásárolni! Mámorító illatokkal teli minden stand. Ez a könnyű egytálétel melegíthető is, így a kánikulában nem kell kétszer a tűzhely mellé állni. Másnap csak egy gyors mikrózás jön!     

Tovább olvasom »
darált hús, disznóvágás, gasztronómia, recept, tejfel, töltött káposzta, tradíció

Márti parasztos töltött káposztája

László Márta

Ez aztán igazán “emberes” menü, ahogy mondani szokták. Zagyvarékason, egy Szolnok megyei faluban tanultam. Parasztossága leginkább abban leledzik, hogy nem kis apró, a meleg ételeket is kínáló fogadásokon ismert falatkákat készítek, hanem – mondjuk úgy – nagyobbacskákat… Előre is össze lehet állítani, a többszöri felmelegítés csak jót tesz neki – bár ez nálunk ritkán éri meg a másnapot!   

Tovább olvasom »
darált hús, gasztronómia, recept, tök

Márti rakott töke

László Márta

Mindig van egy kis darált hús a mélyhűtőmben, mert az – úgymond – mindenre jó. Na pont kaptam egy jópofa kis tököt, de mert azonnal nem tudtam feldolgozni, picit már kezdett ráncosodni. Sajnáltam volna kidobni, ezért kitaláltam az alábbi receptet, és nem bántam meg! Ízletes, könnyű, és az elfoglalt sorstársaknak a turbó változatot kínálom!

Tovább olvasom »