csokoládé

csokoládé, kakaó, tél

Forró csokoládé

Bartek Kata

Víz és csokoládé, ez a kulcs a téli élvezetekhez. Egy forró csoki mindig jó kedvre derít, megvígasztal, energiával tölt fel, na és persze fel is melegít. Miért tagadnád meg magadtól?

Tovább olvasom »
borfesztivál, csokoládé, fesztivál, hétvége, mitiszol, ősz, programajánló

Ne hagyd, hogy a szürkeség leterítsen!

Kandikó Éva

Szeretnék mindenkit arra buzdítani, hogy ne, ne, és ne engedjen a novemberi szürkeségnek, ne hagyja, hogy a fényszegény idő lehúzza a hangulatát, mert az a rossz hírem van, hogy ez még sokáig fog tartani. És ha már most megadjuk magunkat neki, úgy fogjuk érezni, sose jön el a tavasz, noha még tél sincs igazából. Úgyhogy fesztiválra, forralt borra fel, éljen a jókedv és a barátok!

Tovább olvasom »
bonbon, csokoládé, Demeter Chocolate, kézzel készült csokoládé, manufaktúra, szaloncukor

Hol a boldogság mostanában?

Kandikó Éva

Hol a boldogság mostanában? – teszi fel a kérdést Petőfi Sándor Téli világ című versében. A kérdésre az aktuális válaszom csakis az lehet: egy barátságos családi csokimanufaktúrában. Kiskunlacházán jártunk, a bonbon mennyországban.

Tovább olvasom »
csokoládé, egészséges életmód, keksz, narancs, zab, zabliszt, zabpehely

Narancsos zabkeksz

Bartek Kata

Ha szeretnél cukor nélküli életet élni, és használod a lassan felszívódó szénhidrátokat az étrendedben, ez a keksz igazi Jolly Jokerré válhat a repertoárodban.

Tovább olvasom »
csokoládé, kuglóf, sütőtök, zabpehely liszt

Az ősz sztárja, a sütőtökös kuglóf

bulkshop.hu

Vegán, gluténmentesen elkészíthető, az őszkezdet sztárja, nagyon finom, reggelire, uzsonnára, desszertként, vendégvárónak, de magunkkal vihetjük a munkahelyünkre, mert nem morzsálódós, nem esik szét a szállítástól. Nem bonyolult, egyszerűen elkészíthető, elronthatatlan annak ellenére, hogy sütéséhez nem használtunk tojást.

Tovább olvasom »
Coca Cola, csokoládé, kóla, muffin

Kólás muffin

Somogyi Zoltán Max

Első hallásra és ízlelésre mindenki a Cola ízét keresi. Igazából itt az üdítő ital szénsav tartalmát használjuk térfogatnövelőnek, ezzel könnyítve a tésztát. A másik problémát a tejszín és Cola ízének összepárosítása okoz. Ez sokaknak okoz egy kis visszatartó erőt, a recept kipróbálásában. Tapasztalatból mondom, ez a két ellentétesnek tűnő alapanyag nem érződik a kész tésztában. 

Tovább olvasom »
csokoládé, ganache, narancsos, tartlette, tortácska

Csokikrémes tartlett

Bartek Kata

Most egy mini linzertortácskához jött meg a kedvem, fincsi, belga csokiból készített ganache krémmel töltve. A ganache egy puha csokikrém, az eredetéről annyit, hogy egy cukrászbaki eredménye, mint sok más szuper találmányé.

Tovább olvasom »
banán, csokoládé, kendermag, zabpehely

Zabpelyhes magbundába csomagolt banán

bulkshop.hu

Egy nagyon egyszerű, pillanatok alatt elkészíthető édesség receptjét osztjuk meg veletek. Könnyű, nyers, gluténmentesen elkészíthető, vegán, tejtermék és répacukormentes. A banánokat mi most kendermagba forgattuk, de elkészíthető más apróbbra őrölt magokkal, diófélékkel.

Tovább olvasom »
banán, csoki, csokoládé, fagyi, fagylalt, nyár

Banános csokifagyi

PP-Eletforma

Ki ne szeretné a csokit? Vagy ki ne szeretné a banánt? Ebben az egyszerű, könnyen elkészíthető receptben egyesítheted a kettőt, hogy valami fantasztikusan finom fagyi legyen a végeredmény.

Tovább olvasom »
brownie, csokoládé, eper, lekvár

Epres, eper lekváros brownie

Hajós Ágnes

A brownie-nak inkább csak a neve sugallja, hogy valami bonyolult édességről lenne szó, valójában rém egyszerű megsütni. Általában kis adagokban készül – ennél a receptnél is csak 15×25 cm-es a tepsi, amiben sül -, mert egy elég töményen csokoládés desszertet kapunk végeredményül, amiből egy-egy közepes kocka is bőven elég.

Tovább olvasom »
budapest, csokoládé, Kossuth tér, marcipán, múzeum, Szamos, tárlatvezetés

Édes kultúra a Kossuth téren

PP-Eletforma

Egyéves lett a budapesti Kossuth téren nyílt Szamos kávéház, amelynek emeletén csokoládé múzeum is működik. Az évfordulóhoz kapcsolódva újított a cég: válaszolva a látogatói igényekre, interaktív tárlatvezetéssel bővítették a szolgáltatások körét.

Tovább olvasom »
csokoládé, golyó, kókuszreszelék, mogyoró, narancs, nass, zabpehely

Csokoládés, narancsos zabpelyhes gombóc

Somogyi Zoltán Max

A zabpehely – és a zabpehely liszt – óriási segítség az inzulinrezisztensek és cukorbetegek életében, sőt, ha garantáltan gluténmentes környezetben készítik, még a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Ezért örülünk minden egyes új receptnek, ami zabpehellyel készül.

Tovább olvasom »
csokoládé, fagylalt, felfújt, szufflé

Csoki felfújt

Bartek Kata

Felfújtat sokan nem mernek készíteni, mert félnek tőle, nehéznek gondolják az elkészítést, pedig nem az. Gondos előkészület, megfelelő sütési hőmérséklet kell hozzá, valamint az, hogy amint kivettük a sütőből, azonnal tálaljuk, mert a felfújt senkire sem vár.

Tovább olvasom »
csokoládé, dió, fehér csokoládé, húsvét, répa, torta

Húsvéti répatorta

Kandikó Éva

Prémium minőség, ezt garantálom! Nemcsak a répa édessége, de a fehér csokoládé és a dió is emel egy-egy szintet ezen a remek tortán. A vendégeid el lesznek ájulva tőle, ez biztos.

Tovább olvasom »
csokoládé, felfújt, szuflé

Csoki szuflé

Kandikó Éva

Szuflét készíteni csak egy kicsit bonyolultabb, mint egy jó rántottát elkészíteni. A csoki szuflénál az a fontos, hogy a közepe még folyós legyen, akkor mondhatjuk el, hogy igazán jól sikerült felfújtat készítettünk.

Tovább olvasom »
csokoládé, húsvét, kézműves, minőség

A csokoládé húsvétkor sem vicc

PP-Eletforma

Egyáltalán nem mindegy, milyen minőségű csokoládék kerülnek tavasszal elénk, milyen csokival örvendeztetjük meg húsvétkor gyermekeinket, unokáinkat. Ne sajnáljuk az időt arra, hogy felfedezzük a hazai manufaktúrák kínálatát! Tartsuk szem előtt, hogy a családnak nem minél több csokoládéra van szüksége, hanem minél magasabb minőségűre.

Tovább olvasom »
brownie, csokoládé, kávé, vaj

Mokka brownie

Kandikó Éva

Ha egy igazán édes kényeztetésre vágysz, jó választás a brownie. Szinte minden recept azzal kezdik : olvassz meg jó sok csokit jó sok vajjal. Ne álljunk ellen a csábításnak, néhanapján belefér ennyi luxus az életünkbe!

Tovább olvasom »
csokoládé, dió, kakaó

Csokoládés, diós kocka

Kandikó Éva

Csokoládés sütemény receptből egyszerűen nem tud elég lenni a tarsolyunkban. Ennek a tésztájában kakaó van, a tetején csokoládé, és egyáltalán nem is bonyolult az elkészítése, érdemes tehát arra, hogy eltegyük a kedvencek közé.

Tovább olvasom »
csokis, csokoládé, muffin

Csupa csokis gluténmentes muffin

bulkshop.hu

Milyen sokszor mondjuk: Úgy ennék valami csokisat. Hát együnk valami csokisat! Könnyen elkészíthetőt, puhát, zamatosat, jó illatút, pillekönnyűt. Igazi ünnepi, vendégváró, kényeztető édesség, megsüthetjük hétköznap este, de egy lusta vasárnap délutánra is.

Tovább olvasom »
bonbon, csokoládé, házilag

Házi bonbon

Kandikó Éva

Saját bonbont készíteni nem mindig problémamentes elfoglaltság, de ha sikerül a folyamat végére jutnunk, és elfogadható bonbonokat készítenünk, mi leszünk a világ legbüszkébbjei.

Tovább olvasom »
csokoládé, kávé, különlegesség, tejszínhab, Valenti-nap

Ez nem mese habbal!

László Márta

Egy forró és egy hideg pezsdíti a vérdet! Az egyik híres kávézólánc idén is különleges ajánlattal várja a szerelmesek ünnepét: a hangulathoz illő dekoráció, poharak, ünnepi termoszok és egy különleges sütemény mellett február 14-éig két különleges itallal is megörvendezteti vendégeit. 

Tovább olvasom »
babapiskóta, csokoládé, tejföl, tejszín, tiramisu

Hamis tiramisu torta

Emese Fodor

A tiramisúnak rengeteg változata van, készítik málnával, eperrel, pohárkrémként. Mutatunk egy olyan verziót, ahol a mascarpone helyét a tejföl veszi át. Érdekes megoldás!

Tovább olvasom »
bor, csokoládé, Harrer, Holdvölgy, illat, íz, textúra, tokaji

8+1 mennyei páros

László Márta

Krémes, selymes textúra, szemet gyönyörködtető, élénk színek, gyümölcsös ízek, fűszeres illatok, savak és cukrok harmóniája… tokaji borról vagy csokoládéról van szó? Mindkettőről, mégpedig ezúttal együtt! Fedezzük fel együtt a tokaji borok és a csokoládé rengeteg közös vonását. Adjuk át magunkat a komplex színek, illatok, ízek, sőt – mint alábbi cikkünkből kiderül: hangok! – által nyújtott élményeknek. Ajánlunk 8+1 csodás Holdvölgy-Harrer párost, amelyeknek senki sem fog tudni ellenállni!

Tovább olvasom »
crinkle, csoki, csokoládé, sütemény

Csokoládés crinkle

Kandikó Éva

Senki nem tud ellenállni egy finom csokis sütinek. Kettőnek meg végképp nem. Ennek a darabnak az az érdekessége, hogy még sütés előtt kell porcukorba forgatni, ettől alakul ki sütés közben a jellegzetes, repedezett felszín. Ne süssük túl, mert ha kiszárad, élvezhetetlen.

Tovább olvasom »
csokoládé, ichler, mandula, ünnepi, vaj

Ischler

Kandikó Éva

Én évtizedekig azt hittem, nem szeretem az ischlert. Aztán egy véletlen folytán kiderült, hogy nagyon is szeretem – azt, amit én sütök. Még jobb cukrászdákban is csak fűrészpor szárazságú darabokat lehet kapni, pedig az ischler egy csoda sütemény, ha minden benne van, aminek benne kell lennie.

Tovább olvasom »
aszalt gyümölcs, csokoládé, dió, keksz, szalámi

Csokiszalámi

Kandikó Éva

Mindenki szereti – az is, aki nem vallja be -, úgyhogy ezzel a csokoládé szalámi recepttel nem tudunk mellélőni. Sokáig eltartható, lehet belőle vékony szeleteket vágni – már akit ez érdekel… -, és sokféleképpen ízesíthető.

Tovább olvasom »
betegség, csokoládé, cukor, mikulás, mozgás, túlzott édességfogysztás

Túlcukroz a Mikulás?

PP-Eletforma

Izgatott apróságok, csillogó kis csizmák az ablakban, édességhegyek. Végre kiderült, ki volt jó gyerek ebben az évben? Szerintem, nagyon sokan! Ilyenkor általában több cukorkát, csokoládét esznek a gyerekek, mint máskor. Lehet-e a megnövekedett édességfogyasztásnak káros hatása? Összeállításunkban Dr. Karoliny Anna gyermek gasztroenterológus elmondja, hogy a szülőknek mire érdemes odafigyelni az ünnepen?

Tovább olvasom »
csokoládé, cukrozott narancs, magok

Moscauer

Kandikó Éva

A moscauer minden cukrászdában, ahol kapni lehet, igencsak drága sütemény, ami persze érthető, hiszen a benne lévő csonthéjasok sem olcsók. Elkészíteni azonban akár egy gyerek is el tudja, és egészen biztos, hogy otthoni körülmények között jóval olcsóbban tudjuk előállítani, mint ha megvásárolnánk.

Tovább olvasom »
cookie, csokoládé, keksz

A legjobb csokis keksz

Kandikó Éva

Csokoládéval minden jobb, és ez egészen biztos. A csokoládé egészséges is, már feltéve persze, hogy megtartjuk a mértéket a fogyasztásában, ami ugyebár nem is olyan könnyű. Ez a csokis keksz világbajnok a maga nemében, biztos, hogy nem csak egyszer fogod elkészíteni.

Tovább olvasom »
brownie, csokoládé, kakaó

Brownie

Kandikó Éva

A brownie-ban az a jó, hogy nem sül teljesen szilárdra, a közepe mindig egy kicsit krémes marad, és az valami isteni! A leírásból látható, hogy igazán nem egy nagy etwas összedobni, inkább ahhoz kell nagy önuralom, hogy ne tüntessük el az egész tepsinyi mennyiséget egyedül.

Tovább olvasom »
csokoládé, mézes, puszedli, sütemény

Így készül a másnapos mézes puszedli

Krajcsó Judit

Az ünnepi hangulathoz nélkülözhetetlen a csokoládé, a narancs és a fahéj illata, s ezek rendszerint a mézes sütemények alapanyagai is. Ez a nagyon finom puszedli egynapos pihentetés után alakul finom süteménnyé. Ezért másnapos. Harmadnapra viszont láthatatlanná válik, ha nem vigyázunk!

Tovább olvasom »
áfonya, csokoládé, muffin

Áfonyás muffin csokival

Kandikó Éva

Ősszel, amikor a piacon hegyekben áll az áfonya, érdemes kivárni, míg viszonylag emberi áron hozzájuthatunk – akkor sem lesz olcsó persze -, ha veszünk egy kilót és lefagyasztjuk, jó párszor süthetünk a tél folyamán ilyen finom csokis muffint a segítségével.

Tovább olvasom »
csoki, csokoládé, forró csoki, forró ital, tél

Forró csoki, a bűnös élvezet

Kandikó Éva

Milyen tél az, amelyiknek nem alaptartozéka a forró csoki? Na ugye! Forró csokit tehát mindig inni kell, novembertől márciusig, ha nem is naponta, de hét nem múlhat el csokizás nélkül. Jó minőségű, magas kakaótartalmú csoki kell hozzá, no meg zsíros tej, 30 %-os habtejszín. A többi mellékes.

Tovább olvasom »
csoki, csokoládé, felfújt, szuflé

Csoki szuflé

Kandikó Éva

A szuflé – azaz felfújt – az a desszert, amiért mindenki odáig van, ha étteremben étlapon látja, szinte biztosan azt rendel a vacsora végére, de otthon senki nem szívesen áll neki. Szegény szuflénak elég rossz a híre, mindenki attól fél, hogy nem sül meg, nem lesz levegős, összeesik idő előtt. Pedig egyáltalán nem nehéz dolog elkészíteni, csak a szabályokat kell betartani.

Tovább olvasom »
csokoládé, csokoládéhab, desszert, édesség, tejszín

Csokoládéhab, amiért megőrülsz

Kandikó Éva

Van az úgy, hogy az ember azonnal édességre vágyik, és szinte mindegy, mit kap a keze közé, csak édes legyen. Na, ez a csokoládéhab nem az a kategória. Ezt lassan, élvezettel kell eszegetni, kis kanalanként a szájba téve, minél lassabban, hogy jó sokáig tartson. Ha egyszer kipróbálod – és miért is ne tennéd? -, mindig fogsz otthon tartani csokoládét és tejszínt, hogy bármikor elkészíthesd ezt a csodát.

Tovább olvasom »
banán, banánkenyér, csokoládé, édesség

Csokis banánkenyér – a túlérett banánok megmentője

Kandikó Éva

Azért szeretem ezt a receptet, mert ugyebár a barna banánok legjobb felhasználási módja, másrészt lehet vele variálni, hol fehér csokival, hol dióval, fűszerekkel, mikor mi van otthon, mikor mihez van kedvünk. Az én banánjaim most igencsak ramaty állapotban voltak már, megfeketedett héjuk szinte bőrként ráncosodott rajtuk, mégis kiválóan szerepeltek a banánkenyérben.

Tovább olvasom »
csokoládé, dió, klasszikus, különleges, osztrák, Sacher

Sacher torta, a klasszikus csoda

Kandikó Éva

Sokáig nem voltam nagy rajongója a Sacher tortának, sőt, mit kerteljek, egyszerűen nem szerettem. Soha nem jutott volna eszembe cukrászdában Sachert rendelni, de Bécsben járva sem kapott el soha a kísértés, hogy a híres bécsi Sacherből hozzak haza kóstolót. Aztán egy alkalommal a barátnőmnél kóstoltam egyet, amit ő készített – pedig nem dicsekedhet nagy szakács tudománnyal -, és meg voltam győzve. Azóta csak ezt a leírást követem, ha valami finom, klasszikus ízre vágyunk.

Tovább olvasom »
csokoládé, cukor, édesség, egészséges életmód, gyerek, müzli, nassolás

4 nasi, amit nagyon nem ajánlunk a gyereknek

PP-Eletforma

Egy tökéletes világban minden gyerek sárgarépát és/vagy kelkáposzta chipset kérne, hogyha rájönne a nassolhatnék.Akik így tesznek, le a kalapot előttük. Ám sokan vonzódnak az olyan harapnivalók és nasik iránt , melyek sajnos nem éppen az egészségességükről híresek.

Tovább olvasom »
allergia, csokoládé, hasfájás, húsvét, nikkel, puffadás

Nikkel allergiások ne egyenek csokitojást?

PP-Eletforma

A nikkel allergia nem csak bőrtüneteket okozhat, hanem az egész szervezetet érintheti. A legtöbb nikkel a mogyoróban, zabban, kakaóban (csokoládé) van, melyek fogyasztása az arra érzékenyeknél fej- és hasfájást, puffadást és csalánkiütést is kiválthat.

Tovább olvasom »
csokoládé, Déri Szilvia, édesség, házisáfrány.hu, mousse

Csokimousse – szexisen!

László Márta

Farsangra ajánlom a csábító blogger, Déri Szilvi kiváló édességét! Addig kísérletezett vele, amíg fel nem találta az elronthatatlan típust, miután épp akkor fuccsolt be a nasival, amikor anyósjelöltjét várta! Ez többé nem fordulhat elő, és most már te is belevághatsz bátran! A Házisáfrány szakácskönyvében még számos remek receptet találsz!

Tovább olvasom »
csokoládé, cukor, diabetikus, egészség, első 1000 nap, gyerek, táplálkozás, túlsúly

Minden negyedik magyar iskolás túlsúlyos

PP-Eletforma

A három évnél fiatalabb magyar gyermekek 80%-a az ajánlott napi mennyiségnél jelentősen több cukrot fogyaszt, és ez az arány az ünnepek alatt – nyilván – tovább nőtt. Minden tizedik szülő a hétköznap is édességgel jutalmazza a gyermekét, és az 1-3 éves korosztály csupán harmada kap külön nekik készített ételt.

Tovább olvasom »