curry

curry, kenyér, magok, sütés

Pirított magos kenyér curryvel

László Márta

Nemcsak az étteremben, az otthoni étkezésnek is fontos része a kenyér. Davidnek, egy jól ismert budapest étterem tulajdonosának és pékmesterének kedvence a kovászos kenyér, ami több napig is eláll. – Felszeleteljük, olívaolajban megforgatjuk mindkét oldalát, és máris teljesen új oldalát mutatja, egy kicsit savanykás, sós és izgalmasan ropogós. Éttermünkben a currys-mézes-pirított magvas kenyeret kínáljuk, amit elsőként kóstol a vendég. Előkészít mindent, ami követi az étkezéskor. Ez az a kenyér, amit nem lehet unalmasnak nevezni… – ajánlotta ezt a csodát! Íme a recept!

Tovább olvasom »
ázsiai, csirke, curry, kókusztej, koriander, thai

Kókusztejes csirkeleves

Kandikó Éva

Az ázsiai ételek lelke a sok fűszer, ám ha kész fűszerkeveréket használunk, leegyszerűsíthetjük a dolgot. Sokféle curryt lehet ma már kapni erre szakosodott boltokban, érdemes kísérletezni velük.

Tovább olvasom »
chili, chutney, curry, koriander, mustármag, rebarbara, vörösbor

Rebarbara chutney

Kandikó Éva

Sok helyen láttam már a hétvégi piacon rebarbarát, annak, aki nem ismeri, érdemes közelebb kerülnie hozzá, annak pedig, aki szereti, egy újabb remek recept a felhasználására.

Tovább olvasom »
csirke, curry, főzőtejszín, svájci fogás

Márti svájci currys, ananászos csirkéje

László Márta

Svájc számomra az egészséges, konnyű étkezések, különleges ízek világa! Ezt a receptet is ottani barátimtól tanultam! Elképedtem, hogy egy egésznapos, hegymászós kirándulás után hogy tud pillanatok alatt fantasztikus vacsorát az asztalra varázsolni Nelly és Jules. Örök hálám érte ma is!   

Tovább olvasom »
curry, krémleves, kurkuma, paszternák

Paszternák leves

Kandikó Éva

A paszternákot sokkal kevesebbA paszternákot sokkal kevesebben ismerik, mint a fehérrépát, és még ennél is kevesebben használják. Pedig jellegzetes, már-már parfümös ízével közszeretetnek örvendhetne.en ismerik, mint a fehérrépát, és még ennél is kevesebben használják. Pedig jellegzetes, már-már parfümös ízével közszeretetnek örvendhetne.

Tovább olvasom »
curry, gomba, indiai íz, padlizsán

Gomba curry

Kandikó Éva

Mire a gyerekeknek elkészült a rántott csirkemell-sült krumpli vacsora, már el is felejtettem, hogy előtte tíz perc alatt megfőztem a felnőttek diétás vacsoráját is. Sajnos ez az étel is azok közé tartozik, amelyik egy cseppet sem fotogén, na de az íze! Az minden pénzt megér.

Tovább olvasom »
curry, darált hús, egzotikus, húsgombóc, indiai

Currys húsgombóc

Kandikó Éva

Nagy divat manapság indiai étterembe járni, indiai ízesítésű ételeket enni. Azoknak, akik még csak most ismerkednek az indiai konyha világával, bátran ajánlom ezt a húsételt, mert a curry még nem nagy durvulás ezen a területen, mégis bele lehet kóstolni kicsit abba az egzotikus íz világba. A húsleves és a bor használata kimondottan európai vonal, nem beszélve a húsgolyók előzetes átsütéséről. Az biztos, hogy különleges ételt tálalhatsz, ha kipróbálod a receptemet.

Tovább olvasom »
curry, egzotikus, indiai, nemzetközi, pulyka

Zöld curry pulykából

Kandikó Éva

Ahhoz, hogy étkezésünk változatos legyen, időről időre érdemes új ízeket kipróbálni. Ne idegenkedjünk a távol-keleti konyha ételeinek kipróbálásától, hiszen ahogy mondani szokás, a változatosság gyönyörködtet, ráadásul simán előfordulhat, hogy annyira megszereted ezt az ízvilágot, hogy egyre többször szeretnéd élvezni, és még akár szakértőjévé is válhatsz a keleti konyhának. 

Tovább olvasom »
csípős, csirkemell, curry, egészséges, joghurt, keleti konyha

Márti currys csirkéje a csábítás trükkje!

László Márta

Fogyókúrázóknak is bátran ajánlhatom ezt az ínyencséget! Az ázsiai ízek kedvelői pedig biztosan elégedettek lesznek velem! Több receptet is kipróbáltam “currys-témában”, de igazából ez lett a kedvenc! A currybe diákként szerettem bele, amikor Svájcban ismerkedhettem a helyi nyelvekkel, és persze a kultúrákkal. Nagyon sokat tanulhattam, és nagy hálával tartozom ezért!     

Tovább olvasom »
curry, gasztronómia, húsgolyó, koriander, paszta, recept, sertéshús, újhagyma

Friss húsgolyók keleti currys kalanddal

László Márta

Két ember van. Az egyik szereti a curryt, a másik meg nem. Én a kedvelők közé tartozom. Először Svájcban ettem pikáns, ananászos currys csirkét. Elképesztően finom volt! Ezt a csodás fűszert azóta sem tudtam megunni! Jöjjön most egy húsgolyó, amit akár valamelyik karácsonyi partira is elkészíthetsz!

Tovább olvasom »
antioxidáns, cukorbetegség, curry, daganat, kurkuma, kurkumin

A curry gyógyhatásai

PP-Eletforma

A curry Indiából származó fűszer, ám nemcsak önálló fűszerként, hanem fűszerkeverékként is létezik, egyik fő összetevője például a sárga színéért is felelős kurkuma. A curry gyógyászati célokra való alkalmazása nem új, hiszen a távol-keleti kultúrában már közel 2500 éve alkalmazzák különféle betegségek kezelésére.

Tovább olvasom »