csirke

chorizo, csirke, Európai Parlament, királyrák, tartalmas

Chorizo, rák és csirke Strasbourgból

László Márta

Megint járhattam Strabourgban, az Európai Parlamentben a testület Budapesti Irodájának segítségével. Mint azt már láthattátok, ilyenkor nemcsak a nagypolitika érdekel! Ezúttal is hoztam Nektek egy-két érdekességet! A most következő recept különlegessége, hogy Strasborugban, az EP éttermében ettem, ahol különösen vigyáznak arra, hogy minden nemzet képviselője találjon magának fogára valót! 

Tovább olvasom »
csirke, fajita, fűszerkeverék, Mexikó, tortilla

Csirkés fajita

Kandikó Éva

Nem vagyok híve a készen vásárolt poroknak, mixeknek. Van azonban olyan eset, amikor engedek az elveimből, és ezek a nemzetközi konyha bizonyos ételeinek elkészítése. A fajitához készen vásárolt keveréket szoktam használni.

Tovább olvasom »
csirke, darált hús, pulyka, vöröshagyma

Töltött hagyma

Kandikó Éva

Őseink nagyon sok hagymát ettek, nem véletlenül. Ők még ismerték jótékony élettani hatásait. Azokban az országokban, ahol részben a szegénység miatt, részben a helyi szokások alapján még ma is sok fokhagymát és vöröshagymát fogyasztanak, lényegesen ritkább a rák, a cukorbetegség és az arterioszklerózis, és a hozzákapcsolódó, rettegett szívinfarktus előfordulása, mint nálunk.

Tovább olvasom »
bab, csirke, kaliforniai paprika, kukoric, mexikói, paradicsom

Mexikói csirke Éva módra

Kandikó Éva

Omlós csirkedarabok, egészséges zöldségek, forró, fűszeres paradicsom mártás. Egyszerűen tökéletes triót alkotnak, érdemes kipróbálni. És persze tág teret ad az egyéni kísérletezésnek a fűszerezésben.

Tovább olvasom »
cacciatore, csirke, gomba, olajbogyó, paradicsom, vörös bor

Csirke cacciatore édesburgonyával

Hajós Ágnes

Az olasz cacciatore (ejtsd: kaccsatóre) magyarul annyit tesz: vadász. Tehát a csirke cacciatore valójában egy vadász módra készült étel, általánosságban elmondhatjuk róla, hogy a hagyma, a zöldségek, a vörös bor és a paradicsom alapvető hozzávalója az ételnek.

Tovább olvasom »
csirke, füstölt szalonna, gomba, rókagomba, rozmaring

Rókagombás csirkemell ragu

PP-Eletforma

Bástyai Frigyestől kaptuk ezt a csirkeragu receptet, melyet egyszerűsége mellett mégis különlegessé tesz a rókagomba használata. Ha nem jutunk hozzá ehhez a finom erdei gombához – használhatnak szárítottat is, ha előtte beáztatják -, megfelel hozzá bármilyen más fajta is.

Tovább olvasom »
csirke, mustár, tejszín, újhagyma

Finom csirke mártással

PP-Eletforma

Csirkecombból könnyen és gyorsan készíthetünk laktató vacsorát. Ehhez az ételhez sem kell a húson, egy kevés újhagymán, tejszínen kívül semmi különleges hozzávaló. Gayer Taubert Szilviától kaptuk a leírást.

Tovább olvasom »
csirke, indiai, pácolt, tandoori

Tandoori csirke – Mariann kalandozása az indiai konyhában

PP-Eletforma

Az autentikus tandoori csirkét a pácolás után speciális kemencében sütik, és tulajdonképpen egy nagyon élénk színű, ropogós csirkesült lesz a végeredmény.  Nagyon sokféle fűszer van benne, de nem kell megijedni, mert lehet kapni kész fűszerkeverékeket, és ami még kell hozzá, az elmaradhatatlan gyömbér, koriander, és római kömény. 

Tovább olvasom »
cajun, csirke, jambalaya, kolbász, rizs

Jambalaya

Oláh Krisztián

A jambalaya a cajun konyha remeke, melynek központi helyei Louisiana és New Orleans. Tulajdonképpen mondhatjuk rá azt is, hogy egyfajta rizses hús, elengedhetetlen kelléke a kolbász, de mivel ez is olyan recept, melyet mindenki másként készít, ezért ahány ház, annyi jambalaya. Krisztián, akitől a receptet kaptuk, így készíti.

Tovább olvasom »
Cézár saláta, csirke, dresszing, római saláta

Csirkés Cézár saláta

Kandikó Éva

Videósulink következő darabjából a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb salátájának elkészítését ismerhetitek meg. Caesar Cardini 1924-ben alkotta a receptet. Az egyik legfinomabb salátával, a római salátával, frissen készített öntettel, ropogós krutonnal az igazi.

Tovább olvasom »
csirke, sajt, sajtos, tejszín

Sajtban sült csirke

Kandikó Éva

Bátran állíthatom, hogy a családunkban ez az egyik legnagyobb favorit, magam is igencsak kedvelem, mert az elkészítésével igazán nem kell sokat bajlódni, a végeredmény pedig mindig garantáltan isteni. Az évek alatt úgy alakítottam a receptet, hogy bár eleinte több sorban is egymásra raktam a húsdarabokat, mostanra jobban szeretem, ha a húsok inkább csak egy rétegben kerülnek az edénybe, mert így nem lesznek benne nem kellően átsült részek.

Tovább olvasom »
aszalt barack, bacon, csirke, kuszkusz

Kuszkusszal töltött csirkerolád

Kandikó Éva

Komolyan mondom, zseniális étel. Finom, variálható, mutatós, nem is túl drága. Egyetlen hibája talán az, hogy nem gyors, de gyakorlottabb háziasszonyoknak nem nagy kihívás, kevésbé gyakorlottak meg bátran szánják rá a időt, mert megéri. Ünnepi asztalra is kiváló.

Tovább olvasom »
csirke, egytál étel, mogyoróvaj

Mogyoróvajas csirke

Kandikó Éva

Tudom, hogy sokan tágra meredt szemmel olvassák a receptet. Nemcsak a mogyoróvaj, mint hozzávaló szokatlan, de az egész recept úgy, ahogy van. Pedig érdemes barátkozni az ismeretlen ízekkel.

Tovább olvasom »
ázsiai, csirke, Hoisin szósz, kesudió

Kesudiós csirke

Kandikó Éva

Attól csodás, hogy nagyon hamar készen van, látványnak sem utolsó a maga színkavalkádjával, és a mártás hozzávalóit pedig örökre elhelyezem a családi recepttár legbecsesebb darabjai közé, mert pont olyan, amilyennek én ezeket az ázsiai jellegű ételeket szeretem.

Tovább olvasom »
csirke, méz, sütő, ünnep

Márti mézes csirkéje

László Márta

Már tervezgetem a karácsonyi menüt! Ahogy lapozgattam a receptjeim között, ezt találtam. Egy barátnőmtől tanultam, náluk karácsony első napján mindig ez a menü. Annyira emlékszem erre a pompás ízre, hogy a hétvégén én biztosan elkészítem! Jó étvágyat nektek is!  

Tovább olvasom »
alma, csirke, csirkemell, egytál étel, rakott étel, sajt

Almás-sajtos csirkemell

Kandikó Éva

Sokan kedvelik a hús-gyümölcs párosítást, az alma-sajt duó pedig mindig is nyerő volt. Ha ezt a három alkotóelemet összehozzuk, nagyon szép harmóniában játszanak egymással, kellemes, különleges étel lesz belőle. Akár előző nap is összeállítható, ha vendégeknek szánjuk.

Tovább olvasom »
csirke, omlós tészta, pite, póréhagyma, rozmaring, ünnepi

Csirkés, póréhagymás pite

Kandikó Éva

Ez a recept alkalmas bármilyen ünnepi étkezést bearanyozni, és nem elég, hogy igazán látványos, ráadásul nagyon finom, és valójában elkészíteni sem nagyon macerás. A tésztát elkészíti helyettünk egy okos kis robotgép, a töltelékkel sincs sok gond, a sütő pedig elvégzi az utolsó simításokat.

Tovább olvasom »
ázsiai ízek, csirke, csirkeleves, fokhagyma, gyömbér, koriander, leves, thai

Thai csirkeleves Évától

Kandikó Éva

Stabil helye van a konyhámban ennek a fantasztikusan harmonikus ízű, könnyen elkészíthető levesnek. Igaz, néha el kell menni főzés előtt az Ázsia boltba bevásárolni hozzá, de hát ezt azért annyira nem szoktam bánni. Ma már egyre több helyen juthatunk viszonylag könnyen hozzá az egzotikusnak számító hozzávalókhoz is.

Tovább olvasom »
comb, csirke, magyar klasszikus, mell, pörkölt

Csirkepörkölt galuskával

Kandikó Éva

Érdekes megfigyelést tettem, amikor körbekérdeztem a barátnőimet, ők hogyan készítik a csirke pörköltet. Nagy vonalakban hasonló az eljárás mindenkinél, apróbb fogásokban eltérhetnek a receptek egymástól. Én az alábbi módon készítem, és mindenkinek szívből ajánlom ezt a módot.

Tovább olvasom »
burger, csirke, diétás, egészséges, húspogácsa

Csirkeburger

Kandikó Éva

Bármilyen diétába könnyedén beilleszthető ez a húsétel, salátával pompás ebéd vagy vacsora válhat belőle. Ráadásul olyan fűszereket teszünk a darált húshoz, amilyeneket csak akarunk, így lesz egy alap ételből számtalan variáció.

Tovább olvasom »
csirke, csirkeragu, gyors vacsora, tejszínes

Otthoni gyorsétel: tejszínes csirkeragu

Kandikó Éva

Nálunk ez a kedvenc családi fast food. Azért is, mert a csirkét mindenki szereti, és azért is, mert az étel hamar elkészül, íze pedig éppen aktuális hangulatunknak megfelelően variálható. Készülhet kurkumával a színe kedvéért, kicsit indiai jelleggel curryvel, római köménnyel, de akár magyarosan majorannával, vagy olaszosan bazsalikommal és szárított paradicsommal.

Tovább olvasom »
csirke, csirkesült, lapított csirke, vasárnap, vasárnapi ebéd

Vasárnapi lapított csirke

Kandikó Éva

Tapasztalatom szerint nagyon kevés olyan család van, ahol a csirkét nem szeretik. A legegyszerűbb – és az egyik legfinomabb – módja a csirkézésnek, ha egyben süti meg az ember. Régen ki akartam próbálni ezt a módszert, most, hogy túl vagyok rajta, csak ajánlani tudom. Gyorsan elkészül, és isteni finom.

Tovább olvasom »
ázsiai ízek, csirke, yakitori

Yakitori

Kandikó Éva

Különleges a neve, de maga az étel egyszerű. Semmivel sem bonyolultabb, mint egy magyaros csirkeétel, bár az igaz, hogy mondjuk mirinért lehet, hogy el kell zarándokolni az Ázsia boltba, a Vámház körútra. Ennél nagyobb bajunk sose legyen. Ha már ott járunk, vegyünk 270 forintért spéci bambusz nyársakat is, de ha ezt túlzott kiadásnak éreznénk, használjunk nyugodtan hurkapálcát.

Tovább olvasom »
bazsalikom, csirke, olaszos, olívaolaj, pesto

Pestós csirke, a 30 perces ebéd

Kandikó Éva

Több klassz dolog is van ebben az ételben, nyilván mindenki mást tart a jóságok közül fontosnak benne. Maga a pesto, ami az egyik legnagyobb királyság kerek e földön. Egyszerűség. Ha nem idegenkedsz a bolti pestótól, azzal is csinálhatod, és akkor a húson és a kis üveg pestón kívül másra alig van szükséged. Gyorsaság. Esküszöm, fél óra alatt elkészülhet. Finomság. Mert mi tagadás, a sok pozitívuma mellett ez a kaja még jó is.

Tovább olvasom »
csirke, olasz, paradicsom, paradicsomos, rántott, szósz

Parmezános csirke paradicsommártásban

Kandikó Éva

Olasz étel, előszeretettel készítik arrafelé, de én kóstoltam már Amerikában is, ott chicken parmesan a neve. Remekül ötvözi a klasszikus magyar rántott húst az olasz paradicsomos ételekkel, amelyeket a magyarok is nagyon kedvelnek. Elkészítése egyszerű, ha kipróbáljátok, biztosan bevonul a családi repertoárba.

Tovább olvasom »
csirke, leves, tárkony, zöldség

Tárkonyos csirkeragu leves

Kandikó Éva

Szeretem az olyan recepteket, amelyeket nyáron éppolyan szívesen készítek el, mint télen. A tárkonyos csirkeragu ilyen, mert nyáron a könnyed savanykás, tejfölös ízét kedvelem benne, télen pedig a tartalmassága az, ami megnyugtat. Télen éppen ezért több hússal készítem, nyáron inkább a tárkonyé és a tejfölé a főszerep. Ugyanígy nyáron kerül bele zöldborsó, télen inkább a gyökérzöldségek vannak többségben.

Tovább olvasom »
csirke, narancslé, sült, ünnep, vasárnap, vasárnapi ebéd

Vasárnapi csirkeparádé

Kandikó Éva

Ez a sült csirke igazi adu ász, percek alatt elő lehet készíteni, sülni magától sül, egyáltalán nem szokványos az íze, és egészen biztosan sikert aratunk vele. Érdemes kipróbálni, változtatni a jól bevált, ám talán kissé unalmassá váló vasárnapi rutinon, és a rántott csirke helyett ezt a különleges zvilágú ételt feltálalni.

Tovább olvasom »
csirke, csirkemell, gyorsan, paradicsom

Paradicsomos csirke

Kandikó Éva

Ezt a receptet azért szeretem, mert egyrészt roppant egyszerű, másrészt lehet vele variálni: hangolhatom olaszosra, vagy tehetek bele olyan fűszereket is, amik teljesen más ízvilágúvá teszik a végeredményt. Határt csak a fantázia szab. Gyakorlatilag egy darab edényt kell utána elmosogatni, viszont vendégségnél is jól jön, hiszen előző nap simán elkészíthető 5 perc alatt, ha megérkeznek a vendégek, már csak sütni kell. Nos tehát: a szószban pácoljuk a húst, talán mondanom sem kell: minél tovább, annál jobb.

Tovább olvasom »
burgonya, csirke, könnyű főfogás, nyár, sárgarépa, zsírmentes

Filléres karcsúsító sültcsirkém

László Márta

Csak könnyű ételek esnek jól a legmelegebb napokban, és szerencsére még most is élvezhetjük a nyár utolsó sugarait! Ilyen napokra találtam ki e receptet. Aki félti a sütőjét, hogy majd tele lesz sütésből származó fröcsögéssel, vagy nincs teflonos tepsije, használja a szinte fillérekért beszerezhető sütőzacskót! Remek találmány!   

Tovább olvasom »
bazsalikom, citromos pác, csirke, mediterrán, petrezselyem, rántott

Márti mediterrán rántott csirkéje

László Márta

Bármennyire is nem szeretnék a hazai gasztronómusok, a rántott csirke örök ünnepi menü lesz Magyarországon! Ahhoz, hogy mégis kicsi újdonságot vigyünk bele, itt egy remek tavaszi fogás! Már kapható bazsalikom, snidling, ezektől varázsolhatsz friss, üde vasárnapi menüt!      

Tovább olvasom »
csirke, cukkini, egytálétel, zöldség

Csirkés cukkinispagetti – a diétások kedvence

Krajcsó Judit

Bár a cukkini még nem tartozik a legolcsóbb piaci portékák közé, de ehhez a fantasztikus recepthez mindössze 3 zsenge darab szükséges. Megéri a befektetést, mert olyan egytálételt alkothatunk belőle, amelyet a diétások, fogyókúrások is kedvelni fognak. És persze köze nincs a tésztához…

Tovább olvasom »
alaplé, csirke, kínai konyha, leves, szója

Kínai csirkeleves üvegtésztával – ahogy Márti szereti

László Márta

Azért is szeretem a keleti konyhát, mert nagyon sok különleges íz tud párosulni valami egészen egzotikus kéjjel! Ez a leves mindent tükröz! Azt tudni kell, hogy a keleti konyhaművészetben nem a “leves-második-desszert” menürend a módi. Egyszerre tesznek ki minden fogást, a levest is, és mindenki abból “csemegézik”, amiből csak akar!

Tovább olvasom »
csirke, gomba, sajt, saláta, tavaszi saláták

Gombás csirkesaláta joghurtos öntettel

Krajcsó Judit

Amikor az ember munkából hazafelé baktat, már a vacsorakészítésen gondolkodik. És micsoda szerencse, ha összefut egy olyan ismerőssel, aki rögtön ötletet is ad hozzá. Így készült el az első és nem utolsó csirkesalátám is, köszönet érte Valinak, aki akkor szóban azonnal tálalta a vacsorát.

Tovább olvasom »
csirke, gyömbér, szezámmag, szója, távol-keleti konyha

Szezámmagos csirke – Márti módra

László Márta

A távol-keleti konyha már akkor nagyon izgatott, mi több, gyakorlója is voltam, amikor még nem jártam azon a tájon! A sors úgy hozta, hogy több ilyen országban is eltölthettem úgy fél évet. Nyitott voltam új ízekre, új harmóniákra, és hosszabb időt is eltölthettem egy-egy konyhában! Ez a recept is egy gyöngyszemem a sok-sok finomság közül!       

Tovább olvasom »
alma, csirke, farsang, méz, narancs, sütőzacskó

Mézes-almás-narancsos sült csirke Mártinál

László Márta

Ünnepi falatok illenek a farsangi mulatozáshoz. Ez nem egy bonyolult, ám igen praktikus, mutatós és nagyon finom fogás. Még az sem fogja visszautasítani, aki éppen fogyókúrázik a karácsonyi és szilveszteri eszem-iszom után. A titok a sütőzacskó! Az így készült ételek sokkal zamatosabban, ízletesebbek! Használd bátran húsokhoz, zöldségekhez egyaránt!

Tovább olvasom »
csirke, karácsony, recept, sajt, ünnepi menü

Sajtos rakott csirkemell

László Márta

Minden karácsonyi fogást meg lehet bolondítani valamivel! Ez most egy olyan variáció, amit annak idején a híradós rendezők kedveltek nagyon, igaz, ők még sonkát is tettek hozzá, és volt aki a csirke helyett a libát kedvelte jobban. Szerintem így egyszerű, és tiszta ízek uralják a tálat!

Tovább olvasom »
citrus, csirke, egészséges, gasztronómia, recept

A test öröme: citrusos csirke

PP-Eletforma

A Clean Eating arról szól, hogy mindig úgy add a legjobbat a testednek, hogy mellette a lelked is örüljön. Fontos, hogy az étkezésben valódi örömöt találj. Ez pedig nem kajakómás, puffadásos ál-örömöt, sem a lemondásokkal teli önsanyargatást jelenti. Az étel tehát üzemanyag egy tökéletesebb, fittebb testhez, és forrás egy boldogabb lélekhez.

Tovább olvasom »