bor

arc, barnaság, bor, gyümölcs, kozmetika, kozmetikai tanács, vízháztartás

5 tipp az őszi ragyogáshoz

László Márta

Hamarosan újra pihe-puha pulóverekbe és meleg sálakba burkolózunk, úgyhogy ideje a bőrünket is felkészíteni a hűvösebb napokra. Feller Adrienne-nel, a MOM Park Adrienne Feller Store alapítójával beszélgettünk arról, hogy mit tehetünk azért, hogy ne veszítsünk nyári fényünkből.

Tovább olvasom »
bor, konyha, Marton Adrienn, olívaolaj, téávéműsor, Toszkána

Olívaolajjal a tökéletes bőrért

PP-Eletforma

Marton Adrienn a LifeTv Édes élet Toszkánában című műsorában barangolta be a nagy múltú olasz vidéket. A műsorvezetőt megérintették a toszkán földön szerzett élmények, úgy érzi, más emberként tért vissza az utazásról. Elsajátította a toszkán konyha legizgalmasabb fortélyait, és az egyedülálló olasz életérzésből is hozott magával egy csipettel.

Tovább olvasom »
Bábel Budapest Étterem, Blazsovszky Péter, bor, ételek, Holdvölgy, Jójárt Gergő, Sommelier

Úgy él a bor, mint az ember

PP-Eletforma

Fontos, hogy az ételeknek és a boroknak legyen mondanivalójuk, a bor-étel párosítás pedig akkor jó, ha az ízélmény „szinte robban” – véli Blazsovszky Péter sommelier, aki szerint lassan ideje lenne elengedni a fine dining kifejezés használatát, elkezdeni hosszú távon gondolkodni a magyar borokról, és vendégként bízni végre a sommelier-k ajánlásában. A hazai borversenyek zsűrijéből is ismert szakemberrel ezúttal Jójárt Gergő, a Holdvölgy kereskedelmi igazgatója beszélgetett.

Tovább olvasom »
bor, chenin blanc, Dél-Afrika, klíma, óceán, pinotage, talaj

Ittasan ne menj utcára, mert megölhetnek!

László Márta

Takaj környéki fiatalokat soroztatott be az osztrák császár, hogy segítsen spanyol kollégájának egy dél-afrikai csatában. Mire a fiúk hajóval odaértek, a háborúnak vége lett, és a pénz is elfogyott, hogy hazahozzák a legényeket. Nem értettek semmihez az ifjak, csak a borhoz… Munkához láttak, megalapították az ottani Tokajt. Körülbelül ennyit tudtam a dél-afrikai borászatról, de kiderült, ennél lényegesen többről és izgalmasabb dologról van szó, amiből a magyarok is kivették a részüket… 

Tovább olvasom »
balaton, bor, Bujdosó, címke, hajózás, Matróz sorozat, víz

Hajó, szabadság, szerelem

László Márta

Navigare nevesse est, vivere non est necesse – hajózni muszáj, meghalni nem – mondta állítólag Pompeius, amikor a tengerészek Szicíliában nem akartak útnak indulni a viharos időben Rómába a gabonával megrakott hajókkal. Kései utódaik új utat választottak, megalkották az úgynevezett portolán térképet, amivel már pontosabban tudtak navigálni. Feltehetőleg minket is így navigál majd a Bujdosó Pincészet új Matróz címkesorozata az áruházak polcai között.      

Tovább olvasom »
bor, borvidék, Csetvei Kriszti, ezerjó, fiatalság, Miklós Csabi, Mór, szőlő, vagányság

Minden palack egy igazi mese, egy valódi történet…

László Márta

Mennyi napfény, mennyi eső van benne, mennyi munkát jelentett a szőlészetben, mennyit a pincében! Erre kell gondolnunk, amikor leemelünk egy palack bort a polcról – mondta az ifjú, de annál kiválóbb móri borász Csetvei Kriszti, aki a másik fiatal móri szakemberrel, Miklós Csabival mutatta meg az egyik legkisebb, de annál figyelemre méltóbb magyar borvidéket. Így derült ki, tényleg minden palack egy mese…     

Tovább olvasom »
bor, hétvége, koncert, Mád, nyitott pincék, programajánló, tokaji furmint, ünnep, VII. Mádi Furmint Ünnep

Szédületes időutazásra hív a mádi furmint

László Márta

Ismét megmutatja egyediségét, poharunkba hozza a mélyben rejlő ásványok ízét és az éltető nap erejéta mádi furmint szeptember elsején és másodikán. Ez az a csoda, mely évszázadokkal ezelőtt megalapozta a Tokaji Borvidék talán legszebb településének hírnevét. A hetedik Mádi Furmint Ünnepre látogatókat különleges borok, felejthetetlen gasztronómiai élmények, színes programok és vendégszerető mádi emberek várják!

Tovább olvasom »
bogrács, bor, cukkini, hagyma, répa, sertés szűz

Citromos, joghurtos sertésszűz leves bográcsban

Hegyvári Zoltán

Érkezik hozzánk a legjobb barátom és a kedvese – és ilyenkor az ember próbál kitenni magáért. Tehát valami különleges levest kellene készíteni, ami nem egy nehéz, zsíros étel, mert ebben a melegben ez bűn lenne. Tehát legyen viszonylag könnyed, de mégis szabad tűzön lehessen készíteni, legyen komplex az ízvilág – vagyis nincs könnyű dolgom. Keresgélek a neten, de semmi sem fog meg – tehát rögtönöznöm kell.

Tovább olvasom »
bajnokság, bor, Holdvölgy, Horváth Máté, humor, MÁK Bisztró, Sommelier, tokaji

Sommelier-bajnok: A győzelem még szerényebbé teszi az embert…

PP-Eletforma

Hogy milyen egy sommelier-bajnokság belülről, a győztes szemével? Hogyan lehet felkészülni rá, és milyen váratlan – vagy akár vicces – szituációk fordulhatnak elő? Melyik iskola a sommelier-k „jedi-képzője”? Mindez kiderül, interjúnkból, amelyben Horváth Máté országos sommelier bajnok, a budapesti MÁK Bisztró munkatársa mesél az Év Sommelier-je 2017 verseny és az Európa-bajnokság legemlékezetesebb pillanatairól, valamint a munkájáról és a Tokaji Borvidékhez fűződő kapcsolatáról.

Tovább olvasom »
arcfiatalítás, bor, házi ránctalanítás, kozmetika

Nemcsak a ráncaidat veszítheted!

PP-Eletforma

Biztos mindenki nek ismerős az arcápolási folyamat: először az otthon elkészíthető pakolásoktól és a drága krémektől várunk megoldást, majd tényleges eredmény híján elkezdünk érdeklődni a kozmetikai szalonok időigényes és drága kezelései iránt. Ezután jönnek a kényelmesebb otthoni ránctalanító készülékek,és velük a kérdések. Megbízhatunk-e bennük, nem okozhatunk-e magunknak károsodást? A gyors eredmény mennyire biztonságos?

Tovább olvasom »
Badacsony, balaton, bor, fogas, grillezett zöldségek, kéknyelű

Roston fogas párolt zöldségekkel, kéknyelű mártással

László Márta

Nálam a hal mindent visz! És mindig! Ezt a fantasztikus fogást Badacsony oldalában kóstoltam, egy teraszról bámulva közben a világ legszebb tavát. A hozzá kínált bor úgy harmonizált a mártással, a hallalal, a zöldségedkkel, hogy csak ámultam! Ennél finomabb szombat esti vacsit el sem tudok képzelni – még otthon sem! Próbáljátok ki!      

Tovább olvasom »
Balogh Zoltán gazda, bor, borkostoló, furmint, juhfark, Somló

Bor van, de hol itt az apátság?

László Márta

Veszprémben vagy fúj a szél vagy harangoznak – mondják a helyiek. Nos, a közelben, a szellősben teremnek azok a fürtök, amelyek oly híressé tették a Somló lankáit, szőlőjét és borait. Ki ne ismerné például a juhfarkat, ami tényleg a juh farkáról kapta a névét, és a belőle készült bor egyetlen kortya elvarázsolta Alder Yarrowt, a világ egyik legbefolyásosabb borszakíróját is! Ez a Somlói Apátsági Pincészet!     

Tovább olvasom »
Badacsony, bor, Borterasz, Kisfaludy-Ház Étterem, pálinkakrém, Ürmöske

Bor, mámor, Badacsony

László Márta

Újabb kuriózum hellyel bővült a kiváló boráról híres badacsonyi régió: ezúttal ugyanis a legmagasabb ponton fekvő Kisfaludy-Ház Étterem büszkélkedhet nemrég megnyílt Borteraszával, ahol minőségi borokkal és ételekkel élvezhetjük a szemünk elé táruló, páratlan balatoni kilátást.

Tovább olvasom »
baba, bor, érzékenység, nap, nyaralás, védelem

Babád van? Nyaralni mész? Erre figyelj!

László Márta

Tombol a nyár, a legtöbben most indulnak el nyaralni. Az előkészületeket sokszor megbonyolíthatja, ha kisbabával készülünk a családi pihenésre. Íme néhány jótanács Dr. Makleit László belgyógyász orvostól, mire érdemes mindenképp odafigyelnünk ilyen esetben, hogy elkerüljük a napégést, napszúrást, pelenkadermatitiszt vagy a dehidratációt.  

Tovább olvasom »
Badacsony, balaton, bor, program, rendezvény

Badacsony Bor7 – borfesztivál, új köntösben

PP-Eletforma

A több évtizedes múltra visszatekintő Badacsony Bor7 rendezvény idén megújult formában várja az érdeklődőket 2017. július 14-30. között a Badacsony Parkban. A fesztivál egyik újítása, hogy a kitelepülő 14 borászat zöme ezúttal a színpadon is bemutatkozik majd esténként.

Tovább olvasom »
bor, gyártás, képzőművészet, pezsgő, programajánló, szőlő, Törley, tradíció, Zsolnay

Maga Széchenyi – a PEZSGŐ keresztapja

László Márta

Két alkalommal iszom pezsgőt, amikor szerelmes vagyok, és amikor nem! E mondatot Coco Chanelnek, a XX. századi francia elegancia megteremtőjének, a divattervezőnek tulajdonítják. A pezsgő pedig francia honban született! Nálunk kissé mostohán bántak vele az utóbbi évtizedekben, de ma ismét szeretnék életre kelteni a tradicionális pezsgő gyártását, és célul tűzték ki a pezsgőkultúra kiteljesedését is – ez derült ki a Wineglass Sajtóklub résztvevőinek, amikor Budafokon meglátogathatták a Törley Pezsgőpincészetet.     

Tovább olvasom »
Badacsonyi Tekergő, balaton, bor, környezetbarát, kóstoló, program

Hegynek föl a Badacsonyi Tekergő

László Márta

Vízitaxival jöttél? Tekeregj tovább ingyenes buszunkkal! A kikötőtől indulunk, a hegy tetejéig meg sem állunk! Útközben bejárjuk Badacsony legjobb helyeit! Szállj fel a BADACSONYI TEKERGŐre! Nemcsak pompás borok és ételek várnak Rátok, de az a páratlan kilátás a Balatonra! Az egészen káprázatos! Ne hagyd ki! 

Tovább olvasom »
bor, bőrbetegség, napallergia, napozás, naptej, nyár, védelem

Barna bőrű hableányok, figyelem!

PP-Eletforma

Míg a 19. század környékén a világos bőrszín volt divat, és a porcelánszínű bőr egyet jelentett a szépséggel, az egészséggel, később egyre inkább a bronzbarna szín terjedt el. A trendek folyamatosan váltották egymást, hol a világos, hol a napbarnított bőr lett a divat, de legyen akár a fehér vagy a csokibarna szín a kedvenc, a legszebb mégis az egészséges bőr! Ezért pedig – főként a nyári erős napsugárzás idején – mindannyiunknak érdemes tennünk.

Tovább olvasom »
bor, fröccs, koktél, mojito, szóda

Wine Mojito – borosan

László Márta

Te is szereted a mojitót? Most elkészítjük a nagy mojito kedvenc boros változatát! Kezdjük némi jéggel, majd alapozzunk citrommal és egy kis mentával. Rum helyett tegyünk bele fehérbort, cukor helyett bodzavirágszörpöt. Jöhet a szóda. Végül a varázskanál, és már kész is van! Ebben sem fogsz csalódni!

Tovább olvasom »
bor, frissítő, fröccs, koktél, szóda

Nemcsak nyulaknak: Rabbit in the Hole

László Márta

Jól esne egy hideg fröccs? Készítsünk egyet isteni ízekkel! Vegyünk 1-2 dl illatos magyar fehérbort. Egészítsük ki egy kis bodzavirágszörppel. Hogy igazán friss legyen, tegyünk bele pici uborkát! A kerek ízhatás kedvéért jöjjön egy-két citromkarika. Már csak a buborék hiányzik, és néhány kavarás… El is készült a varázsital!

Tovább olvasom »
bor, frissítő, fröccs, fűszer, koktél, szóda, zöldség

Villantanak a fröccskoktélok

László Márta

Elsöpörte a közönségsiker a kezdeti bátortalanságot: a fröccskoktél lehet az idei nyár slágere. A szóda-bor alapú zöldséges-gyümölcsös-fűszeres frissítők nemcsak a fesztiválokon és a vendéglátóhelyeken aratnak, az ügyes házigazdák otthon is pikk-pakk elkészíthetik őket –  állítja a Borháló szakembere. 

Tovább olvasom »
baba, bor, bőrgyógyász, nyár, pelenka

Így ápold kisbabád bőrét nyáron

PP-Eletforma

Kiemelt figyelmet igényel a kisbabák bőre a nyáron. A nagy melegben nemcsak a napsugárzás elleni védelemre, hanem a pelus által fedett bőrfelületek megóvására is gondolnunk kell. Nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy a babák bőre sokkal vékonyabb a felnőttekénél, a pelenka tartalma pedig könnyen kicsípheti a rosszul szellőző és nedvességtől felázott bőrt. Aggodalomra viszont semmi ok, mindenre van megoldás!

Tovább olvasom »
applikáció, bor, digitális világ, haj, innováció, kozmetika, kutatás, nap, szépségipar, technológia

Mutasd a bőröd, megmondom ki vagy!

László Márta

Egy hajkefe, amely olvas a fejbőrünkről és egy tapasz, amely figyelmeztet, ha túlzásba visszük a napozást. Néhány példa a világ legnagyobb szépségipari vállalatának technológiai újításai közül, melyeket a franciaországi Viva Tech világkonferencián mutatnak be. Az esemény a digitális világnak azt jelenti, amit az autóiparnak a genfi autószalon.

 

Tovább olvasom »
balaton, bor, fesztivál, hétvégi program, június, könyv, zene

Könyv-Bor-Jazz – egy fesztiválon!

Krajcsó Judit

Balatonfüreden június 6. és 11. között a Könyv-Bor-Jazz Fesztiválon könyvbemutatókkal, koncertekkel, borkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. A rendezvényen könyvárverést is tartanak, licitálni lehet majd Blaha Lujza emlékalbumára is.

Tovább olvasom »
bor, étterem, gasztronómia, Holdvölgy, szeged, tiszavirág

Kart karban a bámulatos tradíció és a mai design – Szegeden!

PP-Eletforma

Ha létezhet lelki rokonság egy bormárka és egy vendéglátóhely között, akkor a Holdvölgyet a szegedi Tiszavirág Hotellel egész biztosan valami ilyesmi köti össze. Családi indíttatás és tudatos márkaépítés, modern lendület és a hagyományok tisztelete, a vizualitás és a design iránti érzékenység, a minőséghez való ragaszkodás  – mind, mind közös vonások, amelyeket a tulajdonos-üzletvezetővel, Bakos Orsival beszélgetve jártunk körbe.

Tovább olvasom »
bor, borászat, bortrend, kistermelő

A Bor Világnapján

PP-Eletforma

Magyarországon is egyre többen tudják, hogy május 25. a Bor Világnapja, amely Szent Orbán napjához, a szőlő és bor védőszentjéhez kapcsolódik. Ezért is tartanak ilyenkor sok helyen Orbán napi ünnepet a Bor Világnapját követő hétvégén, legyen szó a Tokaji Szent Orbán zarándoklatról, vagy az Orbán napi Bor és Pinceünnepről.

Tovább olvasom »
bor, fesztivál, fűszer, gyerekprogram, koncert, zene, Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Furcsa pár Baranyában

PP-Eletforma

A gasztronómia, az illatok és a zene áll a középpontban a pécsi fűszerünnepet is magában foglaló Bor, Mámor, Pécs elnevezésű rendezvényen, amelyet május 4. és 7. között rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen – írta az MTI.

Tovább olvasom »
bor, csókaszőlő, kísérletezés, ősi magyar fajták, Szentesi József, szőlőművelés

Óda az ősi magyar fajtákhoz

László Márta

Jó terület, adottság, alázat – ez a három dolog kell az igazi jó bor elkészítéséhez – állította Szentesi József borász a Wineglass Sajtóklub tájékoztatóján. Hallagtóként és kóstolóként hozzátenném az elbűvölő humort, a kísérletező kedvet, a tiszta hitet és a végtelen szerénységet.

Tovább olvasom »
bor, bőrrák, kampány, megelőzés, napozás, tanácsadás

Ne vidd a vásárra!

PP-Eletforma

Az európaiak csupán 14%-a tartja be a fényvédelmi szabályokat annak ellenére, hogy 91% ismeri a lehetséges veszélyeket. Az Euromelanoma, mely a kontinens vezető bőrrák megelőzésére létrejött szervezete, széles körű kampányt indított a fényvédelmi szokások megváltoztatásáért. A Csak egy bőröd van című akció célja, hogy felhívja a figyelmet a napsugárzás lehetséges veszélyeire és tudatosítsa, hogy mit tehetünk bőrük megóvása érdekében.

 

Tovább olvasom »
alkohol, bor, hagyományok, húsvét, locsolkodás, töményszesz

Juj! Ma minden locsolóból kefekötő lesz?

Krajcsó Judit
Húsvét hétfőn még az is felönthet a garatra, aki egyébként nem szokott, netán hagyományos módon éppen úgy iszik, mint a gödény vagy mint a kefekötő. Vigyázzunk magunkra és figyeljünk egymásra, különösen a tapasztalatlan fiatalokra, hogy a vidám húsvéthétfői népszokások ne váljanak féktelenné, ne vezessenek tragédiákhoz!
Tovább olvasom »
ajándék, Belvárdgyulai Mezőgazdasági Zrt., bor, Campus borcsalád, egyetem, orvosi kar, Pécs

650 év – 650 bor

PP-Eletforma

A Belvárdgyulai Mezőgazdasági Zrt. pincészete 650 palack bort adott át a pécsi orvoskarnak. A társaság ezzel kívánt részt vállalni az egyetem 650 éves jubileumának megünneplésében. Erről, illetve az esemény hátteréről mesélt Wilhelm József vezérigazgató. 

Tovább olvasom »
bor, citrom, szalmaburgonya, szűzérme

Citromos szűzérme tallérok

Hegyvári Zoltán

Népszerű és könnyen elkészíthető alapanyag a sertésszűz, aminek most egy különleges változatát hozom. A pikáns citromos íz, maga a mártás és a szalmaburgonya olyan elegyet képez, ami népszerűbbé tehet téged a családtagjaid körében.

Tovább olvasom »
bor, Borvacsora, Café 57, Holdvölgy, Tokaj-hegyalja, tokaji, Vincze András

Exkluzív borvacsora a Café 57-ben

László Márta

Az Ötvenhét – a törzsvendégek csak így emlegetik a neves rózsadombi éttermet: a Pusztaszeri úti Café 57-et, amelynek alapértékei az egyedi borlap, a diszkréció és a minőség. Tizenhat évvel ezelőtti megnyitásakor ez volt Budapest első minimalista stílusú bárja, amely a vendégek igényeit követve később kétszintes étteremmé alakult, és mára a főváros gasztronómiai- és bortérképének meghatározó helyszínévé vált. 

Tovább olvasom »
bor, kadarka, kékfrankos, Magna Mátra, Mátrai borvidék

Megszületett a Magna Mátra

László Márta

Hiába Magyarország második legnagyobb kiterjedésű borvidéke a Mátrai, a legutóbbi időkig a súlyához mérten mégis csak kevés szó esett róla. A most alakult Magna Mátra szervezetnek viszont az a terve, hogy egy fantasztikus termőhellyé változtassa a vidéket.

Tovább olvasom »
bor, bormarketing, hegyközségek, turizumus

Végre együtt!

PP-Eletforma

A közös bormarketing összehangolt és eredményes ellátása érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Turisztikai Ügynökséggel a Hegyközségek Nemzetközi Tanácsa a budapesti Borjog és Bormarketing konferencián. Várjuk a folytatást!  

Tovább olvasom »
bor, borkultúra, Sommelier, stílus, turista, választék

Az egyediséget felfedni, és nem elfedni kell…

PP-Eletforma

Hogy mivel koccintanak egy csütörtök esti céges party vagy egy szombati legénybúcsú résztvevői a Király utcai Spílerben? Mi kerül a poharunkba, ha egy operaelőadás után betérünk az Andrássy úti Opera Caféba? És milyen italválasztékkal lehet kivívni a köztudottan szigorú minőségbiztosítási elveket valló ikonikus sztárséf, Jamie Oliver elismerését? Aki minderről mesél: Fekete Csaba, a neves fővárosi vendéglátóhelyeket és szállodákat üzemeltető Zsidai Group sommelier-je, akivel a Budai Várban, a Baltazár Étteremben találkoztunk.

Tovább olvasom »
bor, hegybíró, jövedéki adó, kisüzemi bortermelők, NAV, pezsgő

Már csak tíz napja van a borosoknak

PP-Eletforma

A januártól hatályos új jövedéki törvény bevezeti a kisüzemi bortermelő kategóriáját, ami a várakozások szerint az eddiginél lényegesen egyszerűbb ügyintézést tesz majd lehetővé. Minden bortermelőnek kötelező bejelentenie, hogy április elsejétől egyszerűsített adóraktári engedélyesként vagy kisüzemi bortermelőként kíván tovább tevékenykedni. A változás a termelők több mint 90%-ának jelenthet könnyítést.

Tovább olvasom »
bor, borpárosítás, csábítás, ételsor, Mátrai borvidék, szerelmes vacsora

Élvezd minden cseppjét – így válassz bort a szerelmes estédhez!

László Márta

Milyen bort válasszunk a Valentin-napi vacsora mellé? Ezzel a címmel kaptunk egy fantasztikus összeálítást a Dubicz Borászattól! Bár a Bálint-nap már elmúlt, szerelem azonban mindig lesz, amíg a világ világ, ahogy a gyertyafényes vacsorák sm mennek ki soha a divatból! A Mátrából kapott tanácsok tehát örökérvényűek! Így most elmondjuk, hogyan válhatunk pillanatok alatt borszakértővé? Mire érdemes figyelni bor-étel párosításnál, hogy tökéletes legyen a romantikus vacsora? Rajta, kápráztasd el szerelmedet! 

Tovább olvasom »
bor, gyógynövény, kozmetikus, megújulás, mélyhámlasztás, tavasz

Amit a mélyhámlasztásról tudnod kell!

László Márta

Már alig várjuk, hogy beköszöntsön a tavasz. A tél végére kiszárad a bőrünk, kipirosodott, náthás orrunkat próbáljuk sminkkel lefedni. Ilyenkor kell egy jó kis mélyhámlasztáshoz fogni, hogy mire tényleg itt a tavasz, megújult bőrrel várhassuk az első napsugarakat!   

Tovább olvasom »
bikavér, bor, borfogyasztás, bortermelés, eger, szekszárd

Eger és Szekszárd összefog a bikavérért

PP-Eletforma

A két borvidék borászai együtt dolgoznak azért, hogy újrapozícionálják ezt a tradicionális magyar bortípust. Idén március 3-án rendezik meg Budapesten az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajt, ahol a borászoktól személyesen is megtudhatjuk, hogy mit gondolnak a bikavér jelenéről és jövőjéről.

Tovább olvasom »
bor, csokoládé, Harrer, Holdvölgy, illat, íz, textúra, tokaji

8+1 mennyei páros

László Márta

Krémes, selymes textúra, szemet gyönyörködtető, élénk színek, gyümölcsös ízek, fűszeres illatok, savak és cukrok harmóniája… tokaji borról vagy csokoládéról van szó? Mindkettőről, mégpedig ezúttal együtt! Fedezzük fel együtt a tokaji borok és a csokoládé rengeteg közös vonását. Adjuk át magunkat a komplex színek, illatok, ízek, sőt – mint alábbi cikkünkből kiderül: hangok! – által nyújtott élményeknek. Ajánlunk 8+1 csodás Holdvölgy-Harrer párost, amelyeknek senki sem fog tudni ellenállni!

Tovább olvasom »
bor, Holdvölgy, különlegesség, nagykövet, pohárnok, Pongrácz Péter, Sommelier, Takaj, versenyképesség, világhír

Tokaj nagykövete

PP-Eletforma

Hogyan kerül egy budapesti vendéglátó szakember Dallasba étterem-menedzsmentet tanulni, és miképp lesz belőle egy ötcsillagos londoni luxushotel pohárnoka? Mi a legnagyobb szakmai elismerés, amit egy, a versenyeket tudatosan kerülő sommelier kaphat? És miért elképzelhetetlenek az élet nagy pillanatai − például egy családi vacsora a szeretet ünnepén – tokaji borok nélkül?  Aki mesél magáról és a szakmájáról: Pongrácz Péter, a Michelin-csillagos Costes Downtown étterem pohárnoka.

Tovább olvasom »
bólé, bor, gyümölcs, pezsgő, szilveszter, vodka

Szilveszteri bólé

Kandikó Éva

Ha vendégeket hívunk az év utolsó napján, hogy együtt ünnepeljük az új évet, fel kell készülnünk alkoholos italokkal is, nemcsak finomságokkal. A bólét sokan szeretik, ezt ne hagyjuk ki a kínálatból!

Tovább olvasom »
aszalt szilva, bor, kacsamáj, szűzpecsenye, ünnepi fogás

Töltött szűzpecsenye – tévés főszerkesztő módra

László Márta

Tradíció, hogy ma is rendszeresen találkozom egykori televíziós kollégáimmal, főnökeimmel egy-egy finom ebédre. A most következő ínycsiklandó pecsenyét hajdani főszerkesztőm készítette a tiszteletünkre. Bátran ajánlom – akár karácsonyi menünek is! Látványos, nemes ételkülönlegesség, ráadásul hidegen és melegen is nagyon finom!  

Tovább olvasom »
bor, borleves, tokaji, ünnepi

Karácsonyi borleves

Kandikó Éva

A borleves az ünnepi menü elmaradhatatlan része sok családnál. Bármilyen egyszerű is az elkészítése, mégis sokféle recept forog közkézen. Amit most mutatunk, egy klasszikus verzió.

Tovább olvasom »