Facebook hozzászólás
852

Bazsalikomos-borókás cold brew limonádé Anditól

Közönségdíjas lett ez a remek kávékülönlegesség egy nálunk is jól ismert nemzetközi kávéházlánc nemrég lezajlott házi baristaversenyén. A némi előkészületet és konyhai jártasságot igénylő recept megéri a fáradságot, de akár a vendégség teljes ideje alatt kint lehet az asztalon, és garantáltan mindenkit le fog nyűgözni.

 

Bazsalikomos borókás Kép: Starbucks
Kép: Starbucks

Cold brew alap készítése házilag:

Hozzávalók 500 ml kávé elkészítéséhez:

  • 1 zárható tetejű félliteres üvegedény (befőttesüveg vagy french press)
  • 85 g durvára őrölt kenyai, ethiopiai vagy más afrikai citrusos kávé
  • 500 ml tisztított szobahőmérsékletű víz
  • papír kávéfilter (dugattyús kávéfőző esetén elhagyható)
  • 1 literes üvegkancsó

Elkészítés:

Tegyük a kávét az üvegedénybe, öntsük fel a tisztított vízzel, zárjuk le az üveget, és helyezzük a hűtőbe 20 órára. Ezután papírszűrőn töltsük át egy üvegkancsóba további felhasználásra. Ízesítés nélkül azonos mennyiségű jéggel vagy vízzel hígítva fogyasszuk.

II. Erzsébet sem hagyja ki…
Minden nap pontban délelőtt 11-kor egy pohár gin tonicot kortyol el a brit uralkodó immár hosszú évtizedek óta. Igazi frissítő, éppen ezért töretlenül népszerű nálunk is ez az ital, és persze a belőle készülő koktélok is. Egyedi ízvilága sok bártendert megihletett már, így az egyszerűtől az extravagánsig rengetegféle ginalapú koktél közül tudunk választani. Ráadásul mindezt tehetjük úgy is, hogy közben a környezettudatosságra is figyelünk.

Bazsalikomos-borókás szirup készítése:

Hozzávalók 250 ml sziruphoz:

Elkészítés:

Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a nádcukrot és az apróra vágott bazsalikomot. A borókát egy mozsárban zúzzuk össze, majd adjuk a forrásban lévő sziruphoz. Alacsony lángon gyakran kevergetve 10 percen keresztül főzzük, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, mielőtt leszűrjük a tárolására szánt üvegbe.

Hozzávalók 1 l limonádéhoz:Bazsalikomos-borókás cold brew limonádé készítése:

  • 100 ml bazsalikomos-borókás szirup
  • 500 ml cold brew alap
  • 500 ml hideg víz (lehetőleg szűrt víz)
  • 2 grépfrút
  • jég ízlés szerint
  • üvegkancsó

Elkészítés:

Töltsük fel az üvegkancsót félig jéggel, csurgassuk rá a 100 ml szirupot, majd a grépfrút levét, és töltsük fel a cold brew alappal és a szűrt vízzel. Keverjük össze, és grépfrútkarikákkal és bazsalikomlevelekkel díszítsük. Egészségünkre!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!