alma

alma, dió, ünnep, vaníliás cukor

Anyukám mese almása

László Márta

Gyerekkoromban sokszor ez volt a telitalálat! Imádtuk a húgommal! Sőt, még Apa is nagyon kedvelte! Alma télen mindig volt! Hát még egy kis dióval meghintve, na ez tényleg maga a mese! Nagyon egyszerű, és mégis elég ahhoz, hogy elkápráztassa a családot, a vendégeket! Igazi karácsonyi süti is lehet belőle!  

Tovább olvasom »
alma, bor, csirkemell, fahéj, gyümölcs, karácsony, körte

Csirkemell párolt gyümölcsökkel

Kandikó Éva

Évekig, amíg a gyerekeim kicsik voltak, semmi más nem lehetett a szentestei vacsora, csakis ez a párolt gyümölcsös csirkemell. Egyszerűen imádták. Óriási könnyebbség kisgyerekes családoknál, hogy ezzel nem kell előre készülni, sakkozni az idővel, elég, ha előző nap gondoskodtunk arról, hogy legyen otthon három-négy féle gyümölcs.

Tovább olvasom »
alma, burgonya, füstölt sajt, saláta, tartás mártás

Füstölt sajtos burgonya saláta

Kandikó Éva

Ezzel a salátával nyugodtan előállhatunk az ünnepekkor is, hiszen bármilyen rántott vagy sült hús mellé kiváló. Az alma és a füstölt sajt együtt is nagyon jól harmonizálnak, a burgonyával és a kissé savanykás tartás mártással pedig egészen különleges aromákat hoznak létre.

Tovább olvasom »
alma, dió, édesség, fahéj, kuszkusz

Kuszkusz fahéjjal és almával

Kandikó Éva

A kuszkuszt sokan gondolják apróra zúzott búzának, ezzel szemben a kuszkusz valójában tészta, mely úgy készül, hogy daraszemeket nagyon finom lisztréteggel vonnak be, így azok könnyebben magukba szívják a nedvességet. Kinézetre inkább gabonafélének tűnik, és megfőzni is úgy szokás. Észak-Afrikából ered, de a világ minden táján ismerik.

Tovább olvasom »
alma, saláta, szőlő, Waldorf, zeller

Waldorf saláta

Kandikó Éva

Nem javaslom, hogy a reggelit kihagyjuk, az a nap legfontosabb étkezése, de azt szívből ajánlom, hogy egy ilyen könnyű salátával indítsuk a napot. Tudtad, hogy az első Waldorf salátát Oscar Tschirky, a New York-i Waldorf Astoria séfje készítette 1893-ban?

Tovább olvasom »
alma, csirke, csirkemell, egytál étel, rakott étel, sajt

Almás-sajtos csirkemell

Kandikó Éva

Sokan kedvelik a hús-gyümölcs párosítást, az alma-sajt duó pedig mindig is nyerő volt. Ha ezt a három alkotóelemet összehozzuk, nagyon szép harmóniában játszanak egymással, kellemes, különleges étel lesz belőle. Akár előző nap is összeállítható, ha vendégeknek szánjuk.

Tovább olvasom »
alma, crumble, desszert, sütemény

Almás crumble

Kandikó Éva

A világ legegyszerűbb édessége. Bármikor bevethető, ha van otthon akár a mélyhűtőben valamilyen bogyós gyümölcs, de télen almával, körtével is isteni. A margarin ez esetben (is) felejtős, ehhez vaj kell és barna cukor.

Tovább olvasom »
alma, almaleves, fahéj, fahéjas almaleves, tejszín, téli leves

Fahéjas almaleves a hideg napokra

Kandikó Éva

Minden szezonnak megvan a maga aktuális zöldség- és gyümölcs kínálata. Az alma szinte egész évben elérhető, kivéve a legforróbb nyári hónapokat, télen pedig sokak számára ez az egyetlen elérhető áru gyümölcs. Változatosan felhasználhatjuk, süteménybe, mártásnak, és levesként is jól teljesít.

Tovább olvasom »
alma, búzadara, dara, édes, gombóc, téli

Almás daragombóc

Kandikó Éva

Szezonja van az almának, úgyhogy bátran ajánlom ezt az olcsó, ízletes, egyben laktató fogást az asztalra. Sok időt nem kell áldozni az elkészítésére sem, a gyerekek pedig egyenesen odáig lesznek érte, ezt garantálom!

Tovább olvasom »
alma, egészséges, reggeli, tej, turmix

Túrós, almás reggeli turmix

Kandikó Éva

Vannak reggelek, amikor az ember csak egy kis folyadékra vágyik, nem szeretne semmi komolyabb reggelit magához venni. Igen ám, de az energiára ezeken a napokon is szükségünk van, üssünk tehát egy csapásra két legyet. Folyadék is, tartalom is egy pohárban, ez a túrós, almás turmix.

Tovább olvasom »
alma, gyümölcs, hémérséklet, NÉBIH, téli vitaminbomba, téliesítés

Így tároljuk el télire az almát!

PP-Eletforma

Sok jól tárolható almafajtát ismerünk ma már, ahhoz azonban, hogy a téli alma kitartson tavaszig, nem mindegy, mikor szedjük le és hogyan tároljuk a gyümölcsöt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte az almatárolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Tovább olvasom »
alma, faiskola, hagyományos ízek, Jonatán, savanykás ízvilág

Pink Lady kiütötte Jonatánt

László Márta

Javában tart az almaszüret, mégis eltűnt a boltok polcairól a magyarok egyik kedvenc almafajtája, a Jonatán. Helyette azonban megjelentek olyan új klónok és hangzatos fajták, mint a Pink Lady vagy a Jonagold.  Gyerekkorunk ízeire pedig itthon még mindig nagy kereslet lenne, a nemzetközi trend és a termesztési nehézségek azonban kiszorították a hajdanán népszerű fajtákat. Az érdi faiskolában azonban megőrizték a hagyományos magyar almafajtákat, és a kistermelők, hobbikertészek továbbra is hozzájuthatnak a régi kedvencekhez. 

Tovább olvasom »
alma, egészséges, ősz, sütemény

Almatorta, ahogy csak egy férfi tudja

Krajcsó Judit

Sanyi nem cukrász, csak sima, sütni tudó szomszédos férj. Amikor átléptem hozzájuk, éppen ezt az almás csodát készítette. Hát, tudjátok, ilyen finomat már régen ettem! De ha ő el tudta készíteni, akkor nyugodtan rábízhatjuk a többi férjre, barátra és élettársra.

Tovább olvasom »
alma, csirke, farsang, méz, narancs, sütőzacskó

Mézes-almás-narancsos sült csirke Mártinál

László Márta

Ünnepi falatok illenek a farsangi mulatozáshoz. Ez nem egy bonyolult, ám igen praktikus, mutatós és nagyon finom fogás. Még az sem fogja visszautasítani, aki éppen fogyókúrázik a karácsonyi és szilveszteri eszem-iszom után. A titok a sütőzacskó! Az így készült ételek sokkal zamatosabban, ízletesebbek! Használd bátran húsokhoz, zöldségekhez egyaránt!

Tovább olvasom »
alma, farsang, gasztronómia, leveles tészta, olcsó, recept, süti

“Lusták” almás falatkája P&P módra

László Márta

Képzeljetek el egy nagyon fiatal, nagyon szép, nagyon okos hölgyet, aki két aranyos, pici gyerek anyukája, és nem mellesleg a Piac és Profit kiváló jogásza, Dr. Sikó Viktória! Ezt a receptet fáradhatatlan és remek kolléganőm küldi Nektek, hogy megmutassa, a legelfoglaltabb mamik is tudnak friss, egyszerű, olcsó, farsangi sütit összedobni a gyerekek kedvéért! Rajta, lányok!

Tovább olvasom »
alma, fánk, túró

Almás túrópárnák – vajban sütve

Krajcsó Judit

A túró, a burgonya és az alma külön-külön is gyakori alapanyaga a zsírban, olajban sült tésztáknak. Így együtt azonban egészen felejthetetlent alkotnak, ahogy az egy régi szakácskönyv is ajánlja. A citromhéj belül és a fahéjas porcukor kívül, nem csak látványban, de illatban és ízhatásában is emlékezetes marad.

 

Tovább olvasom »
alma, elzász, francia, gasztronómia, recept, tejszín, vanília

Elzászi almatorta – ahogy Márti látta Elzászban

László Márta

Nem lehet elfelejteni az őszi, szüretelő Elzászt! Fantasztikus színekben pompázik Colmar és környéke!  Franciaország Németországhoz simuló részén találhatod a legremekebb borutakat! A környékbeli templomok oltárát ilyenkor zöldségekkel és gyümölcsökkel díszítik! Sokat dolgoztam Strasbourgban. Ezt az almatortát is ott tanultam. Nincs is jobb annál, mint délután egy pohár újborral és egy szelet almatortával kiülni az Ill folyó partjára, és gyönyörködni a nap őszi sugaraiban! Előre bocsátom, nem vagyok édesszájú, de ezt a desszertet nem lehet megunni, nem lehet kihagyni! Jó étvágyat!

Tovább olvasom »
alma, egészség, ital, narancslé, recept, sütőtök, vitamin

Őszi vitaminbomba – P&P-módra

László Márta

Nyilván nem lep meg senkit, hogy a Piac és Profit hölgyei is ugyanúgy cserélgetik a recepteket, mint minden más munkahelyen. Csarkó Judit divízió igazgató még kóstolót is hozott ma reggel legfrissebb találmányából. Kóstold meg, nagyon egészséges, két aranyos kisiskolás gyereke is ezt kapta a reggeli mellé! Próbáljátok ki!   

Tovább olvasom »
alma, édesség, fánk

Almafánk – 20 perc alatt

PP-Eletforma

Mindössze 20 perc alatt elkészül ez az almás finomság, amely önállóan is megállja a helyét, de sült húsok mellé is kiváló. Ráadásul az alma nem esik messze egy konyhától, hiszen télen-nyáron, de főként most ősszel, kéznél van.

Tovább olvasom »
alma, BioTechUSA, gasztronómia, recept, süti, zab

Almás-zabos – nem lovaknak!

PP-Eletforma

Bár a pacik is szeretik mind a zabot, mind az almát, ez a recept mégsem nekik, hanem Neked szól! Magyarországon elképesztően finom almákat lehet kapni, sőt, egymás után érnek be a legcsodálatosabb fajták! Ezért ez a recept biztosan mindenkinek örömöt fog okozni! Nem azt mondom, hogy lóhalálában, de nyugodtan próbáld ki!    

Tovább olvasom »
alma, gyereknap, torta

Almatorta – gyereknapra

PP-Eletforma

Gyereknapon minden anyuka a csemetéje kedvenc édességét, sütijét készíti el, de van, aki nagy bátran új meglepetéssel kedveskedik. Ez a nagyon egyszerű és finom almatorta valószínűleg az állandó kívánságlistára kerül majd.

Tovább olvasom »
alma, palacsinta, zab

Almás zabpalacsinta

PP-Eletforma

Nem is gondolnád, de a zabpehely nem csak finom, hanem a bőrre is igen jótékony hatással van, fokozza a sejtek oxigénellátását. Most egy egészséges, könnyű palacsintát készítettünk belőle.

Tovább olvasom »
alma, csirke, muffin

Almás-túrós csirkemuffin

PP-Eletforma

Főzelékek, párolt zöldségek mellé készítettük ezt a fasírt jellegű csirkehúsos finomságot. Az alma és a túró nagyon különlegessé, de ugyanakkor könnyeddé és egészségessé teszi ezt a gyors vacsorát.

Tovább olvasom »
alma, cékla, citrom, salűta, vitaminsaláta

Téli egészségsaláta

PP-Eletforma

Reggelire, tízóraira és uzsonnára is igen jó vérképző, hasznos a szív, a máj, a vese számára. A legjobb, ha nem éhgyomorra, hanem egy csésze forró tea után esszük ezt a salátát, mert a meleg italok beindítják a gyomorműködést, és felkészítik a hasznos tápanyagok fogadására.

Tovább olvasom »
alma, almás recept, Gyümölcsleves, leves, ünnepi étel

Gyömbéres almaleves

PP-Eletforma

Hideg időben az embernek még jobban esik a leves, mint egyébként, és a gyümölcsleves sem csak nyári étel, ha nem hidegen tálaljuk! Ez a fogás pedig akár egy karácsonyi asztalon is megállná a helyét.

Tovább olvasom »
alma, gasztronómia, recept

Amikor a máj találkozik az almával

PP-Eletforma

Az alma a legnagyszerűbb gyümölcs: ízletes, zamatos és szinte minden bajra jó. Ráadásul télire is elrakható, a máj pedig bőséges D- vitaminforrás és elkészítése egyszerű, gyors és igen változatosan süthetjük. Receptjeink alapján süssünk-főzzünk finomakat. A siker nem marad el.

Tovább olvasom »
alma, dzsem recept, lekvár

Rozmaringos almadzsem

PP-Eletforma

Hiába itt az ősz, még mindig van olyan gyümölcs, amiből finom lekvár készíthető! Az almadzsemet érdemes kipróbálni, bár nem annyira megszokott, mint sok más társa. Főleg, ha egy meglepő fűszerrel társítjuk.

Tovább olvasom »