bor

applikáció, bor, digitális világ, haj, innováció, kozmetika, kutatás, nap, szépségipar, technológia

Mutasd a bőröd, megmondom ki vagy!

László Márta

Egy hajkefe, amely olvas a fejbőrünkről és egy tapasz, amely figyelmeztet, ha túlzásba visszük a napozást. Néhány példa a világ legnagyobb szépségipari vállalatának technológiai újításai közül, melyeket a franciaországi Viva Tech világkonferencián mutatnak be. Az esemény a digitális világnak azt jelenti, amit az autóiparnak a genfi autószalon.

 

Tovább olvasom »
balaton, bor, fesztivál, hétvégi program, június, könyv, zene

Könyv-Bor-Jazz – egy fesztiválon!

Krajcsó Judit

Balatonfüreden június 6. és 11. között a Könyv-Bor-Jazz Fesztiválon könyvbemutatókkal, koncertekkel, borkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. A rendezvényen könyvárverést is tartanak, licitálni lehet majd Blaha Lujza emlékalbumára is.

Tovább olvasom »
bor, étterem, gasztronómia, Holdvölgy, szeged, tiszavirág

Kart karban a bámulatos tradíció és a mai design – Szegeden!

PP-Eletforma

Ha létezhet lelki rokonság egy bormárka és egy vendéglátóhely között, akkor a Holdvölgyet a szegedi Tiszavirág Hotellel egész biztosan valami ilyesmi köti össze. Családi indíttatás és tudatos márkaépítés, modern lendület és a hagyományok tisztelete, a vizualitás és a design iránti érzékenység, a minőséghez való ragaszkodás  – mind, mind közös vonások, amelyeket a tulajdonos-üzletvezetővel, Bakos Orsival beszélgetve jártunk körbe.

Tovább olvasom »
bor, borászat, bortrend, kistermelő

A Bor Világnapján

PP-Eletforma

Magyarországon is egyre többen tudják, hogy május 25. a Bor Világnapja, amely Szent Orbán napjához, a szőlő és bor védőszentjéhez kapcsolódik. Ezért is tartanak ilyenkor sok helyen Orbán napi ünnepet a Bor Világnapját követő hétvégén, legyen szó a Tokaji Szent Orbán zarándoklatról, vagy az Orbán napi Bor és Pinceünnepről.

Tovább olvasom »
bor, fesztivál, fűszer, gyerekprogram, koncert, zene, Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Furcsa pár Baranyában

PP-Eletforma

A gasztronómia, az illatok és a zene áll a középpontban a pécsi fűszerünnepet is magában foglaló Bor, Mámor, Pécs elnevezésű rendezvényen, amelyet május 4. és 7. között rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen – írta az MTI.

Tovább olvasom »
bor, csókaszőlő, kísérletezés, ősi magyar fajták, Szentesi József, szőlőművelés

Óda az ősi magyar fajtákhoz

László Márta

Jó terület, adottság, alázat – ez a három dolog kell az igazi jó bor elkészítéséhez – állította Szentesi József borász a Wineglass Sajtóklub tájékoztatóján. Hallagtóként és kóstolóként hozzátenném az elbűvölő humort, a kísérletező kedvet, a tiszta hitet és a végtelen szerénységet.

Tovább olvasom »
bor, bőrrák, kampány, megelőzés, napozás, tanácsadás

Ne vidd a vásárra!

PP-Eletforma

Az európaiak csupán 14%-a tartja be a fényvédelmi szabályokat annak ellenére, hogy 91% ismeri a lehetséges veszélyeket. Az Euromelanoma, mely a kontinens vezető bőrrák megelőzésére létrejött szervezete, széles körű kampányt indított a fényvédelmi szokások megváltoztatásáért. A Csak egy bőröd van című akció célja, hogy felhívja a figyelmet a napsugárzás lehetséges veszélyeire és tudatosítsa, hogy mit tehetünk bőrük megóvása érdekében.

 

Tovább olvasom »
alkohol, bor, hagyományok, húsvét, locsolkodás, töményszesz

Juj! Ma minden locsolóból kefekötő lesz?

Krajcsó Judit
Húsvét hétfőn még az is felönthet a garatra, aki egyébként nem szokott, netán hagyományos módon éppen úgy iszik, mint a gödény vagy mint a kefekötő. Vigyázzunk magunkra és figyeljünk egymásra, különösen a tapasztalatlan fiatalokra, hogy a vidám húsvéthétfői népszokások ne váljanak féktelenné, ne vezessenek tragédiákhoz!
Tovább olvasom »
ajándék, Belvárdgyulai Mezőgazdasági Zrt., bor, Campus borcsalád, egyetem, orvosi kar, Pécs

650 év – 650 bor

PP-Eletforma

A Belvárdgyulai Mezőgazdasági Zrt. pincészete 650 palack bort adott át a pécsi orvoskarnak. A társaság ezzel kívánt részt vállalni az egyetem 650 éves jubileumának megünneplésében. Erről, illetve az esemény hátteréről mesélt Wilhelm József vezérigazgató. 

Tovább olvasom »
bor, citrom, szalmaburgonya, szűzérme

Citromos szűzérme tallérok

Hegyvári Zoltán

Népszerű és könnyen elkészíthető alapanyag a sertésszűz, aminek most egy különleges változatát hozom. A pikáns citromos íz, maga a mártás és a szalmaburgonya olyan elegyet képez, ami népszerűbbé tehet téged a családtagjaid körében.

Tovább olvasom »
bor, Borvacsora, Café 57, Holdvölgy, Tokaj-hegyalja, tokaji, Vincze András

Exkluzív borvacsora a Café 57-ben

László Márta

Az Ötvenhét – a törzsvendégek csak így emlegetik a neves rózsadombi éttermet: a Pusztaszeri úti Café 57-et, amelynek alapértékei az egyedi borlap, a diszkréció és a minőség. Tizenhat évvel ezelőtti megnyitásakor ez volt Budapest első minimalista stílusú bárja, amely a vendégek igényeit követve később kétszintes étteremmé alakult, és mára a főváros gasztronómiai- és bortérképének meghatározó helyszínévé vált. 

Tovább olvasom »
bor, kadarka, kékfrankos, Magna Mátra, Mátrai borvidék

Megszületett a Magna Mátra

László Márta

Hiába Magyarország második legnagyobb kiterjedésű borvidéke a Mátrai, a legutóbbi időkig a súlyához mérten mégis csak kevés szó esett róla. A most alakult Magna Mátra szervezetnek viszont az a terve, hogy egy fantasztikus termőhellyé változtassa a vidéket.

Tovább olvasom »
bor, bormarketing, hegyközségek, turizumus

Végre együtt!

PP-Eletforma

A közös bormarketing összehangolt és eredményes ellátása érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Turisztikai Ügynökséggel a Hegyközségek Nemzetközi Tanácsa a budapesti Borjog és Bormarketing konferencián. Várjuk a folytatást!  

Tovább olvasom »
bor, borkultúra, Sommelier, stílus, turista, választék

Az egyediséget felfedni, és nem elfedni kell…

PP-Eletforma

Hogy mivel koccintanak egy csütörtök esti céges party vagy egy szombati legénybúcsú résztvevői a Király utcai Spílerben? Mi kerül a poharunkba, ha egy operaelőadás után betérünk az Andrássy úti Opera Caféba? És milyen italválasztékkal lehet kivívni a köztudottan szigorú minőségbiztosítási elveket valló ikonikus sztárséf, Jamie Oliver elismerését? Aki minderről mesél: Fekete Csaba, a neves fővárosi vendéglátóhelyeket és szállodákat üzemeltető Zsidai Group sommelier-je, akivel a Budai Várban, a Baltazár Étteremben találkoztunk.

Tovább olvasom »
bor, hegybíró, jövedéki adó, kisüzemi bortermelők, NAV, pezsgő

Már csak tíz napja van a borosoknak

PP-Eletforma

A januártól hatályos új jövedéki törvény bevezeti a kisüzemi bortermelő kategóriáját, ami a várakozások szerint az eddiginél lényegesen egyszerűbb ügyintézést tesz majd lehetővé. Minden bortermelőnek kötelező bejelentenie, hogy április elsejétől egyszerűsített adóraktári engedélyesként vagy kisüzemi bortermelőként kíván tovább tevékenykedni. A változás a termelők több mint 90%-ának jelenthet könnyítést.

Tovább olvasom »
bor, borpárosítás, csábítás, ételsor, Mátrai borvidék, szerelmes vacsora

Élvezd minden cseppjét – így válassz bort a szerelmes estédhez!

László Márta

Milyen bort válasszunk a Valentin-napi vacsora mellé? Ezzel a címmel kaptunk egy fantasztikus összeálítást a Dubicz Borászattól! Bár a Bálint-nap már elmúlt, szerelem azonban mindig lesz, amíg a világ világ, ahogy a gyertyafényes vacsorák sm mennek ki soha a divatból! A Mátrából kapott tanácsok tehát örökérvényűek! Így most elmondjuk, hogyan válhatunk pillanatok alatt borszakértővé? Mire érdemes figyelni bor-étel párosításnál, hogy tökéletes legyen a romantikus vacsora? Rajta, kápráztasd el szerelmedet! 

Tovább olvasom »
bor, gyógynövény, kozmetikus, megújulás, mélyhámlasztás, tavasz

Amit a mélyhámlasztásról tudnod kell!

László Márta

Már alig várjuk, hogy beköszöntsön a tavasz. A tél végére kiszárad a bőrünk, kipirosodott, náthás orrunkat próbáljuk sminkkel lefedni. Ilyenkor kell egy jó kis mélyhámlasztáshoz fogni, hogy mire tényleg itt a tavasz, megújult bőrrel várhassuk az első napsugarakat!   

Tovább olvasom »
bikavér, bor, borfogyasztás, bortermelés, eger, szekszárd

Eger és Szekszárd összefog a bikavérért

PP-Eletforma

A két borvidék borászai együtt dolgoznak azért, hogy újrapozícionálják ezt a tradicionális magyar bortípust. Idén március 3-án rendezik meg Budapesten az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajt, ahol a borászoktól személyesen is megtudhatjuk, hogy mit gondolnak a bikavér jelenéről és jövőjéről.

Tovább olvasom »
bor, csokoládé, Harrer, Holdvölgy, illat, íz, textúra, tokaji

8+1 mennyei páros

László Márta

Krémes, selymes textúra, szemet gyönyörködtető, élénk színek, gyümölcsös ízek, fűszeres illatok, savak és cukrok harmóniája… tokaji borról vagy csokoládéról van szó? Mindkettőről, mégpedig ezúttal együtt! Fedezzük fel együtt a tokaji borok és a csokoládé rengeteg közös vonását. Adjuk át magunkat a komplex színek, illatok, ízek, sőt – mint alábbi cikkünkből kiderül: hangok! – által nyújtott élményeknek. Ajánlunk 8+1 csodás Holdvölgy-Harrer párost, amelyeknek senki sem fog tudni ellenállni!

Tovább olvasom »
bor, Holdvölgy, különlegesség, nagykövet, pohárnok, Pongrácz Péter, Sommelier, Takaj, versenyképesség, világhír

Tokaj nagykövete

PP-Eletforma

Hogyan kerül egy budapesti vendéglátó szakember Dallasba étterem-menedzsmentet tanulni, és miképp lesz belőle egy ötcsillagos londoni luxushotel pohárnoka? Mi a legnagyobb szakmai elismerés, amit egy, a versenyeket tudatosan kerülő sommelier kaphat? És miért elképzelhetetlenek az élet nagy pillanatai − például egy családi vacsora a szeretet ünnepén – tokaji borok nélkül?  Aki mesél magáról és a szakmájáról: Pongrácz Péter, a Michelin-csillagos Costes Downtown étterem pohárnoka.

Tovább olvasom »
bólé, bor, gyümölcs, pezsgő, szilveszter, vodka

Szilveszteri bólé

Kandikó Éva

Ha vendégeket hívunk az év utolsó napján, hogy együtt ünnepeljük az új évet, fel kell készülnünk alkoholos italokkal is, nemcsak finomságokkal. A bólét sokan szeretik, ezt ne hagyjuk ki a kínálatból!

Tovább olvasom »
aszalt szilva, bor, kacsamáj, szűzpecsenye, ünnepi fogás

Töltött szűzpecsenye – tévés főszerkesztő módra

László Márta

Tradíció, hogy ma is rendszeresen találkozom egykori televíziós kollégáimmal, főnökeimmel egy-egy finom ebédre. A most következő ínycsiklandó pecsenyét hajdani főszerkesztőm készítette a tiszteletünkre. Bátran ajánlom – akár karácsonyi menünek is! Látványos, nemes ételkülönlegesség, ráadásul hidegen és melegen is nagyon finom!  

Tovább olvasom »
bor, borleves, tokaji, ünnepi

Karácsonyi borleves

Kandikó Éva

A borleves az ünnepi menü elmaradhatatlan része sok családnál. Bármilyen egyszerű is az elkészítése, mégis sokféle recept forog közkézen. Amit most mutatunk, egy klasszikus verzió.

Tovább olvasom »
ajándék, bor, borfogyasztás, borháló, szakértelem

Így ajándékozzunk bort!

PP-Eletforma

Nem sajnáljuk a pénzt egy-egy palack jó borra, különösen akkor, ha ajándéknak szánjuk. De vajon érdemes-e drága bort vásárolni, ha mi magunk nem igazán értünk hozzá? Ha a megajándékozott borértő ember, a válasz inkább nem: lehet, hogy hasznosabb valamilyen boros kiegészítőt venni. Ha mindenáron bort akarunk adni, forduljunk szakemberhez!

Tovább olvasom »
aszott, bor, borkalauz, gönczi hordó, must, tokaji aszú

A borok királya, a királyok bora

László Márta

Azzal dicsekedhetünk mi, magyarok, hogy e földön terem a világ talán egyik leghíresebb bora. A rendszerváltás után kicsit megfakult fénye, de azóta felnőtt egy új borász nemzedék, és ismét teljes szépségében pompázik a zamatos nedű! Nagyon sokunk ünnepi asztalán ott lesz majd a tokaji, de vajon tudod-e mi az a tokaji aszú?

Tovább olvasom »
alma, bor, csirkemell, fahéj, gyümölcs, karácsony, körte

Csirkemell párolt gyümölcsökkel

Kandikó Éva

Évekig, amíg a gyerekeim kicsik voltak, semmi más nem lehetett a szentestei vacsora, csakis ez a párolt gyümölcsös csirkemell. Egyszerűen imádták. Óriási könnyebbség kisgyerekes családoknál, hogy ezzel nem kell előre készülni, sakkozni az idővel, elég, ha előző nap gondoskodtunk arról, hogy legyen otthon három-négy féle gyümölcs.

Tovább olvasom »
bor, borleves, fahéj, tojás, vanília

Borleves

Kandikó Éva

A borleves tipikusan karácsonyi étel a magyar családok jelentős részénél, olyankor inkább édes borból készül. De hol van az írásban lefektetve, hogy csak az évnek ezen a napján ehetünk borlevest? Készítsük félszáraz, félédes borból, tálaljuk más betéttel, mint az ünnepen, és máris van egy szuperül használható hétvégi levesünk.

Tovább olvasom »
aszalt gyümölcs, bor, forralt bor, narancs, vörösbor

Forralt bor, az idény sztárja

Kandikó Éva

A forralt bort árusító standok megjelenése biztosan jelzi a tél közeledtét, különösen igaz ez karácsonyi vásárok területén megjelenő standokra. Nem kétséges, hogy a hangulat kedvéért meg-megiszik az ember egy pohárkával egy ilyen vásárban, de otthon sem kell nélkülöznünk  forralt bor melengető simogatását. Elkészíteni ugyanis igencsak egyszerű.

Tovább olvasom »
bor, márton nap, új bor

Márton-napi jó tanács: szellőztesd a bort!

Kandikó Éva

Kifejezetten jó évjáratnak ígérkezik a 2016-os a magyar borok választékában. A szokásosnál erősebb savak és magasabb alkoholtartalom jellemzően a nagy testű vörösboroknak tesz majd jót. Jó hír, hogy a Márton-napi libavacsorához passzoló újborok némi szellőztetés után jó társai lesznek a vörös húsú madaraknak. 

Tovább olvasom »
alkohol, bor, borászat, bortermelés, érdekesség, hagyomány

6 érdekesség a borospincék sötét rejtekéből

Krajcsó Judit

Furcsa titkokat rejtenek a borospincék, amikről igazán csak a hozzáértők tudhatnak. Hallottál például az elöregedő, ellustuló borokról? o és arról, hogy milyen károkat okozhat egy apró kenyérmorzsa? Tudod, hogy miért fröcskölik a finom nedűt a pincék falára? Most eláruljuk…

Tovább olvasom »
arcápolás, bor, kozmetika, nap, nyár

Arcpirító nyári emlékek

László Márta

Ősz közepére csupán három dolgot őrzünk a nyárból: az élményeket, a nyaralás képeit a mobilon és a napkár nyomait a bőrünkön. Utóbbit viszont jobb lenne elfelejteni. A nyár legtöbbünk bőrén hagy – nem kívánatos – nyomot pigmentfoltok, szeplők és apró ráncok formájában. Utóbbiért a vízhiány a felelős, melynek csalhatatlan jele a húzódó, feszülő, néhol érdes tapintásún arcbőr. A száraz bőrön – ha nem ápoljuk megfelelően – az apró ráncok elmélyülnek, a bőr gyorsan öregszik.

Tovább olvasom »
bor, gyógytea, Mitiszol Fesztivál, szörp, tapas

Csak tiszta forrásból!

László Márta

Az vagy, amit megiszol – továbbra is ezt hirdeti az idén harmadik alkalommal megrendezendő Mitiszol Fesztivál. Az esemény szervezője, a természethű borokat népszerűsítő Terra Hungarica korábbi rendezvényét, a Borszalont cserélte a Mitiszolra elsősorban azért, hogy a borfanatikusokon túl egy szélesebb közönséggel is megismertesse az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő borkategóriát.

Tovább olvasom »
anyajegyek, bor, ősz, pigmentfoltok

Mikor szükséges az anyajegy eltávolítása?

PP-Eletforma

Az ősz a legideálisabb időszak arra, hogy a bőrgyógyászati viziten ellenőriztessük anyajegyeinket, és ha szükséges, anyajegy eltávolítás is történhet. Dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza arról beszélt, mikor lehetséges és mikor szükséges a beavatkozás. 

Tovább olvasom »
bor, felmérés, fogyasztás, GfK, háztartás, ízlés, kereskedelem, szokás

Gazdag vagy? Akkor vörösbort és rosét iszol!

PP-Eletforma

A bor népszerű – széles vásárlókörrel rendelkezik Magyarországon. Az otthoni fogyasztás az idei év első felében stabil volt, és ugyan ritkábban, viszont alkalmanként több bort vásároltunk az előző év hasonló időszakához képest. A háztartások átlagosan mintegy 7900 forintot költöttek januártól júniusig. Az értékesítésben legnagyobb súlya a hipermarketeknek és a diszkontoknak van. A GfK háztartások fogyasztását monitorozó adatai szerint a borvásárlás ténye nagyban függ a háztartás jövedelmi szintjétől.

Tovább olvasom »
bor, Dél-Dunántúl, ételkülönlegességek, étterem, gasztronómia, házi, hedonizmus, kézműves, pince, sütemény

Ínyenc kalandozás a Dél-Dunántúlon

László Márta

Eszményi hétvégi programot szervez hedonistáknak a dél-dunántúli régió: három napon át a festői táj sokrétű gasztronómiájának legkiemelkedőbb képviselőinél kóstolhatunk ínycsiklandó, prémium kategóriás ételeket október 2. hétvégéjén! Az érdeklődés már most óriási, ezért az asztalfoglaláshoz regisztrálni kell!

Tovább olvasom »
bor, borkostoló, Holdvölgy, különlegességek, Mád, tokaj

Zétától Zétáig

László Márta

Szeretnék venni valamit a férjem születésnapjára, de ne foglaljon a lakásban túl sok helyet – így fogalmazott egy francia hölgy, amikor szerette volna meglepni valamivel magyar származású párját! Így kezdődött annak a mádi Holdvölgy borászatnak a története, amelyik varázslatos kóstoló estet rendezett a sajtó munkatársainak a napokban. A házaspár először csak egy kis parcella tulajdonosa lett, majd bővítették a területet, és rájöttek a tokajinak nincs párja. Szakemberekkel nekiláttak a borkészítésnek, az újításoknak.    

Tovább olvasom »
bor, haj, napsugár, ózonréteg, szőrtüsző, védelem

Egészséges barnulást!

László Márta

Bőrünket naponta éri fényterhelés, különösen nyaraláskor! A barnulás a bőr természetes védekező reakciója. A nap UV A és UV B sugarainak bőrre gyakorolt hatása függ a bőrtípustól, a sugárzás erősségétől valamint a környezeti tényezőktől – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat Dr. Kriston Renáta, a Hattyú Orvos-Esztétikai Klinika bőrgyógyász-kozmetológusa.  

Tovább olvasom »
bor, eger, Földművelésügyi Minisztéium, könyv, turizmus

Egy könyv, és más semmi?

László Márta

Kétszázkilencven tétel került be a Borkiválóságok könyvének 2016-os, harmadik fehér- és rozéborokat bemutató kötetébe; a Földművelésügyi Minisztérium gondozásában megjelent kiadványt a tárca kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztosa mutatta be hétfőn Egerben.

Tovább olvasom »
bor, Erzsébetliget, gasztronómia, koncert, piknik, Vingardium Borliget

Van új a nap alatt!

László Márta

Vingardium Borliget néven kel életre egy teljesen új szerveződésű borfesztivál az Erzsébetligetben. A hagyományteremtő szándékkal megrendezésre kerülő, nagyszabású Vingardium Borliget elsősorban borfesztivál, de nem a megszokott keretek között, hiszen a helyszín és a színes program-kavalkád családi fesztivállá is varázsolja. Bor, napsütés, koncertek, piknik a fűben, gasztrocsodák, gyerekprogramok – ezt ígéri a VINGARDIUM BORLIGET!

Tovább olvasom »
bor, borkostoló, oktatás, tanévzáró

Tanévzáró búcsúparty – különleges borokkal

Krajcsó Judit

Egy igazi nyári Kerti Partyval búcsúzik a Borkollégium, Magyarország legrégebbi borismereti oktatással foglalkozó felnőttképzési intézménye június 28-án. Szerencsére a minden borkedvelő által ismert, dr. Rohály Gábor alapította iskola csak a Pasaréti úti helyszíntől és az idei tanévtől köszön el!

Tovább olvasom »
bor, kezelés, kollagén, kozmetika, megereszkedés, öregedés

5 tévhit a bőr megereszkedéséről

László Márta

A bőr rugalmasságának elvesztése a harmincas éveinkben kezdődik, ötven felett egyre gyorsabbá válik, de bizonyos módszerekkel visszafordítható. A megereszkedett bőrre vonatkozó tévhiteket Sutka Beáta, az Oxygen Medical Ultherapy szakértője oszlatja el.

Tovább olvasom »