csecsemő

allergia, anyatej, csecsemő, ételallergia, immunredszer, öröklődés, tápszerek

Anyatejes babának is lehet ételallergiás tünete

PP-Eletforma

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a csecsemő számára, ezért megdöbbentő lehet, ha anyatejes babánkról kiderül, hogy a hasfájását, vagy a kiütéseket a bőrén ételallergia okozza. Arról, hogy ez hogyan lehetséges és miként kezelhetjük, dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük. 

Tovább olvasom »
csecsemő, gyereknevelés, mimika, szeretet, szokások, testbeszéd

Így neveljünk szeretetre, már az első pillanattól

Krajcsó Judit

A harmonikus személyiségű, ép tudatú, tiszta erkölcsű, szeretetet sugárzó gyermeket akarunk nevelni,(és vajon miért ne akarnánk?) akkor kezdjük el ezt már élete első pillanatától.Ezek a gyakorlatok bizonyára sok szülő számára ismertek. Van úgy, hogy ösztönösen jönnek, és gyakran nem is gondolunk hatalmas jelentőségükre.

Tovább olvasom »
allergia, csecsemő, diétás étrend, intolerancia, tejfehérje

Hogyan kezeld a tejfehérje-allergiát?

PP-Eletforma

A tejfehérje allergia tünetei a hozzátáplálás megkezdése előtt is jelentkezhetnek, anyatejes és tápszeres babáknál egyaránt. Dr. Vass Noémi gyermek gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a betegség felismeréséről és kezeléséről kérdeztük.

Tovább olvasom »
agyvérzés, antigén, betegség, csecsemő, kampány, magzat, terhesség, thrombocyta

Amikor az anya szervezete megöli a saját gyermekét…

PP-Eletforma
Hazánkban is nehéz helyzetben van egy szülő, ha magzata a várandósság második harmadában minden előjel nélkül elhalt, vagy halott magzatot szült, vagy gyermekénél a születést követő néhány napban agyvérzést diagnosztizálnak, és tanácstalan az okokat illetően. Ilyen esetekben érdemes a NAIT-ra gyanakodni, amely jelenléte legtöbbször mind az orvosok mind a szülők előtt ismeretlen marad.
Tovább olvasom »
1 csomag = 1 védőoltás, anya, csecsemő, kampány, tetanusz, védőoltás

1 csomag = 1 védőoltás

László Márta

Tizenegyedik alkalommal indította útjára 1 csomag = 1 védőoltás közös kampányát a UNICEF és a Pampers. Összesen 404.000 tetanusz elleni védőoltás gyűlt össze a magyar családok segítségével. Ez a mennyiség több mint 130.000 anya és újszülött életét mentheti meg a harmadik világ országaiban. A mostani kampánynak itthoni vonatkozása is volt: a Pampers az újságírók segítségével egy hazai gyermekotthonnak, a Fővárosi Sztehlo Gábor Gyermekotthon és Fogyatékosokat Befogadó Otthonok részére adományozott pelenkákat.

Tovább olvasom »
baba, csecsemő, emésztőrendszer, hányás, reflux

Mikor büfi, mikor nem ?

PP-Eletforma

Meddig tekinthetjük normális jelenségnek a csecsemőkori bukásokat, és mikor gyanakodjunk refluxra? Erről, és a betegség egyéb tüneteiről is mesél dr. Vass Noémi gyermek gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Tovább olvasom »
csecsemő, Czeizel Intézet, gyermek, hallás, orvos, vizsgálat

Kagylózz, picim!

László Márta

A halláskárosodás az egyik leggyakoribb fejlődési rendellenesség. Ha időben felismerjük, és a megfelelő kezelést is megkapja a kicsi, a gyermek meg tudja értetni magát, és később gond nélkül be tud illeszkedni a társadalomba. Nézzük, hogy mely esetekben kell nagyon odafigyelni és milyen módszerekkel lehet megvizsgálni az újszülöttek hallását?  

Tovább olvasom »
csecsemő, Dobó Ági, szűrés, ultrahang, vele született rendellanesség

Dobó Ági az elővigyázatos anyuka

PP-Eletforma

Minden szülőnek az a legnagyobb ajándék, ha a gyermeke egészséges. Dobó Áginak is ez a legfontosabb, és mindent meg is tesz ennek érdekében. Második kisfia október végén született, és ahogy ilyenkor szokás, számos vizsgálatot elvégeztek rajta a kórházban. Ma azonban már ezeken kívül is egyre több lehetőség kínálkozik, amellyel már sok szülő él, és a gyermekgyógyászok által is ajánlott. Gondos anyukaként az egykori szépségkirálynő, kisfiával Nataniellel nemrég ultrahangvizsgálaton járt.

Tovább olvasom »
anya, bizalom, biztonság, család, csecsemő, inkubátor, magány, ölelés

Nehéz élete lesz Karácsonyi Zéténynek

Krajcsó Judit

Karácsonyi Zéténynek hívják. Szenteste találtak rá a miskolci kórház előtt kihelyezett inkubátorban.  A pszichológus szerint egész életét meghatározó traumát élhet át, elszakítva a világtól, az anyjától, az érintésektől, hangoktól, szavaktól, miként hasonló sorsú társai.

Tovább olvasom »
anyatej, csecsemő, gyerek, mozgás, rost, székrekedés, táplálkozás

Baj lehet, ha fontosabb a játék!

PP-Eletforma

Gyakori probléma a székrekedés gyermekkorban. Kialakulása általában a táplálkozási szokásokkal és a mozgáshiánnyal függ össze, ám bizonyos esetekben súlyos betegséget is jelezhet. Szakember mondja el a legfontosabb tudnivalókat!

Tovább olvasom »
csecsemő, orvos, széklet, vér

5 ok, ami véres székletet okozhat csecsemőknél

PP-Eletforma

Nagy riadalmat kelt a szülőben, ha a pelenkán véres, vagy nyálkás székletet lát. A problémát azonnal jelezni kell a védőnőnek és a gyerekorvosnak, főként, ha a baba láthatóan nincs jól, mert a véres széklet néha súlyos állapotot is jelezhet. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát az ijesztő jelenség lehetséges okairól kérdeztük.

Tovább olvasom »
anyatej, csecsemő, táplálkozás, tápszer, tejallergia, tejkiütés

Titokzatos pöttyök a baba arcán

PP-Eletforma

Ha apró, vörös vagy fehéres, kissé kidudorodó göbök jelennek meg a baba arcán, a legtöbb édesanya valamilyen allergiára gondol. Mivel ezek a tünetek rendszerint az első hónapokban jelentkeznek, kiváltó okként a tápszer, vagy az anyatej merülhet fel, hiszen a csecsemő abban az életkorban még mást nem fogyaszt. Mikor gondoljunk allergiára és miről ismerhető fel az ártalmatlan tejkiütés?

Tovább olvasom »
anyatej, család, csecsemő, pénz, rendelet, szoptatás, világnap

Pénzért adom, ingyen kapod! Mi az?

Krajcsó Judit

Augusztus elseje az anyatejes táplálás, a szoptatás világnapja. Ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón örömteli hírt kaptak azok, akik a gyűjtőállomásokon leadják a felesleges anyatejet. Mintegy másfélszeresére emelik az érte kapott juttatást.

Tovább olvasom »
csecsemő, dioptria, kancsalság, szembetegség, szűrés

Baj van a csecsemők szemével!

PP-Eletforma

Tíz egészségesnek vélt kisgyermek közül egynek a szeme beteg, ez három esetben kancsalságot takar. A betegség gyógyítható, az eredményes kezeléshez azonban fontos, hogy időben felismerjék a rendellenességet. A kancsalság szűrése hagyományos, pupillatágításos vizsgálattal is végezhető, ennél azonban már van barátságosabb speciális megoldás is.

Tovább olvasom »
csecsemő, hasfájás, kólika, masszírozás, reflux

Csecsemőkori hasfájás: kólika is okozhatja!

PP-Eletforma

Az első gyermek megszületése után sok szülő tanácstalanul áll a síró csecsemő kiságya mellett, vagy dajkálja naphosszat, hogy a nyűgös kicsit megnyugtassa. A sokat síró, hasfájós csecsemőknél felmerül a kólika gyanúja, ám a kezdő szülők gyakran nem tudják, hogy ez pontosan mit is takar, és hogyan lehet kezelni.

Tovább olvasom »
anya, csecsemő, egészség, szoptatás, tej

Miért fontos a szoptatás?

PP-Eletforma

Életünk első ezer napja meghatározza jövőnket, egészségünket! A legutóbbi kutatások szerint ezen idő alatt a táplálkozás rendje még ennél is sokkal hosszabb időre hat ki! Nézzük, milyen előnyei vannak a szoptatásnak?       

Tovább olvasom »
csecsemő, egész, gyermek, magzat, orvosi tanács, táplálkozás

Mikortól kell figyelni a gyermek táplálására?

PP-Eletforma

Az élet első 1000 napjának, azaz a várandósság ideje alatt az anyaméh védelmében eltelő időnek és az első két életévnek a körülményei hosszú távon lehetnek  hatással  a csecsemők későbbi, egészséges növekedésére és a kora gyermekkori fejlődésre, sőt a felnőttkori egészségi állapotra. Ennek ismeretében a táplálás kiemelt  jelentőséggel kezelendő már a magzati élet kezdetétől – olvasható a Magyar Diabetikusok Országos Szövetségének hírlevelében. 

Tovább olvasom »
csecsemő, hozzátáplálás, táplálékallergia

A táplálékallergia babakorban – Mikor kezdjük el a hozzátáplálást?

PP-Eletforma

Tápszeres babáknál a negyedik és a hatodik hónap között, anyatejes csecsemőknél fél éves kortól javasolt megkezdeni a hozzátáplálást. Ennél tovább halogatni nem célszerű, egyrészt mert a fejlődő szervezetnek más típusú táplálékokra is szüksége van, másrészt az anyatejjel táplált csecsemőknél így segíthetjük az allergia megelőzését. 

Tovább olvasom »
anyatej, csecsemő, lélek, szoptatás

A szoptatás lelki okai

PP-Eletforma

Hogyan hat a psziché a szoptatásra? Csökkentheti-e az anyatej mennyiségét a stressz? Lehet, hogy nem teákra és csodaszerekre van szükség a sikeres szoptatáshoz, hanem valami egészen másra? Ezt a témát járjuk most körbe.

Tovább olvasom »
csecsemő, fejlesztés, játékok, nevelés

Így neveljünk értelmes gyereket!

PP-Eletforma

A csecsemők hihetetlenül könnyen és sok mindent képesek megtanulni, s persze ennek érdekében a szülő is igyekszik mindent megtenni. Vajon mekkora szerepe van a korai fejlesztésnek a későbbi eredmények szempontjából? Lemarad-e az a baba a kortársaitól, akit nem fejlesztenek? Okosabb lesz-e, akinek már kisebb korában magasabb az intelligenciája? Válaszolunk!

Tovább olvasom »
csecsemő, izomépítés, mozgás

Így lesz „izompacsirta” a kisbabádból!

PP-Eletforma

Minden szülő izgatottan lesi, várja, mikor emeli fel először a fejét a pici, mikor fordul hasra, hogyan kúszik, mászik, és áll először lábra. A helyváltoztatáshoz, a mászáshoz, járáshoz szükséges izomzat a baba fejlődése során fokozatosan alakul ki, melyre a csecsemő naponta gyúr. Hogyan segíthet az izomépítésben a szülő?

Tovább olvasom »
bőrkiütés, csecsemő, szoptatás

Kiütések a babán – Vajon mi okozza?

PP-Eletforma

A puha és bársonyos bababőrön megjelenő kiütések miatt gyakran kétségbeesnek az anyukák, keresik a probléma okát.  A táplálkozástól kezdve a pelenkakiütésen át a vírusfertőzésekig számos oka lehet ezeknek a kiütéseknek. Lássuk a leggyakoribbakat!

Tovább olvasom »
csecsemő, HPV elleni védőoltás, védőoltás

A pneumococcus és a HPV ellen

PP-Eletforma

A kötelező oltási rend része lett a súlyos gyulladásokat okozó pneumococcus baktérium elleni oltás a június 30-a után született babák számára. A HPV elleni védőoltás pedig szeptember 1-jétől 12 éves kortól kötelezően felajánlható lesz. Mindkét oltás térítésmentes.

Tovább olvasom »
csecsemő, gyereknevelés, nevelés

Túlélési tippek „többemberes” babákhoz

PP-Eletforma

Többemberes baba. Már maga a kifejezés is horrorisztikus. Azokat a gyerekeket hívjuk így, akik folyamatosan igénylik, hogy valaki mellettük legyen. Sírnak, nyugtalanok, csak kézben tudnak lecsillapodni. Szinte sakkban tartják az egész családot. Vajon mi a viselkedésük oka? Mit tehetünk? Vannak tippjeink!

Tovább olvasom »
csecsemő, fejfájás, gyerek, inni, víz

Mikor, mit és mennyit igyanak a gyermekek?

PP-Eletforma

A gyerekek folyadékigénye az életkorral és az évszakokkal együtt változik. A kevés folyadékfogyasztás csecsemőknél könnyen vezethet kiszáradáshoz, nagyobb gyerekeknél pedig csökkenti a koncentrációs- és teljesítőképességet, fejfájás alakulhat ki. Mikor, mit és mennyit igyanak a gyermekek?  

Tovább olvasom »
bor, csecsemő, ekcéma, krónikus

Csecsemőkori ekcéma: megelőzés és kezelés

PP-Eletforma

Az ekcéma a csecsemő- és kisdedkor leggyakoribb krónikus bőrbetegsége. Gyakorisága 8-15 százalék és ez az arány egyre nő. Dr.Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusának segítségével utána jártunk, mi okozhatja a panaszokat és hogyan kezeljük a tüneteket.  

Tovább olvasom »
anya, csecsemő, egészség, szoptatás, tej

Anyatejes táplálás régen és ma

PP-Eletforma

A szoptatás egyszerű, kényelmes és biztonságos, az anyatejben a kicsi fejlődéséhez szükséges összes tápanyag megtalálható. Hazánkban ma mégis minden ötödik hat hónapnál fiatalabb gyermek kap az anyatejen kívül más táplálékot is. dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológusának segítségével hívjuk fel a figyelmet a szoptatás fontosságára.

Tovább olvasom »
csecsemő, megelőzés, oltás, szülő, szűrés

Számos lehetőség áll a szülők rendelkezésére…

PP-Eletforma

Hazánkban a kismamáknak rengeteg lehetőségük van gyermekük esetleges betegségeinek kiszűrésére, megelőzésére. Sokszor a probléma könnyen kezelhető, különösen ha időben észleljük és azzal helyesen szakemberhez fordulunk. Tájékozódjunk az elérhető szűrésekről védőnőnknél, gyermekorvosunknál és nőgyógyászunknál is!

Tovább olvasom »
csecsemő, étkezés, gyermekek, gyermekorvos, táplálkozás, tej

Nem csoda, ha az édesanyák szarvashibákat követnek el

PP-Eletforma

Finom átmenet helyett sokkoljuk az 1-3 éves gyermekek szervezetét a felnőtteknek készült sós, cukros és kalóriadús fogásokkal. A magyar anyukák fele ugyanis nem tudja, hogy attól, hogy kinőtt a gyerek foga, még nem eheti mindig ugyanazt, amit a család többi tagja – derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának friss felméréséből. Az orvosok azt tanácsolják, hogy főzzünk külön az 1-3 éveseknek, kínáljuk őket a korosztálynak készült bébiételekkel és gyerekitalokkal, és teljesen hagyjuk el az édességeket. 

Tovább olvasom »
csecsemő, fül, hallás, vizsgálat

Hogyan fedezzük fel időben gyermekünk halláskárosodását?

PP-Eletforma

A szülőknek gyermekük születését követően számos teendője akad, így például vizsgálatok egész sora biztosítja az esetleges rendellenességek korai felismerését. A gyermekek hallását illetően különösen fontos az időben felállított pontos diagnózis, mivel az első hat hónap kritikus a beszédfejlődés és a beszédértés szempontjából. Az alábbiakban Dr. Jókay Kinga, a Rózsakert Medical Center gyermekorvosa bemutatja az otoakusztikus emissziós vizsgálati módszert, amely pontos képet ad a gyermekek hallásáról.  

Tovább olvasom »
csecsemő, szülés

Negatív csúcs Európában: vészes csecsemőhalandóság

PP-Eletforma

Az idén már az év első két hónapjában élve annyi extrém kis súlyú, 1000 gramm alatti gyerek szültetett, mint 2009-ben a teljes évben! Ezen gyerekeknek csak alig több mint a fele életképes. Az OEP adatai szerint, amíg 2008-ban több mint 99 ezer csecsemő látta meg a napvilágot, tavaly mindössze 96,5 ezer baba született. A csecsemőhalandóság aránya a Balti államokban, Bulgáriában és Magyarországon a legmagasabb Európában – 13-14,2 ezrelék között alakul, míg más országokban ez az arány 6,1-10,3 ezreléket tesz ki.

Tovább olvasom »
csecsemő, megelőzés, tisztaság

A nagy tisztaság ártalmas az allergiás betegeknek is!

PP-Eletforma

Az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen megemelkedett az allergiás betegek száma. A magyar lakosság harmada szenved valamilyen allergiás betegségben. A tünetek kialakulásában számos tényező játszik szerepet. A megelőzésre már a várandósság időszakától kezdődően nagy figyelmet kell fordítani, igaz ez különösen azon családok esetében, ahol már előfordult allergiás megbetegedés. 

Tovább olvasom »
baba, bébi, csecsemő, videó

Hogyan játszunk a babával?Tippek

DPA

Sok vita folyik arról, hogy kell-e fejleszteni egy teljesen egészséges párhónapos babát. A válasz – szerintünk – nem. Ennek ellenére játszani lehet vele, hiszen élvezi felfedezni a világot. Tippjeink következnek.

Tovább olvasom »
anya, csecsemő, szülés

Nem tilos az otthonszülés, de a bábákat börtönbe zárnák

PP-Eletforma

Feltehetően gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolnák meg G. Á.-t, aki eddig foglakozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt állt a bíróság előtt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság végzése szerint G. Á. és vádlott-társai ügyét a Fővárosi Bíróságra helyezik át. Habár a két bűncselekmény büntetési tétele azonos, az emberölés a nyilvánosság előtt súlyosabbnak minősül. G. Á. védői szerint a legújabb szakértői vélemény nem hozott olyan fordulatot az ügyben, ami indokolná az eltérő minősítést. A bíróság döntése váratlan és érthetetlen. Nem tudunk olyan esetről, amikor kórházi szülész-nőgyógyászt vádoltak volna gondatlan emberöléssel.  

Tovább olvasom »
csecsemő, kismama, szülés, terhesség

Az iskoláskorú kismamák élete

PP-Eletforma

Egyre több kiskorú esik ma teherbe Magyarországon a sokféle felvilágosító program ellenére. A tini kismamák élete egy szempillantás alatt vesz 180 fokos fordulatot, annak ellenére is, hogy sokan döntenek végül úgy, hogy nem hozzák világra a gyermeket, vagy örökbe adják a kicsit.

Tovább olvasom »
anya, csecsemő, szülő, tej

Magyarország szoptatásban elől jár

PP-Eletforma

Magyarország már tavaly túlteljesítette a WHO által kitűzött célt, miszerint legalább a babák fele kapjon anyatejet 6 hónapos koráig, hiszen 2008-ban az MGYT reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a magyar édesanyák 60%-a szoptatja gyermekét fél éves korig. A Tiszafüreden rendezett „Természetesen, anyatejjel…” című Országos Védőnői Továbbképző Nap a Szoptatás Világhete alkalmából foglalkozott a témával hétvégén.

Tovább olvasom »