burgonya

allergia, bélrendszer, bőrkiütés, burgonya, gyomor, vizsgálat

Hajaj! A burgonya is okozhat allergiát?

PP-Eletforma

A burgonyát az egyik legártalmatlanabb élelmiszerként tartjuk számon, mégis okozhat allergiát vagy ételérzékenységet. De mert rendszerint nem magában, hanem köretként, főzve, vagy sütve fogyasztjuk, ezért nehéz beazonosítani, ha valóban ez okozza a tüneteinket. Visszatérő gyomor-és bélrendszeri, légúti vagy bőrtünetek esetén érdemes erre is gondolni.

Tovább olvasom »
bab, burgonya, francia leves, kecskesajt, nyár, répa, zeller

Francia bableves

Bartek Kata

Kihasználva a hűvösebb időt készítettem egy kis levest. Nem különösebben szeretem a babételeket, de időnként, ilyen különleges stílusban nagyon tudok rajongani érte. A csúcs extra még benne a kecskesajtból készített pestó.

Tovább olvasom »
burgonya, lecsó, magyaros, paprika, paradicsom, szűzérme, szűzpecsenye

Magyaros szűzérme

Kandikó Éva

Ez a lecsós, magyaros ízvilágú szűzérme igazi klasszikusa a hazai konyhának, érdemes kipróbálni, ha valami igazán jóízű ételre vágyunk. Vasárnapi ebédnek tökéletes.

Tovább olvasom »
burgonya, egytál étel, kolbász, krumpli, rakott krumpli, tejföl, tojás

A legeslegjobb rakott krumpli

Kandikó Éva

Ez most más egy kicsit. Mint ahogy mindenki rakott krumplija más. Sőt, azt kell mondanom, én magam sem tudok két egyforma rakott krumplit csinálni, hiszen itt nemcsak egy összetevő minősége meghatározó a végeredmény szempontjából, hanem az összesé. Ha a krumpli vizes, ha a kolbász nem elég zsíros, vagy túl zsíros, ha a tejföl ócska, ha a tojás gyári, ha a szalonna silány, sőt, végső soron ha a só nem elég sós, a rakott krumplink már nem lesz tökéletes. Nagyon úgy tűnik, hogy az összeállítás módja szinte másodlagos az alapanyagok minősége mellett. 

Tovább olvasom »
burgonya, gyors vacsora, krokett, maradék, virsli

Virslivel töltött óriás krokett

Bartek Kata

Krokett gombócolás közben jutott eszembe, hogy jó lenne kicsit felpörgetni az eseményeket, csak fogyjon már el a tészta, így a maradék mennyiséget fél szál frankfurti virsli köré gyúrtam, mehet egy kis zsemlemorzsába, aztán lefagyasztottam. Jó lesz majd valamikor. Nos most jött el ez a pillanat. Elő a spéci töltött krokettekkel a fagyasztóból! Bő olajban arany barnára sütöttem és egy kis friss zöldséggel, ketchuppal, mustárral tálalva kész is a vacsora.

Tovább olvasom »
burgonya, gnocchi, nudli

Gnocchi kalauz

Kandikó Éva

A ma ismert gnocchit nagyjából  az 1880-as évek óta üdvözölhetjük itáliai konyhák tányérjain népszerű primi piattiként, azaz előétel formájában. Olaszországszerte közkedvelt étel, vannak tartományok, ahol még az általános közkedveltségnél is jobban odavannak érte, egyúttal nagy mesterei is a habkönnyű gnocchinak.

Tovább olvasom »
burgonya, családi, gombóc, húsos, pörkölt

A Mama húsos gombóca

Bartek Kata

A Mama húsos gombóca mindent visz, gyerekkoromra ha visszagondolok ez tipikusan az az étel volt, amivel mindig nagyon boldoggá tett minket. Sokszor dupla, vagy tripla adagot készített, hogy vigyünk magunkkal haza is, persze nem ellenkeztünk. Ilyen finomságot senki más nem csinált a családban.

Tovább olvasom »
burgonya, galuska, gnocchi, liszt, olasz, parmezán

Óriás gnocchi

Kandikó Éva

Minden népnek megvan a maga burgonyás galuska receptje, bár az olaszok járnak élen a gnocchi készítésben. Észak-Olaszországban nagy kedvenc ez a változat, jóféle vörös borral öblítik le. Ez a recept is bizonyítéka annak, hogy a legegyszerűbb a legjobb.

Tovább olvasom »
burgonya, sajt, sajtos, tejszín

Sajtos burgonya

Kandikó Éva

Ezt a sajtos csodát olyan egyszerű elkészíteni, hogy bátran rábízhatod még a pasidra is, de ha nem vagy ijedős, akár a nagyobbacska fiadra is. Meg fog vele birkózni!

Tovább olvasom »
burgonya, köret, krumpli, lepény

Krumplilepény, a sokoldalú kedvenc

Kandikó Éva

Régesrégi recept, sváb származású nagyanyám készített gyakorta ilyen lepényt akár főételnek, akár valamilyen leves mellé kísérőnek tálalta, hogy egy tányér levessel is jól lakjunk akár. Húsok mellé is kiváló köret.

Tovább olvasom »
burgonya, fánk, köret, olaj

Burgonyafánk, a királyi köret

Kandikó Éva

A burgonyafánkkal még gyerekkoromban ismerkedtem meg, amikor nagyanyám zseniális vadasait ezzel körítette. Emlékszem, ahogy a kis fánkocskák ügyesen forogtak az olajban, amikor az egyik oldaluk pirosra sült, készségesen átfordultak a másikra.

Tovább olvasom »
buli, bulikaja, burgonya, partifalat, sajt, virsli

Virslis partifalatkák

Kard Éva

Ha virslit használunk a konyhában, legyen szó bármilyen ételről, lehetőség szerint törekedjünk arra, hogy a lehető legjobb minőségűt válasszuk. Érdemes mindig elolvasni a csomagoláson található információkat, nagyon hasznosak.

Tovább olvasom »
burgonya, gombóc, tojás

Sajtos burgonyagombóc

Kandikó Éva

Ami krumpliból van, az számomra csak jó lehet. Amikor először találkoztam ezzel a recepttel, azonnal beleszerettem, és rekord gyorsasággal ki is próbáltam, no és persze nem csalódtam benne.

Tovább olvasom »
burgonya, krémleves, sütőtök, tejszín

Sütőtök leves

Kandikó Éva

Ősz végétől kezdve egész kora tavaszik megtalálhatjuk a piacon a sütőtököt. Válasszunk akár kanadait, akár nagydobosi magyart, csodálatos süteményeket, tortákat, sőt, leveseket is készíthetünk belőlük. Olyan gyönyörű színe van, hogy attól mindenkinek jó kedve lesz.

Tovább olvasom »
burgonya, leves, német burgonyaleves, petrezselyem, póréhagyma, sárgarépa, zeller

Német burgonyaleves

Kandikó Éva

Remek élmény volt 1800 méter magasan, egy hüttében kanalazni ezt a forró, tartalmas levest, de nem volt kevésbé jó az sem, amikor elkészítettem a saját konyhámban. A németek tudnak valamit, ha krumpliról van szó, az egyszer biztos!

Tovább olvasom »
borsó, burgonya, samosa, töltelék, zöldség

Samoza

Kandikó Éva

Közép-ázsiai tésztaétel, melyet vagy sütőben, vagy olajban sütnek ki. Tölteléke vagy zöldség, vagy darált hús, jellemzően bárány. Háromszög alakúra formálják, Indiában nem maradhat el mellőle a jellegzetes mentaszósz.

Tovább olvasom »
alma, burgonya, füstölt sajt, saláta, tartás mártás

Füstölt sajtos burgonya saláta

Kandikó Éva

Ezzel a salátával nyugodtan előállhatunk az ünnepekkor is, hiszen bármilyen rántott vagy sült hús mellé kiváló. Az alma és a füstölt sajt együtt is nagyon jól harmonizálnak, a burgonyával és a kissé savanykás tartás mártással pedig egészen különleges aromákat hoznak létre.

Tovább olvasom »
burgonya, krumpli, majonéz, majonézes, tojás

Burgonyasaláta majonézzel, tojással

Kandikó Éva

Karácsony táján gyakrabban készítünk burgonya salátát, mint egyéb időszakokban, jól jön a rántott hal mellé, vagy egyéb húsételek mellé köretnek. Ez a verzió kicsit krumpli, kicsit tojás saláta, és annak, aki mindkettőt szereti, ideális párosítás.

Tovább olvasom »
borkocsolya, burgonya, krumplis pogácsa, pogácsa, sörkorcsolya

Krumplis pogácsa

Kandikó Éva

Van-e jobb egy langyos, pihe-puha, friss pogácsánál? Aligha. Egy pohár teával vacsorára is jó, sörrel, fröccsel meg bármikor jöhet. Elképzelni sem tudom, hányféle variáció receptje járhat kézről kézre, de a sorba ez a darab is bátran becsatlakozhat, nagyon tuti darab!

Tovább olvasom »
burgonya, desszert, édesség

Olasz burgonyatorta

Kandikó Éva

Az olaszok mindig is tudták a tutit, főleg ha főzésről volt szó. Gondolnád, hogy főtt krumpliból pompás édességet lehet varázsolni? Én is csak meregettem a szemem, mikor találkoztam a recepttel, és muszáj volt kipróbálni. Bizony, a végeredmény igencsak jó lett!

Tovább olvasom »
burgonya, majonéz, saláta, zöldfűszer

Zöldfűszeres burgonyasaláta

Kandikó Éva

Érkezik a krumplisaláták idénye, most megmutatom az én legnagyobb kedvencemet. Amúgy a hagyományos ecetes-hagymás krumplisalátát szeretem a legjobban, de azt leginkább karácsonyra tartogatom. Ez a zöldfűszeres, majonézes változat is nagyon kellemes, jó szívvel ajánlom. Nem hátrány, hogy a vendégség előtt egy nappal össze lehet állítani. Elkészítéséhez legjobb az apró szemű krumplit választani.

Tovább olvasom »
burgonya, krumpli, töltött, vacsora a sütőből

Töltött burgonya

Kandikó Éva

Őszies hidegre fordult az időjárás, és azon nyomban eszembe jutott ez az étel. Télen szoktam igazából sütni, de most még paradicsom salsával, tejföllel épp a határmezsgyén mozgott a nyári és téli étel között. Ha elsőre készíti az ember, még kicsit pepecselősnek tűnik, de némi gyakorlatot szerezve pikk-pakk elkészül.

Tovább olvasom »
burgonya, erdei gyümölcs, őszi étel, szarvas

Csodaszarvasom Pápáról

László Márta

Ennek a receptnek az a pontos elnevezése, hogy hirtelen sült szarvas szelet hercegnő burgonyával és erdei gyümölcsraguval. Pápán, a Villa Classica séfje készített el nekem ezt az őszi különlegességet. Természetesen a konyhán nincs idő recepteket írogatni, de Bódi Tünde, aki mindezt tálalta, segített ebben is nekem! A most következő étekben az ősz minden íze ott lapul, és alig várja, hogy kibontsa magát a számban!       

Tovább olvasom »
bundás, burgonya, hirtelen sült, karaj

Mátrai borzaska

Kandikó Éva

Van széles e hazában olyan, aki ezt az ételt nem ismeri legalább hallomásból? A mai trendi éttermeket kivéve talán ott van minden magyar étterem étlapján, vagy ha ma nem is, de 6-8 éve még biztosan. Sokan szeretik, gondolom, sokan tudják is, miből áll ez az étel. Én is tudtam, és minden alkalommal, amikor társaságomban lévő ezt az ételt rendelte, megállapítottam, hogy na, ilyet aztán én soha! Tocsogott az olajban, hol feketére volt sütve, hol hóka színe volt, így azonnal lehetett tudni, milyen ízre számítsunk, keserűre, vagy inkább nyers krumpliéra és húséra. De az is lehet, hogy egyszerűen csak nem jó éttermekben fordultam meg az idő tájt.

Tovább olvasom »
burgonya, egyszerű, ízletes, olcsó, szardínia

Halas krumplilepény Mártinál

László Márta

Ezt a receptet kényszerből találtam ki. Külföldről hazatérve üres volt a hűtő, ámde ebédnek lennie kell! Mi legyen? Nem volt otthon csak egy doboz paradicsomos halkonzerv meg némi krumpli. Ezt kreáltam, és nem hiába! Próbáld ki!    

Tovább olvasom »
burgonya, krumplistészta, leves, mixer, sajt

Páratlan sajtkrémleves burgonygombóccal

László Márta

Imádom a sajtot! No, és ebből most még egy leves is, az már pazar ötlet! Hát még milyen finom! A pápai Villa Classica séfje ezt biztosan tudta, amikor a férjemnek elkészítette ezt a remek levest! A cég munkatársa, Bódi Tünde azt is elmondta, hogy különlegességük nemcsak nekünk, hanem a sok-sok országból érkező vendégüknek is nagyon ízlik.

Tovább olvasom »
burgonya, gnocchi, sajtos, tészta

Négysajtos gnocchi

Kandikó Éva

Gnocchit, és más burgonyás tésztákat készíteni egyáltalán nem ördöngösség. Azt nem állítom, hogy ugyanannyi időbe telik, mint a mirelitet kifőzni, bár a víz felforralása és a főzési idő ugyanannyi, azért a zacskó felvágása, valamint a gombóc tészta összeállítási ideje messze nem azonos. De megéri a plusz ráfordítás.

Tovább olvasom »
burgonya, habarás, kapor, zölbab

Kapros zöldbabfőzelék, ahogy a szomszédfiú szereti

Krajcsó Judit

Az ember azt gondolná, gyerekjáték egy főzeléket elkészíteni. Ám a kezdő háziasszonyok valószínűleg nem így vélekednek erről. Ifjú szomszédasszonyom faggatott útban hazafelé, hogyan készítse el úgy a zöldbabfőzeléket, hogy azt a párja is megemlegesse… Elmondtam, lépésről lépésre, ahogy én szeretem. Azóta a szomszédfiú is így kapja.

Tovább olvasom »
burgonya, burgonyás recept, főzés, piac, rendelet, termék, vásárlás

Krumplis ábécéskönyv

PP-Eletforma

Szeptember elseje óta mind a csomagoltan, mind az ömlesztve árult étkezési burgonyáknál kötelező alkalmazni az új jelölési előírásokat. A jövőben többek között nem csak a fajtáról és a származási országról, hanem a jellemző főzési típusról is tájékozódhatnak a vásárlók.

Tovább olvasom »
burgonya, csirke, könnyű főfogás, nyár, sárgarépa, zsírmentes

Filléres karcsúsító sültcsirkém

László Márta

Csak könnyű ételek esnek jól a legmelegebb napokban, és szerencsére még most is élvezhetjük a nyár utolsó sugarait! Ilyen napokra találtam ki e receptet. Aki félti a sütőjét, hogy majd tele lesz sütésből származó fröcsögéssel, vagy nincs teflonos tepsije, használja a szinte fillérekért beszerezhető sütőzacskót! Remek találmány!   

Tovább olvasom »
burgonya, saláta, salátalé

Burgonyasaláta csodás lila hagymával

László Márta

Nálunk a burgonya minden formája az elsők között szerepel! (Nem véletlen! A férjem kereskedelmi hajón volt tengerész, és annyi rizst szállított, hogy ma gyakorlatilag rá se tud nézni!) Ezt a salit mindketten szeretjük, mert például a hétvégeken, hideg sültek mellé elképesztően finom, de kaláccsal reggelire is különleges!    

Tovább olvasom »
borjúoldalas, burgonya, Kakukkfű, majoránna, sör

Mámorító fűszeres borjúoldalas

László Márta

Mindenféle oldalas mindenféle elkészítési módja nálunk nyerő. A férjemnek gyerek kora óta ez a kedvenc húsétele. Így aztán igyekszem mindent kihozni a csontos darabokból. Igazából nincs nehéz dolgom, mert az a hús, amiben benne van a csont is, biztosan kiváló ízű lesz. A sör pedig csak rásegít! Ne félj, ha gyerek is van a családban, mert az alkohol elpárolog belőle! Próbáld csak ki!   

Tovább olvasom »
burgonya, gasztronómia, karfiol, lila, recept

Lila álom, sárga vadítás – P&P módra

László Márta

Fiatal kolléganőm extravagánsnak tűnő recepttel rukkolt elő a minap. Nem merészség, ötletesség kell egy ilyen remek fogáshoz! Online-os főszerkesztőnk, Timár Gigi ezúttal is kitett magáért, a selymesen ragyogó lila, és a vadító sárga színt választotta őszi menüje főszereplőjének! Ámulat!  

Tovább olvasom »
bor, burgonya, cukkini, leves

Cukkinis, boros burgonyaleves

Krajcsó Judit

Hogy mire lehet felhasználni a vasárnapi húsleves-maradékot? Például egy fantasztikus, kicsit mámorosan különleges burgonyaleveshez, amelyet a boron kívül a cukkini bolondít meg. A szomszédból kívántam meg…

Tovább olvasom »
burgonya, gasztronómia, Piac és Profit, recept, tarja

Ízorgia P&P módra!

László Márta

Lelkes kollégáim továbbra is nagy szeretettel bombáznak jól kipróbált receptjeikkel. Ezúttal pénzügyi- és titkárságvezetőnk, Polákovics Zsófi vasárnapi mesterművét ajánlom figyelmetekbe! Külön-külön is minden alkotóeleme remek, de így együtt tényleg ünnepi asztalra kívánkozik!

Tovább olvasom »
babárlevél, burgonya, burgonyafőzelék, krumpli, krumplifőzelék, krumplis recept

Krumplifőzelék – úgy, ahogyan akarod!

PP-Eletforma

A krumplifőzelék igazán nem tartozik a bonyolult ételek közé, ugyanakkor az a szép benne, hogy icipici változtatással, egy csepp ötlettel mindenki képes az igazi, csak őrá jellemző változatot elkészíteni. Ezt a receptet nyugodtan használhatod egy az egyben, de ha van egy kis plusz elképzelésed,  ne tartsd vissza magad!

Tovább olvasom »
burgonya, burgonyás receptek, sajt, sajtos recept

Ropogós sajtos-burgonyás tallérok

PP-Eletforma

Önálló csemegének is kiváló egy finom tea mellé, de kínálhatjuk leveskísérő falatokként is. Az biztos, hogy ez a frissen sült sajtos finomság a család kedvence lesz. Ha véletlenül maradna belőle, másnap még a tízórais doboz is szívesen befogadja.

 

Tovább olvasom »