antibiotikum

antibiotikum, fertőzés, gyomorpanaszok, immunhiány, tünetek

5 jel, ami immunhiányra utalhat

PP-Eletforma

Ha gyakran kapunk el különböző fertőzéseket, azt gondolhatjuk, hogy valami komolyabb betegség áll a háttérben. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont orvosa szerint azonban kizárólag a gyakori betegeskedés alapján nem lehet erre következtetni, ám ha más tüneteink is jelentkeznek, az akár immunhiányos állapotot is jelezhet.

Tovább olvasom »
antibiotikum, baktérium, nyirokcsomó, torokfájás, vírus

3 jel, amikor már muszáj gyógyszert szedni a torokfájásra

PP-Eletforma

Évről évre visszatérő téma a feleslegesen szedett antibiotikumok kérdése. Sokszor a beteg szedné a gyógyszert, a mielőbbi gyógyulás reményében akár feleslegesen is. Más esetekben viszont, amikor valóban szükség lenne rá, épp a beteg tiltakozik hevesen az antibiotikum szedése ellen, és nem veszi be a felírt gyógyszert. Mi alapján lehet eldönteni, hogy szükség van-e antibiotikumra torokfájás esetén?

Tovább olvasom »
antibiotikum, dohányzás, fertőzés, halálos betegség, immunrendszer, tüdőgyulladás

Tények és tévhitek a tüdőgyulladásról

PP-Eletforma

Sokan még mindig ártalmatlan, otthon könnyen kezelhető, „lábon kihordható” betegségként tartják számon, miközben évek óta a tíz leggyakoribb halálok közt szerepel a fejlett országokban. A betegséggel kapcsolatos gyakori kérdéseket vesszük górcső alá dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosának segítségével.

Tovább olvasom »
állat, állategtészségügy, antibiotikum, egészség, Európai Parlament, fertőzés, kóbor állat, rendelet

Harc az állati eredetű járványok ellen

László Márta

Támogatta az Európai Parlament a madárinfluenza, afrikai sertéspestis és egyéb állatbetegségek terjedésének megelőzését és megfékezését célzó intézkedéseket. Az állatok között, de potenciálisan emberekre is átterjedő betegségekről szóló uniós rendelet különös figyelmet fordít a megelőzésre és a szakembereknek is segíthet lépést tartani a tudományterület fejlődésével.

Tovább olvasom »
antibiotikum, baktérium, köhögés, nátha, nyirokcsomó, orrfolyás, torokfájás

Torokfájás – mikor van szükség antibiotikumra?

PP-Eletforma

A vírusos eredetű megfázás tüneteként sokszor jelentkezik torokfájás, gyakran ez a betegség első tünete. A torokfájás lehet bakteriális eredetű is, a gyógyuláshoz ilyenkor antibiotikumra is szükség van. Milyen tünetek alapján különböztethetjük meg a vírusos fertőzést a bakteriálistól, mikor forduljunk orvoshoz?

Tovább olvasom »
antibiotikum, házi praktikák, kezelés, nátha, orvosi tanács, tea

Hét dolog, amit tuti tudnod kell a nátháról

PP-Eletforma

Az őszi-téli időszakban sokszor még ki sem heverjük az egyiket, máris egy újabb betegség miatt nyomjuk az ágyat, rossz a közérzetünk, az orrdugulás, orrfújás, köhögés miatt alig alszunk. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa a nátha kezeléséhez és megelőzéséhez ad tanácsokat.

Tovább olvasom »
antibiotikum, egészség, gyermek nőgyógyászat, hüvelyi folyás, kezelés, kislány, orvosi tanács

Anyuka, drága! Nem megijedni, segíteni kell!

PP-Eletforma

A hüvelyi folyás a felnőtt nők többségének nem jelent újdonságot, hiszen olykor mindenki szembesül vele. Amennyiben a folyás színe, mennyiség, illetve állaga a normálistól eltér, az rendszerint valamilyen fertőzés, legtöbbször gomba következménye, amit a női nemi szervek elhelyezkedése miatt sajnos könnyen el lehet kapni. A probléma általában viszonylag könnyen kezelhető, de mi a helyzet akkor, ha a folyás kislánynál jelentkezik? A kérdést dr. Szőczei Beáta, a Nőgyógyászati Központ gyermeknőgyógyásza válaszolja meg.

Tovább olvasom »
antibiotikum, ápolás, gyógyszer, megfázás, nátha, orvos, tanács

Miért ne szedj náthára antibiotikumot?

PP-Eletforma

Az ősszel együtt megérkezett a náthaszezon is. A hirtelen jött lehűlés megviseli a szervezetet, ebben az időszakban többen betegszenek meg, gyakoriak a felső légúti betegségek. A mielőbbi gyógyulás reményében sajnos még mindig sokan esnek abba a hibába, hogy a házi patikából, egy korábbi betegségből megmaradt antibiotikummal kezdenek öngyógyításba, vagy nem az orvos utasításainak megfelelő mennyiségben és ideig szedik a felírt gyógyszereket.

Tovább olvasom »
antibiotikum, fagylalt, légkondi, nyár, torok

Mi okozhatja a nyári torokgyulladást?

PP-Eletforma

Fagyi, légkondi vagy esetleg egy jéghideg limonádé is okozhat torokfájós panaszokat a nyári melegben. Az okokról, a tünetekről és az orvosi kontroll jelentőségéről beszélt Dr. Augusztinovicz Mónika, az Oxygen Medical fül-orr-gégész szakorvosa.

Tovább olvasom »
antibiotikum, nátha, őszi megfázás

Ha le kell nyelni a pirulát

Práger Kitti

Bár valóban az a legjobb, ha a természet és saját szervezetünk győzi le a kórokozókat, ez nem mindig sikerül. Ha lelki gondjaink vannak, vagy fáradtak vagyunk, akkor a minket érő támadásokat sokkal nehezebben verjük vissza. És ha már lebetegedtünk, akkor a cél csak egy lehet, gyorsan túl lenni rajta. Ebben segítenek a ma már természetesnek számító antibiotikumok.

Tovább olvasom »
antibiotikum, fül, középfülgyulladás

Kell-e antibiotikum középfülgyulladáskor?

PP-Eletforma

Ha fellép egy gyulladás, a legtöbb orvos valamilyen épp „bevált” antibiotikumot ír fel – gyakran még akkor is, ha tisztában van a rezisztenciakialakulás fokozott veszélyével, vagy akkor is, ha nem biztos benne, hogy egyáltalán baktérium okozta-e a bajt. Vírusokra az antibiotikumok egyáltalán nem hatnak! Viszont az antibiotikummal szembeni allergia kialakulási esélye növekedhet…

Tovább olvasom »
antibiotikum, felfázás, házi praktikák

A nők legnagyobb mumusáról a felfázásról és biztos receptek

PP-Eletforma

Nagyon sok nő küzd a felfázás olyan tüneteivel, amelyek szinte már állandó jelleggel térnek vissza. Ezek a tünetek esetenként ugyan kicsit eltérnek, de elmondható, hogy jellegüket tekintve ugyanúgy kellemetlenek, nem egyszer pedig erős fájdalomérzet kíséri őket. Miért van az, hogy olyan nehéz ettől a látszólag kis betegségtől megszabadulni? Miért van az, hogy sok esetben már a házi praktikák vagy épp az antibiotikumok sem segítenek? Kérdés: érdemes-e nőgyógyászhoz, vagy urológushoz fordulni? Dr. Rosta Gábor, a Dr. Rose Magánkórház urológusa volt segítségünkre kérdéseink megválaszolásában.

Tovább olvasom »
antibiotikum, halálok, halálos, influenza, szövődmény, tüdőgyulladás

A halálosan veszélyes tüdőgyulladásról

PP-Eletforma

Tévhit, hogy a tüdőgyulladás ma már veszélytelen, antibiotikumokkal könnyedén gyógyítható betegség. Kevesen tudják, de valójában ez a betegség a 10. leggyakoribb halálok világszerte. A tünetekről és a kezelésről dr. Potecz Györgyit, a Dr.Laslo Tüdőközpont tüdőgyógyászát kérdeztük. 

Tovább olvasom »
antibiotikum, baktérium, multirezisztens baktériumok, Staphylococcus aureus, szuperbaktérium

Bőrön át is behatolnak a szuperbaktériumok!

PP-Eletforma

Korunk embere hajlamos azt gondolni, hogy legyőztük a káros baktériumokat az antibiotikumok sokaságával. A valóságban pedig az orvosok és a tudósok manapság attól tartanak, hogy az úgynevezett „szuperbaktériumok” világméretű terjedése az antibiotikumok előtti érába taszíthatja újra az emberiséget, amikor banális fertőzések nem kezelhetők, rutin műtétek és beavatkozások életveszélyesek lehetnek.

Tovább olvasom »
antibiotikum, fog

Új fogászati eljárás! Mellékhatások nélkül antibiotikum

PP-Eletforma

A kisebb szájsebészeti műtétek és fogbeültetések során a gyógyszeres kezelést esetenként kiváltó új lokális antibiotikumot ecsettel vagy fecskendővel viszik fel a seb felszínére, ahol megszáradva filmréteget képez, majd hatóanyagát folyamatosan bocsátja ki magából – számolt be az újdonságról Dr. Czinkóczky Béla fogszakorvos, fog és állcsont sebész, az elrontott és speciális implantációk szakértője.

Tovább olvasom »