bazsalikom

avokádó, bazsalikom, omlett, petrezselyem, reggeli

Avokádós omlett

majomkenyer.hu

Miért kellene a reggeli omlettnek mindig ugyanolyannak, és egy idő után unalmasnak lennie? Zöldfűszerekkel, avokádóval bolondíthatod, mellé egy jó pirítós, és jól indul a napod.

Tovább olvasom »
angol zeller, bazsalikom, gorgonzola sajt, kerti parti

Olaszos vendégváró falatkáim angol csónakban

László Márta

Egy Milánó melletti városkáról kapta nevét a gorgonzola sajt. Anyaga lágy, kékes márványozású. Készítői megszurkálják, hogy a nemes penész minél szebben és jobban kialakuljon benne négyhónapos érlelése alatt. Ebből készült ez a recept. Kerti partikra készítem, hogy a vendégek rögtön valami finomságot kaphassank érkezés után, és lehetőleg ne haljanak éhen, amíg a parázson el nem készülnek a sültek. Milánóban kóstoltam először, és azonnal a szívembe lopta magát! Próbáld ki Te is!       

Tovább olvasom »
bazsalikom, csirke, nyár, paradicsom, sült

Caprese csirkemell

Hajós Ágnes

Vannak klasszikus ételpárosítások, ezek egyike a paradicsom összeházasítása a bazsalikommal. Utolérhetetlen kombináció, számomra a színtiszta nyarat, a napsütést jelenti. Csirkével is remek, de ehetjük saláta formában is.

Tovább olvasom »
bazsalikom, bogyós gyümölcs, eper, tavasz, turmix, zöldfűszer

Bazsalikomos eper turmix

Kandikó Judit

Tavasszal, amikortól megjelennek a friss gyümölcsök a piacokon, kezdetét veszi a turmix szezon is. Jó, jó a téli banán turmix, csak unalmas. De eperrel, málnával, barackkal, no meg egy kis fűszerrel pazar napindító válhat a tavazi turmixokból.

Tovább olvasom »
bazsalikom, mozzarella, nyár, olasz, olívaolaj, oregánó, paradicsom, saláta

Insalata Caprese

Kandikó Éva

Készítem mindig, amikor rossz kedvem van, jó kedvem van, van itthon friss bazsalikom, amikor gyorsan, JÓT akarok enni, valamint folyton és folyvást, mert a caprese az egyik kedvenc ételem.

Tovább olvasom »
bazsalikom, juhtúró, paradicsomszósz

Juhtúrós lasagne

Kandikó Éva

Számtalan fajtája van a lasagnénak, tölthetünk a tésztalapok közé fűszeres darált húst, spenótot, ricottát, zöldségeket, vagy juhtúrót, mint ennél a receptnél.

Tovább olvasom »
bazsalikom, fasírt, padlizsán, parmezán, vagdalt

Padlizsán fasírt

Kandikó Éva

Isteni mediterrán fogás, először Triesztben kóstoltam néhány éve, azóta is a rabja vagyok, ami nem csoda, mert rám azt mondják a rokonaim, hogy szinte semmi sincs, amiből ne tudnék fasírtot készíteni.

Tovább olvasom »
bazsalikom, leveles tészta, mozzarella, paprika, póréhagyma, újhagyma

Póréhagyma torta

Kandikó Éva

Mindig jó, ha tartunk a hűtőben leveles tésztát, számtalan varázslatos ételt rittyenthetünk belőle igen rövid idő alatt. Választhatunk a friss tészta és a fagyasztott között, nyilván mindkettő jó, a frissel azonnal lehet dolgozni, viszont a mirelit hónapokig eltartható.

Tovább olvasom »
bazsalikom, caprese, mozzarella, paradicsom, saláta

Caprese saláta

Kandikó Éva

A meleg nyarak legklasszabb ebédje, vacsorája, bármikor jöhet, csak egy a fontos: legyen otthon friss bazsalikom, mert anélkül semmit sem ér. Ezt szárított fűszerrel nem érdemes elkészíteni, mert mindennek a alfája és omegája, ahogyan a bazsalikom íze összeolvad a paradicsoméval és a mozzarellával. Miután hála az égnek már télen is lehet friss fűszernövényeket kapni, a caprese négy évszakos saláta lett.

Tovább olvasom »
bazsalikom, csirke, olaszos, olívaolaj, pesto

Pestós csirke, a 30 perces ebéd

Kandikó Éva

Több klassz dolog is van ebben az ételben, nyilván mindenki mást tart a jóságok közül fontosnak benne. Maga a pesto, ami az egyik legnagyobb királyság kerek e földön. Egyszerűség. Ha nem idegenkedsz a bolti pestótól, azzal is csinálhatod, és akkor a húson és a kis üveg pestón kívül másra alig van szükséged. Gyorsaság. Esküszöm, fél óra alatt elkészülhet. Finomság. Mert mi tagadás, a sok pozitívuma mellett ez a kaja még jó is.

Tovább olvasom »
bazsalikom, gomba, sajt, tészta, tortellini

Házi gombás tortellinim

László Márta

Ahogy megyünk bele a hűvös, borongós őszbe, úgy vágyunk elmélyülni a mediterrán világ idézte színekbe, illatokba! Ha már látványra is megkívántál ilyen falatokat, azt javaslom, bármennyire is gyorsnak tűnik, ne a szupermarketek változatát keresd! Hidd el, ez a tészta nem bonyolult, és a frissességnek nincs párja! Vágj bele!

Tovább olvasom »
bazsalikom, fagyi, lime, nyár, túró, üdítő

Nyári túrófagyi bazsalikommal

László Márta

Barátnőim boldogan kóstolnak meg minden fagyit. Akinek pedig nyáron van a névnapja, jó ha, ezt a kelléktárat alaposan felvértezi. A kánikulai bulikban ugyanis ez egy remek édesség a grillezés után! Próbáld csak ki!    

Tovább olvasom »
bazsalikom, eper, görögdinnye, üdítő ital

Bazsalikomos görögdinnye kehelyben

László Márta

Minden görög kert elmaradhatatlan része a bazsalikom. Krétai utamon az egyszerű szállás bejáratánál például ott virult egy nagy dézsában. Valahányszor ki- vagy bementem a kapun, annyiszor kaptam be egy levelet. Házigazdáim nem vették zokon, ők is ezt csinálták. Ezt a koktélt egy barátnőmtől tanultam, aki viszont a görögdinnye szerelmese. Ma már az én kertemben is ott egy nagy cserép bazsalikom, így nincs akadálya, hogy kortyoljak egyet!  

Tovább olvasom »
bazsalikom, citromos pác, csirke, mediterrán, petrezselyem, rántott

Márti mediterrán rántott csirkéje

László Márta

Bármennyire is nem szeretnék a hazai gasztronómusok, a rántott csirke örök ünnepi menü lesz Magyarországon! Ahhoz, hogy mégis kicsi újdonságot vigyünk bele, itt egy remek tavaszi fogás! Már kapható bazsalikom, snidling, ezektől varázsolhatsz friss, üde vasárnapi menüt!      

Tovább olvasom »
bazsalikom, fasírt, gasztronómia, mediterrán íz, petrezselyem, recept, tök

Isteni tökfőzelék Márti mediterrán fasírtjával

László Márta

Hagyományos ebédnek tűnik, de nem az! Viszont nagyon finom! A trükk – szerintem – a fasírtban rejlik! “Óvatosságból” belecsempésztem még egy kis bazsalikomot és petrezselyemzöldjét! Na, ettől aztán mennyeien friss, üde lesz! Most még a kertben, a cserépben ott vannak a friss levelek! Csak letépkeded, összevágod, és zsupsz, bele a húsba, meg a prézlibe!

Tovább olvasom »
Antal Vali, bazsalikom, brokkoli, kenőke, sóska, újhagyma, vendégváró

Vad brokkolis kenőke

PP-Eletforma

Sok szép zöld növény pompázik a kertben! Mind-mind maga az egészség! Innen jött az ihlet a vacsorához! Nagyon finom kenőke lett belőlük, amikett frissen sütött oregano-olajos focaccia-val ettem (olasz kenyérféleség), de kínálhatsz hozzá egyszerű pirítóst is! Antal Vali egészséges recptkínálatában láthatod ezt a kis egyszerű csodást is!

Tovább olvasom »
bazsalikom, dísznövény, színes hír

Magyar bazsalikom a dísznövények új királya!

PP-Eletforma

Valódi bravúr, hogy újra egy magyar nemesítésű dísznövényt, az Ocimum basilicum „Purple”-t, azaz a bazsalikom egy új fajtáját jutalmazza aranyéremmel a rangos nemzetközi FleuroSelect! A magyar nemesítő műhely munkatársai a nyári angliai konferencián kapták meg a hivatalos értesítést, miszerint jövőre a magyar növénynek jár az aranyérem.

Tovább olvasom »